Het is even zoeken, maar een best geslaagde campagne is, volgens mij, deze: https://www.hart.ms/deze-citymarketing-zien-we-wel-zitten/
Berend2 schreef: " Marketing heeft immers geen enkele toegevoegde waarde. Daan Ouwens: "Dat is niet waar. Zo vertegenwoordigt bijvoorbeeld de marketting van een spijkerbroek voor de exclusieve merken 80% tot 90 % van de waarde. Het product kan inkoop 10 euro zijn maar toch voor 100 euro verkocht worden. Marketting voegt dus we iets toe en dat is het gevoel dat een product oproept bij de koper." Daarbij bestaat dus dezelfde relatie tussen de waarde van een product, de verkoper en de koper als in het geval van snake-oil. Alleen noem je het dan oplichterij.
Koop mijn verrijkte bietensap, supergezond en goedgekeurd door de KvW. Maar 4,95 per liter.
Een goed product heeft geen marketing nodig. Marketing creëert vraag naar producten waar eigenlijk geen vraag naar is.
Dit is een hilarisch onderwerp; nog nooit heeft zo'n type slogan bij mij de wens doen opkomen om gemeente in kwestie te bezoeken. Eigenlijk is het een 'testimonium paupertatis' dat een dorp, stad, of provincie het nodig vindt 'marketeers' in te huren om zichzelf 'op de kaart te zetten'. Je zou bijna denken: reden genoeg om ergens anders heen te gaan. Het is een ziekte van onze tijd. Net zoals het feit dat er werkelijk een beroep schijnt te bestaan dat 'influencer' heet. Nou, dan bén je wat, denken nogal wat mensen. Bij wijze van humoristisch tijdverdrijf zou ik best wel motto's willen bedenken voor: Sexbierum Etten-Leur Hei- en Boeicop Ubach over Worms (kan weer tot leven gewekt worden; schitterende naam) Juinen Warder Middelie Hank Dussen Tietjerksteradeel _______ ...omdat ik die namen zo prachtig vind. Ik zou het voor niets willen doen; die 'communicatieadviseurs' vind ik toch al een wat verdachte beroepsgroep. Je hebt een firma die heet: 'Proud Experts'; en niets in de naam wijst op een gebied waarop die 'expertise' dan betrekking zou hebben. Ik vind die hele PR-industrie net als vroeger de 'consultancy' ridicuul. Om één of andere voor de hand liggende reden denk ik hierbij ook meteen aan het dure en lachwekkende debâcle rondom de 'Nationale Sportzender' Sport7, een flop die welgeteld 3 maanden en 20 dagen in leven kon blijven: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sport_7 https://www.youtube.com/watch?v=ObuAMoIEaa4 Vet geld, PR, en heuse kwaliteit gaan hoogst zelden goede samen.
Tietjerksteradeel is een gemeente en de hoofdplaats noemen we kadaverparochie.
Wat dacht je van Wildervanksterdallen, Sebaldeburen, Usquert, Kiel-Windeweer of Jipsinghuizen?
@ Jannie (8/8, 21:31u) - prachtige reactie, dank je! Ik kende tot nog geen van de plaatsen die je noemt. Poëzie, dat is het. Je zou zelfs gaan overwegen om namen van dorpen en steden te verzinnen... Wopkeradeel Weerwinderhuizen (of, in de sfeer van de woningnood: Weerminderhuizen) Staghouwerstuindorp Ollongrenzen aan de Kaag Vijlbrief bij Huffelen Dijkgravendam aan het Harbersmeer ...meer suggesties zijn welkom. In welke plaats moeten we het Ministerie Voor Natuur En Stikstof in Godsnaam situeren? (Deze beroepsomschrijving vind ik wel héél apart, om niet te zeggen dubbelzinnig.)
@Jannie Hongerige Wolf Schaaphok Denemarken Doodstil Slaperstil Paddepoel
@Winterdepressie "Sexbierum is z'n eigen slogan. Niets meer aan doen!" ???????? Toch nog misschien deze: IamSexbierum.
@ Griezel in de Post gezellig enz., Ja, al deze plaatsnamen ken ik. Slaoaperstil was ook een radio programma van Dr. Siemon Reker. Hongerige Wolf is achter Ganzedijk, achter Finsterwolde. Weet je waar Napels is?
Shitty marketing.. Is er een ander vorm van marketing?
Mond op mond reclame is de beste wat een ondernemer kan overkomen. In positieve zin.. Want je kunt het zo goed doen, als er maar één iemand is die iets negatiefs vind, dan kun je wel schudden.. Ook een mooi naam voor een plaats.. Schuddemaarweer.. Die werd genoemd in het programma toen Sinterklaas in Groningen Stad arriveerde..
Dan heb je al een gigantische communicatieafdeling voor iedere gemeente, moeten ze ook nog voor zo iets als citymarketing een bureau inhuren. De meeste overgewaardeerde groep *kuch* professionals die er zijn: communicatiemedewerkers. Pure werkvoorziening voor mensen die niets kunnen of willen maar wel met een redelijk salaris thuis willen komen.
Mijn woonplaats heeft al verschillende slogans versleten: Stad in het groen Stad der kleine paleizen Stad op wielen (City on Wheels) En de huidige: Dit is .....! RaRa welke stad gaat het om?
Alledrie deze slogans in Google invoeren levert nog niet eens wat op, dus geen idee voor welke woonplaats deze bijzonder ineffectieve marketing is geweest
Inderdaad Assen. Assen heeft maar liefst drie stadsbussen en verder redelijk veel groen. Vandaar Assen Stad in het groen. Assen telt relatief veel grote tot zeer grote herenhuizen. Net kleine paleizen. Voor de hoge ambtenaren en militairen gebouwd in de 19e eeuw. Dus Stad der kleine paleizen. Stad op wielen ligt voor de hand. - TT en andere motorsport evenementen. - Fietsvierdaagse, toen nog veel deelnemers. - European Youth Cycling Tour. Grootste wielerevenement voor jeugdige wielrenner/sters - In 1990 werden in Assen de Wereldspelen voor parasporters gehouden en werd de hele stad rolstoel vriendelijk gemaakt. Toen werd die slogan bedacht. Dit is Assen! Schiet mij maar lek. Ik heb ook geen idee. Wel de sufste slogan ooit verzonnen!
dit zijn allemaal zgn ''sywertjes'' , oftewel opportunisten die vet geld inharken in de wetenschap dat ambtenaren over ''andermans'' geld gaan.
AU AU AU Wat doet dit pijn! Je vergeet nog wel de klassieker: I AMLELO Ze kunnen vast nog een duur adviesbureau de schuld geven als het resultaat niet is wat ze wilden. Geld dat wellicht beter naar handige dingen konden gaan. Zonde en tenenkrommend.
Alle geld besteed aan marketing is in principe weggegooid geld. Marketing heeft immers geen enkele toegevoegde waarde. Marketing is een noodzakelijk kwaad omdat jij of je product anders niet gezien wordt. Merkwaardig genoeg is marketing of beeldvorming tegenwoordig belangrijker dan inhoud of toevoegende waarde
@ Berend2 Jij schrijft: Marketing heeft immers geen enkele toegevoegde waarde. Dat is niet waar. Zo vertegenwoordigt bijvoorbeeld de marketting van een spijkerbroek voor de exclusieve merken 80% tot 90 % van de waarde. Het product kan inkoop 10 euro zijn maar toch voor 100 euro verkocht worden. Marketting voegt dus we iets toe en dat is het gevoel dat een product oproept bij de koper. Daarom s marketting soms net zo belangrijk als de inhoud en genereert ook toegevoegde waarde. Voor jongeren lijkt dat van groot belang te zijn maar ook automerken appelleren aan een gevoel dat belangrijker is dan de kwaliteit van de auto. Het is dus niet bepaald een recente ontwikkeling. In de regio Amsterdam zitten veel bedrijven die marketing bedrijven. Het is een belangrijk onderdeel van de zakelijke dienstverlening en levert veel omzet op die van Amsterdam de belangrijkste economische regio van Nederland maakt. Met de omschrijving noodzakelijk kwaad doe de marketing bedrijven dus tekort maar je hebt wel gelijk dat soms de emotionele waarde van een product soms veel groter is dan de objectieve kostprijs.
Klopt Daan. Of kijk naar Apple en de aantrekkingskracht dat het merk heeft. Je kunt inderdaad zeggen dat marketing een en al toegevoegde waarde levert. Waar Berend op doelt is denk ik de rol die marketing speelt in de politiek. Er is geen partij die zo veel geld uitgeeft aan marketing en onderzoek. En kijk wat ze dat oplevert. Iedere politieke partij doet het trouwens om voeling te houden met wat mensen vinden. Sommige mensen vinden dat politici beter de markt over kunnen lopen om er achter te komen wat mensen werkelijk denken. Maar dat is onzin. Op de markt gedragen ze zich als mensen op de markt., simpel en pratend in de frames van de dag. Vanachter een masker, zoals dat ook gebeurt op het werk waar mensen maar een deel van wat ze vinden zeggen. Bovendien moet je uitkijken met wat onderzoeken zeggen. Het is een statistische waarheid, je geeft iemand een keuze mogelijkheid maar je komt vaak weinig te weten over de motivatie achter die keuze. Als iemand de vraag of de problematiek niet doorziet is zijn antwoord feitelijk niet meer relevant. Gelukkig zijn er face to face interviews en panels die een kijkje achter de schermen geven. Maar dat is duur en alleen te betalen door grote bedrijven en instellingen.
Correctie: Er is geen partij die zo veel geld uitgeeft aan marketing en onderzoek als de VVD.
Zo heb je ook provinciemarketing. Ik ken er maar een paar. IJzersterk vind ik: Er gaat niets boven Groningen. Uiterst belabberd vind ik: Gelderland levert je mooie streken. Amsterdam had er ook een, iedereen kende hem, buitengewoon sterk, ik hoef hem daarom niet eens te noemen, zo sterk dat ze er uit de verste uithoeken van de wereld op afkwamen. (Ik heb de podcast nog niet beluisterd. Mogelijk komen ook daar de slogans hierboven -al vrij spoedig- aan de orde. Ik zou er in ieder geval zo'n beetje mee beginnen.)
“Er gaat niets boven Groningen”. Alleen in letterlijke zin een geslaagde slogan. In figuurlijk opzicht wekte hij overal de lachlust op. De provincie met een landschap waar men depressieve neigingen van krijgt met een oerlelijke (binnen)stad op deze wijze te promoten is contraproductief. En dat blijkt ook, want de provincie is toeristisch gesproken het achtergebleven kindje en wordt steeds nadrukkelijker gemeden als de pest. Citymarketing? Hou er alsjeblieft mee op.
Ik vond die van amsterdam juist ontzettend vervelend - maar willen de heren en dames nog geld besparen - ik doe het voor een fractie van de prijs OP ROTTERDAM! - dat mag toch wel even een paar eurootjes waard zijn toch?
Branding/marketing is ook al erg oud. Beowulf heeft een maliënkolder van de beroemde smid Weland die ook in een andere Anglo-Saksische dichtwerken wordt geprezen om de kwaliteit van het wapentuig dat hij levert.
@Cave Canem Er gaat wel iets boven Groningen, Schiermonnikoog (behorende bij de provincie Friesland). Dus zelfs letterlijk klopt de slogan niet.
@ DanielleDefoe Mooi, beowulf. Ik heb genesis altijd gezien als reclame voor de pink lady.
@mayhem ja dat is natuurlijk een foutje Friesland moet dat natuurlijk afstaan
@Cave Canem, Volgens mij ben jij in de war met Zuid Holland want als jij depressief van de ommelanden wordt, dan zou ik professionele hulp gaan zoeken. Stad is natuurlijk een prachtvoorbeeld van een Hanzestad. Of heb jij gewoon geen/slechte smaak? Kan ook, maar wees er dan ook eerlijk over.
JA maar die smid Weland was natuurlijk een enorme prutser die gewoon veel geld gaf aan schrijvers en dichters om die troep van m te promoten.
@mayhem "Schiermonnikoog (behorende bij de provincie Friesland)" Ja natuurlijk. Dat waren de Groningers even vergeten. Ik ook trouwens. Maar uiteindelijk geldt: Fryslan boppe!
@Danielle "Beowulf" Volgens mij doe jij aan Angelsaksische literatuur-marketing.
@Daan Ouwens Nu we het toch over provincies hebben, zie ik Genesis meer als reclame voor de Hof van Eden. En anders voor het naturisme /nudisme. (Maar het liep anders. Zodat men bijvoorbeeld in de Middeleeuwen de maliënkolders van Danielle moest gaan dragen... ???? )
Griezel Weland zat tijden in de kerker van een rijkaard waar hij moest werken zonder betaling.
@Griezel "Friesland moet dat natuurlijk afstaan" Welk leger wil je daarvoor gaan inzetten? De Grote Friese oorlog is voorbij hoor. Of wou jij de Vrede van Groningen (1422) negeren, en de strijd tussen de Schieringers en de Vetkopers nieuw leven inblazen?... ????
@Winterdepressie Nee hoor, ik ben geboren en getogen Limburger dus prijs mij gelukkig bij het besef dat ik 300 km zuidelijk van het Siberië van Nederland woon.
@DD "Waren de Schieringers en de Vetkopers niet allebei Friese monniken?" (ij>ei) Nee. Het was eerder een soort familievete, waarbij allerlei anderen zich, wisselend door de tijd heen, aansloten. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Grote_Friese_Oorlog
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/groningse-handelslieden-hielden-zich-staande-tussen-friese-krijgers
@DD, "Friezen" Ja natuurlijk. Het heet de Grote Friese Oorlog. Onze wederzijdse bronnen leggen echter verschillende accenten. Was het nou in eerste instantie een kloostervete of een familievete? Ook 'warlords' speelden een rol. En buiten-Friese mogendheden. Jouw bron lijkt betrouwbaarder, maar is tamelijk summier, mijn bron is de minder betrouwbare Wikipedia, maar veel uitgebreider. Naar mijn gevoel speelde er van alles door elkaar. Eigenlijk zouden we het Han van der Horst moeten vragen...
[Griezel Weland zat tijden in de kerker van een rijkaard waar hij moest werken zonder betaling.] Dat lijkt verdomd veel op hoe tegenwoordige rijkaards hun geld verdienen met troep Weland had in zijn kerker een zooi ZZP-ers die zijn troep in een sweatshop inelkaar zetten . Niks veranderd in 1500 jaar
@eric nee, er zijn betere historische gronden om het aan groningen te geven en betere tegenwoordige gronden het is oost-lauwers fries en derhalve behoort taalkundig tot dezelfde groep als het in groningen uitgestorven fries en niet het west-lauwers van friesland daarbij ligt het voor de groninger kust en niet de friese en friesland heeft wel genoeg eilanden
Het is een soort oud-Fries (West-Lauwers) met Scandinavische invloeden. Als de Groningers Schiermonninkoog het willen annexeren op basis van het dialect is het opschieten. Volgens een onderzoek van toentertijd masterstudente taalwetenschappen Lobke Timmerman van de Universiteit van Amsterdam stond het in 2008 op uitsterven. Vrij toegangkelijk: Taal van de Wadden http://www.vanoostendorp.nl/wadden/
@Griezel "het is oost-lauwers fries en derhalve behoort taalkundig tot dezelfde groep als het in groningen uitgestorven fries en niet het west-lauwers van friesland" Ik dacht het niet. Volgens mij zit het zo. Schiermonnikoog betekent het eiland (oog) van de grijze (schier) monniken. Dat komt, de oudste bewoners die zich er vestigden, waren de Schieringers, d.w.z. cisteriënzer monniken die uit Dokkum kwamen. Die Schieringers spraken de taal van Dokkum, zijnde Noordhoeks, en dat is een weslauwersfries dialect. Schiermonninkoog is derhalve een Fries eiland! Q.E.D. ???? https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Noordhoeks
@ Eric Minnens (8/1, 10:33u) - ik spreek hier unaniem mijn dank aan je uit voor het instigeren van een prachtige gedachtenwisseling! Joop.nl mag blij zijn met een auteur als jou - waar elders vind je zo een historisch interessante én vermakelijke serie reacties? Eén dingetje: ik las jouw 'IamSexbierum' aanvankelijk als 'lam (met kleine 'l) Sexbierum'. Nu is het een menselijk ervaringsfeit dat een al te gretige activiteit qua sex en bier iemand lam maken - dus er zit een tragische waarheid in mijn foutieve interpretatie. Nu weet ik dat ik had moeten lezen: 'I Am Sexbierum', wat heel wat opwekkender en meer uitnodigend is... er is dus nog hoop, daar in het hoge Noorden, zal ik maar zeggen.
@Uw Psychiator "IamSexbierum" Ik had misschien ook beter JesuisSexbierum kunnen roepen, maar dat wekt dan weer andere, volstrekt onbedoelde associaties op... Ja, die hoofdletter I hé, ik kon al bij de input bijna voorspellen dat die hier verkeerd gelezen zou worden, waarschijnlijk niet alleen, zoals nu blijkt, door jou. Ik stoorde me er trouwens al vaker aan dat de producenten van dit schrift daar typografisch geen duidelijker variant van maken, bijvoorbeeld door twee minieme dwarsstreepjes boven en onder te plaatsen. Maar goed, ik ben hoe dan ook blij met jouw positieve reactie op dit draadje, waaraan uiteraard ook anderen hun bijdrage hebben geleverd! ????