Joop

Miljoen Britten de straat op in Londen voor tweede brexit-referendum

  •  
23-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-03-23 om 16.27.49
In Londen hebben zaterdag naar schatting een miljoen mensen actiegevoerd om de beslissing over brexit in de handen van het volk te leggen. De demonstranten vroegen door middel van een mars door de straten van Londen tot aan het parlement om een tweede referendum waarmee de aanstaande uittreding uit de Europese Unie ongedaan gemaakt kan worden.
De ‘People’s Vote March’ is een van de grootste protestacties van de afgelopen jaren en komt kort nadat de EU de Britten uitstel verleende om de Unie te verlaten en Theresa May liet weten dat ze haar nieuwe plan – twee eerdere werden afgeschoten in het parlement – misschien niet opnieuw aan de parlementariërs voorlegt. Tenzij May er alsnog in slaagt een deal met de EU door het Britse parlement te loodsen, zal het land op 12 april zonder verder handelsakkoord de Europese Unie verlaten. Een petitie op de website van het Britse parlement om de brexit ongedaan te maken heeft inmiddels ruim 4 miljoen handtekeningen.
In november werd ook al een protestmars gelopen, daar kwamen uiteindelijk zo’n 700.000 mensen op af. Demonstranten zwaaiden met Europese vlaggen en droegen borden mee waarop de Britse regering opgeroepen wordt Artikel 50, het artikel dat uittreding uit de Europese Unie mogelijk maakt, terug te trekken. Ook de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, liep mee in de mars. Op twitter schreef hij: ‘Genoeg is genoeg – het is tijd om het Britse volk het laatste woord te geven over brexit.’ Andere deelnemers waren de tweede man van de Labour-partij Tom Watson en de Schotse premier Nicola Sturgeon.
Bron: itv.com, BBC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

W2
W224 mrt. 2019 - 22:06

Jammeren en achteraf zeuren en drammen, Brexit-remainers en ook veel jongeren massaal thuisgebleven uit pure desintresse tijdens referendum en nu allemaal zaken gaan eisen en geen respect voor de uitslag op kunnen brengen toen men niet kwam opdagen... Maar ook Britse regering, parlement en ook EU falen compleet, geen uitstel verlenen, men heeft 2 jaar de tijd gehad... Gewoon de knoop definitief doorhakken 29 maart en keuze uit 3 opties: 1 Harde Brexit zonder deal en financiele en economische consequenties aanvaarden. 2 Zachte Brexit en definitieve deal en consequenties daarvan aanvaarden. 3 Brexit afblazen, artikel 50 intrekken en consequenties aanvaarden dat je een deel van de bevolking democratisch schoffeert door een besluit terug te draaien. Iets anders bestaat niet en is alleen maar schadelijk voor het vertrouwen in zowel EU als het VK!

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens24 mrt. 2019 - 22:42

@ W Jij schrijft; Gewoon de knoop definitief doorhakken 29 maart en keuze uit 3 opties: Ik snap niet goed hoe je dit kan opschrijven? Is het je ontgaan dat er voor geen van de 3 mogelijkheden een meerderheid is onder de bevolking? Heb je het laatste half jaar nog eens journaal gekeken? Een krant gelezen? Een website bekeken? Als dat niet zo is heb je een goede tekst. Als je wel iets gezien hebt zou je beter moeten weten.

W2
W225 mrt. 2019 - 14:18

@DaanOuwens Dit staat er ook onder... Iets anders bestaat niet en is alleen maar schadelijk voor het vertrouwen in zowel EU als het VK! Bevolking heeft zijn keuze gehad met referendum, regering VK en EU zijn nu aan zet en EU heeft uitstel verleent en dat is fout, en zoals VK regering en EU nu bezig zijn en gewoon blijven doormodderen ook na 28 maart is heel schadelijk voor EU en VK en zorgt alleen maar minder vertrouwen in politiek en bestuur. De beste keuze is gewoon een van de 3 opties voor 29 maart en uitsel en nog meer uitsel of nog weer een nieuw referendum is gewoon belachelijk en onwenselijk!

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 mrt. 2019 - 16:11

3 Brexit afblazen, artikel 50 intrekken en consequenties aanvaarden dat je een deel van de bevolking democratisch schoffeert door een besluit terug te draaien. Schoffeerden deze gasten nu ook de rest van het land toen ze het referendum voorstelden, terwijl de UK democratisch in de EU terecht is gekomen? Nee toch? gewoon het recht van referdum uitgeoefend. dus waarom wordt de hele tijd dat 'kiezer schofferen' aangehaald na drie jaar proberen? Je mag nu toch tot de conclusie te komen dat de redenen voor de exit wens en wat men wilde houden na de Brexit niet te verenigen valt? Dan moet je toch weer gaan kiezen om te zien wat je nou precies het lieftste wil: bij de EU en haar markt of lekker alleen de wereld in. Maar dan ook alleen, niet een beetje van dit (toegang tot de markt) en een beetje van dat (geen vrij verkeer van personen in UK in), los van de Ierse grenskwestie.

W2
W225 mrt. 2019 - 17:30

Ik ben gewoon dat hele Brexit-gezeur zat! Uitstel is belachelijk, men heeft 2 jaar lang als een zwerm strontvliegen om de mesthoop heen gevolgen zonder oplossing! Ik ben het als Nederlandse en EU burger beu en echt helemaal zat dit gezeur zonder eind en ik eis een eind aan het geheel op 29 maart dus een definitief besluit om een eind aan het gerommel te maken zodat iedereen verder kan. Welke uitkomst boeit me allang niet meer... Geen uitstel op 29 maart, Brits parlement gaat akkoord met deal of harde Brexit zonder deal of trekt artikel 50 terug, als Brits parlement niks besluit of niet tot overeenstemming kan komen moet ook worden gezien als besluit en gewoon op 29 maart zoals oorspronkelijk afgesproken en bedoeld automatisch harde Brexit in werking treden!

Freek3
Freek324 mrt. 2019 - 18:40

De groep Britten die de meeste impact van Brexit zullen ervaren mochten niet eens stemmen, de Britten die in andere EU-landen wonen. De groep Britten die daarna de meeste impact zullen ervaren, de Noord-Ieren, hebben Remain gestemd. Dat Brexit referendum was een anti-democratisch gedrocht!

1 Reactie
Claesz Pieter
Claesz Pieter24 mrt. 2019 - 20:20

Het hele kiesstelsel in het VK is een democratisch gedrocht waarbij teveel stemmen niet meetellen, daar krijg je dus die onvrede van dat zich via dat referendum heeft gemanifesteerd.

Kloot2
Kloot224 mrt. 2019 - 8:04

EU profiteurs kunnen nu wel met een relatief klein clubje van enkele honderdduizenden gaan protesteren in hun bolwerk Londen maar met een goed voorstel komen ze niet. Tenminste, als je alles niet bij het oude wilt laten. EU profiteurs zouden bijvoorbeeld voor kunnen stellen om in de toekomst alle EU profijt niet meer alleen in eigen zak te steken maar te delen met al die andere (tientallen miljoenen) Britse arbeiders. Die Britse arbeiders hebben tot nu toe nog helemaal niks geen voordeel gezien van de EU, integendeel. Hun huizen worden bezet door buitenlanders die onder hun prijs werken. Als de Britse arbeider al werk heeft want het is in het VK niet anders dan elders in de EU. De bedrijven van de rijken geven de voorkeur aan Oostblokkers ed voor een loon waarvan je in het VK geen gezin kan onderhouden. Laat staan een woning huren in Londen.

2 Reacties
Freek3
Freek324 mrt. 2019 - 18:44

[EU profiteurs...] Geen ruzie maken hoor, dat zijn meer dan 300 miljoen mensen!

DaanOuwens
DaanOuwens24 mrt. 2019 - 22:44

@ Kees Ik mis een zin over hypotheek subsidie. Maar je respect voor de democratische rechten van gewone mensen is nihil blijkt maar weer uit je tekst.

Rick Hofland
Rick Hofland24 mrt. 2019 - 7:23

Vooropgesteld, ik denk dat de Brexit een slecht plan is, vooral economisch. Toch spreek ik regelmatig Engelse die nog steeds uit de EU willen. Waarom? Het totalitaire signatuur van de EU waar veel Britten de kriebels van krijgen. Persoonlijk denk ik dat 80% van de burgers in de EU de EU alleen maar pruimen zo lang ze thuis genoeg brood op de plank hebben en bang zijn (gemaakt) dat ze zonder de EU in armoede belanden. Maar wat als er een nieuwe crisis zich aandoet, één die heel veel burgers het water aan lippen doet stijgen? Ik vrees dat de EU in haar huidige ondemocratische en haast totalitaire structuur geen lange toekomst meer heeft. De uitslag van het Brexit referendum had de EU tot denken moeten stemmen of ze misschien niet terug moeten naar een unie die voornamelijk economisch samenwerkt, maar in plaats daarvan blazen ze zich nog groter op. De EU is een luchtbel die op een gegeven moment zal knappen en wie weet staan die Engelse dan aan de zijlijn te lachen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 mrt. 2019 - 21:05

In reactie op wat hieronder gezegd wordt, vorig jaar verschoven de stellingen naar 54% Remain en 46% leave. Afgelopen week naar 62% leave en 38% leave. Tijdens beide peilingen is dezelfde leeftijdsverhouding als tijdens de eerste ronde gehanteerd. Dat wil zeggen met dezelfde niet representatieve verhouding tussen jongeren en ouderen. Dat betekent dat als er een tweede kans komt, het remain gewoon een feit is. Gevraagd naar haar mening in deze video moet je vooral luisteren - op 4:28m - wat deze politica een partij staat te ontwijken als haar op de vrouw af wordt gevraagd waarom ze zich verschuilt achter een people's vote in plaats van te zeggen waar ze zelf staat. https://youtu.be/m-Gq0nixHbU

2 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries24 mrt. 2019 - 8:56

Is het beroep op de wil van het volk niet een bij uitstek extremistisch rechts argument om de democratische besluitvorming terzijde te schuiven?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 mrt. 2019 - 12:51

Bert, Nee. Want er is geen democratische besluitvorming. Tenzij je de uitslag van het referendum een democratisch besluit noemt. Maar dat is het niet omdat het een raadgevend referendum was. De politiek had het besluit naast zich neer kunnen leggen maar durfde dat niet. Bang als ze waren om uit de gunst van de kiezer te raken. Nu blijkt dat op geen enkele wijze een vervolg kan worden gegeven aan die uitslag, kun je het volk opnieuw om raad vragen. Achteraf zou het beste zijn geweest als er helemaal geen referendum was gehouden. Het referendum heeft de tegenstelling in opvattingen absoluut gemaakt. Het loopt nu als een vuurlijn door het land en de partijen.

Claesz Pieter
Claesz Pieter23 mrt. 2019 - 20:45

Hoeveel van die miljoen hebben eigenlijk gestemd bij het eerste referendum?

Uitgekleed
Uitgekleed23 mrt. 2019 - 19:08

Als er een tweede referendum komt dan zal de Brexit een feit worden

3 Reacties
Perezoso
Perezoso23 mrt. 2019 - 22:50

Dat voelt U namelijk aan uw water?

Nick the Stripper
Nick the Stripper24 mrt. 2019 - 1:24

Nou, als het aan de Britse politici ligt zie ik dat nog niet gebeuren. Die zijn al 2 jaar aan het stuntelen zonder het gat van de deur te kunnen vinden. De enige manier waarop Brexit een feit wordt is, als de lidstaten van de EU zeggen: klaar nu, we hebben genoeg van deze klucht.

Uitgekleed
Uitgekleed25 mrt. 2019 - 23:06

Perezoso 23 maart 2019 at 23:50 Dat voelt U namelijk aan uw water? De publieke opinie is opgehitst standpunten eerder ingenomen zullen dan niet veranderen. De redelijkheid van de kiezer is tot minimum gezakt, wat de bereidheid te kiezen voor de Ieren niet ten goede komt.

Frits Jansen
Frits Jansen23 mrt. 2019 - 17:36

Stel dat dat tweede referendum er komt, en andermaal voor "leave" wordt gestemd (door allerlei machinaties van duistere krachten). Dan zou Engeland helemáál reddeloos verloren zijn. Pure horror

DaanOuwens
DaanOuwens23 mrt. 2019 - 16:41

Ik heb wel begrip van deze mensen, maar ik zou zelf de moeite niet nemen. Het is namelijk per definitie tevergeefs. De mening van deze mensen doet er niet toe voor de voorstanders van de Brexit. Het is goed om te begrijpen dat men in het VK een soort volksopstand verwacht bij het afwijzen van de Brexit of bij een tweede referendum. Daar zijn best goede reden voor aan te dragen maar ingaan op het redelijke verzoek van een tweede referendum zal vermoedelijk enorme ongeregeldheden oproepen. Kortom de democratische belangen van deze mensen worden opzijgezet voor de Brexitiers. Volgens mij is het belangrijk je dat goed te realiseren.

Thuiszitter
Thuiszitter23 mrt. 2019 - 15:49

4.2 miljoen hebben de petitie al ondertekend

8 Reacties
koffieleut2
koffieleut223 mrt. 2019 - 18:19

En ruim 17 miljoen hebben voor een brexit gestemd.

Crunchy Frog
Crunchy Frog24 mrt. 2019 - 7:54

[En ruim 17 miljoen hebben voor een brexit gestemd.] En in het referendum daarvoor stemden 17 miljoen mensen voor Remain. Dus wat is je punt?

dordtenaar2
dordtenaar224 mrt. 2019 - 10:43

@Crunchy Frog Misschien dat zelfs vele remain stemmers het schijnbaar te veel moeite vindt om zo'n petitie te tekenen laat staan dat ze een tweede keer met meer naar het stembureau zouden gaan. Reken er maar op dat de leavers extra gemotiveerd zullen zijn om opnieuw te gaan stemmen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*24 mrt. 2019 - 11:15

Dag Thuiszitter. Inmiddels hebben al blijkbaar bijna 5 miljoen Britten deze petitie getekend. Ik wens u een heel fijne zondag???? Met vriendelijke groeten, vanuit Amsterdam, just een Mokummer.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mrt. 2019 - 16:44

@Koffieleut Voor welke Brexit? Wat een prachtig voorbeeld van de giftige combinatie van opportunistische politici en referendum. Dat moet je nu toch wel kunnen zien?

dordtenaar2
dordtenaar224 mrt. 2019 - 18:56

@stokkickhuysen Maar waar hebben de remainers voor gestemd? Voor een verenigde staten van Europa zoals de USA of voor een federatie als Duitsland of geheel samen als bijvoorbeeld Nederland? Het argument dat de mensen die voor brexit niet weten waar ze voor gestemd hebben is ook van toepassing die gestemd hebben voor remain.

Crunchy Frog
Crunchy Frog24 mrt. 2019 - 19:06

@dordtenaar We hebben het hier over de (met afstand) meest ondertekende petitie uit de Britse geschiedenis, met inmiddels bijna 5,2 miljoen handtekeningen. De 'schijn' proberen te wekken dat Remain-stemmers weinig gemotiveerd zouden zijn omdat nog niet elke Remain-stemmer uit 2016 de petitie heeft ondertekend is een uit de duim gezogen gelegenheidsargument. En mocht je onverhoopt toch gelijk hebben, dan voorspelt dat weinig goeds voor de kansen van de harde Brexit-kern: de concurrerende petitie (Leave without a deal in March) heeft maar een tiende van dat aantal handtekeningen. Maar misschien verklaart dat ook wel waarom die harde kern al die tijd zo krampachtig bezig is geweest om het volk van de verdere besluitvorming uit te sluiten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 mrt. 2019 - 14:33

@Dortenaar. Als de vraag is: veranderen of niet veranderen, en ik stem 'niet veranderen' (remain), wat is er dan omduidelijjk over waar ik naartoe wil? Als ik zegt 'veranderen' dan noet ik wel weten in wat. En dat weten ze nu al drie jaar niet. Nee dit verwijt valt echt alleen je eigen kamp te maken.