Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miljardensteun overheid zal armoedeval van veel burgers niet stoppen

  •  
17-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3069 keer bekeken
  •  
ANP-454861261

Door op alles te laat te reageren heeft Rutte IV verzaakt om tijdig juiste maatregelen te nemen

De door minister Kaag al historisch genoemde miljardensteun voor 2023 en de nog onbekende steun voor 2022 mogen op papier omvangrijk zijn, maar premier Rutte heeft niet voor niets al direct luidkeels verkondigd dat de regering niet alles kan oplossen.

Om teleurstelling bij de burgers te voorkomen wil de premier daarmee feitelijk zeggen dat voor alle lage inkomens tot en met de geplaagde middeninkomens het nu reeds merkbare maandelijkse tekort aan inkomsten gewoon zal blijven. Ondanks de op Prinsjesdag officieel te openbaren steunmaatregelen om de ergste nood te lenigen. 

Deze maatregelen dempen weliswaar de aanzienlijke stijging van de zogenaamde vaste lasten, maar lossen een structureel maandelijks tekort aan geld voor veel burgers niet op. Een tekort veroorzaakt door te hoge uitgaven aan huur, zorg, boodschappen en energie in relatie tot het maandelijks inkomen dat wordt ontvangen. 

Voornoemde tekorten zullen als gevolg van deze overheidsmaatregelen wel kleiner worden, alle beetjes helpen tenslotte, maar bij lage inkomensgroepen tot veel middeninkomens zal een feitelijk tekort ook in 2023 er nog steeds zijn. Van omvang weliswaar minder. Maar nog wel blijvend een voelbaar en merkbare min in de portemonnee. 

Met die zekerheid van een blijvend te krappe portemonnee zullen veel burgers na Prinsjesdag de winter en het komende jaar 2023 ingaan.

Door op alles te laat te reageren heeft Rutte IV verzaakt om tijdig juiste maatregelen te nemen op wezenlijke onderdelen van onze economie. Ergo, ze heeft zelf door verkeerde besluiten een voorzienbare crisis mede veroorzaakt. Zoals het te laat ingrijpen in de stikstofcrisis, het arbeidsmarktprobleem en het vrijgeven aan commerciële beleggers van een grote voorraad sociale huurwoningen. Betaalbare huurwoningen waar nu een schreeuwend tekort aan is. Waardoor veel huurders in de kwetsbare inkomensgroepen een schrikbarend hoge huur moeten betalen. Waardoor er te weinig inkomen overblijft om aan andere gestegen kosten van levensonderhoud nog te kunnen voldoen.

De Nederlandse economie staat er op papier ogenschijnlijk nog redelijk goed voor maar dat vertaalt zich zeker niet in stabiliteit in diverse sectoren. Zo staan veel MKB-bedrijven op omvallen als zij niet financieel gestut gaan worden om de belastingschulden en de sterk gestegen kosten van arbeid en energie het hoofd te kunnen bieden. Veel MKB-bedrijven kunnen simpelweg voor hun werknemers een loonsverhoging niet meer betalen vanwege hun uitermate slechte financiële situatie. Als gevolg van de coronacrisis en de direct daarna geëxplodeerde kostenstijgingen vanwege inflatie en de energiecrisis. 

Bij gebrek aan beter moet Nederland het voorlopig doen met het kabinet Rutte IV. Waar op veel ministeries bewindspersonen benoemd zijn zonder een voor dat departement vakinhoudelijke achtergrond en crisisbeheersingervaring. Met ter ondersteuning van deze bewindspersonen een leger aan incompetente ambtenaren zonder enige ervaring in crisismanagement en het voeren van een oorlogseconomie.  

Dat geeft niet echt vertrouwen dat we gezamenlijk als samenleving zonder ongelukken en veel slachtoffers het extreem zware weer kunnen doorstaan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.