Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Militairen leren 'praten met moslims' in Amsterdam West

  •  
14-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Defensie_communicatie300.jpg
Defensie vindt het belangrijk dat de communicatietroepen trainen in 'live environment'
Militairen bezoeken volgende week de Amsterdamse stadsdelen West en Nieuw-West. Ze gaan daar het praten met mensen in een multiculturele samenleving oefenen, zo meldt de lokale zender AT5.
Dit artikel wordt bijgewerkt
Defensie vindt het belangrijk dat soldaten van het bataljon dat zich richt op de communicatie met de bevolking tijdens missies, trainen in een zogenoemde ‘live environment’. Dit met het oog op toekomstige uitzendingen, meldt AT5.
In Amsterdam West en Nieuw-West wonen mensen uit veel verschillende culturen samen. Daarom zijn de stadsdelen uitverkoren als ‘missiegebied’. Tussen maandag 17 en vrijdag 21 juni leren de militairen hier om rekening te houden met diverse politieke, culturele, religieuze, sociale, economische en humanitaire aspecten.
De militairen gaan onder andere in gesprek met de organisaties Jeruzalemkerk , Jongerencentrum Argan en Stichting Connect. De Jeruzalemkerk is een protestantse kerk in Amsterdam West. Argan organiseert activiteiten voor jongeren met een Marokkaanse achtergrond en Connect houdt zich voornamelijk bezig met Marokkaanse meiden.
Defensie was op moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Michiel Online
Michiel Online14 jun. 2013 - 12:18

"Defensie was op moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar." Ze snappen het zelf nog niet helemaal.

MichelReiziger
MichelReiziger14 jun. 2013 - 12:18

Een straatschoffie met iphone uit West communiceert natuurlijk ook het zeflde als een Malinees nomaden jongetje...ik snap dat leren praten volkomen.

BasVV
BasVV14 jun. 2013 - 12:18

Waarom ver weg oefenen als die maatschappij zo dicht bij is. Ik denk dat die militairen nauwelijks gebieden tegen komen met 190 verschillende nationaliteiten. Dat kan alleen in Nederland.

JoopSchouten
JoopSchouten14 jun. 2013 - 12:18

Een stoomcusrus sociologie, gegeven door seculiere zogenaamde 'moslims', zou beter zijn.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 jun. 2013 - 12:18

Vegeet het niet, bij elk gesprek haal Wildert of één van de PVV- Kamerleden erbij, anders heeft het geen zin. Het probleem is tussen Wilders en de Nederlanders van Marokkanse afkomst, Wilders en ''wij'' zijn niet -Westerse Nederlanders daarom kunnen wij elkaar goed bebrijpen en daarom juist een discussie met de Marokkanen zonder Wilders heeft geen zin, Wilders moet aan ons, de Nederlandse moslims en Marokkanen één keer de kans geven om iets tegen hem te zeggen en niet uitschelden namens de meningsuiting en de benen nemen.

lancelot2
lancelot214 jun. 2013 - 12:18

Komt zeker dat Rutte2 nog meer geld bij defensie gaat weghalen. Rutte2 gaat het leger kaal plukken cq slopen, en straks is het zeker: leger des heils. Nu gaat men alvast oefenen hoe het later gaat...........................

Patrick Faas
Patrick Faas14 jun. 2013 - 12:18

Welke etiquette kunnen wij inwoners van West onderwijzen aan het Nederlandse leger? 1. Bij het betreden van moslimhuizen is het vaak gewoonte om de schoenen uit te doen en pantoffels of slippers aan. Maar als je eerst een granaat naar binnen werpt om alle inwoners uit te moorden, zoals in Afghanistan gebeurde, wordt uw heldendom op sokken niet gewaardeerd. Het is namelijk zeer onbeleefd om hele huishoudens uit te moorden voordat er een woord gewisseld is. 2. In moskeeën geldt hetzelfde: schoenen uit in de gebedsruimte en niet schieten of met bommen gooien. 3. Het zou ook verstandig zijn onze huizen zoveel mogelijk overeind te laten staan. Nederland heeft gecapituleerd om te voorkomen dat Amsterdam gebombardeerd zou worden door de Duitsers, dus het valt niet goed als ons eigen leger het vervolgens zelf doet. 4. Papaverplantages werden verbrand in Afghanistan en wij hebben een paar kleine wietplantages, maar niet genoeg voor een grootschalige vernietigingsacties. Op het platteland is nu eenmaal meer ruimte voor tuinbouw. 5. Slobodan Wilders staat bij mijn weten niet op het punt om onze moslims grootschalig uit te moorden, dus withelmpje spelen zit er ook niet in. Bevolkingsgroepen in West staan elkaar niet naar het leven. Zoek ook dat ergens anders. 6. Begroetingen zijn zeer ingewikkeld. Marokkanen leggen de hand op het hart na het schudden van een hand bij wijze van extra hartelijkheid. Ik doe het zelf ook heel vaak omdat niet doen soms koud kan lijken. Alleen een hand op het hart (zelfs zonder handdruk) geldt als hoffelijk en vroeger hoorde er ook een beschaafde buiging bij. Een man die een praktiserende moslima begroet kan de hand op het hart leggen, bijvoorbeeld met kleine knik en dat is zeer hoffelijk. Maar tijdens het werk schudden mannen vrouwen, ook moslima’s, zakelijk de hand, volgens internationaal protocol. Turkse mannen kussen elkaar soms als begroeting, maar in Nederland gaat die gewoonte er uit. Turkse mannen die het hier doen zijn een beetje Turks-nationalistisch, ouderwets, of vroom, zoals imams, of juist weer heel modern zoals aan de grachtengordel of in kunstkringen. Ook in Oost-Europa, zoals Rusland kussen generaals en politiek leiders elkaar soms bij wijze van pact, maar dat is niet een actie waarvoor gewone Nederlandse voetsoldaten bang hoeven zijn, tenzij ze heel goed werk verrichten en echt vrienden maken. Handen schudden met jongeren die multicultureel zijn opgegroeid is zo ingewikkeld door alle groetversieringen tussen vrienden, dat het vaak misgaat met vreemden. Maar als onze jeugd het Nederlandse leger met ingewikkelde "fist bumps" begroet is dat zo’n vriendschappelijk teken dat het niet erg is als de bump toch uitloopt op een normale handdruk. Nou ik ben benieuwd, maar wacht nog even met het bouwen van schuilkelders tot er minstens wat bronvermeldingen komen bij de aankondiging dat het leger op ons komt oefenen.

Meta Foor
Meta Foor14 jun. 2013 - 12:18

en hoogswaarschijnlijk geleid door het medium John de Mol

MichelReiziger
MichelReiziger14 jun. 2013 - 12:18

@Karel Martel, za 15 juni 2013 16:34 Volgens mij is het leger zich al aan het voorbereiden voor de grote boze toekomst, kan het mis hebben natuurlijk.

HomoRidenti
HomoRidenti14 jun. 2013 - 12:18

Kapitein Santegoeds is voorlichter van het ministerie van Defensie en weinig ingenomen met het beeld dat nu ontstaan is. “De gevolgtrekking van AT5 dat we op moslims gaan oefenen laat ik aan hen. Ik ben daar niet gelukkig mee want het klopt niet, ik vind dit kwalijk.” Is Nieuw-West het nieuwe Kunduz? “Nee, dat is appels met peren vergelijken”, zegt Santegoeds. “Het gaat erom dat onze mensen leren met mensen van verschillende etnische achtergrond om te gaan. Ik zeg uit mijn hoofd dat er 140 verschillende nationaliteiten in deze wijken leven. We gaan dus niet alleen met mensen van het islamitisch geloof praten.” Storm in een glas water dus...