Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Militairen brengen hulp Afghanistan in gevaar'

  •  
27-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
afghan_issaf_300.jpg
combinatie militaire strategie en hulp leidt tot meer doden … armoede amper bestreden … militaire ontwikkelingsprojecten 'slecht uitgevoerd' 
Onrealistische verwachtingen over de effecten van hulp en een verkeerde strategie brengen de ontwikkeling van Afghanistan in gevaar. Internationale hulporganisaties slaan aan de vooravond van de Afghanistan-conferentie in Londen alarm.
De hulporganisaties, waaronder Oxfam,  constateren dat verreweg de meeste hulp gaat naar de gevechtszones in het land waar door militairen korte termijn projecten worden opgezet die echter nauwelijks kans van slagen hebben en tot nog meer geweld leiden. Ondertussen verkommert de bevolking in andere, vredige delen van het land. Afghanistan is na Niger het armste land ter wereld, ondanks de enorme bedragen die aan hulp worden besteed.
In de Britse krant The Times wordt een schrijnend voorbeeld gegeven. In Daikundi, een van de armste maar tegelijkertijd vredigste provincies, is het aantal scholen dat over een schoolgebouw beschikt minder dan één procent. Ook zijn er in de provincie geen verharde wegen te vinden. In Helmand daarentegen, een gevechtszone en een van de grootste opiumgebieden ter wereld, wordt dit jaar 400 miljoen dollar aan hulp besteed. Oftewel 285 dollar per hoofd van de bevolking.
Volgens de organisaties brengen de militairen hulpverleners en bevolking in gevaar door de verschillen tussen hulp en strijd te vervagen. De hulpprojecten die door militairen uit de grond worden gestampt, zijn geliefde doelen van de anti-regeringselementen. Onderzoek van de hulporganisatie Care heeft uitgewezen dat scholen die met Navo-geld worden gebouwd veel meer kans lopen op aanvallen dan andere scholen.
De militaire ‘ontwikkellingshulp’ blijkt ook in de praktische uitvoering vaak waardeloos: slecht gebouwd, slecht geleid en slecht gecontroleerd. Tegenover de Amerikaanse staatsomroep  Voice of America constateert de coördinator van Oxfam International in Kabul dat Afghanen steeds meer gefrustreerd raken door het feit dat er zoveel geld in het land wordt gepompt terwijl hun levensomstandigheden nauwelijks verbeteren. Vorig jaar kwamen in Afghanistan 2400 burgers om het leven bij militaire acties, 14 procent meer dan in 2008 en het hoogste aantal sinds de verdrijving van de Taliban in 2001. De gemiddelde levensverwachting voor een Afghaan is 43 jaar.
cc-foto: ISAF Een Amerikaanse soldaat wordt door kinderen begroet in het district Sabari in de oostelijke provincie Khost, 17 januari 210.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Mende
Mende
27 jan. 2010 - 6:49
Tamelijk gekleurd stuk, vraag me af of dit ergens anders op is gebaseerd dan op de concurrentie om schaarse middelen (geld). Tamelijk pro hulpverleningsindustrie. Gisteren in het NRC een tegenovergesteld stuk. Hulpverleners in Haiti die door militiaren begeleid wensen te worden vanwege vrees voor eigen veiligheid..Tsja..
Linkser
Linkser
27 jan. 2010 - 6:49
Helaas, dit is géén nieuws!
doeidoei
doeidoei
27 jan. 2010 - 6:49
Het lezen en bespreken van deze bijdrage kost minder dan 3 kwartier en is in noodgevallen dus ook geschikt als input voor een regeringsbesluit. De Taliban boden de burgerbevolking ooit bescherming tegen de wreedheden van het toenmalige bewind. De prijs die de burgerbevolking betaalde was het zeer strikt volgen van de hardst mogelijke vorm van de Islam. Ook de Taliban verloren daardoor aan populariteit door hun onbetwist nog wreeder bewind. Dat gold zeker voor het vrouwelijke deel van de bevolking, dat het van aanvang aan al niet te breed had binnen de wat gematigder versie van de Islam. Net als overal ter wereld trouwens, maar dat terzijde. Wat er als aan scholen en gezondheidszorg beschikbaar was, werd nu helemaal een no-go area voor vrouwen. Net als het hele gebied buiten het huis, zeg maar de rest van de wereld. Taliban, bedankt. De huidige regering zou zonder westerse steun al lang gevallen zijn. De geschiedenis herhaalt zich en wederom blijkt het heersende bewind incapabel, wreed, corrupt en via religieus - sektarische lijnen verdeeld. Die strijd woedt in alle hevigheid waarbij eveneens als vanouds de drugs de financiering en de slavernij voor de lokale bevolking bieden. Dat was zo, dat blijft zo, maar nu dankzij onze steun met uitzondering van een heel klein gebied. Dat maakt in het grote geheel onze aanwezigheid daar op zijn minst voor discussie vatbaar. Dit artikel suggereert te veel. Alsof het vertrek van alle militairen en de versterking door het Westen van de gezondheidszorg deze voor met name vrouwen beter toegankelijk zou maken. Helaas is mijn veronderstelling dat dit niet zo zal zijn. De dan heersende Taliban ontwortelt álles van westerse invloed of afwijkend van de meest extreme interpretatie van de Islam, dus ook die van ontwikkelingshulp. Voor degenen die graag eens reusachtige Buddha beelden van plm 1700 jaar oud zouden willen zien, dan nu de trieste mededeling: u bent te laat. Lees http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/1326063/After-1700-years-Buddhas-fall-to-Taliban-dynamite.html en u weet hoe het er in de meest extreme interpretatie van de Islam aan toe gaat. De genoemde 93 dollar per persoon zijn een schijntje voor het potentiële Taliban bewind. De bloeiende drugshandel levert een veelvoud op. Toch vrees ik dat het er niet van komt. Dat heeft alles te maken met hoe men tegen vrouwen aankijkt.
Yusuf_013
Yusuf_013
27 jan. 2010 - 6:49
Vindt het verontrustend dat men vanuit het oogpunt, prestige en wereldhandel oorlog ingaan oftewel blijven. Men kijkt niet vanuit het perspectief van de Afghanen maar eerder uit, blijven we in de G20 of worden we uitgestuurd.
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa
27 jan. 2010 - 6:49
Mag je met handschoenen een hand geven om anderen te groeten? laat staan aan een angstige kind Of komt het door de fotograaf, die toevallig daar stond foto\'s te maken? Geef ze geen hand, maar geef hun de vrijheid. Bin Laden en zijn Arabische bataljon oppakken en internationaal berechten en verlaat meteen Afghanistan, gunt de daagelijks angst niet aan die onschuldige kinderen
Ruggero
Ruggero
27 jan. 2010 - 6:49
De motieven van westerse landen (lees de VS) om landen in oorlog en nood te helpen zijn altijd er dubieus. Sowieso duikt de hulp altijd op in landen waar iets te halen of te verdienen valt. Hier zijn complottheorie-achtige verhalen op los te laten, maar helaas is dat niet nodig. De VS verdienen geld door een leger aan het werk te houden, landen te dwingen hun bezit (bedrijven) te privatiseren en dat dan op te kopen en helpen zo een heel land (met hun lokale markten) naar de knoppen om dat vervolgens naar eigen smaak (neoliberaal) weer op te bouwen; dus op manier dat het land zijn markten opent voor westers kapitaal zonder dat de autochtone bevolking daar werkelijk van profiteert. Of misschien toch, omdat ze nu eindelijk bij de McDonalds terecht kunnen. Ga bijvoorbeeld eens na hoeveel Irakzen of Afghanen meewerken aan de opbouw van hun eigen land: heel weinig. Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze niet mogen. De door de VS ingehuurde bedrijven zetten liever eigen personeel in en sturen volgens een gepepperde rekening naar de Amerikaanse belastingbetaler. Dit soort praktijken zijn aan de orde van de dag en is een model dat sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw overal terug te zien is: in Chili, Argentinie, Zuid-Afrika, Indonesie, Polen, Rusland, Afhanistan en Irak. Kortom: echte hulp komt van onafhankelijke hulporganisaties met een zuivere missie en niet van legers, die voor politiek-economische belangen worden ingezet.
peterverkenst
peterverkenst
27 jan. 2010 - 6:49
Haïti en Afghanistan vergelijken? Over gekleurd gesproken. Trouwens wel interessant in welk land het eerder lukt om democratie te brengen. O wacht in Haïti hadden ze even democratie. Totdat de Amerikanen de gekozen linkse president afzetten met een coup.
2 Reacties
Mende
Mende27 jan. 2010 - 6:49
heb zelf niet van de kruisvaartbehoeften om het hooggeprezen democratisch ideaal te verspreiden. Les uit de middeleeuwen..
JanVG2
JanVG227 jan. 2010 - 6:49
oh wacht, Aristide .. was dat niet die president die door het amerikaanse leger is terug gebracht naar Haiti, waarbij de legerleiding, die hem met een coup had verdreven, werd gedwongen af te treden en hij, na gewonnen verkiezingen, opnieuw president werd totdat hij na nieuwe verkiezingen vervangen werd door een politieke vriend ... met wie hij vervolgens ruzie kreeg ... De geschiedenis van Haiti is er niet één om erg blij van te worden. Heel veel geweld, van buiten en van binnen ... en moeilijk in 3 woorden samen te vatten.
bv-user-84072
bv-user-84072
27 jan. 2010 - 6:49
1. Het is nooit de bedoeling geweest van de VS om Osama te vangen, omdat hij een kleurrijk figuur is om oorlogen en bezetting van landen aan op te hangen. 2. Praten over humanitaire hulp aan Afghanistan is een farce. Hier en daar een pleister en een noodschooltje, waarvan bekend is dat het wel weer in puin wordt geschoten, hetzij door de Taliban of ''per ongeluk'' door de Amerikanen of vazallen. Al die drogredenen om landen te onderwerpen zijn misselijk makend.
1 Reactie
Mende
Mende27 jan. 2010 - 6:49
yep, ik merk zelf dat ik hem per abuis af en toe Carlos noem :-)
bv-user-84072
bv-user-84072
27 jan. 2010 - 6:49
De allerbeste en relatief goedkoopste wijze om de burgers van Afganistan te helpen, is om in elk dorp en stad een uitdeeldepôt voor GRATIS CocaCola, McDonald, kauwgum, jeans, T-shirts, petjes, Nikes-schoenen, popclips, enzovoort.
1 Reactie
WilliamP
WilliamP27 jan. 2010 - 6:49
Eens, zo gauw als de Mcdonalds de deuren opent hebben we vrede, want laten we wel wezen,,niemand kan toch zo'n geweldig lekkere hamburger weerstaan, zeker niet als er ook nog zo'n lekker plakje echte kaas opzit. En dan wegspoelen met Cola light. Ik zeg: doen! En nu even serieus, dit hebben ze (weliswaar iets anders, maar toch) in Libanon gedaan en wat denk je. Zeer succesvol, van Islamitisch ineens overtuigd kapitalist en giga veel geld verdienen. Jeugd heeft het uitgaan ontdekt en heel raar, geld wordt niet meer aan wapens uitgegeven maar aan Gucci.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor