Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Finland vraagt lidmaatschap NAVO officieel aan

Russische dreigementen maken geen indruk
Joop

Militaire dienstplicht vanaf nu ook voor meisjes

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Noodhospitaal Sint-Maarten ontvangt hulpmiddelen

© SINT MAARTEN - Militairen en brandweerlieden bouwen een tijdelijk mobiel ziekenhuis met 6 extra IC-plekken. Nederland stuurde een transportvliegtuig naar Sint Maarten met medische apparatuur

Alle jongeren die in 2003 geboren zijn krijgen deze week een brief van het ministerie van Defensie dat ze staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Vanaf dit jaar geldt dat niet alleen voor jongens, maar ook voor meisjes. De dienstplicht zelf blijft overigens gewoon opgeschort.
Dat nu ook meisjes, zo’n honderdduizend zeventienjarigen, worden opgeroepen is het gevolg van een wetswijziging die oud-minister Hennis in 2016 aankondigde in de week van het twintigjarig jubileum van de opschorting van de dienstplicht. Dat was naar aanleiding van een daartoe ingediende motie van PvdA en D66 die vonden dat de dienstplicht achterbleef op de gelijke behandeling van man en vrouw. In 2018 stemde een Kamermeerderheid in met de wijziging.
Sinds 1997 ontvangen zeventienjarigen weliswaar een brief, maar hoeven niet naar de keuring. Met de Koude Oorlog ruim in het verleden is de taak van de krijgsmacht verschoven naar crisisbeheersingsoperaties, uitgevoerd door professionele militairen. Maar, zo geeft de huidige minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) de meisjes nu mee: “We weten niet wat er in de toekomst kan gebeuren. Als de veiligheid van ons land ooit weer ernstig bedreigd wordt, kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten.”
Bron: NOS

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Ryan2
Ryan221 okt. 2020 - 18:53

Als ex dienstplichtig militair, kan ik alleen maar zeggen, dat dit idee volkomen idioot is. Laten we wel wezen, het dienstplicht idee is indertijd zo'n beetje door Napoleon uitgevonden. Toen vonden de meeste Nederlanders dat idee al krankjorum. Maar later voerde de Nederlandse staat het toch maar in. En de hele geschiedenis, kwam er op neer, dat het minder vermogende deel van de bevolking tot kanonnenvoer klaargestoomd werd. Nu zijn dan ook de vrouwen aan de beurt. De politieke correctheid is gewoon waanzin.

Paulus3
Paulus321 okt. 2020 - 9:58

Een dienstpicht zonder dienstplicht. Gaat nergens over.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman21 okt. 2020 - 12:04

Dus tot je opgeroepen wordt. Want ons land moet verdedigd worden. En de huidige regering zal een EU-dienstplicht/opkomst zo invoeren daar ben ik van overtuigd. Want de russen zijn levensgevaarlijk toch? Of denk je, net als ik dat we gemanipuleerd worden. Maar kinksom of rechtsom, de trend is naar meer mensen onder de wapenen.

Paulus3
Paulus322 okt. 2020 - 10:18

Er is geen oproepen dus er is geen dienstplicht. De manipulatie zou de fantasie zijn dat dit verhaaltje ergens over gaat.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij22 okt. 2020 - 14:47

Als morgen Rusland Polen binnenvalt of Venezuela de Antillen, dan kan het zo maar zijn dat je overmorgen onder de wapenen geroepen wordt. Daarom is de dienstplicht niet afgeschaft maar opgeschort.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2020 - 17:33

Ik zou weigeren!

3 Reacties
Tampert
Tampert21 okt. 2020 - 7:03

Ben ook verplicht onder de wapenen geweest toen dat nog moest. Vond het toen ook al van de gekke dat alleen mannen dit moesten. in sommige landen was de vrouwenemancipatie klaarblijkelijk al een stuk verder. Dat je gedurende die tijd je dagelijkse bezigheden even op “hold” moest zetten was evident. En weigeraars konden zich nuttig maken in ziekenhuizen en bejaardentehuizen e.d., een uitstekend alternatief, me dunkt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2020 - 9:48

Of ze konden gaan brommen!

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij21 okt. 2020 - 12:08

[ dat alleen mannen dit moesten ] Niet ALLE mannen. Niet die al twee broers in dienst hadden gehad. Niet die in 1959 geboren waren. Niet die een beetje jeuk ergens hadden, er werd snel afgekeurd wegens teveel aanbod. Niet die mannen die van mannen hielden. Er waren talloze uitzonderingen. Ik meen me te herinneren dat de last van de dienstplicht destijds door slechts 30% van de mannen werd gedragen, de rest kon met zijn carrière beginnen en flink geld verdienen.

Victor Reijkersz
Victor Reijkersz20 okt. 2020 - 14:13

"Als de veiligheid van ons land ooit weer ernstig bedreigd wordt, kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten" En waar zijn die 20 jaargangen reservisten dan? zucht... Van hetzelfde laken en pak als een extra ziekenhuis gaan bouwen als er teveel patiënten zijn.

Baggiebor
Baggiebor20 okt. 2020 - 12:45

Mooie foto van onze jongens en meiden op St. Maarten. Erg goede job hier gedaan na hurricane Irma.

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 okt. 2020 - 12:34

Vraag mij af welk land ze nu weer bezet hebben. Oostenrijk? Noorwegen?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2020 - 12:21

Begrijp ik het nu goed dat alleen vrouwen van 2003 en later dienstplichtig worden? Hoe zit het met de vrouwen die nu tussen 18 en 45 jaar zijn? Worden die niet gelijkgetrokken met de mannen van die leeftijd die nu wél dienstplichtig zijn?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2020 - 12:19

[ niet alleen voor jongens, maar ook voor meisjes ] Waarom staat er niet "niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen"? Dienstplicht geldt immers tot 45 jaar, moet je zo iemand nog een jongen of meisje noemen? Bij de NOS maken ze het nog bonter: "Het gaat om iets meer dan 100.000 jonge meiden". Waarom "meiden"? Ze hebben het toch ook niet over "knullen" of "knapen" of "gozers"?

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 okt. 2020 - 15:50

Volgens mij is het niet met terugwerkende kracht dus krijgen nu 100k 17 jarigen deze brief. Wat is er mis met meiden? Is het niet minder denigrerend dan meisjes?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2020 - 17:50

@ Rechtdoorzee [ Wat is er mis met meiden? ] Als je een manager hebt, of iemand achter een balie moet aanspreken, of een agent tegenkomt, spreek ze dan eens aan met "meid" of "knul", misschien dat je dan het verschil voelt. Het meisje vs vrouwen heb ik al besproken als je goed leest.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 okt. 2020 - 19:39

@Franss, Hmm ja, maar we hebben het hier specifiek over 17 jarigen die die brief krijgen. Niet over volwassenen. Want volgens mij is het dus niet met terugwerkende kracht. Dus alleen zij geboren vanaf 2003. Dus ja nogmaals, als we het hebben over 17 jarigen dan vind ik jongens en meiden beter klinken dan jongens en meisjes. En ja, het is niet een woord dat je tegen een volwassene zegt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2020 - 12:14

Goed dat dit is gelijkgetrokken, maar is er dan ook een plan hoe de vrouwen ingezet gaan worden? Ik neem aan dat voor de mannen een traditioneel mobilisatieplan klaarligt, maar is dat er voor vrouwen ook? Want hoe je het wendt of keert, de krijgsmacht drijft voor een flink deel op krachtige mensen.

4 Reacties
Karingin
Karingin20 okt. 2020 - 14:00

Welnee, uithoudingsvermogen is belangrijker

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2020 - 16:27

[ uithoudingsvermogen is belangrijker ] Het is een tijdje geleden, maar in mijn diensttijd was alles ingericht op de gemiddelde boerenzoon, alles was loodzwaar, materiaal en oefeningen, alles op mannen gericht, dat ga je niet compenseren met uithoudingsvermogen. En toen had ik al een vrouwelijke sergeant én luitenant boven mij...

Folkert2
Folkert220 okt. 2020 - 19:27

Fransss, defensie heeft zich tegenwoordig ook gewoon te houden aan de arbo regels wbt zware belasting. Ik weet nog dat de maximale belasting van 25 naar 23 kg ging. Moesten we zogenaamd de zakken meel ineens met 2 personen gaan tillen terwijl we ze daarvoor nog alleen mochten tillen. Overigens zijn nu alle onderdelen open voor vrouwen, maar aan de training van de elite onderdelen wordt niet getornd tot nu toe. Vrouwen die bij het korps willen zullen aan dezelfde eisen als de mannen moeten voldoen (gelijkheid) bij andere onderdelen zijn de eisen iets aangepast.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 okt. 2020 - 11:00

Voor mij is het wat recenter, maar ANNO de jaren nul was uithoudingsvermogen dus echt wel veel belangrijker voor het gros van de militairen. Ik kan eigenlijk voor de meeste funties, niet zoveel activiteiten bedenken waarbij pure spierkracht essentieel is. Tenminste, spierkracht die buiten de orde van grote van wat een gezonde twiener (M/V) normaal al kan opbrengen, valt. En dan had ik nog een functie waarbij je noodzakelijkerwijs regelmatig je bips moest afvegen met de arbo-regels. Ja, je mag hooguit 22 kilo tillen, maar veel succes je daaraan te houden als je in een ZAU rijdt en met zijn tweetjes met een collega's op een brancard moet rondzeulen. Er zijn niet zoveel militairen die 44 kilo of minder wegen, zeg maar.

Starter2
Starter220 okt. 2020 - 11:23

Ruim 35 jaar te laat. Had mijn dienstplicht een stuk leuker gemaakt.

6 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari20 okt. 2020 - 12:07

Want vrouwelijke collega's in het leger zijn er voor jouw plezier? Godzijdank was dat soort puberaal haantjesgedrag zeldzaam tegen de tijd dat ik in dienst ging.

Starter2
Starter220 okt. 2020 - 12:39

Want jij vindt diversiteit onwenselijk. Weten we dat ook weer.

Loebkesman
Loebkesman20 okt. 2020 - 13:24

Marinus laat zien wat er mis is in het land. Jij vindt dit dus dan moet het wel **negatieve wending**

Haz
Haz20 okt. 2020 - 14:45

Marinus Calamari Waarom doe je gelijk een negatieve aanname?

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 okt. 2020 - 10:42

@Starter Die conclusie zou ik niet getrokken hebben, omdat het, zelfs in die twee zinnen, voor mensen die wel begrijpend kunnen lezen duidelijk is dat ik geen problemen heb met vrouwen in het leger. @Loebkesman Een beetje dramatisch, heh? Of ben je zo rechts dat je het als een groot maatschappelijk probleem ziet als anderen er een andere mening als jou op na houden? @Haz. Omdat het me wel duidelijk is wat er volgens starter "leuk" geweest zou zijn aan een diensttijd met vrouwen. En ik wordt daar een beetje rillerig van, vooral omdat het hier om een vijftiger gaat, die blijkbaar fantaseert over een diensttijd met 18-jarige meisjes.

Starter2
Starter221 okt. 2020 - 11:21

Marinus, ik kan niet in jouw hoofd kijken maar ergens gaat er daar iets mis. Je doet aannames die nergens op gebaseerd zijn. Als je rillerig ben dan moet je snel een paracetamolletje nemen, voor je het weet sla je wartaal uit.

Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 11:16

De diensplicht is al lang afgeschaft, dit is gewoon een oprisping van" iedereen is gelijk". Terwijl je kunt weten dat tussen droom en daad.... Ik vind het ook een klak van de tong van mevrouw Bijleveld, want als je de bedreiging niet bij de voornaam noemt, dankomt wat je zegt neer op angst zaaien. Daarom zeg ik: Ank, handel niet in woorden, maar in daden. .Staat wel niet in de Dordtse maar wel zeker in de Rotterdamse versie van de Bijbel. Zeg dus gerust: NATO is best wel goed, maar een Europese krijgsmacht is toch een heel stuk beter.

4 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 okt. 2020 - 11:48

De dienstplicht is niet afgeschaft, maar opgeschort.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard20 okt. 2020 - 12:03

Nou, dan ben ik wel benieuwd waarom een Europese krijgsmacht beter is. Daar worden Poetin en die engerd uit China vast heel bang voor..

Marinus Calamari
Marinus Calamari20 okt. 2020 - 12:24

Putin is waarschijnlijk slim genoeg om te begrijpen dat een verenigd Europa Rusland inderdaad nog irrelevanter maakt dan het nu al is. Dat is waarom hij iedere poging daartoe probeert te dwarsbomen.

Theo Joekes
Theo Joekes20 okt. 2020 - 16:22

@dezeeuwgerard. Het is in ieder geval zo dat de Russen c.s. met doorslaand succes zo onder de indruk waren van de NAVO dat ze het nooit hebben durven opbrengen offensief toe te slaan. Bij de Chinezen, ook al in hun meest dreigende periode, heeft afschrikking ook altijd prima gewerkt en niet alleen door de NAVO. Een Europees leger zal alleen als het onderdeel is van de NAVO de m.i. enige serieus te nemen voorwaarde voor een voortgezet veiligheidsbeleid zijn, en dat behoeft blijvende bereidheid van de VS deel te nemen waarbij deze niet onterecht meer investering van haar partners eist.

P Haan
P Haan20 okt. 2020 - 11:05

Goeie papieren tijger. Op zich is er nog wel wat te zeggen voor actief op laten komen, maar alles op zijn en haar tijd.

Theo Joekes
Theo Joekes20 okt. 2020 - 11:00

De toegang tot het leger stond al lange tijd open voor het andere geslacht inclusief alle rangen. De mogelijkheid tot plicht, alhoewel inmiddels in opgeschorte vorm maar niet gegarandeerd, was dus ten onrechte beperkt tot de mannen.

1 Reactie
Ryan2
Ryan222 okt. 2020 - 7:08

Kletskoek! Het is van de zotte om mensen te verplichten om zich verrot te laten schieten. Denk eens na man! Een leger bestaat al sinds mensenheugenis uit vrijwilligers. Huurlingen dus. Dat kost geld. Uiteindelijk kan de burger er voor op draaien. Overigens willen de hogere militairen geen dienstplichtigen. Dat zijn lastposten. Stellen kritische vragen. Gedaan met de beroeps kadaverdiscipline. Ik sta er van te kijken hoe slaafs hier weer gereageerd wordt! Dienstplicht was alleen maar mogelijk door het aanwakkeren van nationalisme. Welaan, dat is in Nederland sowieso al ver te zoeken, gelukkig maar. Verder heeft de landmacht nog nooit wat voorgesteld.