Joop

Liever buurtstages dan militaire dienstplicht

  •  
11-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
2539409792_e880e71254_z
Goed onderwijs in combinatie met (jeugd)zorg is voor jongeren veel belangrijker dan een halfjaartje na de middelbare school verplicht bij Defensie aan de slag gaan
Jongeren moeten van Sybrand Buma weer verplicht in militaire dienst. “Laten we beginnen met de raddraaiers. Er komt een heel grote groep aan die de aansluiting bij de maatschappij dreigt te missen”, liet de CDA-leider op 1 juli in het AD optekenen. Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond blijkt de meerderheid van de Nederlanders het met hem eens te zijn. Volgens driekwart van hen kan herinvoering probleemjongeren helpen weer op het rechte pad te komen. Dit soort jongeren dat grensoverschrijdend gedrag vertonen, gaan niet zelden naar het speciaal onderwijs. Zoals ook op onze scholen in Midden-Brabant. Dit gedrag van onze jongeren is niet te genezen met een militaire dienstplicht. Kwalitatief goed onderwijs, nauwe samenwerking met ouders en buurtstages zijn betere alternatieven.
Sociale context Terecht maakt Buma zich zorgen over het gebrek aan ontmoeting tussen jongeren uit verschillende ‘milieus’. “We hebben in deze samenleving niets meer waarbij onze jongeren uit hun sociale context gebracht worden”, zei hij. Dat is exact één van de redenen dat Stichting Biezonderwijs komend schooljaar graag zou starten met het project ‘Buurtstages’ voor en met jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Tientallen jongeren tussen 13 en 18 jaar kunnen per wijk meedoen aan deze buurtstages. Het gaat hier om jongeren uit de meest kwetsbare wijken en buurten van Tilburg, die relatief weinig sociale contacten hebben in hun eigen woonomgeving.
Met de buurtstage verbinden we jongeren én hun talenten met andere buurtbewoners. Jongeren kunnen voor een periode van bijvoorbeeld een schooljaar stage lopen bij een lokale ondernemer, maar ook vrijwillig hulp verlenen bij maatschappelijke initiatieven op het gebied van zorg, welzijn en sociaal wonen. Daar zijn voldoende ‘bezielde klussen’ waar zowel jongeren als de wijk beter van worden. Jongeren ontwikkelen hun unieke talenten en voelen zich weer volwaardig onderdeel van de wijk waar ze wonen. En de mensen in de buurt worden vrijwel kosteloos geholpen én hebben bovendien minder last van grensoverschrijdend gedrag van dezelfde jongeren.
Discipline Naast buurtstages bieden wij onze leerlingen kwalitatief goed, specialistisch onderwijs. Onderwijs waarin er volop aandacht is voor structuur, discipline, waarden en normen. Juist de ingrediënten die Buma tracht te vinden in de militaire dienstplicht. Investeren in het behoud van dit goede onderwijs in combinatie met expertise vanuit de (jeugd)zorg is voor de huidige en toekomstige generatie jongeren veel belangrijker dan een halfjaartje na de middelbare school verplicht bij Defensie aan de slag gaan. Wij kijken zorgvuldig naar de onderliggende oorzaken voor het gedrag van de jongere. Soms is er sprake van heftige trauma’s. Kan Defensie daarmee omgaan? Kunnen zij het specialistische maatwerk bieden dat juist de jongeren die de meeste problemen veroorzaken nodig hebben?
Een militaire dienstplicht als een vorm van heropvoedingskamp is géén volwaardig substituut, noch een aanvulling op specialistische vormen van onderwijs en zorg. Het terugdraaien van de forse financiële korting op ons type specialistisch onderwijs in onze regio als gevolg van de invoering van ‘passend onderwijs’, zou meer aandacht mogen en wellicht moeten krijgen van landelijke politici. Zeker in de aanloop naar de komende Kamerverkiezingen.
Tenslotte ontbreekt in het interview met Buma enige aandacht voor de rol van ouders van jongeren die grensoverschrijdend vertonen. Ouders zijn de eerste die verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun minderjarige zoon of dochter. Ouders die moeite hebben met de opvoeding zouden nóg eerder ondersteund moeten worden door de gemeentelijke wijkteams en zorgexperts. Het onderwijs kan veel, maar geen wonderen verrichten. Wij zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van goed onderwijs aan de leerlingen. Daarbij hoort ook onze pedagogische inzet richting deze jongeren. Maar we kunnen en mogen ons niet bemoeien met het opvoeden van ouders. Zelfs niet als deze ouders zelf grensoverschrijdend verdrag vertonen. En een militaire dienstplicht kan helaas ook deze ouders niet helpen.
Cc-foto: gewoonmartijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

Windowjan
Windowjan12 jul. 2016 - 19:21

Beste Dave, ''Maar we kunnen en mogen ons niet bemoeien met het opvoeden van ouders'' Bekijk onderstaande eens. https://youtu.be/f0RmvG0G9wQ De link gaat vooral over mannelijke ouders, leuk om te zien dat die mannen in discussie gaan om hoe je kinderen op te voeden. Jee, ik kan er nog veel meer over zeggen, bekijk het gewoon.

Andy Capp
Andy Capp12 jul. 2016 - 11:50

Mensen die werkzaamheden verrichten van enig -maatschappelijk- belang hebben geen opgelegde discipline nodig, die krijgen last van een onweerstaanbaar verantwoordelijkheidsgevoel. Opgelegde discipline is een onmiskenbaar signaal dat er iets niet deugt.

5 Reacties
Jonas DeRidder
Jonas DeRidder12 jul. 2016 - 13:24

Vergis je niet in dat in tal van instellingen van maatschappelijk belang de organisatie, planning en timing van essentieel belang is. Een spoedopname in het ziekenhuis staat bijna gelijk aan een militaire operatie. Daar is toch heel veel discipline voor nodig om dat te kunnen managen. Daarom zouden militairen het heel goed doen in een ziekenhuis. (en bloed is ook altijd wel voldoende aanwezig). (Zie ook mijn vorige post)

Andy Capp
Andy Capp12 jul. 2016 - 16:18

Yep, als je eens wist hoeveel discipline een topsporter nodig heeft. Daarom waren dat in de USSR ook allemaal militairen.

Andy Capp
Andy Capp12 jul. 2016 - 16:35

"Daarom zouden militairen het heel goed doen in een ziekenhuis." Zo, dacht jij dat? Alsof organisatie, planning en timing iets is waar militairen erg goed in zijn. Blijkbaar heb jij nog nooit een dag in de militaire dienst doorgebracht, anders zou je wel beter weten: DENKEN DOEN WIJ WEL VOOR JE!

Acid Prune
Acid Prune12 jul. 2016 - 16:46

Wil je ongemotiveerde dwangarbeiders hebben als elke seconde telt?

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder13 jul. 2016 - 6:00

@Andy [DENKEN DOEN WIJ WEL VOOR JE! ] Voor veel problematische types is dat vaak wel goed. Om je gerust te stellen, ik heb een paar weken het land mogen dienen tot bleek dat ik al over zoveel discipline beschikte dat het niet meer nodig was.

BingoGrubb
BingoGrubb12 jul. 2016 - 10:45

ik zie een buurt stage echt geen verschil maken. ik verschillende maatschappelijke stagiaires mogen begeleiden in de boven genoemde leeftijd. en als 1 ding standaard op viel was de desinteresse als er iet moest gebeuren waar ze geen zin in hadden. ik als jeugdwerker zie voor sommige jongeren veel meer in de dienstplicht ik heb de grootste eikels zien verander in modelburgers na dat ze zelf in dienst wil omdat dat zo stoer was en je met geweren mocht spelen

geen-mening
geen-mening12 jul. 2016 - 10:10

Het probleem met de jeugd is heel simpel: Het leven is tegenwoordig zo duur dat een gemiddeld gezin niet meer rond kan komen van 1 salaris dus moeten beide ouders werken, de overheid stimuleert ook enorm dat beide ouders werken. Gevolg daarvan is dat al vanaf 1, 2 jaar een kind helemaal geen opvoeding meer krijgt, want op de gemiddelde opvang zitten 20 van die kinderen bij elkaar met 1, max 2 begeleiders dus daar hoef je ook niks van te verwachten. Daar komt nog bij dat ouders tegenwoordig een kind nemen als accessoire en/of de beste vriend van hun kind willen zijn/worden/blijven, terwijl dat helemaal de taak niet is van een ouder, een ouder moet zijn kind voorbereiden op het volwassen leven en daar hoort bij dat je meestal niet je zin krijgt en dingen meestal niet gaan zoals je wenst. Dat bij elkaar opgeteld (heb je ook nog wat culturele problemen met bepaalde groepen die helemaal losgeslagen zijn geraakt) maakt gewoon dat kinderen tegenwoordig allemaal verwende draken zijn die van niemand meer iets aannemen of accepteren. Zolang dat niet wordt aangepakt heeft het allemaal geen zin maar de opkomstplicht herinvoeren (niet perse voor het leger, zorg of zo mag ook) is in ieder geval een goed begin.

3 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus12 jul. 2016 - 11:00

Mooi conservatief betoog. Alleen jammer dat de feiten anders uitwijzen: de meeste probleemkinderen vind je juist in conservatieve gezinnen met een thuishangmoeder.

geen-mening
geen-mening12 jul. 2016 - 12:08

Dat klopt maar er is door het feit dat er geen ouders meer thuis zijn geen sociale controle meer, "vroeger" had je in een groep van 10 kinderen 1 zo'n etter van een "thuishangmoeder" en die werd dan aangesproken op zijn gedrag door de moeders van de andere kinderen, nu zijn het vrijwel allemaal verwende etters die zich nergens iets van aantrekken en ook door niemand gecorrigeerd worden.

Andy Capp
Andy Capp12 jul. 2016 - 16:19

Jaaaaaa, de jeugd van tegenwoordig....

ikdus2
ikdus212 jul. 2016 - 8:56

@Dave ensberg-kleijkers geen onbetaalde stages voor kinderen van minima, geen verdringing door zogenaamde vrijwilligerswerk voor minima, niet dienen in opvoedingskampen door oorlogshitsers zoals Buma die ook eens voorgeleid zou mogen worden voor zijn rol in de misdadige Irakoorlog. als je wilt dat diverse mensen elkaar meer tegenkomen zorg er dan voor dat institutioneel racisme zeer zwaar gestraft gaat worden. al met al geef ze gratis kwalitatief onderwijs en een arbeidsovereenkomst na afronding studie.. rechtse kwallen...

4 Reacties
geen-mening
geen-mening12 jul. 2016 - 10:27

Met institutioneel racisme bedoelt u geen vrouwen, allochtonen en gehandicapten meer voor trekken op de arbeidsmarkt? Dan ben ik daar zeker voor. En waarom: "al met al geef ze gratis kwalitatief onderwijs en een arbeidsovereenkomst na afronding studie.." Hebben wij toch ook niet of wel?! Lijkt me ook behoorlijke discriminatie, mensen voortrekken op basis van hun afkomst c.q. achtergrond.... In Nederland is voor IEDEREEN alles te bereiken zoals het nu is zonder extra hulp, geld, aandacht maar je moet het zelf willen en dat is dus waar het misgaat velen willen het gewoon niet en krijgen dan alsnog van alles in hun opgehouden handje. Dat zijn de feiten en dat heeft niks met kleur, religie of afkomst te maken maar met willen en niet willen.

BingoGrubb
BingoGrubb12 jul. 2016 - 10:41

als je wilt dat diverse mensen elkaar meer tegenkomen zorg er dan voor dat institutioneel racisme zeer zwaar gestraft gaat worden. kan ik me niet in vinden maar ik geloof dan ook niet in het institutioneel racisme waar je het over heb. nederland heeft een klassen probleem dat iemand met een donkere kleur het al racisme wil zien kan ik in komen maat een blank gezin uit de onderklassen heeft waarschijnlijk met dezelfde problemen te maken.

Paul250371
Paul25037112 jul. 2016 - 10:49

Mooie post.

ikdus2
ikdus212 jul. 2016 - 13:19

geen-mening pfff wat is een ras, beperking, sekse maak eerst dat onderscheid en kom dan terug. en wat betreft voortrekken mogen ze dat ook wel bij jou doen. mijn zegen hebben ze.

IronLungs
IronLungs12 jul. 2016 - 8:36

Buurt stages, ja daar zullen ze voor in de rij staan om zich aan te melden. En deze buurt stages moeten natuurlijk weer zwaar gesubsidieerd worden zeker? Gewoon de meldplicht weer invoeren want de dienstplicht is natuurlijk nooit afgeschaft. Beetje discipline en respect bijbrengen kan geen kwaad voor deze groep en ze worden dan ook verplicht om met elkaar om te gaan. Zelfde uniform, zelfde taken, zelfde rechten, zelfde plichten.

1 Reactie
ikdus2
ikdus212 jul. 2016 - 13:20

ironlungs het heeft jou geen beter mens gemaakt.

Mark Gh
Mark Gh12 jul. 2016 - 8:23

Hoe is het doel "uit de eigen sociale context halen" in overeenstemming te brengen met een "stage" in de eigen buurt?

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus12 jul. 2016 - 11:02

Gelukkig zijn de meeste buurten niet zo monotoon van samenstelling.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder12 jul. 2016 - 8:16

Allemaal goede bedoelingen, maar daar zijn al zoveel organisaties mee bezig geweest met steeds minder succes. Ook het idee van sociale dienstplicht zal niet veel soelaas bieden voor jongere die een probleem voor hun omgeving zijn. Discipline is heel erg nodig(zoals Dave schrijft) maar dat krijg je niet bij iemand ingeprent door hem/haar oma in een verpleeghuis te laten verzorgen. Alsjeblief niet aan mijn ziekbed. Of we zouden meer militairen in de gezondheidszorg moeten aanstellen. Dat zijn toch de mensen die weten wat discipline is. Het zou naar twee kanten werken. Meer mensen in de gezondheidszorg en de regering hoeft die militairen niet naar Verweggistan te sturen om hun verveling te bestrijden. Dat levert heel veel geld op. [Soms is er sprake van heftige trauma’s. Kan Defensie daarmee omgaan?] Je mag verwachten dat bij Defensie nu toch wel heel veel expertise aanwezig is hoe met trauma's om te gaan.

1 Reactie
Jonas DeRidder
Jonas DeRidder12 jul. 2016 - 8:18

ps/ En in de gezondheidszorg zijn ook heel veel technische apparaten waar militairen dol op zijn.

Flipje Tiel
Flipje Tiel12 jul. 2016 - 6:04

Nog veel beter idee, een paar jaar in een echte baan werken om een studie of woning mee te financieren. En dan meteen echte sociale vaardigheden opbouwen in plaats van een ambtelijke perversie daarvan.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens12 jul. 2016 - 7:01

@ Flipje Tiel Je hebt blijkbaar geen enkel idee waar het over gaat. Er is geen werkgever te vinden die deze jongeren een baan geeft en geen collega die het langer dan een dag met hen uithoudt.

D'Holbach
D'Holbach12 jul. 2016 - 8:10

En waarom zou ik als werkgever in vredesnaam zo iemand willen aannemen? Niet de werkgever is verantwoordelijk voor de opvoeding maar ouders en school.

ikdus2
ikdus212 jul. 2016 - 8:57

@D'holbach en na de dienstplicht worden ze wel aangenomen?

Acid Prune
Acid Prune12 jul. 2016 - 0:50

mensen als bezit die je zomaar tegen hun zin kunt inzetten voor jouw behoeften DAT IS SLAVERNIJ

7 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein12 jul. 2016 - 6:06

Het gaat niet om de behoeften van een individu, maar om de behoeften van de maatschappij.

Freeman2
Freeman212 jul. 2016 - 8:08

Welke maatschappij? We leven in een specifieke kasten systeem, net als in Indië. We noemen het hier zuilenmaatschappij.

D'Holbach
D'Holbach12 jul. 2016 - 8:12

Mijn waarde freeman, zuilen en kasten is nogal een verschil, het lijkt niet eens op elkaar. We hebben wel zuilen (al is dat steeds minder en slechts de nieuwe nederlanders willen weer een zuil) maar verder zijn we een der meest egalitaire landen ter wereld.

ikdus2
ikdus212 jul. 2016 - 8:58

@Albert Einstein en de behoefte van de maatschappij is om kinderen in te kunnen zetten voor oorlogsvoering?

Acid Prune
Acid Prune12 jul. 2016 - 9:36

Een maatschappij waar je gewoon met mensen kunt sollen ? Wat voor rotmaatschappij is dat ?

Albert Einstein
Albert Einstein12 jul. 2016 - 17:21

Acid, We hebben ook een leerplicht. Is dat ook sollen met mensen? De maatschappij heeft geschoolde mensen nodig, EN mensen die het land verdedigen.

Piet de Geus
Piet de Geus13 jul. 2016 - 1:10

"We hebben ook een leerplicht. Is dat ook sollen met mensen?" Voor 'denkers' als onze zuurpruim is dat indoctrinatie.

Andy Capp
Andy Capp12 jul. 2016 - 0:28

Ja, ik kan me dat nog goed herinneren: ik kwam dus gelijk 2 1/2 maand in de Sprang te zitten, voordat ze er achter kwamen dat ik niet aanpasbaar ben. Rob Stolk zat er ook herinner ik me. Daar leerde ik dus gelijk alles over dope en rookte mijn eerste joint. Bovendien las ik daar "Silent Spring", dus ik was zo groen als gras toen ik er weer uit kwam. Nuttige tijd gehad.

2 Reacties
Andy Capp
Andy Capp12 jul. 2016 - 0:37

Het werkt ook wel bevrijdend moet ik zeggen. Toen ik later het "aksie-gebeuren" binnenstapte dook regelmatig de vraag op of dat iets niet te riskant was. Ik was een van de weinigen met ervaring en ik wist dus van mezelf: voor 4 maanden draai ik mijn hand niet om. Dat gaf je aardig wat speelruimte.

Albert Einstein
Albert Einstein12 jul. 2016 - 6:11

Zo zie ja maar weer hoe belangrijk NU de ballotage zal zijn als de dienstplicht weer wordt ingevoerd. Zei Wilders niet zoiets?

koffieleut2
koffieleut211 jul. 2016 - 23:39

Wat hebben we geleerd van de dienstplicht. Nu dat het best lang was, maar dat door het creëren van een groepsgeest de opvoeding niet alleen door de leidinggevende werd gegeven , maar door elkaar. Wat hebben we geleerd van jeugdzorg. Dat vele organisaties door elkaar werken, de verschillende afdelingen niet eens weten waar ze mee bezig zijn, er een hoop slap geouwehoer is zonder resultaten, en dat er pas echt actie kan worden genomen als het al compleet geëscaleerd is. En dat blijkt ook wel, want ze krijgen maar geen grip op de situatie en het probleem wordt alleen maar erger. En wat roept men dan. Meer meer meer. Wat mij betreft voeren we de dienstplicht weer in, maar dan ook in die periode reken en taal. Op minimaal MBO2 niveau, e.e.a duurt zeg maar een een jaar, tenzij je je taal en rekenen niet hebt gehaald, dan blijf je nog wat langer. Kost wat, maar dan heb je ook wat. De hele jeugdzorg op de schop en alle instanties onder verantwoording van een minister, daar valt dan weer genoeg te besparen.

Stroompie
Stroompie11 jul. 2016 - 21:48

Inderdaad. Ik vind dienstplicht op zichzelf wel nuttig aangezien het samenhorigheid creëert. Maar volgens mij komt dit hele idee van Buma voort uit de wil om het falen van ouders en het onderwijs op te vangen. Dus eigenlijk zouden we dit probleem bij de kern moeten aanpakken: in het onderwijs.

4 Reacties
Andy Capp
Andy Capp12 jul. 2016 - 0:20

Ja, lekker samen het gezag leren haten en tegenwerken, dingetjes saboteren, die je dan later weer lekker in het zonnetje kunt repareren, de tijd doorkomen met.... nou ja, met van alles, hè. Dat mensen geloof hechten aan dat soort sprookjes.

Piet de Geus
Piet de Geus12 jul. 2016 - 1:42

"Ik vind dienstplicht op zichzelf wel nuttig aangezien het samenhorigheid creëert." De saamhorigheid van commanderen en gecommandeerd worden. Dat is niets anders dan de saamhorigheid die studentencorpora creëren met een ontgroening of motorbendes met hun initiatierituelen. Dat levert niet meteen het mensentype op dat je wilt hebben. Het is eerder een lakmoesproef voor het tegendeel: wie zich dat laat welgevallen kun je beter afschrijven, want die is tot alles bereid (en in staat) om het gevoel te hebben ergens bij te horen.

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon12 jul. 2016 - 7:40

Inderdaad: je afzetten tegen gezag, je 'drukken' voor een taak, simuleren van ziekte, stroopwafels eten, pornofilms kijken..... dat geeft inderdaad een gevoel van saamhorigheid.

Piet de Geus
Piet de Geus12 jul. 2016 - 11:04

"dat geeft inderdaad een gevoel van saamhorigheid" Net als achter de wacht zitten. Wat dan weer verdomd veel lijkt op de saamhorigheid in de bak. Dus daarin voorziet de doelgroep zelf wel.

KeesVanZundert
KeesVanZundert11 jul. 2016 - 21:40

Ben ik nu achterdochtig als ik denk wanneer politici over maatschappelijke stages beginnen: leuk, iedereen een half jaar gratis aan 't werk. Na alle scholieren ipv een stage om te leren gratis aan het werk gezet te hebben maken we nu echt stappen door ALLE jongeren een half jaar gratis aan het werk te hebben. En maar roepen dat het wel goed voor de jongeren zou zijn, nou het is zeker niet slecht voor de werkgevers !

3 Reacties
Andy Capp
Andy Capp12 jul. 2016 - 0:14

Zijn de jongeren van tegenwoordig echt zo dom, dat ze dat niet in de gaten hebben? Want anders ben je meer geld kwijt aan kampbewakers, dan dat het oplevert.

adriek
adriek12 jul. 2016 - 6:12

Het lukt niet echt meer om voldoende vrijwilligers te vinden voor veel (belangrijke) taken. Dus gaan we die taken maar verplicht maken. Mooi systeem toch?

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten12 jul. 2016 - 6:21

"Ben ik nu achterdochtig als ik denk wanneer politici over maatschappelijke stages beginnen: leuk, iedereen een half jaar gratis aan ’t werk." Ja, maar waarschijnlijk heb je gelijk.

Dubbeldenker
Dubbeldenker11 jul. 2016 - 21:34

Leuk, kunnen jonge crimineeltjes alvast verkennen waar ze gemakkelijk kunnen inbreken. Briljant idee.

BasVV
BasVV11 jul. 2016 - 21:23

Waarom zijn er verplichte stages nodig voor kinderen in het bijzonder onderwijs. Betekent dat dat het bijzonder onderwijs deze kinderen ook niet aan kan.

8 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus12 jul. 2016 - 1:48

"Betekent dat dat het bijzonder onderwijs deze kinderen ook niet aan kan." Nee, het betekent dat het bijzonder onderwijs die kinderen ook op dit vlak iets mee wil geven dat ze van huis uit niet meekrijgen. Want het wollige gebabbel over 'unieke talenten' verbergt dat het over jongeren gaat met verdomd weinig talenten, die ook nog eens de pech hebben dat ze van huis uit vaak niet al te best worden gesocialiseerd. Hoewel, zoals gezegd, de ouders de eerstverantwoordelijken zijn voor de opvoeding en daarbij meer ondersteund zouden moeten worden, ligt er ook een taak voor de scholen om er het hunne aan bij te dragen.

truusbeek2
truusbeek212 jul. 2016 - 6:30

Piet Weer eens knap het probleem in een notendop beschreven.

DaanOuwens
DaanOuwens12 jul. 2016 - 7:06

@ Piet de Geus Maar al met al liggen er nu twee varianten die beiden niet gaan werken, buurtstages en het leger. En deze groep probleemjongeren is nogal groot. Niet alleen in het speciaal onderwijs maar ook in het normale onderwijs verziekt deze groep het ook voor andere leerlingen. Blijkbaar moet de regie op opvoeding en ontwikkelen soms worden overgenomen want deze jongeren gaan er alleen niet komen.

Piet de Geus
Piet de Geus12 jul. 2016 - 7:48

"Blijkbaar moet de regie op opvoeding en ontwikkelen soms worden overgenomen want deze jongeren gaan er alleen niet komen." Vandaar dat Dave Ensberg-Kleijkers het niet alleen heeft over bijzonder onderwijs en buurtstages maar ook over de combinatie met jeugdzorg. Jeugdzorg, dat is die door de betreffende ouders vervloekte instelling die de regie van hen overneemt.

ikdus2
ikdus212 jul. 2016 - 13:25

kijk die rechtse lieden eens anderen willen conditioneren totdat ze in de pas lopen van de conservatieve boevenbende.

Piet de Geus
Piet de Geus12 jul. 2016 - 17:20

"anderen willen conditioneren" Je mag ook tekenen voor finale kwijting: you don't owe us anything and we don't owe you anything. En als je echt zo bijdehand bent weet je het gat van de deur vast wel te vinden.

ikdus2
ikdus212 jul. 2016 - 22:23

@piet de geus wie is ons... witte conservatieve patriottische mannen... ga jezelf maar wat empathie bijbrengen.. jullie zijn er alleen op uit om "buitenbeentjes" te conditioneren naar jullie moralistische maatstaven.. ik ben geen anarchist... maar damnn wat ben ik op dit moment voor een schifting in de bestaande machtsstructuren... het leger dient alleen de macht ... en de macht is meedogenloos

Piet de Geus
Piet de Geus14 jul. 2016 - 1:28

"witte conservatieve patriottische mannen" Je hebt geen flauw benul. Net zoals je ook het onderscheid niet kent tussen buitenbeentjes en mensen die disfunctioneren. Kennelijk heb je er baat bij om dat op een hoop te gooien.

il viaggiatore
il viaggiatore11 jul. 2016 - 20:54

Ik was ook geen fan van het voorstel van Dhr. Buma. Maar meer omdat ik defensie een organisatie vind voor beroepsmilitairen en niet voor ongemotiveerde jongeren. Maar waar komt het idee toch vandaan dat we kindertjes en ouders allemaal moeten pamperen. Ouders die alleen als voeders en niet als opvoeders optreden moeten gewoon een fokverbod krijgen met desnoods chemische castratie. Kinderbijslag afschaffen voor niet werkenden, zie het maar als een tegemoetkoming in de kosten die kinderopvang kost voor diegenen die wel een nuttige bijdrage aan de samenleving geven met arbeid. En jongeren die zich misdragen en rotzooi trappen leg je een paar keer een knuppel in de nek om duidelijk te maken wie het gezag is en dat ze nog een hoop hebben te leren voordat ze wat te zeggen hebben in de maatschappij. Klaar met de rubberen tegels en rubberen ruggengraat maatschappij.

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus12 jul. 2016 - 1:54

"Maar waar komt het idee toch vandaan dat we kindertjes en ouders allemaal moeten pamperen." Het gaat hier niet over pamperen maar over het opvangen van hun tekortkomingen. Omdat we niet willen dat kinderen die doorgaans al niet tot de meest getalenteerden behoren ook nog eens het slachtoffer worden van het milieu waarin zij zijn geboren. Dat hebben ze namelijk niet zelf uitgezocht. "Ouders die alleen als voeders en niet als opvoeders optreden moeten gewoon een fokverbod krijgen met desnoods chemische castratie." Waarom niet preventief optreden? De eugenetica kan je daar vast wel bij helpen. "En jongeren die zich misdragen en rotzooi trappen leg je een paar keer een knuppel in de nek om duidelijk te maken wie het gezag is" Aan jou is in ieder geval geen pedagoog verloren gegaan. "Klaar met de rubberen tegels en rubberen ruggengraat maatschappij." Terwijl je zelf niet meteen de indruk wekt dat je het zonder een vangnet afkunt.

il viaggiatore
il viaggiatore12 jul. 2016 - 8:18

De kinderen hebben het milieu niet uitgezocht waarin ze opgroeien, maar de ouders hebben er wel over na kunnen denken voordat ze kinderen nemen. Natuurlijk is het overdreven van die castratie, maar we moeten misschien maar eens beter nadenken over nageslacht met zijn allen. Jammer dat je het verder op de man speelt. Maar goed, een pedagogische tik op de vingers kan wonderen doen zullen we maar zeggen. Omgaan met teleurstellingen hoort bij het leven, en als je rotzooi trapt dan mag je daarop aangesproken worden.

Piet de Geus
Piet de Geus12 jul. 2016 - 11:09

"De kinderen hebben het milieu niet uitgezocht waarin ze opgroeien, maar de ouders hebben er wel over na kunnen denken voordat ze kinderen nemen." En daarmee zitten we in een catch 22: als die kinderen er eenmaal zijn mag je ze niet de dupe laten worden van de ouders. En om het nog lastiger te maken: in de meeste gevallen is het toch echt het beste voor die kinderen om binnen het eigen gezin op te groeien. Dus zul je die ouders daarbij moeten ondersteunen, ook al zou je ze liever een draai om de oren geven en zou je ze ook liever niet in de buurt van kinderen zien. En nadenken voordat ze kinderen nemen? Dat geloof je toch zelf niet. "Jammer dat je het verder op de man speelt." De man die ongenuanceerde kreetjes slaakt. Niets meer en niets minder. Wie over chemische castratie en knuppels in nekken begint moet nu eenmaal niet verwachten dat hij overkomt als een evenwichtig persoon. Maar heel stiekem weet je dat zelf natuurlijk ook wel.

Andy Capp
Andy Capp12 jul. 2016 - 16:26

Onlangs heb ik een video gezien waarin zo'n rechtse trol bezoek kreeg van Peter de Vries. Dit is waarschijnlijk zijn broertje. "Natuurlijk is het overdreven van die castratie" Echt waar joh....?

Minoes2
Minoes213 jul. 2016 - 7:58

We richten de maatschappij zo in dat enkel mensen als Piet de Geus kinderen mogen hebben. Eerst mensen uitsluiten, ze twee baantjes per dag opdringen, de lonen aan de onderkant flink laten zakken, anders de l door ze zo weinig mogelijk middelen te geven en dan verwijten maken dat ze uitgesloten zijn. Ziek word ik van deze maatschappij en de roep om de dienstplicht weer in te voeren.