Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Militair mogelijk dood door zelfverdedigings- oefening

  •  
15-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Militair kreeg zoveel klappen tijdens oefening dat hij in het ziekenhuis belandde en overleed
Dinsdag overleed een 20-jarige Amsterdamse militair, die een kaderopleiding volgde van de brigade. Een week eerder werd de militair zo’n anderhalf uur na een oefening onwel, waarna hij in het ziekenhuis belandde. Uit medisch onderzoek blijkt nu dat hij aan een bloeding in zijn hoofd is overleden. Hij zou op een militair parcours voor zelfverdediging zoveel klappen hebben gekregen, dat de oefening hem fataal is geworden. Dat schrijft de Trouw.
Wim van den Burg, van de militaire vakbond AFMP, kan het verband tussen de dood en de militaire oefening nog niet bewijzen, “maar” zegt hij, “daarom moet de onderste steen boven komen in deze zaak”.
Volgens Van den Burg is de proef voor zelfverdediging eerder en vaker uit de hand gelopen:
Ik begrijp dat een oefening als deze niet risicoloos kan zijn, maar je verwacht dat er wordt ingegrepen als het dreigt mis te gaan. Het kan nooit de bedoeling zijn dat letsel ontstaat, zoals nu waarschijnlijk is gebeurd.”
Twaalf rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee doen nu onderzoek naar het overlijden van de militair.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

AlbertHofmann
AlbertHofmann15 jun. 2011 - 13:09

Vraag me dan altijd af, is dit dan een bedrijfsongeluk, met 12 rechercheurs komen ze er vast wel uit...

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos15 jun. 2011 - 13:09

Mogelijk, mogelijk. laten we nu eerst eens wachten hoe het precies zit voor dat iedereen er weer bovenop springt, want hee defensie, militairen enzo, allemaal fout. Mocht het zo zijn dan denk ik dat de betrokken militairen er zelf ook behoorlijk door zijn aangeslagen.

PeerJawel
PeerJawel15 jun. 2011 - 13:09

Op de KMA te Breda komen regelmatig dit soort excessen voor tijdens de ontgroeningsperiode oftewel de Voet-tijd. (Vöt-tijd). De hospiks en de hofmeesters worden bezworen te zwijgen over wat daar gebeurt en wat ze zien. Dat neemt niet weg dat er regelmatig groenen (Vöten) in de ziekenboeg terecht komen. Zij zwijgen er zelf ook over anders kunnen ze meteen opstappen en is hun eventuele carrière over nog voor die begonnen is. Hoe ik dit weet? Ik ben hier zelf ooggetuige van geweest.

GijsUtrecht
GijsUtrecht15 jun. 2011 - 13:09

Moeilijke kwestie, wie wil leren vechten, moet klappen kunnen krijgen. Het gebeurt boksers ook bijvoorbeeld dat ze na een verkeerde klap overlijden. Opvallend in dit verhaal is dat de militair pas anderhalf uur na de oefening onwel werd. Daardoor kan het heel goed zijn dat de instructeurs helemaal niet door hebben gehad wat er zou kunnen gaan gebeuren. Eerst het onderzoek maar eens afwachten dus voordat we schuldigen aan gaan wijzen.

schylger
schylger15 jun. 2011 - 13:09

Ik ken iemand bij het SWAT team van LA. Tijdens zijn training zijn er minstens drie andere mannen overleden door ongelukken. Zeer treurig maar dat hoort er bij. Als burgers zijnde begrijpen wij niet welke risico's er in deze beroepen zitten en hoe belangrijk een harde training is. Blij dat er een serieus onderzoek word gedaan maar op basis van wat ik hier lees heb ik persoonlijk het idee dat de slachtoffer vooral verder ging dan hij had gemoeten, daar moet je zelf eerder over uitspreken dan een officier kan doen.

ErnsTT2
ErnsTT215 jun. 2011 - 13:09

Het was even zoeken, maar hier is het geruchtmakende onderzoek van Defensie naar de Intimidatie cultuur bij defensie. http://tinyurl.com/Sexuele-dwang-in-het-Leger

Harmen2
Harmen215 jun. 2011 - 13:09

En...ja hoor...het is al verdacht gemaakt.

1 Reactie
JanB2
JanB215 jun. 2011 - 13:09

Nee hoor. Het is nu al bijna voor 100% een bewezen feit dat deze militair tgv die oefening is overleden. Bloedingen in de hersenen krijg je niet zomaar. En een zwakke ader bij een 20-jarige is vrij zeldzaam.