Joop

Milieurapport Schiphol heeft 'schijn van partijdigheid' tegen

  •    •  
17-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2580141914_753357ab49_b
Ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur zijn nauw betrokken bij het opstellen van het milieueffectrapport (MER) van Schiphol, terwijl zij het later zelf moeten beoordelen. Dat meldt de NOS op basis van 54 correspondentiedocumenten (e-mails en bijlages bij e-mails) waarin ambtenaren en medewerkers van Schiphol het hebben over het milieueffectrapport. De documenten zijn zwaar bewerkt en voldoen slechts ten dele aan het WOB-verzoek dat de NOS had ingediend. De NOS schrijft:
Ook beroept het ministerie zich nog op “onevenredige benadeling” van Schiphol. Zo schrijft het ministerie dat openbaarmaking van vijf documenten “het gezamenlijk constructief overleg in de Omgevingsraad Schiphol over de toekomstige groei kan schaden”. Met andere woorden: het is niet de bedoeling dat omwonenden en gemeenten in de Omgevingsraad deze informatie te zien krijgen, omdat dat het overleg met hen in de weg zou zitten.
Het langverwachte milieueffectrapport is een belangrijk onderdeel van het beslissingsproces over de groei van Schiphol. Op basis van dat rapport wordt berekend of en hoeveel Schiphol na 2020 kan groeien en wat de geluidsoverlast voor de omgeving zal zijn. Volgens diverse juristen die de NOS raadpleegde over de kwestie, is de werkwijze van het ministerie niet in de haak. Hoogleraar omgevingsrecht Chris Backes:
Wellicht dat het strikt juridisch nog verdedigbaar is, maar uit het oogpunt van bestuurlijke integriteit is dit onverstandig.
Backes vindt het bovendien bijzonder dat Schiphol zelf de initiatiefnemer van het milieueffectrapport mag zijn, omdat het hier gaat om een rapport in het kader van het wijzigen van een ‘Algemene maatregel van bestuur’: het luchthavenbesluit. Alleen de overheid mag het initiatief nemen om zo’n maatregel te wijzigen, aldus Backes.
Nieuwe regels die in mei mei vorig jaar werden ingevoerd, verplichten de overheid om een ‘Chinese muur’ te bouwen tussen de afdeling die zich bezig houdt met het opstellen van het rapport en de afdeling die het later moet beoordelen. Hoewel het rapport uit de tijd stamt dat de maatregel nog niet van kracht was, is het bijzonder dat er bij het milieueffectrapport in het kader van luchthaven Lelystad wel voor gekozen is om de regels strikt toe te passen. Daar is het ministerie zelf de initiatiefnemer en werd een scheiding aangebracht tussen de twee betrokken afdelingen op het ministerie.
Lees het hele artikel van de NOS hier.
Cc-foto: Bas Leenders
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Hiltermann
Hiltermann19 apr. 2018 - 22:33

Vergeten wordt dat president directeur Nijhuis van Schiphol veel moeite heeft gedaan low cost carriers naar Schiphol te halen. Dat heeft hem veel kritiek opgeleverd van KLM en andere luchtvaartondernemingen. Door Schiphol vol te proppen met low cost carriers is de groei van KLM en andere maatschappijen onmogelijk geworden. Nijhuis moest weg omdat zijn positie onhoudbaar was geworden. Low cost carriers dragen in geringe mate bij aan de economische groei van de regio.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2018 - 19:32

Zo heb ik ooit eens een bericht gelezen en gehoord via een onderzoeksjournalistiek radioprogramma, over Europese ambtenaren die een compleet rapport geschreven door de industrie zelf, doorsluisden als een advies afkomstig van de ambtenaren aldaar. Het gebeurt dus op ieder niveau.

west012
west01218 apr. 2018 - 15:58

De spijker op de kop

Zeeuw2
Zeeuw218 apr. 2018 - 10:18

Gaskraan dicht, Schiphol om zeep helpen, Industrie en overslagbedrijven verbannen uit de Rotterdamse en Amsterdamse havens… Om onze welvaartstaat met haar gezondsheidszorg, onderwijs en sociale vangnet in stand te houden hebben we nu eenmaal economische groei nodig. Mensen die dit ontkennen zijn bijna de ultieme exponent van welvaart, voor wie dit blijkbaar allemaal simpelweg vanzelfsprekend is. Ik zie trouwens ook veel minder mensen klagen wanneer milieu- en diversiteitsclubjes in allerlei adviesorganen betrokken worden. Die mening is niet gekleurd?

5 Reacties
marcelhermus
marcelhermus18 apr. 2018 - 17:10

Maar het punt is net als in onder andere groningen dat de mensen die er schade aan ondervinden hier niet van mee mogen profiteren. Mijn mening bij bijvoorbeeld de groningers is ruimschoots compenseren voor de schade en dan is het waarschijnlijk prima. Maar omdat de overheid het nalaat om adequaat beleid op klachten te voeren gaan mensen inderdaad hier tegen stemmen.

EricDonkaew
EricDonkaew18 apr. 2018 - 18:00

@Zeeuw ---------------------------------- Klopt wat je zegt. Ik ken mensen die tegen de gaswinning zijn, tegen Schiphol, tegen de Rotterdamse haven, tegen multinationals, tegen kerncentrales, tegen bedrijven die een beetje vervuilen, wel vóór onbeperkte toelating van economische migranten. En ondertussen klagen ze erover dat hun uitkering niet omhoog kan...

Zeeuw2
Zeeuw218 apr. 2018 - 19:19

Ik vind Schiphol ook nog wel iets anders dan Groningen. Als er niets gebeurd kun je in Groningen op den duur niet meer leven omdat alles instort (even simpel gezegd). Maar Schiphol: mensen die langs het spoor of de snelweg wonen krijgen ook meer overlast wanneer het drukker wordt, maar daarom brengen we toch ook niet het aantal treinen naar beneden. In een land draagt elke regio nu eenmaal een last: in Zeeuws-Vlaanderen waar ik woon is geen openbaar vervoer, beperkt onderwijs en gezondheidszorg en wordt er relatief zeer weining beroep gedaan op uitkeringen. Maar ik betaal net zo veel belasting. Als je in de randstad woont heb je nu eenmaal meer last van economische activiteit, maar wees blij, want je hebt de banen voor het uitkiezen. En Schiphol is er al langer dan de omwonenden die nu klagen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 apr. 2018 - 20:11

'Schiphol om zeep helpen' Wat een flauwekul! Alsof je met dat soort argumenten de dubieuze totstandkoming van die rapporten kunt goedpraten.

Hiltermann
Hiltermann21 apr. 2018 - 21:08

Groningers staat nog wat te wachten nu Erik Engerd aka Eric Wiebes voornemens is de gaskraan helemaal dicht te draaien. Wiebes heeft al laten weten dat er dan van schadevergoeding geen sprake meer kan zijn, de oorzaak is dan volgens hem weggenomen. Je moet maar durven om duizenden mensen in Groningen na tien jaar soebatten zo het bos in te sturen. Politiek is smerig maar de overtreffende trap is toch echt voor Wiebes gereserveerd.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 apr. 2018 - 9:27

En dan nog gek staan te kijken dat de politiek een geloofwaardigheidsprobleem heeft.

vdbemt
vdbemt18 apr. 2018 - 7:34

En dan zie en hoor ik minister van Nieuwenhuizen, die verrast lijkt, op het nieuws zeggen: we doen het niet anders dan anders. Conclusie: we worden al de gehele tijd belazerd.

Phil2
Phil218 apr. 2018 - 6:50

We hebben met Groningen gezien hoe passief verzet aantekenen nul resultaat opleverde... totdat het kabinet zelf onder een economisch gunstig gesternte en met het Parijs klimaatakkoord om na te leven, besloot om geleidelijk de stekker uit de gaswinning te trekken. Omwonenden van Schiphol moeten desnoods tot aan het Europees Hof gaan procederen. Moeten ze zich wel eens gaan verenigen. Ik zie allerlei mogelijkheden. Zoals dat er Europese afspraken zijn gemaakt op gebied van fijnstof. Laten omwonenden ook inspiratie opdoen bij clubs als Urgenda.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew18 apr. 2018 - 17:55

Phil: Omwonenden van Schiphol moeten desnoods tot aan het Europees Hof gaan procederen. --------------------------------------- Wat wil je dan? Schiphol opdoeken vanwege een beetje geluidsoverlast? Weet jij dat ongeveer 30.000 mensen werk hebben dankzij Schiphol? Heb jij wel eens aan hen gevraagd of ze het met jouw ideeën eens zijn?

Phil2
Phil219 apr. 2018 - 10:24

@EricD Schiphol moet zich aan de afspraak van maximaal aantal vluchten houden.

EricDonkaew
EricDonkaew19 apr. 2018 - 20:21

@Phil ----------------------- Dat heb ik ook nergens ontkend. Maar jij wil verdergaan door mensen te laten procederen.

omaoeverloos
omaoeverloos18 apr. 2018 - 6:46

Wanneer al die asociale milieuvervuilende vakantiegangers de werkelijke kosten van hun vliegreisje zouden moeten betalen is die hele uitbreiding niet meer nodig.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 apr. 2018 - 10:38

Als je het volk zijn praktisch gratis reisjes naar de zon gaat afnemen dreigt er een heus volksoproer. Daar zijn de regenten vanouds heel bang van.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 apr. 2018 - 19:27

Wat te denken van al dat gesleep met producten over de hele wereld? Bloemen in Afrika gekweekt door Nederlanders die ze eerst in Nederland kweekten, terug naar Nederland vervoeren om ze vervolgens hier te verkopen, bijvoorbeeld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 apr. 2018 - 10:24

"Wat te denken van al dat gesleep met producten over de hele wereld? "dat heet internationale handel Marloes. Daarom stoppen we in Nederland kippen en varkentjes in kleine hokken zodat mensen in China kippekluifjes en hamlapjes kunnen eten.

Hiltermann
Hiltermann17 apr. 2018 - 23:36

De overheid heeft te veel petten op om onafhankelijkheid bij beslissingen over Schiphol te kunnen waarborgen. Zij is niet alleen eigenaar van de luchthaven en maar ook handhaver van de milieuregels. Dat is een ongewenste situatie. Schiphol heeft al tientallen jaren een voorkeurspositie die zich uitstrekt tot en met de rechterlijke macht. Zie de tientallen jaren durende juridische strijd van de familie Poot tegen de overheid en Schiphol. De enige manier om dit belangen conflict op te lossen is verkoop van het staatsbelang in de luchthaven.

Karingin
Karingin17 apr. 2018 - 18:23

What else is new. Schiphol moet koste wat kost groeien, ongeacht de gevolgen.