Bij autoriteiten, bergingswerkers en milieubeschermers heersen grote zorgen over een vrachtschip dat sinds middernacht in brand staat, zo'n 30 kilometer ten noorden van Ameland. Bij de scheepsramp is een opvarende om het leven gekomen en zijn de andere 22 bemanningsleden gewond geraakt. Een deel van hen moest vanwege de snel om zich heen grijpende vlammen van het 30 meter hoge schip in zee springen. "Ze zijn er slecht aan toe", verklaart een redder van de KNRM tegenover de NOS.
Er is niemand meer aan boord van het schip, de Fremantle Highway, dat nog steeds in brand staat. De bluswerkzaamheden worden ernstig gehinderd door de mogelijkheid dat bluswater het schip doet zinken. Dat zou een milieuramp betekenen voor de Waddenzee, een zeer kwetsbaar en uniek natuurgebied dat officieel tot werelderfgoed is uitgeroepen. Aan boord is een vracht van 3000 auto's die van Bremerhaven naar Egypte vervoerd werden. Vermoed wordt dat de brand is ontstaan in een van de 25 elektrische auto's.
Omrop Fryslân meldt op gezag van scheepvaartblad Schuttevaer dat de berging en redding van het schip een zeer lastig karwei is:
Het blussen van de brand op het vrachtschip stelt de bergers tegelijkertijd voor een groot dilemma, schrijft scheepvaartvakblad Schuttevaer. Sleepboot Guardian houdt de zijkant van het schip nat, maar voorkomen wordt dat het water in het schip belandt. Want dat zou de kans op instabiliteit, vervuiling en zinken vergroten.De situatie doet volgens Schuttevaer denken aan de brand aan boord van de Felicity Ace vorig jaar. Dat schip was ook 200 meter lang en vloog in brand bij de Azoren, in de Atlantische Oceaan. Na ruim twee weken blussen zonk het schip, als gevolg van al het bluswater. Daardoor werd het schip instabiel en sloeg het om.De Kustwacht lijkt nu te proberen niet de brand te blussen, maar vooral het schip te koelen. Zinken zou een milieuramp betekenen, besluit Schuttevaer.
Volgens de Kustwacht kan de brand nog dagen duren.
Momenteel is autodichtheid in Europa 1 : 3,5 en heel Afrika 1 : 11 en heel China 1 : 13. Ook die mensen willen een auto iig per gezin 1 . Over 10 jaar zal er een hausse van 2e hands benzine auto's naar Afrika vertrekken, maar, als ook daar de EU haar zin krijgt de EV's in sterke opkomst. Logistiek ? alles over de zee. (tijd voor de drone als taxi of beam-me-up-scotty vehicles)
Als batterijen eenmaal gaan branden, zijn ze heel moeilijk te blussen. Batterijen zijn om begrijpelijke reden waterdicht, daarom kan het bluswater er niet bijkomen. Dat is ook de reden dat mensen wel twee keer nadenken voordat ze een thuisbatterij aanschaffen. Mensen zonder kennis van natuurwetenschappen en techniek hebben vaak het idee dat het simpel is om over te schakelen op hernieuwbare energie en elektrische voertuigen. Maar wat op laboratoriumschaal werkt, wordt problematisch als je het op gaat schalen naar een wereld met 8 miljard mensen. Als je nieuwe techniek op grote schaal introduceert, zijn er altijd onvoorziene gevolgen en nieuwe onvoorziene problemen. Maar er is hoop, op den duur stabiliseert de boel en wordt het toch nog een succes.
Nieuwe producten worden vaak na tests nog in de praktijk getest bij de afnemers. Een aantal zal dan tegen gereduceerde aanschafkosten geleverd worden in ruil voor operationele prestatie gegevens. Op die manier kan men product verbeteren. Dat gebeurt op vele vlakken. Van doorontwikkeling. Veel van de baterijen in grote schaal geproduceerd zijn al van oudere technieken en chemische samenstellingen. Het opschalen van de productie en productie zelf zijn van een probleem. Hier grote de schaal en lengte van operationeel zijn geen betere gegevens. Zoals ook een EV minder brandgevaarlijk is dan een EV. Veel efficiënter en met een langere levensduur dan een ICE. Op schaal dan ook meer winst te behalen zijn. Door verschillende chemische samenstellingen heb je nu al een batterij waar een producent een garantie op durft te geven van 800.000 km (CATL). Of een batterij die door duurtests 1 miljoen km mee kan gaan (Tesla). Minder kobalt, minder brandgevoelig. En met een capaciteit van 500w/h heeft men nu al een product voor opslag en “brandstof". Beter batterijmanagement, sneller opladen. Dat je niet alles kan elektrificeren is evident. Het zal wel de hoofdmaat worden. Waterstof minder, ammoniak meer. De kosten, levensduur en efficiency daarbij een grote rol.
@mijzelf: "Hoe groter de schaal en lengte van operationeel zijn hoe beter de gegevens" . Typen op je telefoon is mooi maar geeft niet altijd een resultaat als je iets te snel bent met plaatsen.
Natrium gaat lithium veel een groot deel vervangen, en dat is nog veiliger. https://www.notebookcheck.nl/Eerste-elektrische-auto-s-met-natrium-ionbatterijen-van-BYD-en-CATL-zonder-lithium-worden-eind-dit-jaar-gelanceerd.709316.0.html
Een auto vliegt niet zomaar in de fik. Bij normaal gebruik onder normale omstandigheden zal dat ook niet gebeuren. Anders wordt deze gewoon niet toegelaten op de Nederlandse weg. Er is meestal een ongeluk of een defect voor nodig. Soms een assemblagefout. Soms extreme omstandigheden. Dan krijg je een terugroepactie. Zeker als er al een keer een auto in de fik gestaan door een fabrieksfout. Als je gaat kijken welke in verhouding de meest brandgevaarlijke types zijn dan de cijfers duidelijk. Dat is een hybride, daarna een ICE en dan pas een EV. In 2021 was dat 25 per 100.000 auto's voor een EV, 3500 voor een hybrid en 1500 voor een ICE (in de VS). Ook bij brandgevaarlijke defecten waren de ICE veruit in de meerderheid. Met nieuwe batterijen zoals de Blade Battery en de NMC kan de batterij nog veiliger worden, meer capaciteit en duurzamer. En met een levensduur de een ICE in technische zin overtreft.
Vooral dat getal van slechts 25 elektrische auto tav bijna 3000 in totaal. Heel snel regelgeving want soortgelijke ellende kan je ook verwachten bij woontorens en elektrische auto's in de kelder of tunnels met stilstaande auto's erin.
De brandbaarheid van ev's is toch echt wel een dingetje. Las ergens dat sommige Noorse ferry's ze niet meer willen overzetten. En parkeergarages, net als die van particulieren lopen toch wel een risico.
Ik ken de Noorse situatie niet maar volgens mij lopen ze in Noorwegen voorop met elektrisch vervoer (stroom is er goedkoop) én ze hebben een heleboel veerboot verbindingen. Dat wordt dan wel vervelend als je met een elektrische auto de boot niet op mag.
Transport van electrische auto's MET batterijtje er in is wel een dingetje. Het is niet voor niets verboden om je powerbankje in de ingecheckte bagage in het vliegtuig te hebben. En dit zijn nog maar 25 autos.
Bij meer en meer electrische auto's is het batterijpakket een integraal onderdeel van de constructie.
"Vermoed wordt dat de brand is ontstaan in een van de 25 elektrische auto's." Dit is niet de eerste keer dat een elektrische auto spontaan in de brand vliegt en het zal ook niet de laatste keer zijn. De brand die dan ontstaat is moeilijk te blussen. Als je nog twijfelt om een elektrische auto aan te schaffen is dit geen reclame natuurlijk. Je moet er niet aan denken als er in de toekomst geen 25 maar 3000 elektrische auto's in zo'n schip worden vervoerd. Op dit moment heerst er grote angst voor een milieuramp bij Ameland. Het groene sprookje met elektrische auto's wordt zo wreed verstoort.
De bemanning is er af, de berger is wel binnen als ze het voor elkaar krijgen om het schip af te slepen. Het is geen lekker gebied om een schip langdurig te laten branden, gelukkig geven ze de komende dagen weinig wind op. Als alles faalt is gecontroleerd laten afzinken de enige optie.
Het wrange is dat als er enkel auto’s op “dino-sap” in hadden gezeten de brand niet was ontstaan en veel beter was te blussen indien er toch brand was. Door “milieu-vriendelijke” -EV’s dreigt er nu een milieuramp van heb ik jouw daar.
Voor de kust van Jemen is men eindelijk begonnen met het leegpompen van de olie opslagschip die technisch niet meer onderhouden werd en 1 grote roestbak was. Met gevaar voor lekkage en explosies. De Safer met 18 miljoen liter die niemand wilde onderhouden (want kosten; daar houden aandeelhouders niet van) en daarom nu overgepompt wordt naar een schip dat aangekocht door de VN. Zou deze boot exploderen of in stukken breken dan is de ramp 4x zo groot als de Exxon Valdez. Een tikkende tijdbom. Dan kan je dag me je handje zeggen naar het zeeleven in de omgeving, naar het inkomen van vissers en heet leefgebied van de lokale bevolking. Eerder al de Ogoni delta en de Golf van Mexico. En nu dus ook mogelijk de Waddenzee. Veel kleiner maar niet onbelangrijk. Alles voor het vervoer. Want rechts wil graag tot de eeuwigheid door broembroemen. En voor E-fuels gaan, een lachertje met 10% effieciency, tegen 80% van een EV, 35% voor een FCV. Benzine is niet renewable, kan je niet door ontwikkelen en vergt eer kobalt tijdens het raffinatie proces dan alle EV's huidig in NL. In verhouding ook minder brandbaar dan ICE's. EV's hebben inmiddels nieuwe types batterijen die veel minder brandbaar zijn (Blade battery; NHB batteries; sneller, efficiënter, duurzamer betrouwbaarder en met meer capaciteit) dan wat er nu in EV's rondrijdt.
Goed dat U dit even plaatst. Ik zag de chocoladeletters al in de telegraaf. Zodra er ook maar iets met een zonnepaneel, warmtepomp of EV is dat breed uitmeten om het volk een reden te geven om niets te doen. moeten. Als dan later blijkt dat het anders ligt hoor je daar niets van. Zoals u stelt vinden er op het gebied van EV’s nog veel ontwikkelingen plaats. Overigens merk ik bij familie en kennissen in NL dat ook links (zich noemend) graag doorvroemt. De EV’s en warmtepompen staan vooral bij ( beschaafd) rechts.
"De EV’s en warmtepompen staan vooral bij ( beschaafd) rechts." Dat klopt, rechts mensen zijn zakelijker en hebben oog voor de financiële kant van de zaak. Om warmtepompen, zonnepanelen en een EV aan te schaffen, moet je behoorlijk in de slappe was zitten. Gas en elektriciteit zijn duur geworden, dus verdien je je investering snel terug.