Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Milieudefensie sleept staat voor rechter om schone lucht

  •  
02-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
fumes
De actiegroep Milieudefensie heeft de staat voor de rechter gesleept omdat zij schone lucht eist. De luchtkwaliteit wordt op veel plaatsen nog overschreden. De groep wil dat Nederland binnen een half jaar voldoet aan de Europese normen. De milieuorganisatie stelt dat elk jaar duizenden mensen te vroeg doodgaan door te hoge concentraties fijnstof en stikstofdioxide die veroorzaakt worden door verkeer en intensieve landbouw.
In de dagvaarding die maandag is ingediend staat dat Nederland al jaren bekend is met de negatieve gevolgen van de slechte luchtkwaliteit en dat het schending van het grondrecht op gezondheid is. Vijftig particulieren die in vervuilde gebieden wonen, hebben het document ondertekend.
Naar de rechter stappen en schone lucht eisen lijkt beter te werken dan te vragen door actievoeren. Eerder won de actiegroep Urgenda een zaak tegen de staat en opende de deur naar meerdere. De luchtvervuiling neemt enigszins af in Nederland maar is volgens de actiegroepen nog lang niet genoeg. In de dagvaarding worden er ook suggesties gedaan. Zoals:
Een snellere vervanging van oude voertuigen, mobiele werktuigen, motoren en brommers; door sterkere fiscale stimuleren van elektrische voertuigen; via een strengere richtlijn voor houtkachels en verdere verlaging van landbouwemissies en door een betere inspectie van voertuigen en controle op APK-keuringen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.