Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Milieudefensie mag van minister Kamp rapport schaliegas niet inzien

  •  
25-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamp.jpg
Ministerie van Economische Zaken dwingt klankbordgroep tot tekenen geheimhoudingsovereenkomst: niet tekenen = niet welkom
Het ministerie van Economische Zaken heeft geprobeerd Milieudefensie te dwingen een geheimhoudingsverklaring te tekenen rond een onderzoek naar de risico’s van schaliegasboringen. Dat zegt campagneleider Geert Ritsema. Wie niet tekent, wordt niet uitgenodigd voor bijeenkomsten over het onderzoek. Ritsema weigert te tekenen.
Niet alleen Milieudefensie zou zich aan deze voorwaarde moeten houden, ook andere leden van de klankbordgroep, waaronder gemeenten, wetenschappers en waterleidingbedrijven worden gedwongen de geheimhoudingsverklaring te tekenen.
Ritsema:
Hij (minister Henk Kamp, red) wil het debat in achterkamertjes gaan voeren. Daar lenen wij ons niet voor. De minister blokkeert op deze manier een transparant en gelijkwaardig maatschappelijk debat over schaliegas.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat de minister dinsdag tijdens het vragenuurtje opheldering geeft over de gang van zaken. Van Tongeren:
De onderzoekers komen hun afspraak niet na. Niet de gehele klankbordgroep krijgt nu inzage in het eindrapport. Dat is raar, want dit onderzoek is juist bedoeld om tot een afgewogen oordeel over de risico’s van schaliegas te komen.
Een woordvoerder van het ministerie bevestigt tegenover het Nederlands Dagblad dat leden die inzage willen krijgen in het conceptadvies een geheimhoudingsovereenkomst moeten tekenen. De minister wilde aanvankelijk het rapport op 1 juli vrijgeven, maar schuift dat nu vooruit naar het einde van het zomerreces. De Tweede Kamer kan het dan verwachten, voorzien van commentaar van de minister.
De SP heeft er wel vertrouwen in. Kamerlid Paul Jansen:
We wisten al dat het onderzoek pas in de loop van het reces, in augustus, naar de Kamer zou komen. Eind september kan de Kamer zich er dan over buigen. De milieubeweging krijgt dan ook zeker nog de kans er haar zegje over te doen, bijvoorbeeld in een hoorzitting.
Update 15.00 Onder betrokkenen zijn steeds meer afhakers. Dat meldt de Volkskrant. Na de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland stappen ook de gemeenten Noordoostpolder en Boxtel uit de klankbordgroep. Peter van de Wiel, wethouder in Boxtel, laat weten dat hij zich onfatsoelijk behandeld voelt. Van de Wiel:
Na een reeks niet nagekomen afspraken en onbeantwoorde brieven is het gedoe met de geheimhoudingsverklaring de druppel. We worden totaal niet serieus genomen.
Ook de Stichting Schaliegasvrij Haaren heeft flinke twijfels. Voorzitter Willem Jan Atsma:
Van tevoren was afgesproken dat we het conceptrapport 14 dagen geheim zouden houden, zodat we het konden bespreken met onze achterban. Dat was in orde. Maar nu zouden we het alleen ter inzage krijgen in een kamertje. Dat is absoluut niet acceptabel, dan hebben we geen enkele invloed op het eindresultaat.
cc-foto: FNV

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jun. 2013 - 9:22

Kamp tegen die man:'' je bent boter op je hoofd man'' De man: ''hi hi hi hi .....''

insignia
insignia25 jun. 2013 - 9:22

De BBC documentaire die ik een paar dagen geleden volgde zat ook vol met geheimhoudingsverklaringen, met name de chemicaliën welke gebruikt worden om de gesteenten poreus te maken zijn streng geheim. Een ding is zeker: zolang we nog andere mogeljkheden hebben zoals good old Groninger aardgas moeten we er nooit aan beginnen.

Sternenstaub
Sternenstaub25 jun. 2013 - 9:22

Kennis is macht, en die kennis is wellicht schadelijk voor de belangengroep die Kamp en zijn partij vertegenwoordigen, het grootschalige bedrijfsleven, als deze in handen komt van de andere, vele malen grotere belangengroep, de gewone bevolking, die door Kamp en zijn partij niet in kennis mogen worden gesteld van voor haar wellicht schadelijke gevolgen, daar kennis immers macht is, en Kamp en zijn partij willen geld aan de macht, niet kennis, met als gevolg dat de bevolking, zonder geïnformeerd te worden, machteloos moet toezien hoe haar leefwereld bedreigd wordt. Niemand moet wat dan ook ondertekenen met deze politieke maffiosi, die de bevolking zullen besodemieteren en afpersen tot alle macht aan het geld is, en alle onmacht bij het volk, want dan zijn ze pas echt tevreden, Kamp en zijn partij, en het door hen bediende grootkapitaal. Daar gaan ze uitsluitend voor, en dus nergens anders voor. Niet voor u en niet voor mij. Tenzij u zelf ook tot het gefortuneerde, gepriviligeerde, criminogene milieu behoort, maar dan bent u uiteraard maar een kleine minderheid die op geen enkele wijze de gemiddelde bevolking vertegenwoordigt. Democratische rechtsstaat, post mortem. Viva la mafia.

vriest
vriest25 jun. 2013 - 9:22

Denk dat er eerst het een en ander onder tafel moet blijven .Er zal wel een beetje geschoond worden in die rapporten .Zal mij niet verbazen dat er weer druk gelobbyd is bij de fractie van de VVD en consorten .De GRAAJERS ruiken weer iets ,maar niet alleen schaliegas .

arieroos
arieroos25 jun. 2013 - 9:22

Er zijn drie potentiele problemen met schaliegaswinning in Nederland. Ten eerste is het de vraag hoeveel schaliegas er uberhaupt is. Dat kon nog wel eens heel erg tegenvallen. Ten tweede is er het probleem van vervuiling. Als je kijkt naar wat er nu in de VS en Polen gebeurt, dan is het overduidelijk dat dat probleem nog niet is opgelost. Ten derde is schaliegaswinnig iets volkomen anders dan traditionele gaswinning. Bij traditionele gaswinning sla je een put en zet je de kraan open (nou ja, het is natuurlijk wel iets ingewikkelder). Bij schaliegaswinning werkt dat niet zo; je moet elke keer enorme hoeveelheden water en chemicalien de grond in pompen, en dan komt er in 1 keer een heleboel gas vrij. De kostprijs van schaliegas ligt dus fors hoger dan van traditioneel gas, en het komt in grote batches op de markt. Vandaar ook die prijsdalingen in de VS, waar het schaliegas onder de kostprijs wordt verkocht omdat er teveel in eens op de markt komt. In hoeverre deze potentiele problemen echt problemen zijn weten we niet. Het rapport is bedoeld om daar duidelijkheid in te krijgen. Met dit soort gedoe met geheimhouding ga je je wel afvragen welke van deze drie problemen reeel zijn. Ik verwacht eigenlijk alledrie.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jun. 2013 - 9:22

wat is mis met TIJDELIJKE geheimhouding, dan je tenminste die irrationele actiegroepen erbuiten

1 Reactie
christiaane
christiaane25 jun. 2013 - 9:22

Eén van de volkomen 'irrationele' argumenten van deze 'actiegroepen' is het mogelijk vervuilen van drinkwater. Inmiddels is dit 'volkomen irrationele' argument bewezen in een Amerikaanse wetenschappelijke studie en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Vandaag is dit te lezen in NRC Handelsblad: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/25/winning-schaliegas-vervuilt-drinkwater-klankbordgroep-schaliegas-valt-uit-elkaar/ Ergens voor (of tegen) zijn zonder verder te durven kijken dan je neus lang is lijkt me pas echt 'irrationeel'.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jun. 2013 - 9:22

beetje jokkop, men mag wel maar weigert aan de voorwaarden te voldoen

1 Reactie
Timotheus2
Timotheus225 jun. 2013 - 9:22

Vind je? Als je wordt uitgenodigd of je verzoekt om inzage ek je krijgt vervolgens te horen dat je het wèl mag inzien maar niets met die informatie mag doen, wat zou jij dan doen?

lembeck
lembeck25 jun. 2013 - 9:22

Inderdaad: Kamp ten voeten uit. Stiekem, achterbaks en toch zijn zin doordouwen, ook al blijkt het levensgevaarlijk te zijn, veel te duur om het eruit te halen, verlies op te leveren, maar hij moet en hij zal er gas uit fracken.... Ik wacht op het eerste ongeluk: BOEM!

1 Reactie
bEngel2
bEngel225 jun. 2013 - 9:22

Wat dacht je van vervuiling van het grondwater?

Klasterhuis
Klasterhuis25 jun. 2013 - 9:22

Sjonge jonge, een geheimhoudingsverkaring voor een CONCEPT rapport en hier worden al weer allemaal conclusies uit getrokken. Lijkt me helemaal niet zo gek om vooruitlopend op het definitieve rapport, dat natuurlijk niet geheim blijft, niet nu al zaken kenbaar te laten. Je kan dan uittekenen wat er gaat gebeuren.Mileudefensie zit dan komende dagen bij Nieuwsuur aan tafel om alvast de punten die in hun straatje passen op tafel te gooien.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 jun. 2013 - 9:22

[Lijkt me helemaal niet zo gek om vooruitlopend op het definitieve rapport, dat natuurlijk niet geheim blijft, niet nu al zaken kenbaar te laten.] Ha ha ja, de opstellers van het rapport zeggen "niet doen", en de politiek maakt er "goed plan" in de definitieve versie of vice versa, dan mogen de burgers natuurlijk niet het concept kennen. Logisch, anders kun je de opstellers van het rapport nooit meer vertrouwen...

Timotheus2
Timotheus225 jun. 2013 - 9:22

Joop; dat is het voordeel van politiek. Als het zou gaan om privaat ondernemerschap is dat nog begrijpelijk. Maar dit gaat om landsbelangen. En dus is het belangrijk om ecologie daarbij te betrekken. Heeft het zin om een hele provincie te laten drijven op chemicaliën en potentieël hun drinkwater te vergiftigen, als blijkt dat het enkel maar 10 jaar superwinsten oplevert voor enkele bedrijven en geen werkgelegenheid, bijvoorbeeld?