Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mijn vriend Jan

  •  
09-07-2024
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
2331 keer bekeken
  •  
ANP-363933767

Waren alle boekpresentaties maar zo kort, zo onbetekenend en tegelijk zo ontroerend.

Michel van Egmond stelt bij de boekpresentatie van Boskamp. Mijn leven de vraag die op dat moment alle andere vragen overbodig maakt.

‘Jan, er zijn nu meer biografieën over jou verschenen dan over Winston Churchill. Is dit echt de laatste?’

Jan Boskamp antwoordt zoals je van hem gewend bent, met een ontwapenende kwinkslag er omheen draaiend in een vervolgens onsamenhangend betoog. Ik ben het antwoord vergeten.

Waren alle boekpresentaties maar zo kort, zo onbetekenend en tegelijk zo ontroerend. Op een of andere manier ben ik uitgenodigd voor de bijeenkomst rond Boskamp. Mijn leven. Sportieve (en andere) ontboezemingen. Ik ben terughoudend, want ik heb mijn quotum aan boekpresentaties wel gehaald. Ik heb er een voorwoordsyndroom aan overgehouden. Zelf geen boek geschreven, maar sta wel in het voor- of dankwoord van boeken over vastgoedontwikkeling, paramilitaire legers, Cruijff, verandermanagement, tijd in organisaties, een proefschrift over herinneringen, grootschalige interventies in organisaties en SS’ers in de laatste maanden van de oorlog in Oost-Nederland. Die laatste zal Boskamp interesseren, hij heeft een enorme fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog en noemt zichzelf hoewel geboren in 1948 een ‘oorlogskind’. 

Een plattere reden dan dat de presentatie die dag op de route ligt en in de agenda past, heb ik niet. En nou ja vooruit, de Kuip is wel een aantrekkelijke locatie. Was er ooit als twaalfjarige bij Feijenoord – Telstar (4-1, 1969, Feijenoord nog met ij) met filmer John Appel en onze vaders. John is sindsdien supporter en laat dat vaak in interviews weten. En een collega nam er ooit afscheid. Ze hadden een mooi systeem om dat achterlijke in de rij staan voor wie je komt overzichtelijk te houden. Bij binnenkomst kreeg je een button met een beroemde Feyenoord-speler. Om de zoveel tijd liep er een suppoost rond met een groot bord met een belletje en daarop een foto van een oud-Feyenoord-speler. Was de afbeelding op dat bord die van jouw button, ik had Cruijff, dan kon je je vervoegen met negen anderen bij het feestvarken. Je kon ook een rondje overslaan. Het is bij die twee keer in de Kuip gebleven. Amsterdammers schijnen daar vijandigheid te kunnen ervaren.

Gratis parkeren, waar vind je dat nog? Maar het perscentrum is moeilijk te vinden. Ik loop twee keer verkeerd. Overal zijn werkzaamheden. Het ziet er ook wel uit dat dat nodig is. Eenmaal binnen loop ik de verkeerde kant op voor de WC’s en sta ik voordat ik het weet bijna op het veld. Daar pissen is geen optie. Het stadion is zelfs leeg overweldigend. Ben als architectuurliefhebber toch al een grote fan van Brinkman en Van der Vlugt en dit voegt toe.

Binnen raak ik aangenaam in gesprek met een verzorgd geklede Vlaamse die, hoe zal ik het zeggen, je eerder in De Bijenkorf, in een theater of op een VVD-partijcongres (niet dat ik daar ooit geweest ben, om misverstanden te voorkomen) zou tegen kunnen komen dan in de entourage van Jan Boskamp. Ze is ook overduidelijk geen journaille en lijkt hier niet te horen. Maar dat geldt voor mij ook blijkbaar. Ze vraagt hoe ik hier terechtkom. Geen idee. Nog een moeilijke vraag. Wat ik dan doe als ik geen sportjournalist ben? Ik slaag er in het gesprek te verleggen naar Jan Boskamp. Ze vertelt dat ze jaren bij elkaar in de straat woonden, zonder contact met elkaar te hebben. Bij de eerste ontmoeting deed hij in zijn onderbroek open. Vervolgens begint ze in de wij-vorm te praten. Sinds een paar jaar trekken ze met elkaar op. Ze zou wel naar Zeeland willen verhuizen, ze heeft mooie jeugdherinneringen aan Zeeuws-Vlaanderen. Maar Jan wil niet weg uit Relegem, een voorstadje van Brussel. Ik begin in de gaten te krijgen dat ik met de vrouw van spreek. Ik vraag of ze de fiancee van Boskamp is. ‘Zo zou je het kunnen zeggen ja.’

Wij gaan naar binnen. Boskamp gaat midden in de zaal zitten, twee stoelen naast me. Het podium is toch speciaal voor hem opgesierd met foto’s. Er wordt op hem ingepraat om toch op de voor hem bestemde plek te gaan zitten. Ik bemoei me er niet mee.

Als hij eenmaal op het podium zit, het is overigens meer hangen, vindt er een soort interview plaats. Boskamp geeft zelden echt antwoord op de vraag, maar zijn onnavolgbare betogen zijn ontwapenend. Je ontkomt niet aan zijn ‘lach of ik schiet humor’. En wat hij in de Kuip vertelt, staat allemaal ook in het boek.

Dat zijn vader suppoost was in de Kuip en ze samen kroketten aten, die er bij verlies weer uit kwamen. De Engelse sportpers was niet blij met Boskamp bij Stoke City. Op de vraag om iets te vertellen wat ze nog niet over hem wisten, antwoordde hij : ‘Ik ben geen man.’ Je hoort hem praten in het boek, het vliegt net als in het interview alle kanten op.

‘Als er iets is waar ik schijt aan heb, zijn het bemoeiallen. Ze ondermijnen het respect voor de trainer. Gooide Happel de burgemeester van Brugge niet uit de kleedkamer?’

‘Ik heb het karakter van een tuinkabouter.’

’Angst voor de dood heb ik niet; we gaan allemaal naar de Warme Bakker.’

‘Als ik het voetbal niet had gehad, dan zat ik nog steeds in het fruit of sappelde ik me de tering in de haven. Of was ik fietsen gaan stelen, dat is ook mogelijk.’

Zijn voetballoopbaan wordt in het boek als imposant neergezet, maar Boskamp is vooral kampioen invallen. Van de bank gekomen in de belangrijkste wedstrijden die hij speelde, de twee finales in 1970 voor de wereldbeker voor clubs en voor de UEFA Cup finale in de terugwedstrijd tegen Tottenham Hotspur in 1974. Twee interlands, ook allebei weer als invaller. Bij Feijenoord – Telstar in 1969 zelfs niet ingevallen, bankzitter.

Jarenlang bij Feyenoord, maar in het meest succesvolle jaar in de geschiedenis van de club met de winst in de Europa Cup, uitgeleend aan Holland Sport. Tien minuten speeltijd op het WK van 1978. En een lange lijst van korte dienstverbanden bij getrainde clubs. Alleen bij Anderlecht bleef hij wat langer. Jan maakt het allemaal niet uit. Hij was in 1970 meer supporter dan speler, zegt hij. Ogenschijnlijk blijmoedig fladdert Jan door het leven. Maar het overlijden van zijn maatje Wim Jansen hakte er flink in. De drama’s in zijn leven worden afgedaan in een zin of in een alinea. Over zijn kleinzoon die  zelfmoord pleegde, wil hij niet praten.

Of hij dit keer het boek ook gaat lezen? Hij leest geen boeken die over hem gaan. Toch meldt de uitgeverij als auteur één naam: Jan Boskamp.

De vrouw van het VVD-congres, de fiancee van Boskamp, ik moet nog steeds wennen aan het idee, zit op de eerste rij. Boskamp wijst naar haar en krijst het uit op zijn manier. ‘Zij heeft het allemaal opgeschreven, de waarheid, de verhalen, de leugens.’ Ze heet Lydia. Ik lees op internet dat Lydia kiest voor de anonimiteit en meer tegen mij heeft verteld dan er over haar te vinden is. Ze laat in een krant weten dat ze niet wil dat er foto’s van haar in de openbaarheid komen. Dat is overigens niet gelukt.

Boskamp, maar dus eigenlijk Lydia, vertelt in het boek dat ze na de aftrap van Manchester – Arsenal een boek uit haar tas nam. Na afloop heeft hij haar een eeuwig stadionverbod opgelegd, maar daar maalt ze niet om. Boskamp: ‘Van archeologie houdt ze wel en dan zeg ik: Ga jij maar lekker muntjes graven!’

Nochtans is er een relatief veelgebruikt woord in het boek dat je op het spoor zet van Lydia. Want wie hoort Boskamp een zin met nochtans beginnen? Nochtans is zeker als je het opschrijft (zonder h) standaardtaal in Vlaanderen.

Of Jan echt als analist van de buis gaat? Boskamp neemt met ons zijn agenda door tot oktober en doet tot die tijd voorlopig niks. Dat voorlopig wekt grote hilariteit.

Na een minuut of tien, vijftien, langer is het niet, is het interview en de vragenronde voor de zaal afgelopen. De mevrouw van het interview sluit even chaotisch af als ze in de minuten ervoor acteerde. Boskamp begint aarzelend te wijzen naar iemand in de zaal, waar een stuk of twintig, misschien dertig mensen zitten. Er is iets vergeten, de interviewster verontschuldigt zich. Raymond van het Groenwoud staat op en roept: ‘Ja, het hoeft niet hoor!’ Toch weet men hem over te  halen zijn gitaar te pakken. Niet veel later zingen we met zijn allen het refrein van een ode aan Jan Boskamp.

Het verschil met mijn vriend Jan
Is dat ik 't niet laten kan

en

Ik ben geen echte held
Maar aan de andere kant
Hoe zit het met Jan
Dat heeft hij mij nog nooit verteld

De ode ontroert, laat dat maar aan Van het Groenewoud over. De beide mannen hebben duidelijk meer met elkaar dan alleen RWDM, de oude club van Boskamp. ‘Ondanks dat ie voor Ajax is’, schreeuwt Boskamp de zaal in.  

Boskamp wordt door de Telegraaf meegenomen naar de tribune voor een gefilmd interview. Ik luister even mee, weer dezelfde verhalen. In de persruimte spreek ik met Van het Groenewoud en zijn knappe begeleidster. Ik weet niet alleen van de tekst voor Jan Boskamp dat Van het Groenewoud een vrouwenman is en daar geen geheim van maakt. We kennen elkaar niet, maar hebben een gemeenschappelijke vriend. Hij vertelt dat hij de ode aan Boskamp al in 1981 heeft geschreven.

Ik ga naar de foyer voor nog een kop koffie. Maar die is helemaal leeg. In Rotterdam gaan ze gelijk na de koffie weer aan het werk.

Meer over:

opinie, jan boskamp
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Pater
Pater
7 jul. 2024 - 0:31
Ik was in Duitsland op vakantie en er reden Duitsturkse automobilisten voorafgaand aan een wedstrijd van Turkije luid toeterend een kwartier lang door de stad. Dat is wel irritant, en ook provocerend.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
6 jul. 2024 - 18:49
Domme vraag, hup Holland hup.
1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 jul. 2024 - 20:57
We zullen doorgaan, jaaaaaaaaaaaaaa
Gerygrr
Gerygrr
6 jul. 2024 - 14:51
Is dit een vraag die aan iedere Nederlander gesteld wordt?
E w T
E w T
6 jul. 2024 - 14:12
Ik ben iig niet voor het team wat na een goal meent fascistoïde gebaren te moeten maken . Laat dat ff duidelijk zijn.
Middenman
Middenman
6 jul. 2024 - 12:59
Natuurlijk zegt het wel iets over loyaliteit en integratie, het is struisvogelpolitiek om dat te ontkennen. Tweede en derde generatie Nederlanders in het buitenland die ik veel heb ontmoet in allerlei landen, spreken nauwelijks Nederlands, volgen de politiek in Nederland niet en zijn niet voor het Nederlands elftal. Dát is normaal als je emigreert. Dat de tweede en derde generaties Turkse Nederlanders nog altijd vloeiend Turks spreken (soms beter dan Nederlands), fan zijn van het Turkse elftal en de politiek in Turkije op de voet volgen, is een duidelijk alarmsignaal dat ze zich onvoldoende verbonden voelen met het land waar ze wonen en geboren zijn. Dat kan allerlei oorzaken hebben, maar het is een alarmsignaal waar we onze ogen niet voor moeten sluiten.
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2024 - 9:34
Correct. De voertaal in mijn internationale familie is Engels. Er is niets tegen meertaligheid maar een goede beheersing van de landstaal hoort daar wel bij.
TheunT
TheunT
6 jul. 2024 - 11:45
Nationalisme is een dom onderdeel van menselijk groepsgedrag.
Noam Salomon II
Noam Salomon II
6 jul. 2024 - 11:36
Eigenlijk wordt hiermee de vraag gesteld of je werkelijk aan ónze kant staat of niet. Mensen stellen die vraag ook alleen als ze twijfelen aan de loyaliteit van de groep. Zo wordt de vraag eigenlijk nooit gesteld aan Nederlandse Spanjaarden of Nederlandse Britten. Sommige (vele?) mensen zien Nederlandse Turken blijkbaar als een risicofactor waarschijnlijk vanwege islam, vanwege de gepassioneerde uitingen van Nederlandse Turken, vanwege de soms nogal aggresieve taal van Erdogan en vanwege de sterke invloed van de Turkse regering op Turken in het buitenland. Natuurlijk is het niet leuk als aan je loyaliteit getwijfeld wordt, maar probeer ook begrip te hebben voor de redenen voor het wantrouwen. Volgens mij willen de meeste Nederlanders niks liever dan dat iedereen in ons land erbij hoort en meedoet.
7 Reacties
MG1968-2
MG1968-26 jul. 2024 - 12:34
"Volgens mij willen de meeste Nederlanders niks liever dan dat iedereen in ons land erbij hoort en meedoet" Dat uiten die meerderheid binnen Nederland op een nogal -minderminderminder- vreemde manier. Het zit in de kern van het extreem rechts om uit te sluiten en te duiden in termen van meer en minderwaardigheid.
Noam Salomon II
Noam Salomon II6 jul. 2024 - 13:50
@MG1968-2, Ik geloof er niks van, dat de meerderheid extreemrechts is en mensen uitsluit en minderwaardig vindt. Wel denk ik dat er veel mensen bang zijn, dat onze moderne, open, liberale samenleving in gevaar komt door de aanwezigheid/komst van mensen uit niet-westerse culturen, die normen en waarden hebben, die haaks staan op de onze. Die angst wordt niet alleen aangewakkerd door populistisch rechts, maar ook als links de islam in bescherming neemt of zich sterk maakt voor uitzonderingen voor moslims.
MG1968-2
MG1968-26 jul. 2024 - 15:43
@Naom "Ik geloof er niks van, dat de meerderheid extreemrechts is en mensen uitsluit en minderwaardig vindt" De meerderheid heeft gekozen voor partijen die het geen probleem vind om samen te werken met mensen die anderen als minderwaardig neerzet. Als er 3 partijen samenwerken met een extreem rechtse partij dan werken 4 extreem rechtse partijen samen. Ik ben er van overtuigd dat als je mensen vraagt of ze extreem rechts zijn of dat ze mensenrechten universeel verklaren ze dit beantwoorden met nee, ja. Maar op het moment dat er concrete punten van de PVV die ter sprake komen die ja, nee zijn deze wel goed te keuren of zelf na te streven. "maar ook als links de islam in bescherming neemt of zich sterk maakt voor uitzonderingen voor moslims. " Wat rechts doet is de slachtoffers van inderdaad onleefbare verschijningsvormen / maatschappijinrichtingen onderdak na vlucht ontzeggen. Wat rechts doet is de mensen die alhier één van vele verschijningsvormen van die godsdienst belijden als minderminderminder mens zien en ze als zodanig benaderen. Maar ik ben er van overtuigd dat de mensen waar ik het over heb in die laatste twee alinea's zichzelf zelfs voor een deel als links neerzetten in plaats van de correcte duiding. Denk aan mathijsco, arbeider, woeki. Het is sluipenderwijs gegaan @Noam. Kijk eens wat vaker met een mensenrechtenbril naar je eigen bijdragen. Dat zou al winst zijn.
Noam Salomon II
Noam Salomon II6 jul. 2024 - 20:51
@MG1968-2, Van iemand die na zóveel generaties in Nederland geboren en getogen is, mag je best verwachten dat ie zichzelf als Nederlander beschouwt, dat heeft niks met mensenrechten van doen.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen7 jul. 2024 - 9:43
MG1968-2 "Wat rechts doet is de slachtoffers van inderdaad onleefbare verschijningsvormen / maatschappijinrichtingen onderdak na vlucht ontzeggen." Maar wat als die mensen niet op de vlucht zijn maar om andere redenen hier komen? En er geen been in zien om die 'onleefbare verschijningsvormen / maatschappijinrichtingen' hier uit te dragen? Of: wat als ze weliswaar op de vlucht zijn, maar alleen omdat hun specifieke clubje onderdrukt wordt? En ze niet tegen onderdrukking als zodanig zijn maar alleen als het zich tegen hen richt? Dat zijn vragen die wel eens bij mij opkomen. En bij Frits Huffnagel, die moest aftreden als voorzitter van de Gay Pride omdat hij het waagde die gedachtes ook hardop uit te spreken.
MG1968-2
MG1968-29 jul. 2024 - 8:00
@noam Doet ie dat dan niet? En zo ja/nee waarom wel/niet. Je hebt er weinig van begrepen.
MG1968-2
MG1968-29 jul. 2024 - 8:02
“ Maar wat als die mensen niet op de vlucht zijn maar om andere redenen hier komen?” Ja, vertel dus eens. Wat dan? En geef eens antwoord: waarom zou een pvv’r Nederland ontvluchten?
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen
6 jul. 2024 - 11:36
"Iemands teamkeuze zou veelzeggend zijn voor diens integratie of loyaliteit. Dat is nogal een zware last die wordt gelegd op iemands gejuich voor een goal van Güler of Gakpo. Alsof de landen geen potje voetbal spelen, maar in oorlog zijn." Het gaat natuurlijk niet om die voetbalwedstrijd als zodanig, dat is maar oppervlakkig maar kan wel een indicatie zijn. Die kwestie van die Turkse minister Kaya die hier een ruzie tussen Turkije en Nederland kwam opstoken en die menigte op de Erasmusbrug staan me nog helder voor de geest. Ik herken nationalisme als ik het zie meneer Büyükçifçi, ook als de aanhangers niet op mij lijken. Maar goed, het geldt natuurlijk niet voor iedereen en zeker ook niet voor alle Turken. Laten we hopen dat de boel vanavond heel blijft.
JoostV2
JoostV2
6 jul. 2024 - 10:21
Omdat een deel van Turkije in europa ligt.
Peterrr.
Peterrr.
6 jul. 2024 - 9:39
Ik zou het heel raar vinden als iemand die Turkse roots heeft vanavond juicht voor Oranje. Dat heeft niets met loyaliteit te maken, maar met je hart. Ik kan me niet voorstellen dat je hart vanavond bij Oranje ligt. Dat er mensen zijn die vinden dat je voor Oranje moet zijn omdat je nu in Nederland woont begrijp ik ook wel, want anders stem je geen PVV, maar zij hebben wel ongelijk.
2 Reacties
Middenman
Middenman6 jul. 2024 - 13:02
@Peterrr3 - het zou inderdaad raar zijn bij iemand die zelf vanuit Turkije naar Nederland is geëmigreerd. Zoals bij mijn partner die ook niet voor het Nederlandse elftal is. Maar het is wel raar voor de tweede en derde generatie die hier geboren en getogen zijn. Dat is een signaal dat de integratie niet goed gaat. Want hoeveel generaties zou het nog normaal moeten blijven volgens u?
Peterrr.
Peterrr.6 jul. 2024 - 15:53
@Middenman, het is niet aan mij om dat te bepalen. Ook niet aan jou!
guy yacobi
guy yacobi
6 jul. 2024 - 9:35
ik ben voor wielrennen of motorsport dan zijn individuen uit verschillende landen die samen of alleen een wedstrijd houden heel dat gedoe rond dat zgn oranje-team is bedoeld als een propaganda populariteits dingetje om die oranjes in het zadel te houden gewoon in roodwitblauw spelen en op naar de republiek, een volwassen staatsvorm zonder sprookje of religie wakker worden!!!!!
Joop  den Uil
Joop den Uil
6 jul. 2024 - 9:03
Voor of tegen is onbelangrijk .. is maar een moment in het jaar. Wie overigens, kan mij uitleggen waarom in een Europees Kampioenschap er een land meedoet dat niet behoort bij Europa ?
10 Reacties
JohnVKR
JohnVKR6 jul. 2024 - 10:05
Een deel van Turkije ligt gewoon in Europa. Dat geldt overigens niet voor een land dat aan Europese competities meedoet.
Vuurrood
Vuurrood6 jul. 2024 - 10:20
Dacht ik toch even dat je het over het Eurovisie songfestival had maar gelukkig.....zie ik ineens Europees Kampioenschap staan. Want laten we wel zijn in de optiek van uil behoort Israël wel bij Europa en Turkije niet. Toch?
guy yacobi
guy yacobi6 jul. 2024 - 10:21
ik verwijs je naar het europees songfestival
Kwartje59
Kwartje596 jul. 2024 - 10:29
Bedoel je Turkije? Dst is tot aan de Bosporus Europees. Toegeven dat het maar een klein deel van het land is, maar toch.
Joop  den Uil
Joop den Uil6 jul. 2024 - 11:22
Kwartje; eten van 2 walletjes dus ?
Anna R. Chist
Anna R. Chist6 jul. 2024 - 11:36
Istanboel, de miljoenenstad ligt grotendeels in Europa. De vraag is eigenlijk waarom Spanje niet meedoet aan de Afrika-cup.
Henk Douma
Henk Douma6 jul. 2024 - 11:42
Dacht dat het te maken had met het lidmaatschap van UEFA. Daardoor kunnen dus ook nationale teams uit Georgië en Armenië meedoen aan de EK (als ze zich kwalificeren) en clubteams uit niet-Europese landen meedoen aan de Kampioenen-liga en andere balletjetrap-toernooitjes.
Olav Meijer
Olav Meijer6 jul. 2024 - 12:30
@ Henk Douma: Georgië en Armenië behoren ook geografisch tot Europa.
LaBou
LaBou 6 jul. 2024 - 16:14
Je bedoelt natuurlijk Israël, want daarvan ligt nog geen cm in europa. Bij Turkije is dat wel het geval.
Joop  den Uil
Joop den Uil6 jul. 2024 - 17:15
Zo aan reacties van de experts te concluderen hoort de tegenstander dus helemaal niet bij EU. Een beetje advocaat weet daar toch wel een disqualificatie wegens ''oneigenlijk meedoen'' uit te slepen ? Hij/zij heeft nog tot vanavond 9 uur de tijd om dat te regelen. Kat in bakkie, bal in open doel. Maar eigenlijk is dat niet nodig daar het toch 3-2 zal worden voor Orange.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor