Waarom noemt een communicatiemanager kinderen “kids”? Onverstandig, want in het Nederlands is dat een van de meest gehate woordjes. http://www.rtvnoord.nl/nieuws/128033/Harens-yolo-en-kids-meest-gehate-woorden Verder is “geitjes” geen liefdevolle metafoor voor “kinderen.” Kinderen “geitjes” noemen toont dat men hen als kuddedieren ziet en bovenal slaat het op hun geblèr.
Naast H&M en Levi's dus ook Inditex als beste winkel. Daar valt onder (website): Inditex has several brands – Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home and Uterqüe. Daarmee is er volgens mij voldoende keuze voor ieder budget om kinderarbeid-vrije kleding te kopen. Zit ik wel even onder werktijd uit te zoeken, omdat die communicatiemanager zijn werk niet doet, maar vooruit maar weer.
Tsja, het zou mooi zijn als het alternatief voor kinderarbeid scholing zou zijn. Maar in de realiteit is het alternatief voor kinderarbeid vaak een leven op de straat in nog grotere armoede, of zelfs kinderprostitutie. In Nederland was kinderarbeid een paar generaties terug ook heel gewoon. Misschien is kinderarbeid dus wel een onvermijdelijke stap in de ontwikkeling van landen. Eentje die landen hopelijk zo snel mogelijk achter zich kunnen laten door een hogere welvaart te bereiken. En dan moet je dit soort praktijken dus juist niet boycotten...
'Maar in de realiteit is het alternatief voor kinderarbeid vaak een leven op de straat in nog grotere armoede, of zelfs kinderprostitutie.' Allemaal goede redenen om alleen van bedrijven te kopen die wel fatsoenlijk voor hun mensen zorgen.
Tja, als wij geen gebruik zouden maken van deze goedkope arbeid, sterft de helft van het land een hongerdood omdat er geen geld meer wordt verdient. Waarop er weer een hulpactie vanuit Europa op gang moet worden gezet. Ander werelddeel, andere normen en waarden, andere welvaart.
"Waarom is er een verschil tussen een kind in een eerste wereldland en één in een derdewereldland?" Simpel, omdat er verschil is tussen de ouders van een kind in een eerste wereldland en één in een derdewereldland. Terwijl de ouders zich hier druk maken welke van de 28 smaken jam ze op hun brood zullen smeren maken ouders daar zich druk hoe ze aan eten komen. Ook Uw club maakt zich hieraan schuldig, de miljarden die hier over de balk gesmeten worden om de door U afgedwongen CO2 reductie mogelijk te maken kunnen maar een keer worden uitgegeven, dus de kindertjes in de textielindustrie moeten maar even wachten totdat wij het klimaat "gered" hebben.
Wat een communicatiemanager... Dat lult er maar omheen! Conclusie (rapportje even bekeken): KOOP JE KLEDING BIJ H&M, LEVI'S (en INDITEX; nooit van gehoord - zit die in Nederland?). Dit zijn dus de enige 3 merken die in het hoogste segment scoren. Levi's is wat duur, maar bij H&M kan je volgens mij goedkope kleren krijgen. Is toch niet zo moeilijk, meneer de manager? Gewoon man en paard noemen.
Ik snap je betoog en het is ook niet eerlijk en ja het is omdat wij in het westen geboren zijn. 700 miljoen mensen in 1 continent. In zuid-oost Azie (inclusief India) ga je alleen voorbij aan het feit dat daar meer dan 3 miljard mensen wonen en dat dat het grootste pijnpunt is. Dat schopt de volledige arbeidersmarkt in elkaar. Hoe zou het zijn zonder deze fabrieken in deze regio's waar worden deze kinderen dan betaald? verwelkte rozen verkopen in Bangladesh? Werken op de vuilnisbelt? En kom eens met een betere oplossing dan: "Wij zijn geprivilegieerd en zij niet" en dat nare schuldgevoel aanpraten in iets waar niemand schuld in heeft en ook niet op te lossen is. Stel niemand koopt meer broeken die daar gemaakt zijn, wat gaat er volgens u dan gebeuren en wat ga je doen om te zorgen dat daar geld verdiend kan worden? Dat kinderen werken is de luxe van de fabrieken, die met zo weinig werk aanbod en zo'n hoge vraag naar werk, kunnen fabrieken zelf bepalen wat ze aan uurloon uit willen geven. Sterker nog er wordt zelfs betaald om een baan te krijgen. Oplossing is minder mensen in zo'n kleine regio om de vraag en aanbod van werk te balanceren. zorg dat mensen niet 12 kinderen nodig hebben om te overleven. Educatie, voorbehoedsmiddelen tot aan zorgen voor verspreiding van bevolkingsgroepen, Weet ik veel. Maar dat schuldgevoel aanpraten werkt op mij in ieder geval niet meer en gaat ook geen oplossing bieden, want hoe gek het ook klinkt van een geprivilegieerde witte fascistische populistische racistische en westerse twintiger, ik moet zelf me best doen te overleven en dus het kopen van bij het budget horende kleding.
"...ik moet zelf me best doen te overleven en dus het kopen van bij het budget horende kleding." Bij H&M, 1 van de 3 merken die dus wel voldoet aan de hoogste standaard: t-shirt: 7,99 Sweather: 19,99 Kostuumbroek: 14,95 Sneakers: 14,95 3 Onderbroeken: 9,99 10 paar sokken: 14,99 Blouson-jack: 17,49 101 euro, ben je helemaal klaar. Dat kan zelfs een 'geprivilegieerde witte fascistische populistische racistische en westerse twintiger' wel betalen, toch?
"Uiteindelijk moet het ook geen geluk zijn dat mijn neefje en nichtje hier geboren zijn en kinderarbeid hen bespaard blijft." Natuurlijk is dat wel hun geluk, net zoals dat de schrijvers van dit artikel gelukkig in Nederland geboren zijn en nu communicatiemanager bij een goed doel of projectmedewerker en reclame schrijver zijn. Als ze volwassene waren geweest in noem eens wat Bangladesh dan hadden ze waarschijnlijk nog geen 1000 euro per jaar verdient.
"Met welk excuus houden we deze ongelijkheid in stand?" Onder andere door mee te doen aan de weggooi fashion. Als consument kan je zelf ook een kleine invloed uitoefenen.
Duurdere "schone merken" gaan wellicht langer mee. Goedkoop is duurkoop zei mijn moeder altijd. Maar ja dat moet je wel een tijdje in de zelfde spullen lopen. Zelf vind ik dat wel handig.