Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mijn neefje van 9 en nichtje van 6 in de kledingindustrie

  •  
22-04-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
374 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
We denken allemaal dat kinderarbeid en slechte werkomstandigheden niet meer van deze tijd zijn, maar het tegendeel is het geval.
Op Facebook zag ik het filmpje The Child Labour Experiment en er schoot een brok in mijn keel. In de treffende video bieden kinderen zich bij kledingbedrijven aan als goedkope werknemers. Ze bellen, e-mailen, maken een LinkedIn profiel aan en lopen kledingwinkels binnen om te solliciteren. Ze geven aan met weinig geld genoegen te nemen, lange dagen te draaien en geen pauzes te nemen. Het winkelpersoneel reageert verbaasd en afwijzend: ‘Je bent te jong om te werken.’ ‘Ik mag je niet aannemen, dat zou kinderarbeid zijn. ‘Kinderen horen te spelen en naar school te gaan.’ Dit  zijn een aantal van de antwoorden die de kids krijgen.
Maar wanneer de kinderen vragen waarom hun leeftijdgenootjes in India dan wél mogen   werken in kledingfabrieken valt er een oorverdovende stilte en heeft men geen antwoord. Met dit filmpje zet het Duitse team van Fashion Revolution de gang van zaken in de fashion-industrie   weer haarscherp neer. Dat lukte hen vorig jaar ook met de video over de T-shirt automaat , die 7,5 miljoen keer bekeken is. Waarom is er een verschil tussen een kind in een eerste wereldland en één in een derdewereldland? Waarom   mogen mijn neefje van 9 en nichtje van 6 wel elke dag fijn naar school en buitenspelen? Is het gewoon geluk, omdat ze in het Westen geboren zijn? Met welk excuus houden we deze ongelijkheid in stand? 
Op 24 april 2013 stortte de Rana Plaza kledingfabriek in Bangladesh in en werd duidelijk dat er meer mis is in deze industrie dan we denken. 1133 mensen kwamen om en vele anderen raakten gewond. Om hierbij stil te staan is het Fashion Revolution Week en vinden van 18 t/m 24 april in meer dan 88 landen activiteiten plaats om bewustwording te creëren en tegelijkertijd te laten zien dat veranderingen mogelijk zijn en gerealiseerd worden. Consumenten vragen via social media met #Whomademyclothes aan kledingmerken om transparanter te zijn over hun productieprocessen.
Sjoemelen? Met de 12-jarige Justin gingen wij de straat op om consumenten te vragen of zij weten wie hun kleding gemaakt heeft en wat ze er van zouden vinden als één van Justins’ leeftijdsgenootjes het gemaakt zou hebben. Vanzelfsprekend keurden ze het allemaal af wanneer zou blijken dat een kind het gemaakt had. ‘Als ik dat vooraf zou weten zou ik het nooit kopen’, reageerde een meisje.
Willen we niet steeds vaker weten waar onze spullen vandaan komen? Is het ook niet gewoon logisch dat we transparantie eisen van autobedrijven die sjoemelsoftware gebruiken, bedrijven die genoemd worden in de Panama Papers en sectoren met ondoorzichtige  productieketens? We denken allemaal dat kinderarbeid en slechte werkomstandigheden niet meer van deze tijd zijn, maar het tegendeel is het geval. Documentaires zoals De slag om de klerenwereld en True Cost laten zien hoe het er echt aan toe gaat. Inwisselbare werknemers die nog altijd geen leefbaar loon krijgen, waardoor de kinderen in het gezin mee moeten werken. In plaats van te werken aan een betere toekomst op school, zijn ze veroordeeld hetzelfde zware leven te leiden als hun ouders. Fabrieken werken nog steeds met ondernemers en opdrachtgevers die onrealistisch lage prijs eisen. Natuurlijk worden er convenanten gesloten en belooft iedereen stappen te zetten, maar meer transparantie is onmisbaar voor de controle op de uitvoering van deze afspraken.
Transparantie Fashion Revolution heeft Ethical Consumers gevraagd de transparantie van de 40 grootste internationale merken te onderzoeken. Uit deze Fashion Transparency Index 2016 blijkt onder andere dat 40% van de merken de arbeidsvoorwaarden niet checkt en 53% van de merken niets weet over de grondstoffen waarmee hun kleding wordt gemaakt. De kledingindustrie is bovendien de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. Het moet dus anders en het kán ook anders. Dat laten vele kledingmerken deze week ook zien. Met de hashtag #imadeyourclothes vertellen zij waar en door wie zij hun kleding laten maken. Het aandeel duurzaam geproduceerde kleding groeit en steeds meer mensen begrijpen de meerwaarde van kleding die met respect voor mens en milieu gemaakt is. Uiteindelijk moet het ook geen geluk zijn dat mijn neefje en nichtje hier geboren zijn en kinderarbeid hen bespaard blijft. Elk kind moet  gewoon naar school kunnen om een betere toekomst tegemoet te gaan, in plaats van de hoge prijs te betalen voor onze zucht naar fast fashion.
Matthijs Kettelerij is communicatiemanager bij Urgenda en Kiesduurzamemode. Jantine Geurts  is projectmedewerker bij Kiesduurzamemode en eigenaar van De Woordspinners. Beiden maken deel uit van Fashion Revolution NL
CC foto’s: Rosa van Ederen

Meer over:

opinie, leven, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Patrick Faas
Patrick Faas24 apr. 2016 - 13:27

Waarom noemt een communicatiemanager kinderen “kids”? Onverstandig, want in het Nederlands is dat een van de meest gehate woordjes. http://www.rtvnoord.nl/nieuws/128033/Harens-yolo-en-kids-meest-gehate-woorden Verder is “geitjes” geen liefdevolle metafoor voor “kinderen.” Kinderen “geitjes” noemen toont dat men hen als kuddedieren ziet en bovenal slaat het op hun geblèr.

Robe Spierre
Robe Spierre22 apr. 2016 - 15:38

Naast H&M en Levi's dus ook Inditex als beste winkel. Daar valt onder (website): Inditex has several brands – Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home and Uterqüe. Daarmee is er volgens mij voldoende keuze voor ieder budget om kinderarbeid-vrije kleding te kopen. Zit ik wel even onder werktijd uit te zoeken, omdat die communicatiemanager zijn werk niet doet, maar vooruit maar weer.

Blitskikker
Blitskikker22 apr. 2016 - 13:24

Tsja, het zou mooi zijn als het alternatief voor kinderarbeid scholing zou zijn. Maar in de realiteit is het alternatief voor kinderarbeid vaak een leven op de straat in nog grotere armoede, of zelfs kinderprostitutie. In Nederland was kinderarbeid een paar generaties terug ook heel gewoon. Misschien is kinderarbeid dus wel een onvermijdelijke stap in de ontwikkeling van landen. Eentje die landen hopelijk zo snel mogelijk achter zich kunnen laten door een hogere welvaart te bereiken. En dan moet je dit soort praktijken dus juist niet boycotten...

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot22 apr. 2016 - 20:18

'Maar in de realiteit is het alternatief voor kinderarbeid vaak een leven op de straat in nog grotere armoede, of zelfs kinderprostitutie.' Allemaal goede redenen om alleen van bedrijven te kopen die wel fatsoenlijk voor hun mensen zorgen.

Tokoloshe
Tokoloshe22 apr. 2016 - 12:27

Tja, als wij geen gebruik zouden maken van deze goedkope arbeid, sterft de helft van het land een hongerdood omdat er geen geld meer wordt verdient. Waarop er weer een hulpactie vanuit Europa op gang moet worden gezet. Ander werelddeel, andere normen en waarden, andere welvaart.

omaoeverloos
omaoeverloos22 apr. 2016 - 11:51

"Waarom is er een verschil tussen een kind in een eerste wereldland en één in een derdewereldland?" Simpel, omdat er verschil is tussen de ouders van een kind in een eerste wereldland en één in een derdewereldland. Terwijl de ouders zich hier druk maken welke van de 28 smaken jam ze op hun brood zullen smeren maken ouders daar zich druk hoe ze aan eten komen. Ook Uw club maakt zich hieraan schuldig, de miljarden die hier over de balk gesmeten worden om de door U afgedwongen CO2 reductie mogelijk te maken kunnen maar een keer worden uitgegeven, dus de kindertjes in de textielindustrie moeten maar even wachten totdat wij het klimaat "gered" hebben.

Robe Spierre
Robe Spierre22 apr. 2016 - 11:41

Wat een communicatiemanager... Dat lult er maar omheen! Conclusie (rapportje even bekeken): KOOP JE KLEDING BIJ H&M, LEVI'S (en INDITEX; nooit van gehoord - zit die in Nederland?). Dit zijn dus de enige 3 merken die in het hoogste segment scoren. Levi's is wat duur, maar bij H&M kan je volgens mij goedkope kleren krijgen. Is toch niet zo moeilijk, meneer de manager? Gewoon man en paard noemen.

CJJelle
CJJelle22 apr. 2016 - 11:40

Ik snap je betoog en het is ook niet eerlijk en ja het is omdat wij in het westen geboren zijn. 700 miljoen mensen in 1 continent. In zuid-oost Azie (inclusief India) ga je alleen voorbij aan het feit dat daar meer dan 3 miljard mensen wonen en dat dat het grootste pijnpunt is. Dat schopt de volledige arbeidersmarkt in elkaar. Hoe zou het zijn zonder deze fabrieken in deze regio's waar worden deze kinderen dan betaald? verwelkte rozen verkopen in Bangladesh? Werken op de vuilnisbelt? En kom eens met een betere oplossing dan: "Wij zijn geprivilegieerd en zij niet" en dat nare schuldgevoel aanpraten in iets waar niemand schuld in heeft en ook niet op te lossen is. Stel niemand koopt meer broeken die daar gemaakt zijn, wat gaat er volgens u dan gebeuren en wat ga je doen om te zorgen dat daar geld verdiend kan worden? Dat kinderen werken is de luxe van de fabrieken, die met zo weinig werk aanbod en zo'n hoge vraag naar werk, kunnen fabrieken zelf bepalen wat ze aan uurloon uit willen geven. Sterker nog er wordt zelfs betaald om een baan te krijgen. Oplossing is minder mensen in zo'n kleine regio om de vraag en aanbod van werk te balanceren. zorg dat mensen niet 12 kinderen nodig hebben om te overleven. Educatie, voorbehoedsmiddelen tot aan zorgen voor verspreiding van bevolkingsgroepen, Weet ik veel. Maar dat schuldgevoel aanpraten werkt op mij in ieder geval niet meer en gaat ook geen oplossing bieden, want hoe gek het ook klinkt van een geprivilegieerde witte fascistische populistische racistische en westerse twintiger, ik moet zelf me best doen te overleven en dus het kopen van bij het budget horende kleding.

1 Reactie
Robe Spierre
Robe Spierre22 apr. 2016 - 15:30

"...ik moet zelf me best doen te overleven en dus het kopen van bij het budget horende kleding." Bij H&M, 1 van de 3 merken die dus wel voldoet aan de hoogste standaard: t-shirt: 7,99 Sweather: 19,99 Kostuumbroek: 14,95 Sneakers: 14,95 3 Onderbroeken: 9,99 10 paar sokken: 14,99 Blouson-jack: 17,49 101 euro, ben je helemaal klaar. Dat kan zelfs een 'geprivilegieerde witte fascistische populistische racistische en westerse twintiger' wel betalen, toch?

Okke2
Okke222 apr. 2016 - 11:26

"Uiteindelijk moet het ook geen geluk zijn dat mijn neefje en nichtje hier geboren zijn en kinderarbeid hen bespaard blijft." Natuurlijk is dat wel hun geluk, net zoals dat de schrijvers van dit artikel gelukkig in Nederland geboren zijn en nu communicatiemanager bij een goed doel of projectmedewerker en reclame schrijver zijn. Als ze volwassene waren geweest in noem eens wat Bangladesh dan hadden ze waarschijnlijk nog geen 1000 euro per jaar verdient.

Machielse93
Machielse9322 apr. 2016 - 11:02

"Met welk excuus houden we deze ongelijkheid in stand?" Onder andere door mee te doen aan de weggooi fashion. Als consument kan je zelf ook een kleine invloed uitoefenen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 apr. 2016 - 18:41

Duurdere "schone merken" gaan wellicht langer mee. Goedkoop is duurkoop zei mijn moeder altijd. Maar ja dat moet je wel een tijdje in de zelfde spullen lopen. Zelf vind ik dat wel handig.