Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Mijn clitoris is van mij'

  •  
15-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
395 keer bekeken
  •  
Genitale verminking bij vrouwen (FGM) is grofweg op te delen in vier verschillende types : van het volledig wegsnijden van de hele boel tot een klein prikje met een speld in de clitoris. In het Verenigd Koninkrijk probeerde het Britse opinieblad The Economist in juni nog de discussie rondom FGM een nieuwe richting in te sturen. Om de meest verschrikkelijke variant te voorkomen, zouden vrouwen volgens het blad akkoord moeten gaan met een kleine ingreep: het prikje met een speld, of een klein sneetje in de vaginale wand.
Wanneer een maatschappij zo’n ingreep toestaat, hoe klein de ingreep ook is, ontneemt de maatschappij de vrouwen hun zelfbeschikkingsrecht. Dat vinden ook de jongeren van Integrate UK. Zij maakten deze video om duidelijk te maken dat de bewering dat deze ingrepen ‘mild’ zijn, compleet incorrect is. Ze leggen de nadruk op zelfbeschikking: de vrouw moet zelf kunnen bepalen wat er met haar clitoris gebeurt. Haar vagina is van haar, en van niemand anders. Handen af, dus.

Meer over:

fgm, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (79)

Bram Emanuel
Bram Emanuel16 dec. 2016 - 20:22

Er lijken hier en daar wat misverstanden te zijn over FGM. Het is wel degelijk strafbaar, en de straffen zijn niet mild, het probleem is echter dat er nog nooit iemand voor het gerecht is gedaagd. Het is met name een groot probleem in Engeland met 4000 nieuwe geregistreerde gevallen per jaar. Hoeveel er niet geregistreerd zijn is onduidelijk. 4000 geregistreerde zaken en geen enkele aanklacht of rechtzaak, hoe kan dat toch? Ik denk dat het probleem is dat de slachtoffers vrijwel altijd meisjes van kleur zijn en dat er een racistische component zit in de naleving van de wet. Zou de (Britse) overheid er bijvoorbeeld ook zo laconiek mee omgaan als het zou gaan om blanke autochtone meisjes? Denk het niet.

4 Reacties
Zandb
Zandb17 dec. 2016 - 7:58

Ik vind dat u een sterk punt heeft maar dan zal die genitale verminking op wonderbaarlijke wijze wel ineens veel minder vaak geconstateerd worden. Je moet wel "ergens" beginnen; dit is wel een zeer ernstige (want meestal onherstelbare) vorm van kindermishandeling.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2016 - 12:18

Lijkt me eerder dat de geslotenheid van sommige gemeenschappen er iets mee te maken heeft. Vaak zal het ook gewoon te laat zijn om nog schuldigen te achterhalen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel17 dec. 2016 - 22:32

@ Danielle Geregistreerd betekent dat het door een arts geconstateerd. En de schuldigen zijn in deze geval in eerste plaats de ouders. Genoeg bewijs, er wordt alleen geen werk van gemaakt. Er is simpelweg onwil of apathie bij de overheid om iets aan deze gruwelijke geestelijke en lichamelijke verminkingen te doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 dec. 2016 - 11:16

"geregistreerd" zegt niet iets over de leeftijd. De meest recente cijfers geven 5,700 nieuw gevallen in 2015-16, waarbij de leeftijd waarop er gesneden was niet altijd was vast te stellen. In de bekende gevallen modaal tussen de 5 en de 9. Vaak blijkt het pas als het meisje zwanger is en moet bevallen. Schattingen geven aan dat er zo'n 66000 slachtoffers in de UK rondlopen,

HarrieV2
HarrieV216 dec. 2016 - 18:55

Wat ik hier dus helemaal niet aan snap is dat besnijdenis veelal, in feite altijd, gedaan wordt op basis van een bepaald geloof. Daarmee zeggen ze in feite dat god, hun god, de mens niet perfect heeft gecreëerd en gecorrigeerd moet worden. Niet de man, wel de vrouw. Tenminste in die mate waar hier over gesproken wordt. Hoe halen die jokers het in hun hoofd om met hun (mannelijk !) jatten te rommelen met een door hun god gecreëerd lichaam? Afblijven. Lichamen zijn perfect zo als ze zijn.

Kees Ollapo
Kees Ollapo16 dec. 2016 - 14:36

In plaats van de gevolgen, is het beter de bron van de ellende te bestrijden. Bijvoorbeeld door uitsluitend onderwijs op scholen waar de bron van de ellende geen invloed heeft. - Tot de resultaten van onderwijs daar zijn moet natuurlijk in landen waar dat nog kan genitale verminking e.d. verboden worden en vooral ook gehandhaafd i.p.v. wegkijken.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 dec. 2016 - 15:55

Genitale verminking heeft vrijwel altijd al lang en breed plaatsgevonden voordat kinderen naar school gaan. Het is de opvoeding van ouders, en meer nog de grootouders waar het probleem ligt.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen216 dec. 2016 - 14:21

Besnijdenis heeft veelal met religie, rituelen, heel oude tradities te maken. Ik ben geen ervaren antropoloog, ik kan alleen maar gissen naar oorzaken die ook een begrijpelijke aardse verklaring bieden voor dit fenomeen. Ik denk bijvoorbeeld hygiëne, en ook aan heel archaïsche opvattingen en angsten over hoe de geslachten met elkaar omgaan. Zelf vind ik deze gewoonte in een ontwikkelde en gezonde leefomgeving onnodig, en daarom onacceptabel. Meedoen met bizarre discussies, die kunnen uitmonden in rare tegenoverstellingen van het Jodendom en de Islam, niet zinvol. Gun mensen hun lichaam, en laat dat daarom heel.

6 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen216 dec. 2016 - 14:22

(dat is niet zinvol)

crumb2
crumb216 dec. 2016 - 21:40

Het woord "besnijdenis" gebruiken als het gaat om pure genitale verminking bij kleine meisjes (afsnijden van de clitoris en schaamlippen en daarna de boel dichtnaaien), vind ik ook niet echt "zinvol". Maar ik ben blij dat u deze praktijk in ieder geval "onnodig" vind. In een "gezonde en ontwikkelde leefomgeving" althans. Kristus te paard....kan het niet wat meer om de hete brij draaiiger ? Hoewel u dat waarschijnlijk "diplomatischer" zou noemen.

Haastig
Haastig16 dec. 2016 - 22:02

Frank Lenssen 16 december 2016 at 15:21 "Ik ben geen ervaren antropoloog" Ben je niet gewoon geen antropoloog? Maar ik ben het zowaar met je eens, de 2e keer alweer deze week: "Gun mensen hun lichaam, en laat dat daarom heel"

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2016 - 12:03

Besnijdenis is een oeroud ritueel bedoeld voor het beteugelen van de seksuele vermogens van vrouwen. Om die reden werd het ook wel door Victoriaanse artsen toegepast om masturbatie te voorkomen. Met hygiene heeft het totaal niets te maken, al zullen degenen die gewend zijn aan FGM typeIII schaamlippen wel een rommelig gezicht vinden. Het is een gevaarlijke ingreep fysiek en psychisch, die op latere leeftijd aanleiding kan geven tot allerlei complicaties ook voor de babies die die deze vrouwen eventueel gaan krijgen. Zelfs in de landen waar de traditie vandaan komt, is het vaak ook al bij wet is verboden. Als (vrouwen)organisaties in die landen strijden voor naleving van het verbod op FGM, is het van de zotte om hier te gaan discussieren over kleine sneetjes. Het is strafbaar als vorm van (kinder-)mishandeling. Artsen mogen niet meewerken aan VGV, ook niet in symbolische vormen en ook niet in geval van toestemming van de betrokkene.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2016 - 12:12

knopje te vroeg in gedrukt (lees heen over de schrijffouten) zie KNMG website.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen217 dec. 2016 - 12:46

@ crumb (22:40u) - ik schreef niet alleen: 'onnodig', maar ook 'onacceptabel'. Ik draaide niet om de hete brei heen; mensen die me volgen weten dat ik fors uit de hoek kan komen. Hier zijn andere kwesties ook belangrijk: we weten doodeenvoudig niet wat er precies speelde in die heel oude tijden toen de gewoonte van de besnijdenis (en daar kan men natuurlijk ook verminking onder rekenen) ingevoerd werd. Kijk: er was toen geen ziekenfonds. Het leven was kort en hard. Wat voor ziektes er allemaal rondwaarden in uiterst primitieve omgevingen, dat weten we ook al niet. In dergelijke vraagstukken past het om je voorzichtig uit de drukken, wat ik dan ook deed. Het lijkt me onnodig te zeggen dat wij in heel andere, en meer gezonde omstandigheden verkeren. Daarom vind ik het zinvol om te zeggen dat we én veel niet weten en dus geen pasklaar oordeel kunnen hebben, én dat daarom een verbaal agressieve benadering niet op zijn plaats is. Toenadering zoeken, met argumenten overtuigen, dat zijn de enige manieren om de leefstijlen van anderen uiteindelijk te verbeteren - dat kan wanneer die mensen zelf inzien dat afzien van deze praktijken voor iedereen het beste is.

omaoeverloos
omaoeverloos16 dec. 2016 - 11:05

Totaal verbieden is het devies, zonder naar het geleuter van de mensen luisteren over "het ontoelaatbaar inperken van de vrijheden". Zelfs het aan de weg zetten van het huisvuil is aan regels gebonden.

9 Reacties
Zandb
Zandb16 dec. 2016 - 13:20

Oma: Toch vind ik het wel interessant van u te horen, wat er volgens u dan precies geregeld moet worden. Misschien moet u dan ook even denken aan zaken als euthanasie, abortus, zelfdoding, een ziekte als anorexia of allerlei vormen van "verwardheid" met al dan niet verplicht medicijngebruik of opname, drank- en drugsgebruik, roken, bepaalde sporten, cosmetische correcties .........

omaoeverloos
omaoeverloos16 dec. 2016 - 14:42

Tja, Gerrit, Ik begrijp je bedoeling, maar hoe sta jij dan tegenover de helmplicht, de verplichting tot het dragen van autogordels, het drugsverbod, het rook- en drankverbod, de ARBO wet? Feit is dat er heel veel wetgeving in dit land is om je tegen jezelf te beschermen. Vraag is of je het logisch vindt of je in dit geval tegen jezelf beschermd zou moeten worden of dat je het op zijn beloop moet laten. Ik neig in dit geval naar bescherming door de overheid. Voor wat betreft kinderen lijkt het me in elk geval noodzakelijk, voor wat betreft volwassenen is het inderdaad een discussiepunt hoe ver je in deze moet gaan. Maar zo is de ARBO wet ooit ook ontstaan, dus daar komen "we" vast wel uit.

Kora Ver
Kora Ver16 dec. 2016 - 14:48

En wat denkt oma van schaamlip-correcties en borstcorrecties? Een minimum leeftijd, ook als de ouders het willen, niet toestaan voor je 18e? Tenzij er een medisch dingende reden is. Want schaamlip-correcties gaan soms ook gepaard met verlies van seksuele gevoelens, en een operatie heeft altijd een risico. Ik ken iemand met een schaamlip-correctie die een infectie had gekregen, het is nooit meer goed gekomen. De arme vrouw is haar leven lang ongelukkig daardoor. Ze is seks gaan overwaarderen, omdat ze het zelf nooit gekend heeft. Een leven lang depressief voor iets wat toch voortkwam uit teveel marketing door een kliniek, gecombineerd met een minderwaardigheidsgevoel in haar puberteit. En borstverkleiningen, die gaan vaak gepaard met gevoelloze tepels als resultaat, en borstvergrotingen kunnen tot allerlei problemen leiden, van lekkende prothese zakjes, tot inkapseling van prothese zakjes en lokale verharding en onregelmatige vorm van de borsten. En religie, of schoonheidsideaal, wat eigenlijk ook een religie is. Dat moet toch geen reden mogen zijn bij minderjarige personen, die in labiele levensfase verkeren.

Pater Familias
Pater Familias16 dec. 2016 - 19:39

Kora Ver, Ik kan niet voor Oma spreken, maar ook die ingrepen zijn natuurlijk van de zotte omdat ouders menen dat kinderen er zo uit moeten zien. Kan het mij niet voorstellen overigens dat ouders hun kinderen dwingen om dat soort ingrepen te doen. Als iemand zelf later bepaalt cosmetische chirurgie toe te passen dan moeten ze dat lekker zelf weten. En ja een vriendin van mij heeft ook een borst vergroting laten doen en is daar dol gelukkig mee. Wie ben ik dan om daar iets van te vinden.

Haastig
Haastig16 dec. 2016 - 22:03

omaoeverloos 16 december 2016 at 12:05 "zonder naar het geleuter" Freudiaanse verspreking?

Haastig
Haastig16 dec. 2016 - 22:11

Kora Ver 16 december 2016 at 15:48 "En wat denkt oma van schaamlip-correcties en borstcorrecties?" Ben geen oma, maar wel van mening dat dergelijke ingrepen inderdaad verboden moeten worden je 18e (m.u.v. medisch/psychisch noodzakelijk). En eigenlijk van mening dat bij dergelijke überhaupt net als bij abortus een 5 dagen bedenktijd moet (muv medisch). Daarnaast is het van de ratten besnuffeld dat tot lange tijd (misschien nog steeds?) niets gevraagd werd van mensen die dubieuze prut ("fillers") in andere mensen spuiten. Te debiel voor woorden.

Jo Janssen
Jo Janssen16 dec. 2016 - 23:44

Ik heb wel eens een documentaire gezien over hoe jonge meisjes de operatietafel werden opgepraat. Er was sterke psychologische druk van de moeder, en ook wat Kora zegt, maatschappelijke druk, bijvoorbeeld vanuit de porno industrie, en er was ook druk van de kliniek, die natuurlijk graag zo'n operatie verkoopt, en de risico's bagatelliseert. Daar sta je dan als onzeker 14 jarig meisje. De porno industrie geeft aan hoe schaamlippen moeten uitzien, en als ze anders uitzien, dan kunnen labiele personen daar onzeker van raken. Ze willen uitzien zoals ze denken dat alle vrouwen uitzien. Zelf heb ik een leeftijd van meer wijsheid bereikt en ik weet dat ieder mens uniek is, en dat juist daarin de charme zit. Maar in mijn puberteit was ik ook behoorlijk onzeker.

Zandb
Zandb17 dec. 2016 - 8:13

Oma: Ik begrijp ook wel, wat u bedoelt. Wat ik duidelijk gesteld wil zien, is dat als de overheid de mogelijkheid zou hebben om te verbieden dat mensen zichzelf beschadigen, dan hoop ik dat er heel veel mensen gaan "leuteren".

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2016 - 12:07

Het is al verboden. Aan de handhaving mankeert het nodige.

Steven4
Steven416 dec. 2016 - 11:05

ach en wee en boe en bah , welke politici van welke partijen gaan hier een actie tegen ondernemen ? De 2-de Kamerleden vonden een inspectie van meisjes terugkomend uit bv. Somalië al te ver gaan. Het probleem is niet belangrijk , - dus - .

Dunya2
Dunya216 dec. 2016 - 10:27

De besnijdenis wordt uitgevoerd bij minderjarige meisjes, vaak beneden 12 jaar, die helemaal niet in staat zijn om hun recht van zelfbeschikking in te roepen. Dat moeten de volwassenen voor haar doen. Wellicht een optie om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij mensen (voornamelijk Somaliërs), waar dit gebruikelijk is, het liefst door mensen uit hun eigen groep door het houden van bijvoorbeeld thema avonden in buurthuizen.

8 Reacties
FactChecker
FactChecker16 dec. 2016 - 12:41

Dunya 16 december 2016 at 11:27 - Wellicht een optie om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij mensen (voornamelijk Somaliërs), waar dit gebruikelijk is, het liefst door mensen uit hun eigen groep door het houden van bijvoorbeeld thema avonden in buurthuizen. - En jij denkt dat je daar iets mee kan bereiken?

Zandb
Zandb16 dec. 2016 - 14:21

Feitencontroleur: Het is al strafbaart om zoiets bij iemand te bewerkstelligen.

Irons
Irons16 dec. 2016 - 14:24

@Dunya Op Youtube kun je de (m.i.) indrukwekkende docu The Cruel Cut vinden. Daar kun je zien hoe een groepje in Engeland het probeert te agenderen. Helaas worden ze door (wegkijk c.q. cultuur-relativistische) politici min of meer genegeerd. Hetgeen natuurlijk schandelijk is.

Kora Ver
Kora Ver16 dec. 2016 - 14:49

> En jij denkt dat je daar iets mee kan bereiken? Het zou kunnen, als je mensen wilt veranderen moet je beginnen om ermee te praten.

Dunya2
Dunya216 dec. 2016 - 16:31

@factChecker" En jij denkt dat je daar iets mee kan bereiken?" Allicht het proberen waard. U heeft misschien een beter idee?

Dunya2
Dunya216 dec. 2016 - 16:33

@Irons U heeft misschien een beter idee? Alles het proberen waard.

Haastig
Haastig16 dec. 2016 - 22:50

Dunya 16 december 2016 at 11:27 Ik hoorde laatst van iemand dat men in een aantal plekken vrij succesvol is in de bestrijding van FGM door in een dorp collectief een contract te laten tekenen. Doordat het hele dorp zich -tegelijkertijd- committeert, wordt groepsdruk verminderd. Ik heb geprobeerd er iets over te vinden, niet gevonden, maar kennelijk doet hivos iets vergelijkbaars: https://www.hivos.nl/koerdische-dorpen-verklaren-zich-fgm-vrij/

Dunya2
Dunya217 dec. 2016 - 10:04

@Haastig Bedankt voor de link. Ik heb het gelezen. Dat soort initiatieven, die elders succes gehad hebben, kunnen ook hier begonnen worden. Mensen die een vertrouwensrelatie met de doelgroep hebben opgebouwd, kunnen met dit soort initiatieven het verschil maken en die meisjes op die manier helpen. Ook omgeving van het meisje gaat er uiteindelijk op vooruit en kan dit doorgaan generatie op generatie. Bereikt zonder ruzie, maar door veel praten met de mensen en proberen de hele omgeving te overtuigen en over te halen, zodat iedereen er aan mee doet. Het probleem van de sociale druk en sociale uitsluiting is namelijk dan weg genomen.

Kora Ver
Kora Ver16 dec. 2016 - 10:10

De joods christelijke cultuur doet er ook aan, besnijden, en wel wat meer dan een speldenprik. Het is in feite babymartelen, in de USA gebeurt het bij bijna 60% van de bevolking binnen 48 uur na de geboorte. De ingreep zelf is verdoofd, maar de pijn wordt nog dagenlang gevoeld door de baby. Overigens om een baby van nog geen 2 dagen al te verdoven, dat is ook niet helemaal fris. Narcose is altijd een risico. Daarnaast is er ook infectie-risico, ook dat is er altijd, zeker vlak naast je plasbuis. Conclusie: We moeten eens ophouden met kinderen onnodig te mutileren. Volwassen mensen moeten het zelf weten.

Hjs2
Hjs216 dec. 2016 - 10:03

Bizar, natuurlijk moeten we op dit 100% iedere vorm van verminking bestrijden. Het is niets anders dan onderdrukking van de vrouw. Dit moet met hand en tand bestreden worden. Ouders, verzorgers die dit laten gebeuren moeten hard aangepakt worden. Deze gewoontes zijn toch echt "achterlijk" Hier werkt geen slap halfhartig gedoogbeleid.

Harba Lorifa
Harba Lorifa16 dec. 2016 - 9:24

Ik begrijp niet dat daders niet ongelofelijk lang de bak indraaien. Het blijft gewoon verminking. Zolang dat niet door het slachtoffer wordt goedgekeurd moet het gevangenisstraffen opleveren. Of t nou vij meisjes of jongetjes gebeurd.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 dec. 2016 - 14:23

Harba: Helaas zullen de daders wel niet in een rij staan om zich te melden om voor ongelooflijk lange tijd de bak in te draaien. En bij jongentjes liggen de zaken wezenlijk anders.

Job2
Job216 dec. 2016 - 6:42

De vrouwenbesnijdenis komt voort uit het feit dat seksuele gevoelens bij vrouwen door de mannen als bedreigend gezien wordt; al dan niet uit religieuze - lees islam. - motieven. De vergelijking met piercings e.d. gat dus niet op, want ik kan me niet voorstellen dat uit esthetische motieven verminking plaatsvindt. Om het dan maar te houden bij een speldenprik of incisie is volstrekt belachelijk.

13 Reacties
Zandb
Zandb16 dec. 2016 - 7:25

Job: In je ijver zie je over het hoofd, dat vrouwenbesnijdenis net zo veel of weinig te maken heeft met de islam als met het christendom.

Job2
Job216 dec. 2016 - 10:08

@Zandb: je moet eerste even goed lezen wat ik schrijf. Los daarvan denk ik dat meer islam. vrouwen besneden zijn dan christelijke; je mag me overtuigen dat het niet zo is.

Albert Einstein
Albert Einstein16 dec. 2016 - 10:31

"seksuele gevoelens bij vrouwen door de mannen als bedreigend gezien wordt" Je hebt het, neem ik aan, alleen over sexueel gestoorde mannen?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 dec. 2016 - 11:08

[...al dan niet uit religieuze – lees islam. – motieven.] Waarom doen al die christenen in Somalië en andere vrouwenbesnijdenislanden het dan?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 dec. 2016 - 11:13

Besnijdenis, mannen en vrouwen, moet met uitzondering van medische noodzakelijke besnijdenis, gewoon verboden zijn voor niet volwassenen, laat mensen op volwassen leeftijd het zelf maar bepalen. Niks milde variant, met zelfbeschikking over je eigen lichaam schipper je niet.

BingoGrubb
BingoGrubb16 dec. 2016 - 11:36

@zandb klopt maar het heeft altijd met religie te maken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 dec. 2016 - 13:00

[@Job Los daarvan denk ik dat meer islam. vrouwen besneden zijn dan christelijke; je mag me overtuigen dat het niet zo is.] Ik vrees dat u gewoon gelijk heeft. Unicef heeft een overzicht gemaakt en schat dat 200 miljoen vrouwen en meisjes onderworpen zijn aan deze barbaarse traditie. Meer dan de helft van hen leeft in drie landen: Egypte (85%), Indonesië (86%) en Ethiopië (36%). (Percentages = het aantal mohammedanen) https://www.unicef.org/media/files/FGMC_2016_brochure_final_UNICEF_SPREAD.pdf

Job2
Job216 dec. 2016 - 13:40

@Einstein: laat 'sexueel 'maar weg.

Zandb
Zandb16 dec. 2016 - 14:19

Job: Dat u niet weet wat u schrijft, daar kan ik weinig aan doen: ".... al dan niet uit religie - lees islam - ...." beweert. Dat betekent toch echt, dat je voor religie islam mag invullen. Dat u niet begrijpt wat ik schrijf, daar kan ik ook weinig aan doen: Dat kan ik met een analogie duidelijk maken: Jehova's Getuigen ( sommigen vinden al dat die stroming niets met christendoem van doen heeft, maar vooruit....) geloven dat bloedtransfusies niet toegestaan zijn. Zou u willen beweren dat dat idee ook maar iets met het christendom te maken heeft? Vandaar mijn opmerking dat vrouwenbesnijdenis net zo veel met "de" islam als met "het" christendom te maken heeft, ook al komt het onder islamitische vlag meer voor. Bingo: Weet u wel heel zeker dat vrouwenbesnijdenis altijd met religie te maken heeft? Maar afgezien daarvan: Wat is religie anders dan een verzinsel van de mens?

Kora Ver
Kora Ver16 dec. 2016 - 14:52

> klopt maar het heeft altijd met religie te maken. Nee, nee BingoGrub, het kan ook met mensbeeld en schoonheidsideaal te maken hebben. Zie mijn reactie een stuk hoger op deze pagina. In Nederland worden duizenden schaamlip-correcties en borstvergrotingen of -verkleiningen uitgevoerd.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 dec. 2016 - 15:44

[Kora Ver 16 december 2016 at 15:52 In Nederland worden duizenden schaamlip-correcties en borstvergrotingen of -verkleiningen uitgevoerd.] Door volwassen vrouwen die daar zelf voor kiezen.

Kora Ver
Kora Ver16 dec. 2016 - 16:26

Als dat zo is, Nick de Stripper, dan kan ik er moeilijk bezwaar tegen hebben, hoewel ik het meestal toch niet nodig vind. Want het is wel onder druk van ideaalbeelden of onder druk van religie en je vraagt je af wat het verschil tussen die twee is, maar wellicht is dat te filosofisch doorgedacht. Maar het probleem is dat het niet alleen bij volwassenen gebeurt. Baby's worden besneden voordat 48 uur oud zijn, in Amerika 60% van de baby's. Schaamlip-correcties en borstvergrotingen/verkleiningen zijn in Nederland alleen toegestaan bij minderjarigen als er een verklaring van een psycholoog is. Voor een welgesteld gezin is een gunstig psychologisch advies niet heel moeilijk om te krijgen. Maar in het buitenland is het een stuk makkelijker, en de ouders die met hun dochter naar het buitenland reizen, in Duitsland is het al een stuk makkelijker, worden bij hun terugkomst niet strafrechtelijk vervolgd wegens kindermishandeling. Schaamlip-correctie is besnijdenis, en het kan verlies van seksuele gevoelens tot gevolg hebben. Ontstekingen, wild vlees en littekens kunnen een spelbreker worden de rest van je leven.

Nick the Stripper
Nick the Stripper18 dec. 2016 - 10:32

Kora Ver 16 december 2016 at 17:26 Ik had het alleen over schaamlipcorrectie en borstvergroting. Religieus afgedwongen besnijdenissen ben ik per definitie op tegen. Bij meisjes én bij jongens. [Want het is wel onder druk van ideaalbeelden of onder druk van religie en je vraagt je af wat het verschil tussen die twee is, maar wellicht is dat te filosofisch doorgedacht.] Misschien is het verstandig om dat wel eens (al dan niet filosofisch) te doordenken, want zo'n denkexercitie kan alleen maar leiden tot de conclusie dat de verschillen tussen die twee levensgroot zijn. Maar goed: als ik uw bijdrage zo lees dat u vindt dat dit soort ingrepen bij minderjarigen slechts bij hoge uitzondering (en bij werkelijk aantoonbare medisch/psychische noodzaak) mag plaats vinden, dan zijn we het denk ik eens.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 dec. 2016 - 0:43

[Wanneer een maatschappij zo’n ingreep toestaat, hoe klein de ingreep ook is, ontneemt de maatschappij de vrouwen hun zelfbeschikkingsrecht.] Maar... Wat voor maatschappij zou zoiets nou toestaan?

1 Reactie
Kora Ver
Kora Ver16 dec. 2016 - 16:28

De Nederlandse maatschappij

Sartre
Sartre16 dec. 2016 - 0:13

Als vrouwen dit willen moeten we dat respecteren. De vrouw beschikt over haar eigen lichaam. De vrouw moet beslissen wat ze met haar clitoris doet en of ze een Burka wil dragen. Witte racistische mannen moeten zich daar niet mee bemoeien.

4 Reacties
Zandb
Zandb16 dec. 2016 - 7:36

Inderdaad, Sartre: Zo is het maar net. Als mensen gevaarlijke sporten verkiezen, buiten de pistes willen skiën, zichzelf willen uithongeren, zelfmoord willen plegen, wat voor cosmetische ingrepen dan ook willen of werkelijk uit vrije wil zich willen laten beroven van hun clitoris, moeten we de mensen die hun wensen vervullen niets in de weg leggen: wie zich met zoiets wil bemoeien, dat is iemand die is man en wit en racistisch. U toont zich weer eens van uw voordeligste kant.

McRaven
McRaven16 dec. 2016 - 8:59

" Witte racistische mannen moeten zich daar niet mee bemoeien." Dus je wilt zeggen dat het gewoon moet gebeuren? iedereen moet zich mee bemoeien omdat het moet stoppen, het maakt niet uit of het de slachtoffer is of de 'de racistische witte man'

Kora Ver
Kora Ver16 dec. 2016 - 10:04

> Witte racistische mannen moeten zich daar niet mee bemoeien. Sartre vliegt uit de ironische bocht. Leuk probeersel. Misschien iets voor cabaret. Ben je misschien stiekem Teeuwen?

Albert Einstein
Albert Einstein16 dec. 2016 - 10:38

Sartre, kijk uit met de sarcasme-modus. Niet iedereen snapt het, zoals je ziet.

arbeider3
arbeider315 dec. 2016 - 23:50

RoBru, Voor dit soort verminking vind ik 18 nog te laag. Dit gezien druk van ouders en directe omgeving. Ook omdat in die cultuur nog uitgehuwelijkt wordt. Dus optrekken tot minimaal 23 jaar. Maar hopelijk kunnen de meisjes en vrouwen van de cultuur, waar dat gebruikelijk is, zich hierover uitlaten. Persoonlijk vind ik dit mens onterend.

RoBru
RoBru15 dec. 2016 - 20:52

Als vrouwen boven de 18 dit willen mag dat, net als een tattoo of een piercing. In alle gevallen vind ik het dom en lelijk, maar hé, smaken verschillen! Onder de 18 vind ik het kindermishandeling. Bij een tattoo kun je nog zeggen dat ouders toestemming geven, maar bij FGM nemen ouders meestal het initiatief. Er zullen niet veel meisjes zijn die vragen; "Wanneer mag ik?"

1 Reactie
McRaven
McRaven16 dec. 2016 - 9:01

misschien heeft de oma('s) hier mee ook te maken.

Donutz
Donutz15 dec. 2016 - 20:44

Lijkt mij niet meer dan evident dat ingrijpen in het lichaam van een minderjarige (m/v) alleen mag indien medisch noodzakelijk. Zodra iemand volwassen is en zelf een rationele beslissing kan maken dan moet hij of zij zelf weten wat je doet met je lichaam, inclusief eventueel snijden in het lichaam rondom de geslachtsdelen of elders. Bij jonge kinderen zomaar snijden of prikken in het geslachtsorgaan is gewoon misdadig en moet stoppen. Die mensen verdienen straf, geen 'ja maar dat is hun gebruik, ze vinden dat dat moet van hun *iets* '.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus16 dec. 2016 - 4:31

"Lijkt mij niet meer dan evident dat ingrijpen in het lichaam van een minderjarige (m/v) alleen mag indien medisch noodzakelijk." Eens. Inclusief het besnijden van jongens, het gebruik van de huid als kladblaadje en het doorboren van de oren voor oorbellen. Dat het kind het eventueel zelf wil is niets anders dan het toestaan van automutilatie bij mensen die nog niet de leeftijd hebben waarop je ze ondanks alles hun gang maar moet laten gaan.

Machielse932
Machielse93215 dec. 2016 - 20:29

Zou bij mannen natuurlijk ook moeten gelden. Nou weet ik wel dat die ingreep niets voorstelt vergelijken wat er bij vrouwen gedaan wordt maar het principe blijft feitelijk hetzelfde.

2 Reacties
Andretti
Andretti16 dec. 2016 - 8:08

Er zijn heel veel medische complicaties bij besnijden van jongens en hersteloperaties bij volwassenen komen vaak voor. Niet bij vrouwen en niet bij mannen doen punt. Helaas is de godsdienstige lobby bij jongensbesnijdenis nog wel succesvol

McRaven
McRaven16 dec. 2016 - 9:05

je hebt helemaal gelijk. onder de 18 is een kind is een kind. FGM en MGM moeten gewoon per wet verboden worden. is geen enkele niet-medische ingreep gerechtvaardigd.

boa
boa15 dec. 2016 - 20:03

Als vrouwen dit zelf willen dan moeten we dat respecteren en zo mogen ze tenminste nog naar buiten.

8 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew15 dec. 2016 - 20:25

Wat jij vergeet is dat er vaak eufemistisch gesproken wordt over vrouwenbesnijdenis, terwijl het in bijna alle gevallen gaat om kinderbesnijdenis.

John Doe2
John Doe215 dec. 2016 - 20:29

Er zijn geen vrouwen die dit zelf willen. Hooguit vrouwen die zeggen dat ze dit willen door druk van buitenaf. Dus nee, dat moeten we niet respecteren.

Prins4
Prins415 dec. 2016 - 21:34

U denkt zeker ook dat er jonge meisjes zijn in die contreien die graag uit vrije wil een boerka willen dragen?

Haastig
Haastig15 dec. 2016 - 23:28

Ik gok op sarcasme.

boa
boa16 dec. 2016 - 7:38

Kunnen we de boerkapolitie, de tekstpolitie en de clitoris-politie niet samenvoegen? Goedemiddag mevrouw, uitkleden en benen wijd en wat vindt u van het marokkanenprobleem?

Zandb
Zandb16 dec. 2016 - 7:49

boa: Als vrouwen dit willen omdat ze anders niet naar buiten mogen, dan willen ze dit dus niet zelf. U hebt geen idee wat "uit vrije wil" betekent. U bent dus een van de weinigen die niet snapt, wat er bedoeld wordt met "de baas over je eigen lichaam zijn". Als abortus, een boerka, cosmetische ingrepen, genitale verminking uit werkelijk VRIJE WIL ( en dat betekent dat, in dit geval, de vrouw zegt dat ze het wil en dat niemand anders kan bewijzen dat het niet zo is) verkozen worden, dan staan we met lege handen. Of we moeten zaken integraal verbieden en de vrijheid inperken. Als u dat wil, dan moet u dat zeggen en niet van zo'n oerstomme sarcastische opmerking maken.

Peter Smit2
Peter Smit216 dec. 2016 - 7:52

Sarcasme is niet aan iedereen besteed, blijkt uit de reacties

Zandb
Zandb16 dec. 2016 - 10:07

Peter: Als iets "sarcastisch bedoeld is", betekent dat nog niet dat het dan automatisch de moeite waard is en dat je niet serieus in mag gaan op de bedoeling van het sarcasme, mag ik hopen?

Mostafa
Mostafa15 dec. 2016 - 19:58

Bij mij is iets... Correctie

pierik2
pierik215 dec. 2016 - 19:39

Ja dat lijkt me duidelijk. Zoiets zou niet eens uitgelegd moeten worden!