© cc-foto: B10m
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
de telegraaf anno 1940-1945 samenwerking c.q calloboratie met de Duitse vrienden ,misschien zat dat die rode bouwvakkers destijds wel het meeste dwars.
Mooi artikel! Was nog even bedacht op de, ook door Han gehanteerde, stijlfiguur dat schijnbaar meegeleefd wordt, waarna halverwege alsnog de aanval en afbranding volgt. Maar nee, een objectief en prettig geschreven en onderbouwd artikel over de recente geschiedenis. Veel van geleerd, dank!
Dank voor dit artikel, het is me nu wat duidelijker waarom het vastgeroeste deel van links zo'n hekel aan de Telegraaf heeft.
Vastgeroest links? Je bedoelt mensen met moraal, dat is bij links net zover zoek als bij rechts. Vrij links is gewoon rechts maar wil het voor zichzelf niet toegeven wat nog erger is.
@Satya 27 juni 2018 at 14:59 Jij mag het best moraal noemen. Maar dan hoef je niet verbaast te zijn als je niemand van jouw ideeën weet te overtuigen.
De Telegraaf plaatst ook berichten waar menigeen helemaal geen kennis van wil nemen. En ga je wel tegen de stroom in dan vraag je blijkbaar om moeilijkheden met lieden die de waarheid liever verbergen/wegkijken. https://www.telegraaf.nl/financieel/2223205/geen-geld-voor-vakantie
"Er is niks waaraan ik mij zo graag en vol overgave erger dan een editie van De Telegraaf." En dan vlak daaronder een advertentie voor het boekje: Nepnieuws - Een wereld van desinformatie. Bij de Telegraaf werken natuurlijk wel pioniers op dat gebied.
"Bij de Telegraaf werken natuurlijk wel pioniers op dat gebied." Enige uitleg en voorbeelden van dat pionierswerk? Het lijkt me dat nepnieuws zo oud is als taal.
Ik lees dat blad niet, dus ik op die manier weet ik weinig voorbeelden aan te voeren. Aan de andere kant ben ik ooit bij de nieuwsgaring van de Telegraaf betrokken geweest, alleen kan ik daar niets over zeggen, omdat ik dan identificeerbaar zou zijn, maar ik weet dus hoe ze te werk gaan. Overigens kan ik je ook veel sappige verhalen vertellen over andere kranten. Het is allemaal veel erger -oppervlakkiger, valser- dan de meeste burgers denken. Regel 1 als je met iemand van de pers praat: beding altijd nacontrole en het recht om publicatie tegen te houden als je verkeerd geciteerd wordt of berichtgeving aantoonbaar niet in overeenstemming is met de feiten.
Han een Telegraaflezer, wie had dat gedacht. Ik zou er (sorry voor de platte, doch gangbare uitdrukking) mijn reet nog niet mee willen afvegen, en ik denk een hoop linkse mensen mét mij. Maar wellicht moet ik hem (uit respect voor Han) toch weer eens lezen. Stiekem. (Op het toilet!)
De analyse die meneer Streef veertig jaar geleden maakte is nog steeds actueel. Telegraaf lezen op internet met al die video bijdragen irriteert mij mateloos. Video is een medium dat men aan de Basisweg nog steeds niet beheerst.
Video's... ik heb hoe dan ook een hekel aan nieuws in hap-snap-formaat. Geef mij maar de papieren krant met haar uitgebreide artikelen (lekker leeswerk!). En de digitale versie voor als ik niet thuis ben.
Mijmeringen rond de aanslag op De Telegraaf Er zijn geen doden gevallen en dat is in hoge mate te danken aan het leergeld dat in de jaren '60 betaald is. Ja Han, toen geluk nog heel gewoon was.
Hieraan moet worden toegevoegd dat de Telegraaf nooit gauw om leugens verlegen heeft gezeten en als het zo uitkwam misselijke hetzes heeft gevoerd, vooral als iets volgens die krant naar links rook. Nog steeds zal ik deze krant, door Provo "Teleraaf" gedoopt, nooit kopen. In taalvondsten zijn ze inderdaad wel altijd knap geweest, en daardoor ook kampioen-koppen-maken. Nog steeds.
Even iets over de Teleraaf. Aan het eind van de jaren zestig, begin zeventig zijn een paar parodieën verschenen op de kranten van toen. Allereerst een Teleraaf. Maar ik herinner mij ook een Pariool. En in de Kabouterkolonel had Steef Davidson het over de Teleraaf, het Pariool, Rouw en de Volksbrand.
De huidige Telegraaf is net als de kinderen of kleinkinderen, waarvan ouders of grootouders in enige mate fout waren tijdens WOII aan ook maar iets wat dat betreft schuldig maar worden door het naoorloogse verzet er wel mee lastig gevallen en erger. Als je zoiets als een bestorming, brandaanslag, of terreurdaad op gebouw en personeel desondanks relativeert, of erger, goedpraat ben jij als enige die zich aan kwalijke zaken schuldig maakt. Er is dan veel meer reden geweest om andere kranten en media af te branden (figuurlijk natuurlijk wat mij betreft) die in verschillende mate, en zonder enige dwang of directe vreemde invloed vol eigen overtuiging het Oost-blok of Chinese socialisme en communisme navolgden en verdedigden ondanks alle informatie hoe het onder die evenzo vreselijke regimes eraan toeging.
Socialisme in China. Zou je dat eens willen uitleggen? Ik ben benieuwd wat volgens jou de sociale kenmerken van China zijn, het zal een stuk makkelijker zijn om de extreem rechtse kenmerken te beschrijven.
Stalinisme is rechts geweest leninisme ook. Ik ga niet mee in theorieën dat dat communisme was. Ik vind dat Lenin de term misbruikt heeft toen hij de macht pakte en de socialisten verdreef. Ik geloof ook niet dat de nazi's socialistisch waren. Jij wel? Ik ben overigens geen communist omdat ik geloof dat het ontwikkeling remt.
Leuk artikel. En dat (blijkbaar) in zo’n kort tijdsbestek geschreven. Prestatie van formaat,
Ik heb het gevoel dat deze aanval eerder van de georganiseerde criminaliteit afkomstig is, dan dat er een politiek motief achter zit. Misschien vanwege de Audi vluchtauto, of omdat ik hoop dat het "when they go low, we go lower" Nederland nog niet bereikt heeft.
"....tot groot verdriet van de meer dorstige redacteuren want die moesten voortaan een hele reis maken om hun stamkroeg, de Koningshut aan de Spuistraat te bereiken." Toch even een sneer? Misschien dat die redacteuren net als vele anderen liever in een stadscentrum zitten dan in een dode buurt? Verder een mooie artikel Han. Media en ontwikkeling mooi in historisch perspectief en tijdgeest geplaatst.
"Toch even een sneer?" Welnee. Er zaten toen veel meer kranten aan de Nieuwezijds en alle kroegen in de omgeving zaten al vanaf de late ochtend vol journalisten. Nostalgisch aangelegde journalisten hoor je nog weleens klagen dat het verval van de journalistiek inzette toen jongelui met lunchtrommeltjes op kantoor kwamen in plaats van een liquid lunch te nemen. De absolute doodsklap was natuurlijk het rookverbod op de redactie, want hoe moet je in godsnaam een stuk met twee vingers tikken zonder sigaret in de mondhoek.
Sneer of niet, voor journalisten zijn kroegen hun tweede huis. Afspreken met een journalist is zoeken naar de dichtstbijzijnde kroeg, nog steeds.
Ik lees dat schrijver Tommy Wieringa op het vng-congres de grap maakte : 'hadden ze eerder moeten doen'. Gevolgd door gelach en applaus. Ik hoop dat dit niet waar is. Adjiej Bakas heeft het geretweet.
Las het ook. Applaus zeer ernstig maar Wieringen kan ik het niet kwalijk nemen.
Waarom zou dit niet mogen? Dubbele moraal ongelooflijk hoe hypocriet deze reactie is terwijl je het onnodig doodgaan van vluchtelingen goedpraat in andere reacties. Hier is gelukkig niemand bij omgekomen.
Han, dank voor dit historische overzicht van de Telegraaf waarbij je de bedenkelijke rol van kranten in de zwarte jaren 40-45 ook belichtte. Niet alleen de Telegraaf reed toen een scheve schaats. Hoe je ook over de krant van wakker Nederland moge denken, niemand gunt de krant een aanslag op hun vestiging in Amsterdam. Voeg daar de aanslag op het pand waar Panorama en Nieuwe Revue in gevestigd zijn bij en de gedachte komt op dat schrijven over misdaad een riskante aangelegenheid is geworden in Nederland. Hoe was het ook weer, de criminaliteit in Nederland neemt af. Nederland is veiliger geworden volgens het CBS. Mooie statistiek die helaas niet wordt onderbouwd door deze nieuwsberichten. Het is nog steeds geen Charlie hebdo hier maar het gaat wel die kant uit.
Op heel veel punten heeft de Telegraaf een andere kijk op de maatschappij dan hoe ik dat zie. Maar op het punt zware criminaliteit moet ik hen de credit geven die ze verdienen, want zij zijn op dat vlak één van de weinigen die daar diepgaand onderzoek naar doen en over durven te schrijven. Het is daarom bijzonder schijnend dat zij nu juist op één van de weinige onderwerpen waarvan ik vind dat zij kwalitatieve journalistiek bedrijven worden aangevallen. (althans, op dit moment lijkt het uit die hoek te komen als ik de berichtgeving mag geloven) En ik ben het ook eens met Hilterman dat officiële cijfers rond criminaliteit absoluut niet overeenkomen met hoe dit wordt ervaren door anderen om mij heen en mijzelf. Een kwart van de boeren bedrijven schijnt te worden benadert door criminelen, aangifte doen na een kleine diefstal, bedreigingen, aanrandingen of kleine vormen van geweld doet echt bijna niemand meer want daar wordt gewoon niets mee gedaan. En ondertussen ziet menig burgermeester hoe in zijn regio er zware criminelen werkzaam zijn die steeds machtiger en gevaarlijker worden.
"Mooie statistiek die helaas niet wordt onderbouwd door deze nieuwsberichten." Dan heeft U weinig kaas van statistiek gegeten. "Het is nog steeds geen Charlie hebdo hier maar het gaat wel die kant uit." Hoe bedoelt U?
"officiële cijfers rond criminaliteit absoluut niet overeenkomen met hoe dit wordt ervaren door anderen om mij heen en mijzelf" Officiële CBS-cijfers zijn o.a. gebaseerd op slachtofferenquetes, dus juist op ervaringen van 'anderen om mij heen en mijzelf'.
"Er is niks waaraan ik mij zo graag en vol overgave erger dan een editie van De Telegraaf." Niet zo negatief, de puzzelpagina is best leuk :-)