Joop

Mijmeringen rond de aanslag op De Telegraaf

  •  
26-06-2018
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
1386210776_8c90351ddc_o

© cc-foto: B10m

Er zijn geen doden gevallen en dat is in hoge mate te danken aan het leergeld dat in de jaren '60 betaald is
De zomerochtend legt al een warme deken over Nederland en op steeds meer webstekken duikt die foto op: een uitgebrande bestelwagen tegen de pui van De Telegraaf. Dit is de tweede keer in iets meer dan een halve eeuw dat een daadwerkelijke aanslag is gepleegd op het spraakmakende ochtendblad.
Er zijn geen doden gevallen en dat is in hoge mate te danken aan het leergeld dat destijds betaald is. Je komt De Telegraaf niet zo makkelijk binnen. Ook niet met een bestelwagen.
Iconische gebeurtenis In 1966 lazen communistische arbeiders nog massaal het Nieuws van de Dag, een soort goedkope editie van De Telegraaf met minder pagina´s dan de moederkrant. Dat deden ze om op de hoogte te blijven van de sport want daar had hun lijfblad en gids voor de politiek De Waarheid maar weinig ruimte voor. Het partijblad van de Communistische Partij Nederland (CPN) telde in die dagen vier tot zes pagina´s. Tijdens een roerige bouwvakkerstaking om de uitkering van vakantiegelden, die zich tegelijkertijd tegen de werkgevers en de vakbonden richtte, was er met de politie geknokt en daarbij viel een staker dood neer, een zekere Weggelaar. De Telegraaf plaatste het correcte bericht dat hij slachtoffer was geworden van een hartaanval maar dat geloofden zijn kameraden niet. Hier verspreidden de kapitalisten een leugen om hun misdaden te verbloemen. Ze deden een massale aanval op het toenmalige Telegraafgebouw, een schepping van de beroemde architect Staal aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal. Het technisch personeel verdedigde de krant met man en macht. Het werd een van de iconische gebeurtenissen uit de jaren zestig.
Verdriet van dorstige redacteuren Voor de directie was dit een reden te meer om met het hele bedrijf uit de binnenstad te verdwijnen. Het was nu goed afgelopen maar je wist niet of de veste nog een keer gehouden kon worden. Zo verrees aan de Basisweg niet ver van station Sloterdijk een nieuw Telegraafgebouw, tot groot verdriet van de meer dorstige redacteuren want die moesten voortaan een hele reis maken om hun stamkroeg, de Koningshut aan de Spuistraat te bereiken.
Verdedigbaar gebouw De directie bestelde een verdedigbaar gebouw. De hoeken zijn zodanig vormgegeven dat het lijkt of de architect vier torens in gedachten had maar daar bij nader inzien op terugkwam. Om werkelijk binnen te komen moet je een brede hoge trap op waar je van bovenaf makkelijk afgesmeten kon worden als je kwaad in de zin had zoals die woedende bouwvakkers uit 1966. Dit is een van de redenen waarom de bestelwagen alleen maar fysieke schade heeft aangericht en niet kon doorstoten tot de redactie of de administratie. Uit de berichtgeving blijkt dat men tegenwoordig bij wijze van obstakel ook nog loeizware bloembakken heeft neergezet waar de dader eerst tussendoor moest laveren. Daarin slaagde hij. Het waren er dus te weinig. Dat was een kleine denkfout. Die wordt ongetwijfeld, de directie van de Telegraaf kennende, vandaag nog recht gezet.
In het diepst van hun ziel voelen de Telegraafmensen zich immers nog steeds verdedigers van een bedreigde vesting. Dat komt door de oorlog of liever gezegd door wat er na gebeurde. Tijdens de bezetting heeft De Telegraaf net als de hele Nederlandse pers, voor zover die er in 1941 niet de brui aan gaf, veel te veel concessies gedaan aan de bezetter. Niet minder dan het gemiddelde maar ook niet meer. Alleen viel de krant in het laatste halve jaar van de oorlog in handen van een stelletje SS-ers onder wie de zoon van de pas overleden eigenaar van de krant, Hak Holdert. Daardoor is de krant na de bevrijding zondenbok geworden.
Terwijl andere kranten, zoals bijvoorbeeld het Algemeen Handelsblad, net zo fout waren. Het merendeel van de naoorlogse kranten had boter op het hoofd maar men wees massaal naar De Telegraaf, zodat het tot 1949 duurde voor deze krant weer mocht verschijnen. In de tussentijd hadden twee andere ochtendbladen zich bij gebrek aan concurrentie stevig kunnen vestigen: de Volkskrant en aanvankelijk nog in mindere mate het Algemeen Dagblad.
T-woord Als de NRC van na de oorlog onder de hoogst onkreukbare Maarten Rooij, van wie ik nog in mijn jonge jaren prachtige colleges heb gehad, De Telegraaf wilde citeren, had men het consequent over ¨Een Amsterdams ochtendblad¨. Het T-woord viel niet in de deftige kolommen. Toen Rooij eenmaal hoogleraar perswetenschap was geworden aan de Universiteit van Amsterdam werd hij eens op de openbare weg aangetroffen met een Telegraaf in zijn jaszak. Hierover ter verantwoording geroepen verklaarde hij dat iemand met belangstelling voor de Nederlandse economie niet zonder de economische pagina´s van het ochtendblad kon. En dat klopte.
In de jaren vijftig en zestig maakte De Telegraaf een opmars die steeds sneller verliep. De krant bestond uit drie componenten. Ten eerste was er de nieuwskrant, die de hoofdredacteur Co Stokvis maakte naar het beeld en gelijkenis van wat in Engeland werd aangeduid als entertaining newspapers, de Daily Mail en de Daily Express, die het nieuws aan de grote massa opdienden alsof het spannende verhalen waren. Stokvis had dat allemaal in Londen geleerd. Hij was het ook die de roddeljournalist Henk van der Meijden op zijn negentiende al een hele pagina gaf. Zo staat De Telegraaf aan de wieg van het fenomeen Bekende Nederlanders.
Stokvis kweekte een kern van uitermate hardnekkige verslaggevers die altijd uit waren op het onthullen van misstanden, althans voor zover die te maken hadden met subsidies en overheidsgelden. Daarbij nam de krant het dan op voor de uitgeknepen belastingbetaler die zijn geld over de balk gesmeten zag. Daarnaast was er de gedegen en bloedserieuze economische en financiële berichtgeving.
En tenslotte had je een aantal zeer rechtse columnisten die te keer gingen tegen het establishment en de linkse profiteurs. De beroemdste onder hen was Jacques Gans, die zijn pijlen graag richtte op de staatsruiveniers, een term die tot mijn verbazing door de rechtse bloggers van nu nog niet is herontdekt. Als Gans in het journalistencafé Scheltema verscheen, werd hij door zijn collega´s gemeden, zo vertelde H.J.A. Hofland, corifee van het Algemeen Handelsblad, later. Alleen hij zelf ging wel eens bij hem zitten. Evenknie van Gans waren Leonard Huizinga, vooral bekend om een voor die tijd heel erg erotische roman en Leonard Riemens, de tv-recensent die heftig tekeer ging tegen de VPRO en de VARA. In de jaren zeventig nog voerde de Telegraaf trouwens een grote campagne tegen de holle bolle NOS. Toch was de krant op allerlei manieren betrokken bij de TROS, die werd gesteund in ruil voor de drukorder van de programmagids.
Colditz Geen wonder dat de Telegraafmensen zich bedreigd voelden door een boze buitenwereld. Ze wisten dat ze in het groeiend aantal abonnees (op een gegeven moment waren het er 750.000) bondgenoten hadden. Aan de andere kant bleek uit lezersonderzoek dat meer dan de helft van hen op Joop den Uyl stemde. En daarom verrees die burcht aan het randje van de stad, ver van kroegen en vertier. De redacteuren noemden hun nieuwe onderkomen Colditz naar een toen veel bekeken oorlogsserie van de BBC over krijgsgevangenen die aan hun nazi-bewakers probeerden te ontsnappen. Zij zaten wegens vluchtgevaarlijkheid vast in slot Colditz. Heel Nederland keek daarnaar en men wist dat ook heel wat Nederlandse officieren daar hun krijgsgevangenschap hadden doorgebracht.
Toen Wierd Duk nog niet aan zijn eindexamen middelbare school toe was, kwam ik wel eens op Colditz en raakte onder de indruk van de fortificaties waarin de redactie zich had teruggetrokken. Mijnheer Willem Streef, de directeur van de boekentak, legde mij uit hoe onneembaar het gebouw was geworden. Zelf woonde hij ook beveiligd. Ik bezocht hem een keer in zijn Haagse appartementengebouw en dat bleek te beschikken over een gesloten tv-circuit. Hij kon op een tv-scherm zien wie voor de deur stond. Dat was heel bijzonder en exclusief in de jaren zeventig. Mijnheer Streef had wel eens schrijfopdrachten voor mij. Hoe kwam dat? Lang verhaal. Geeft niet.
Mooi baantje bezorgd Eind jaren zestig waren de Nederlandse Dagblad Unie, uitgeefster van de NRC en het Algemeen Handelsblad een zakelijke samenwerking met De Telegraaf aangegaan met de titel Unitel. Dit was voor de bekende filmrecensent Jan Blokker van het Algemeen Handelsblad aanleiding om over te stappen naar De Volkskrant en de VPRO. Unitel profileerde zich met verschillende uitgaven waaronder een wereldgeschiedenis in weekafleveringen, getiteld het Avontuur van de Mens. De eindredactie daarvan werd aanvankelijk gevoerd door Jacques Gielen, de bekende auteur van De Eerste Internationale in Nederland en De pen in de aanslag, over negentiende eeuwse schandaaljournalisten die de voorlopers waren van de huidige bloggers.
Jacques liet me een proefaflevering maken en liet toen de zaak aan mij over. Het hielp ook dat we allebei een zwak hadden voor het anarchisme. Als ik hem in de kroeg tegenkwam, zei hij daarna steevast tegen mij: ¨Ik heb je toch maar een mooi baantje bezorgd¨. Daar had hij gelijk in. En mijnheer Streef was toen de baas van de Unitel-uitgaven. Zo leerde ik hem kennen. Later stapte hij over naar de Telegraaf.
Courantiers Op Colditz vertelde meneer Streef mij nog iets: de mensen van De Telegraaf, dat zijn courantiers. Zij zijn goed in kranten maken. Maar verder niet. Hij kreeg gelijk. De meeste nevenactiviteiten van De Telegraaf zijn op het weekblad Privé na allemaal min of meer mislukt of nooit echt van de grond gekomen met Hyves als meest moderne voorbeeld. Ze kunnen een krant maken op de Basisweg maar voor de rest is het moeizaam.
In de trein vind je geen kranten meer. De mensen zitten over hun iPad gebogen. De Telegraaf zoek ik tegenwoordig aan cafétafels. De laatste twee hoofdredacteuren, Sjuul Paradijs en Paul Jansen varen nog steeds op de koers die Stokvis destijds uitzette: zeer gedegen financiële berichtgeving, rechtse columnisten, onthullingsjournalistiek, gericht tegen de staatsruiveniers van tegenwoordig. Daar is felle kritiek op de multiculturele samenleving bijgekomen. De Telegraaf verzint nog steeds in navolging van Jacques Gans nieuwe woorden om er de gebeten honden mee aan te duiden. Toeterturken is het meest recente.
En nou ook nog die aanslag. Er is eigenlijk niets veranderd vergeleken met vijftig jaar terug. Toch is zo´n auto niet de echte bedreiging voor De Telegraaf. Colditz heeft de aanval redelijk tot goed doorstaan. Er zullen meer obstakels voor de deur worden bijgeplaatst. En de redactie zal geweldige pagina´s maken over deze aanval op hun burcht met prachtige koppen en taalkundige vondsten. Ze kreeg het nieuws aan de deur bezorgd. Mijn liefje, wat wil je nog meer?
Nee, de echte bedreiging voor de Telegraaf is wat meneer Streef veertig jaar terug tegen me zei: ¨Het zijn courantiers¨. En kranten zijn een aflopende zaak. De huidige oplage van de Telegraaf bedraagt nog niet de helft van die in de jaren zeventig. Andere producten dan die specifieke krant, dat zit niet in hun dna. En daarom zal Colditz op den duur vallen.
Ik gun ze een beter lot. De Telegraaf is hoe dan ook een stuk van het Nederland waarin ik ben opgegroeid en dat mij dierbaar is. Ik houd van de Telegraafmensen. Er is niks waaraan ik mij zo graag en vol overgave erger dan een editie van De Telegraaf.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

worker
worker30 jun. 2018 - 17:47

de telegraaf anno 1940-1945 samenwerking c.q calloboratie met de Duitse vrienden ,misschien zat dat die rode bouwvakkers destijds wel het meeste dwars.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jun. 2018 - 14:10

informatief, waarvoor dank!

D. Wolff
D. Wolff27 jun. 2018 - 9:30

Mooi artikel! Was nog even bedacht op de, ook door Han gehanteerde, stijlfiguur dat schijnbaar meegeleefd wordt, waarna halverwege alsnog de aanval en afbranding volgt. Maar nee, een objectief en prettig geschreven en onderbouwd artikel over de recente geschiedenis. Veel van geleerd, dank!

Maxim2
Maxim227 jun. 2018 - 7:17

Prachtig verhaal. Chapeau.

Flip van Veen
Flip van Veen27 jun. 2018 - 6:25

Dank voor dit artikel, het is me nu wat duidelijker waarom het vastgeroeste deel van links zo'n hekel aan de Telegraaf heeft.

2 Reacties
Satya
Satya27 jun. 2018 - 12:59

Vastgeroest links? Je bedoelt mensen met moraal, dat is bij links net zover zoek als bij rechts. Vrij links is gewoon rechts maar wil het voor zichzelf niet toegeven wat nog erger is.

Flip van Veen
Flip van Veen27 jun. 2018 - 14:06

@Satya 27 juni 2018 at 14:59 Jij mag het best moraal noemen. Maar dan hoef je niet verbaast te zijn als je niemand van jouw ideeën weet te overtuigen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jun. 2018 - 5:37

Mooi geschreven Han. Chapeau!

Pief Pal
Pief Pal27 jun. 2018 - 5:21

De Telegraaf plaatst ook berichten waar menigeen helemaal geen kennis van wil nemen. En ga je wel tegen de stroom in dan vraag je blijkbaar om moeilijkheden met lieden die de waarheid liever verbergen/wegkijken. https://www.telegraaf.nl/financieel/2223205/geen-geld-voor-vakantie

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 jun. 2018 - 5:07

"Er is niks waaraan ik mij zo graag en vol overgave erger dan een editie van De Telegraaf." En dan vlak daaronder een advertentie voor het boekje: Nepnieuws - Een wereld van desinformatie. Bij de Telegraaf werken natuurlijk wel pioniers op dat gebied.

2 Reacties
Flip van Veen
Flip van Veen27 jun. 2018 - 6:22

"Bij de Telegraaf werken natuurlijk wel pioniers op dat gebied." Enige uitleg en voorbeelden van dat pionierswerk? Het lijkt me dat nepnieuws zo oud is als taal.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 jun. 2018 - 16:24

Ik lees dat blad niet, dus ik op die manier weet ik weinig voorbeelden aan te voeren. Aan de andere kant ben ik ooit bij de nieuwsgaring van de Telegraaf betrokken geweest, alleen kan ik daar niets over zeggen, omdat ik dan identificeerbaar zou zijn, maar ik weet dus hoe ze te werk gaan. Overigens kan ik je ook veel sappige verhalen vertellen over andere kranten. Het is allemaal veel erger -oppervlakkiger, valser- dan de meeste burgers denken. Regel 1 als je met iemand van de pers praat: beding altijd nacontrole en het recht om publicatie tegen te houden als je verkeerd geciteerd wordt of berichtgeving aantoonbaar niet in overeenstemming is met de feiten.

Eric Minnens
Eric Minnens27 jun. 2018 - 1:06

Han een Telegraaflezer, wie had dat gedacht. Ik zou er (sorry voor de platte, doch gangbare uitdrukking) mijn reet nog niet mee willen afvegen, en ik denk een hoop linkse mensen mét mij. Maar wellicht moet ik hem (uit respect voor Han) toch weer eens lezen. Stiekem. (Op het toilet!)

Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 21:58

De analyse die meneer Streef veertig jaar geleden maakte is nog steeds actueel. Telegraaf lezen op internet met al die video bijdragen irriteert mij mateloos. Video is een medium dat men aan de Basisweg nog steeds niet beheerst.

1 Reactie
BartP2
BartP227 jun. 2018 - 9:58

Video's... ik heb hoe dan ook een hekel aan nieuws in hap-snap-formaat. Geef mij maar de papieren krant met haar uitgebreide artikelen (lekker leeswerk!). En de digitale versie voor als ik niet thuis ben.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen26 jun. 2018 - 20:23

Mijmeringen rond de aanslag op De Telegraaf Er zijn geen doden gevallen en dat is in hoge mate te danken aan het leergeld dat in de jaren '60 betaald is. Ja Han, toen geluk nog heel gewoon was.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker26 jun. 2018 - 20:11

Heb genoten van deze bijdrage. Mijn complimenten.

OlavM
OlavM26 jun. 2018 - 17:50

Hieraan moet worden toegevoegd dat de Telegraaf nooit gauw om leugens verlegen heeft gezeten en als het zo uitkwam misselijke hetzes heeft gevoerd, vooral als iets volgens die krant naar links rook. Nog steeds zal ik deze krant, door Provo "Teleraaf" gedoopt, nooit kopen. In taalvondsten zijn ze inderdaad wel altijd knap geweest, en daardoor ook kampioen-koppen-maken. Nog steeds.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst27 jun. 2018 - 7:17

Even iets over de Teleraaf. Aan het eind van de jaren zestig, begin zeventig zijn een paar parodieën verschenen op de kranten van toen. Allereerst een Teleraaf. Maar ik herinner mij ook een Pariool. En in de Kabouterkolonel had Steef Davidson het over de Teleraaf, het Pariool, Rouw en de Volksbrand.

Rosenkrantz
Rosenkrantz26 jun. 2018 - 15:01

De huidige Telegraaf is net als de kinderen of kleinkinderen, waarvan ouders of grootouders in enige mate fout waren tijdens WOII aan ook maar iets wat dat betreft schuldig maar worden door het naoorloogse verzet er wel mee lastig gevallen en erger. Als je zoiets als een bestorming, brandaanslag, of terreurdaad op gebouw en personeel desondanks relativeert, of erger, goedpraat ben jij als enige die zich aan kwalijke zaken schuldig maakt. Er is dan veel meer reden geweest om andere kranten en media af te branden (figuurlijk natuurlijk wat mij betreft) die in verschillende mate, en zonder enige dwang of directe vreemde invloed vol eigen overtuiging het Oost-blok of Chinese socialisme en communisme navolgden en verdedigden ondanks alle informatie hoe het onder die evenzo vreselijke regimes eraan toeging.

3 Reacties
Satya
Satya26 jun. 2018 - 21:54

Socialisme in China. Zou je dat eens willen uitleggen? Ik ben benieuwd wat volgens jou de sociale kenmerken van China zijn, het zal een stuk makkelijker zijn om de extreem rechtse kenmerken te beschrijven.

poeslief
poeslief27 jun. 2018 - 7:25

@Satya Is volgens U ook stalinisme extreem rechts?

Satya
Satya27 jun. 2018 - 10:30

Stalinisme is rechts geweest leninisme ook. Ik ga niet mee in theorieën dat dat communisme was. Ik vind dat Lenin de term misbruikt heeft toen hij de macht pakte en de socialisten verdreef. Ik geloof ook niet dat de nazi's socialistisch waren. Jij wel? Ik ben overigens geen communist omdat ik geloof dat het ontwikkeling remt.

7anpau1
7anpau126 jun. 2018 - 14:55

The newspaper you love to hate.

Cave Canem
Cave Canem26 jun. 2018 - 13:01

Leuk artikel. En dat (blijkbaar) in zo’n kort tijdsbestek geschreven. Prestatie van formaat,

Flip van Veen
Flip van Veen26 jun. 2018 - 12:42

Ik heb het gevoel dat deze aanval eerder van de georganiseerde criminaliteit afkomstig is, dan dat er een politiek motief achter zit. Misschien vanwege de Audi vluchtauto, of omdat ik hoop dat het "when they go low, we go lower" Nederland nog niet bereikt heeft.

Rene712
Rene71226 jun. 2018 - 12:17

"....tot groot verdriet van de meer dorstige redacteuren want die moesten voortaan een hele reis maken om hun stamkroeg, de Koningshut aan de Spuistraat te bereiken." Toch even een sneer? Misschien dat die redacteuren net als vele anderen liever in een stadscentrum zitten dan in een dode buurt? Verder een mooie artikel Han. Media en ontwikkeling mooi in historisch perspectief en tijdgeest geplaatst.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer26 jun. 2018 - 14:23

waarom zou dat een sneer zijn?

Piet de Geus
Piet de Geus26 jun. 2018 - 17:50

"Toch even een sneer?" Welnee. Er zaten toen veel meer kranten aan de Nieuwezijds en alle kroegen in de omgeving zaten al vanaf de late ochtend vol journalisten. Nostalgisch aangelegde journalisten hoor je nog weleens klagen dat het verval van de journalistiek inzette toen jongelui met lunchtrommeltjes op kantoor kwamen in plaats van een liquid lunch te nemen. De absolute doodsklap was natuurlijk het rookverbod op de redactie, want hoe moet je in godsnaam een stuk met twee vingers tikken zonder sigaret in de mondhoek.

Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 22:06

Sneer of niet, voor journalisten zijn kroegen hun tweede huis. Afspreken met een journalist is zoeken naar de dichtstbijzijnde kroeg, nog steeds.

korheiden2
korheiden226 jun. 2018 - 11:51

Ik lees dat schrijver Tommy Wieringa op het vng-congres de grap maakte : 'hadden ze eerder moeten doen'. Gevolgd door gelach en applaus. Ik hoop dat dit niet waar is. Adjiej Bakas heeft het geretweet.

2 Reacties
JanBakker2
JanBakker226 jun. 2018 - 18:26

Las het ook. Applaus zeer ernstig maar Wieringen kan ik het niet kwalijk nemen.

Satya
Satya27 jun. 2018 - 12:56

Waarom zou dit niet mogen? Dubbele moraal ongelooflijk hoe hypocriet deze reactie is terwijl je het onnodig doodgaan van vluchtelingen goedpraat in andere reacties. Hier is gelukkig niemand bij omgekomen.

Aurora01
Aurora0126 jun. 2018 - 11:08

Han, mooi stuk. Ik heb genoten. De telegraaf als verzetskrant anno 2018

Hiltermann
Hiltermann26 jun. 2018 - 10:24

Han, dank voor dit historische overzicht van de Telegraaf waarbij je de bedenkelijke rol van kranten in de zwarte jaren 40-45 ook belichtte. Niet alleen de Telegraaf reed toen een scheve schaats. Hoe je ook over de krant van wakker Nederland moge denken, niemand gunt de krant een aanslag op hun vestiging in Amsterdam. Voeg daar de aanslag op het pand waar Panorama en Nieuwe Revue in gevestigd zijn bij en de gedachte komt op dat schrijven over misdaad een riskante aangelegenheid is geworden in Nederland. Hoe was het ook weer, de criminaliteit in Nederland neemt af. Nederland is veiliger geworden volgens het CBS. Mooie statistiek die helaas niet wordt onderbouwd door deze nieuwsberichten. Het is nog steeds geen Charlie hebdo hier maar het gaat wel die kant uit.

3 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland26 jun. 2018 - 12:43

Op heel veel punten heeft de Telegraaf een andere kijk op de maatschappij dan hoe ik dat zie. Maar op het punt zware criminaliteit moet ik hen de credit geven die ze verdienen, want zij zijn op dat vlak één van de weinigen die daar diepgaand onderzoek naar doen en over durven te schrijven. Het is daarom bijzonder schijnend dat zij nu juist op één van de weinige onderwerpen waarvan ik vind dat zij kwalitatieve journalistiek bedrijven worden aangevallen. (althans, op dit moment lijkt het uit die hoek te komen als ik de berichtgeving mag geloven) En ik ben het ook eens met Hilterman dat officiële cijfers rond criminaliteit absoluut niet overeenkomen met hoe dit wordt ervaren door anderen om mij heen en mijzelf. Een kwart van de boeren bedrijven schijnt te worden benadert door criminelen, aangifte doen na een kleine diefstal, bedreigingen, aanrandingen of kleine vormen van geweld doet echt bijna niemand meer want daar wordt gewoon niets mee gedaan. En ondertussen ziet menig burgermeester hoe in zijn regio er zware criminelen werkzaam zijn die steeds machtiger en gevaarlijker worden.

Tom Meijer
Tom Meijer26 jun. 2018 - 14:26

"Mooie statistiek die helaas niet wordt onderbouwd door deze nieuwsberichten." Dan heeft U weinig kaas van statistiek gegeten. "Het is nog steeds geen Charlie hebdo hier maar het gaat wel die kant uit." Hoe bedoelt U?

Ryder
Ryder26 jun. 2018 - 19:50

"officiële cijfers rond criminaliteit absoluut niet overeenkomen met hoe dit wordt ervaren door anderen om mij heen en mijzelf" Officiële CBS-cijfers zijn o.a. gebaseerd op slachtofferenquetes, dus juist op ervaringen van 'anderen om mij heen en mijzelf'.

Anneweer
Anneweer26 jun. 2018 - 9:41

"Er is niks waaraan ik mij zo graag en vol overgave erger dan een editie van De Telegraaf." Niet zo negatief, de puzzelpagina is best leuk :-)

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jun. 2018 - 5:38

:)