Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Migrerende Marokkanen vastgelopen in Griekenland, keren huiswaarts

  •  
09-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-09-om-10.30.38
In een opvangcentrum in Athene bevinden zich een paar honderd Marokkanen. Ze hebben geprobeerd werk te vinden in Griekenland, werk dat in Marokko niet te vinden is. Toen dat niet lukte probeerden ze via de Macedonische grens verder Europa in te trekken. Al hun pogingen waren tevergeefs. Nu hebben de meesten van hen de hoop op een beter leven in Europa opgegeven en een aanvraag gedaan om vrijwillig terug te keren naar Marokko. Dat schrijft de NOS dinsdag.
De terugkeer wordt mogelijk gemaakt dankzij een noodprogramma, gestart in december vorig jaar en volledig gefinancierd door de Europese Commissie, zegt Daniel Esdras, directeur van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Athene. Inmiddels hebben al 262 Marokkanen gebruikgemaakt van het terugkeerprogramma.
‘Zo’n 70 procent van de aanvragen komt van Marokkaanse migranten,’ zegdt Esdras. ‘Verder van mensen uit andere Noord-Afrikaanse landen en Iraniërs.’ Voor die groep is het niet langer toegestaan de grens over te steken. Sinds november gaan de slagbomen alleen nog omhoog voor vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan. Macedonië beschouwt de Noord-Afrikanen en Iraniërs als economische migranten. Zij zijn niet welkom.
Esdras verwacht dat eind januari de teller voor vrijwillige terugkeerders op 1000 staat. ‘Onze medewerkers gaan naar het detentiecentrum in Korinthe op een uur van Athene om ons terugkeerprogramma uit te leggen. Dat doen we ook in de opvangcentra in Athene. We werken al in Lesbos en dat gaan we doen in alle hotspots zodra ze klaar zijn.’
Het terugkeerprogramma is niet nieuw, maar bestaat al jaren. Vorige zomer werd er echter een punt achter gezet middenin de Griekse politieke en financiële chaos. De Grieken zelf konden het niet meer bekostigen, steun vanuit Europa bleef achterwege. Dat het programma nu weer doorgang vindt komt door een beschikbaar gekomen noodfonds voor deze specifieke groep.
Helemaal berooid keren de verslagen Marokkanen niet terug naar eigen land: vanuit het noodfonds krijgen ze niet alleen hun ticket, maar ook nog eens 400 euro mee. Dat bevestigt Esdras. ‘Om in ieder geval weer een begin te maken in hun land. Om ze een beetje hoop en waardigheid te geven.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.