Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Middellandse Zee 'open riool' vol plastic afval

  •  
07-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
963 keer bekeken
  •  
garbage-3552363_960_720
De Middellandse Zee is ‘een open riool’ vol plastic. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een lijvig rapport dat gepresenteerd is een dag voor Wereldoceanendag op 8 juni. Het rapport heet “Stop de plastic tsunami: hoe mediterrane landen hun zee kunnen redden”. Het WNF waarschuwt voor een naderende catastrofe voor de Middellandse Zee als gevolg van de vervuiling, maar biedt ook oplossingen.
Jaarlijks wordt er zo’n 570.000 ton plastic in de Middellandse Zee gedumpt. Dat staat gelijk aan 33.800 plastic flessen per minuut. Enkele van de grootste vervuilers zijn toeristische trekpleisters als Barcelona, Marseille, Izmir en Tel Aviv. In Barcelona, een van de absolute koplopers, verdwijnt per dag ruim 26 kilo plastic per kilometer kuststrook in zee. In het zuidoosten van Turkije gaat het zelfs om 31 kilo per dag per kilometer.
De enorme hoeveelheid plastic in het water maakt de Middellandse Zee een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Doordat de zee vrijwel geheel door land wordt omringd en slechts enkele beperkte doorstromingen naar andere wateren heeft, spoelt zo’n 80 procent van het afval na zo’n tien jaar weer ergens rond de zee aan. De overige 20 procent blijft in zee, waar het microplastics worden en grote, schadelijke ecologische gevolgen heeft. Dylan de Gruijl laat aan RTL Nieuws weten:
"Elk uur belandt bijna tien olympische zwembaden vol aan plastic in de zee. Dat zijn niet te bevatten hoeveelheden. Jaarlijks sterven er daardoor honderdduizend zeezoogdieren. Dat is desastreus voor dieren én mensen want het plastic komt via dieren ook in onze voedselsystemen."
Dat voorlopig het probleem met het plastic afval alleen maar verergert, komt enerzijds doordat het toerisme in de kuststreken rond de Middellandse Zee elk jaar toeneemt. Daarnaast is in veel landen rond de zee de keten van afvalverwerking gebrekkig: van het ophalen, tot het sorteren en het verwerken. Koen Stuyck van het WNF zegt daarover tegen de VRT :
"Veel plastic afval is niet goed gesorteerd, en daarom is het vaak niet recyclebaar. Wat niet gerecycled wordt, gaat naar grote stortplaatsen, gecontroleerd of niet gecontroleerd. Als het plastic niet wordt afgedekt, kan het gewoon wegwaaien."
Het plastic afval is niet alleen afkomstig van toeristen en omwonenden, maar ook verder uit het buitenland. China was tot voor kort een grote afnemer van ’s werelds plastic afval, maar is daar vorig jaar mee gestopt. Turkije is een van de landen die in dat vacuüm is gesprongen, maar het plastic niet afdoende verwerkt.
Het WNF doet een dringende oproep aan iedereen die richting de Middellandse Zee vertrekt om vooral geen plastic afval op het strand achter te laten. Maar nog beter is het om helemaal geen gebruik te maken van plastic voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, roerstaafjes of plastic bekers. Omdat het verwerkingsbeleid vaak veel te wensen overlaat, is er geen enkele garantie dat het plastic dat wél in de prullenbak wordt gegooid, niet alsnog in zee belandt. Ook vraagt het WNF mensen de wereldwijde petitie tegen plastic afval in zee te tekenen.
cc-foto: adege
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

CharlesdeValois
CharlesdeValois11 jun. 2019 - 11:21

Verdwijnt plastic nooit? Of valt het uiteen in atomen die van nature nature voorkomen? Bovendien hoor je wel eens van plastic van plantaardig materiaal, is dat dan heel anders?

cnpp.nl
cnpp.nl10 jun. 2019 - 12:08

De hypocrisie vanuit Europa op dit vlak is duidelijk te zien in, bijvoorbeeld, de vape-industrie. De TPD2 wetgeving is een gedrocht waarbij individuele landen ook nog eigen regels kunnen toevoegen aan de Europese wetgeving. Per 1 juli 2019 zijn de nieuwe verpakkingseisen van kracht. Dan mogen alleen nog maar 10ml flesjes in de Nederlandse markt gezet worden. Als je bedenkt dat Nederland iets meer dan een half miljoen vapers telt en het gemiddelde gebruik 5 tot 15 ml per dag is kun je het rekensommetje maken. Om veilig te zijn, laat iedere vaper 1 flesje per dag gebruiken (gemiddeld), dat is dus een half miljoen plastic flesjes (glas is nl verboden) per dag! Niet recyclebaar dus het verdwijnt in het plastic afval. Een half miljoen eenheden per dag, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken! En dat alleen al in ons land, laat staan Europa-breed. Dat is dus de situatie vanaf 1 juli 2019, momenteel zijn de meeste verpakkingen 60 of 120ml (herbruikbare flessen maar zelfs als dat niet gebeurt nog een enorm verschil) dus je kan zelf uitrekenen wat het verschil is. Dit alles om voor te sorteren op de heffing van accijns. Maar gelukkig verbieden we plastic rietjes, plastic bestek en kunststof oorstokjes. Bah, principes bij overheden zijn inwisselbaar zodra er geld mee gemoeid is Accijnzen heffen en regelzucht zijn inwisselbaar tegen milieumaatregelen. Zum kotsen

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2019 - 12:04

En toch is het zwemwater prima in Spanje als ik het mag geloven. https://inspanje.nl/algemeen/11779/kwaliteit-zwemwater-aan-negen-spaanse-stranden-afgekeurd/

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 jun. 2019 - 5:01

'door een relatief beperkte taak en dito kosten daarbij van overheidsdiensten.' Ik heb weleens berekend dat ik als burger per vuilniszak bijna een tientje kwijt ben aan het ophalen en verwerken. Dat kunnen ze niet overal ter wereld betalen. 'Het heeft dus vrijwel geheel te maken met verantwoordelijkheid en gedrag die niet meer dan wat moeite kosten.' Zoals het dumpen en doorverkopen van afval naar derde wereld landen..?

W2
W28 jun. 2019 - 18:00

Vroeger als kind zag ik overal in mijn omgeving afvalbakken, parkeerplaatsen, woonwijken, doorgaande wegen, fietspaden, winkelstraten, natuurgebieden, strand, zwemplassen aan zitbankjes aan bospaden kortom overal. Nu zie ik bijna nergens meer afvalbakken in de openbare ruimte staan en als ze er wel staan bomvol en worden bijna nooit geleegd... Kortom er zijn heel veel zaken verbeterd in het verzamelen, afvoeren, verwerken en recyclen van afval maar afvalbakken in de openbare ruimte op straat niet dat is een drama.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2019 - 12:02

Klopt. En ze zijn vaak ook veel te klein.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2019 - 12:59

Afvalbakken in natuurgebieden? Hoe wilt u die legen? Dan moet daar dus ook een vuilniswagen rondrijden?

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jun. 2019 - 17:55

DanielleDefoe Midden in natuurgebieden kan dat inderdaad niet, maar meestal zijn er wel ergens verzamelplaatsen voor bijvoorbeeld fietsers, pf minimaal aarde randen ervan. Ik denk ook altijd, iets wat je mee kunt nemen kun je vast ook wel mee naar huis nemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jun. 2019 - 20:48

Minoes, dat laatste denk ik dus ook.

grotereherman
grotereherman8 jun. 2019 - 16:30

Ik koop nooit iets in plastic. Als iedereen dat nou gewoon ook doet zijn we klaar als Nederland.

grotereherman
grotereherman8 jun. 2019 - 16:06

Tja, als ik denk aan de Middellandse Zee als een open riool denk ik aan iets anders dan plastic.

JannesJ2
JannesJ28 jun. 2019 - 15:28

Planeet Aarde, een immer open riool. Kijk alleen maar naar de mede door u allen, Aardbewoners, veroorzaakte hoeveelheid meeuwen, binnen uw woonwijk. Die beesten "pikken" zelfs kauwgom, waar ze vis horen te vreten. Uw kauwgom (of ander weggeworpen afval).

Keilstra
Keilstra8 jun. 2019 - 15:03

Er zijn veel landen waar er geen vuilnis wordt opgehaald en waar de mensen het afval gewoon standaard in de rivier gooien. Het stroomt dan naar zee, en weg uit het dorp.

Keilstra
Keilstra8 jun. 2019 - 14:31

In Singapore wordt je een jaar vastgezet als je afval op straat gooit. Maar ja, als je in Noord-Afrika komt dan zie je werkelijk overal afval langs de weg. Ook op de stranden. Hetzelfde geldt voor Kroatië. Misschien moeten Spanje en Italië het goede voorbeeld geven met draconische straffen voor het weggooien van afval.

4 Reacties
grotereherman
grotereherman8 jun. 2019 - 16:08

Singapore is schoon door hoge sancties. Zouden we in Europa ook moeten doen en klaar. Problem solved.

badgast
badgast8 jun. 2019 - 22:12

Niet de draconische straf maar de grote pakkans maakt Singapore schoon. Er wordt serieus gehandhaafd.

LaBou
LaBou 9 jun. 2019 - 5:43

" Maar ja, als je in Noord-Afrika komt dan zie je werkelijk overal afval langs de weg." Hier ook. Je moet alleen wel je ogen opendoen om het zien.

Keilstra
Keilstra9 jun. 2019 - 12:25

@Filip Naar mijn waarneming komt het van toeristen en van de plaatselijke bevolking samen. Het dumpen van bouwafval op stille plekjes van het strand is wel degelijk een lokale gewoonte. Er is in veel landen gewoon te weinig aandacht voor afvalverwerking. Een mogelijke oplossingsrichting bestaat uit goede verwerkingsfaciliteiten in combinatie met draconische straffen voor weggooien en strenge handhaving.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 jun. 2019 - 6:50

Ik loop wel drie keer in de week naar de container met mijn tas met plastic. Er is weinig dat niet in plastic is verpakt. Een verbod haalt weinig uit zolang er geen alternatieven beschikbaar zijn. En ik zou niet weten welke dat zijn. Heeft het verbod op gratis plastic tasjes iets uitgehaald? Recyclen lijkt me de beste optie momenteel en kunnen ze het aantal soorten plastic niet verminderen? Het is heel verwarrend wat wel of niet in de container moet.

3 Reacties
JannesJ2
JannesJ28 jun. 2019 - 15:33

"Heeft het verbod op gratis plastic tasjes iets uitgehaald? " Euhm ja, hier in NL sowieso. Op Europees niveua hetzelfde. Lees je dan niets? De productie (en gebruik) van, is gigantisch ingezakt. Geen gebruikelijk plastic tasje bij de suup, maar nu een herbruikbare tas. Daarnaast worden binnen veel gemeenten plastic opgehaald - en ja, via een hele grote Plastic zak (en da's maar goed ook, voor het milieu en de bestemming van plastic na weggeworpen te zijn. "Het is heel verwarrend wat wel of niet in de container moet. " Daarom wordt er al jaren gebruik gemaakt van icoontjes (plaatjes). Enkel om het scheiden te vergemakkelijken, uiteraard. Dit wel/ Dit niet - meer niet.

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 jun. 2019 - 5:40

Die icoontjes zijn piepklein. Vaak sta ik minutenlang een flesje te bestuderen voor ik weet of het flesje in de glasbak moet of dat er statiegeld op zit. De firma 'Heineken' heeft het volgende systeem bedacht om hun klanten in de war te brengen. Men produceert twee nauwelijks van elkaar te onderscheiden bierflesjes. De ene moet in de glasbak, de andere heeft statiegeld. Dit is aangegeven door op de achterzijde een uitgebreide tekst te printen met 'consumentenservice'. Waar je heen kunt met vragen, dat je het bier moet koelen en andere zaken die niemand interesseert. Midden in deze tekst staat mededeling verstopt dat er tien cent statiegeld is geheven op het flesje.

Arjgev
Arjgev10 jun. 2019 - 6:54

Bij het bedrijf waar ik werkt (chemie rotterdam) leverde we plastic aan poly-seal uit belgie. Die maken er vuilnis zakken en tasjes etc. Van. Tegenwoordig nemen ze niet meer bij ons af dus nu verdwijnen al die plastic restjes gewoon in de stookolie, dat hier zo goedkoop is dat grote schepen hier 3000 km voor omvaren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot8 jun. 2019 - 5:28

'door slecht of afwezig management van vuilverwerking door een aantal landen veroorzaakt worden. ' Hier was dat een paar decennia terug niet anders. Zou dat misschien iets met welvaart van doen hebben? Als westerling investeren in bijvoorbeeld hotel complexen of goedkope productie faciliteiten, natuurlijk prima, want daar is aan te verdienen. De afvalverwerking zoeken ze verder zelf maar uit. Neo-kolonialisme op zijn best.

OlavM
OlavM7 jun. 2019 - 16:53

[Maar nog beter is het om helemaal geen gebruik te maken van plastic voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, roerstaafjes of plastic bekers. Omdat het verwerkingsbeleid vaak veel te wensen overlaat, is er geen enkele garantie dat het plastic dat wél in de prullenbak wordt gegooid, niet alsnog in zee belandt. Ook vraagt het WNF mensen de wereldwijde petitie tegen plastic afval in zee te tekenen.] De situatie is dus nog schrikbarender dan gedacht. Het gebruik van plastic dient overall verboden te worden, met wellicht hoge onvermijdelijke uitzonderingen. Alleen wettelijke nationale regelingen en een degelijk VN-Verdrag kunnen nog soelaas brengen.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2019 - 12:09

Gewoon kraanwater drinken is ook een optie, tenminste in Nederland. Daarnaast glazen flessen met statiegeld en glazen potten voor bijvoorbeeld appelmoes, daar was niets mis mee. Nu heb je voor dat laatste ook al van die kleine plastic eenpersoons bakjes.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2019 - 13:49

Op trektocht in Noorwegen worden ook frisdrankflesjes met (kraan) water meegenomen die 's morgens bij vertrek worden gevuld. Duurzame waterflessen zijn natuurlijk beter.

Nick the Stripper
Nick the Stripper10 jun. 2019 - 0:25

@Olav [ Het gebruik van plastic dient overall verboden te worden ] Ik zou eerder zeggen: het weggooien van plastic moet verboden worden. Plastic an sich is een prachtige uitvinding.Recyclen die hap.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jun. 2019 - 10:05

Recycling waar het kan, maar zomaar weggooien nooit. Het is inderdaad erg handig als verpakkingsmateriaal.

Komtgoed
Komtgoed7 jun. 2019 - 16:12

Ieder normaal denkend mens wil dat dit stopt maar onze wereldleiders zijn in dienst van de industrie die doorgaan met de productie van wegwerpplastic. Het beleid zal pas veranderen bij een radicale "omwenteling" De bezorgde burger wordt niet vertegenwoordigd bij alle besluitorganen die in handen zijn van corrupte figuren die dienaar zijn van het "grote geld".

Joop den Uil
Joop den Uil7 jun. 2019 - 15:25

Middellandse Zee is geen Zee maar een Meer, hoewel de Duitsers daar anders over denken dus die malen niet over het afval dat ze meenemen naar hun badeplaatsen.

2 Reacties
OlavM
OlavM7 jun. 2019 - 17:01

Nee hoor, de Middellandse Zee is echt een zee met een open verbinding met de Atlantische Oceaan. De Kaspische Zee is wél een meer, nl. het grootste ter wereld. Die is geheel door land omsloten, wat het criterium is. Daarom is de Zwarte Zee juist wél een zee. (Het zoutgehalte van de Kaspische Zee is overigens vrij hoog, en stijgt voortdurend, door de verdamping en geen uitstromend water).

Joop den Uil
Joop den Uil8 jun. 2019 - 17:42

@OM, okay, theoretisch heb je gelijk ... echter , met zo'n klein overloopje bij gibraltar en suez noem ik het toch meer meer dan zee ... over 100 jaar is het er even zout als het Kaspische Meer

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas7 jun. 2019 - 12:19

Misschien ook handig als er vemeld wordt per hoeveel toeristen dit ongeveer gaat want ik denk toch dat sommige stranden wel iets drukker zijn. Iedereen moet bewust gemaakt worden, inclusief de hoteleigenaars als zij willen dat toeristen terug willen komen voor de lange termijn. Boetes uitdelen. Overheden moeten aangesproken worden. Subsidies geven. Prijzen geven, beloningen. Dan gaan ze misschien moeite doen. Cleanest Beach Award goes to..

ton14024
ton140247 jun. 2019 - 10:34

De Middellandse Zee is een van de meest vervuilde zeeën op aarde, en de EU had dat al lang aan moeten pakken. Ik denk dat de bedreiging van plastic net zo groot is als die van broeikasgassen. Het minste dat we nu moeten doen is Ocean Cleanup en anderen inhuren voor het opruimen van plastic. Eigenlijk moeten we alles in het werk stellen om plastic op te ruimen. Maar dat geldt ook voor broeikasgassen, en dan hebben we het nog niet over de oorzaak, de mens, gehad. Die moet ook opgeruimd zijn. En daar bedoel ik dus mee, in het hoofd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jun. 2019 - 9:30

Noorse TV had enige tijd geleden een programma over (plastic) zwerfvuil. Het was schrikbarend.

Thuiszitter
Thuiszitter7 jun. 2019 - 9:19

Wie gooit er nu zijn lege water flesje de zee in , denk ik dan . Op de grond omdat er geen prullenbak in de buurt staat kan ik mij nog iets bij voorstellen.

4 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 jun. 2019 - 11:12

Je kunt het toch gewoon mee naar huis nemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jun. 2019 - 15:18

Laat niet als dank....

OlavM
OlavM7 jun. 2019 - 17:05

@ Thuiszitter: [Op de grond omdat er geen prullenbak in de buurt staat kan ik mij nog iets bij voorstellen.] Juist dát vind ik uitgesproken a-sociaal: dat een gemeenschappelijk stuk natuur opzettelijk vervuild wordt. Zoals FransAkkermans 1947 en DanielleDefoe zeggen: het is zo uiterst eenvoudig.....

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2019 - 12:06

Thuiszitter Je kunt het ook gewoon mee naar huis nemen en daar in de juiste afvalbak doen!