Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Middelen verslavender dan alcohol en harddrugs dankzij kabinetten-Rutte lekker betaalbaar voor minderjarigen

  •  
16-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80041 keer bekeken
  •  

Het demissionaire kabinet zal niet overgaan tot het verhogen van de belastingen op e-sigaretten. Ellen Deckwitz: "Terwijl jonge longen ondertussen worden aangetast, de zorg nog verder wordt belast en de gezondheid van een nieuwe generatie verdampt waar we bijstaan."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Lyzabeth
Lyzabeth18 okt. 2023 - 6:42

Meneer Pool, dat er geen verslavingsklinieken zijn voor rokers heeft misschien te maken met de consequenties. Roken is vooral slecht voor de eigen gezondheid ( en dat van ongewilde meerokers) , rokers kunnen verder een normaal leven leiden . Verslaving aan harddrugs heeft verregaande consequenties, mensen zijn hun verslaving! Het enige dat ze op de been houdt is de zoektocht naar meer...Meedoen aan het " normale" leven is onmogelijk gemaakt waardoor ze, zowel voor hun naaste omgeving als voor de maatschappij op zich, een enorme last zijn. Vaak eindigen deze mensen ook nog eens in de criminaliteit , mbt hun verslaving zijn ze een makkelijke prooi voor allerhande gespuis. Dat is een groot verschil met rokers!,

Ewout Pool
Ewout Pool17 okt. 2023 - 12:49

Geachte mevrouw Deckwitz, misschien moet u even het onderzoek lezen: https://rb.gy/mof79 Overigens staat in dit onderzoek dat de kosten volledig terecht komen bij rokers en ex-rokers. Veel van de deze miljarden gaan over dingen als verloren levensjaren, Rookpauzes en "besparing op consumptie". De 'echte' zorgkosten zijn minder dan de opbrengst van de accijns. Overigens is het niet raar dat dit onderzoek dit stelt: het is namelijk in opdracht gedaan van stichting Eindspel Tabak. Waarmee ik niet wil zeggen dat het onderzoek onzin is, maar normaal gesproken geeft een opdrachtgever een onderzoeksvraag mee. (E-)Roken is een slechte en vieze gewoonte, en teveel mensen zijn nicotine-afhankelijk. Wat mij altijd wel enigszins bevreemd is dat voor andere harddrugs wij verslavingsklinieken hebben, maar voor nicotine-afhankelijkheid de praktijkondersteuner van de huisarts volstaat. Terwijl nicotine net zo verslavend is als heroïne.

Lyzabeth
Lyzabeth17 okt. 2023 - 10:53

Zienswijze: u bedoelt waarschijnlijk gebrek aan kennis, niet aan onwetendheid. " kinderen" die beginnen te roken hebben meestal de leeftijd dat ze kunnen lezen( de gevaren staan zelfs op ieder pakje) en van de gevaren van roken alcoholmisbruik op de hoogte kunnen zijn . Daarnaast hebben de meesten ouders die hen voor de gevolgen kunnen waarschuwen. Als die in gebreke blijven en die "kinderen "niet( willen) lezen en niet( willen) luisteren dan hoeft de goegemeente daar niet voor op te draaien.

1 Reactie
Zienswijze
Zienswijze17 okt. 2023 - 21:45

Inderdaad!

Leovana
Leovana17 okt. 2023 - 8:24

Het zoveelste dossier, wat door het liberale beleid van al die jaren met Rutte , uit de klauwen is gelopen. Hopelijk gaat een nieuwe regering eens doortastend besluiten maken. Het is meer dan noodzakelijk

1 Reactie
GroenLand2
GroenLand217 okt. 2023 - 20:21

Wat heerlijk om één persoon de schuld te kunnen geven van alles wat niet deugt in dit land. U zult 'm straks nog missen...

Zienswijze
Zienswijze17 okt. 2023 - 8:15

Kinderen verdienen het om tegen zichzelf beschermd te worden vanwege hun gebrek aan ontwetendheid. En zoals we wel weten, is ontwetendheid de grootste oorzaak van onze ellende op deze aarde. Als we dus al van te voren weten dat een slechte gewoonte zoals het gebruik van tabak en drugs meestal longkanker veroorzaken en alcohol leverschade veroorzaakt en als gevolg daarvan de zorgkosten onbetaalbaar worden, is het dan niet de taak van de overheid om maatregelen te treffen ter voorkoming hiervan?

Lyzabeth
Lyzabeth17 okt. 2023 - 8:02

Roken? Ga je gang. Mocht het ontaarden in longkanker of rookgerelateerde ziektes/ kwalen dan ook het lef hebben te accepteren dat de zorg kosten voor eigen rekening zijn! Een overheid kan niets als mensen er zelf geen probleem meehebben hun gezondheid te grabbel te gooien. Hetzelfde geldt voor alcoholmisbruik. Het is te gek voor woorden dat zorgkosten en moeite van artsen hiervoor misbruikt worden.

4 Reacties
Gio Servas
Gio Servas17 okt. 2023 - 8:57

Er gaat dan ook ruim 13 euro per pakje tabak naar accijns toe, dus zijn die zorgkosten al hoog en breed betaald.

Willem van der Decken
Willem van der Decken17 okt. 2023 - 11:09

Snoep en koek? Snacks en gebak? 50% van de NLse bevolking heeft overgewicht, meer dan 17% obesitas. Mocht het ontaarden in overgewichtgerelateerde ziektes/ kwalen dan ook het lef hebben te accepteren dat de zorg kosten voor eigen rekening zijn! Een overheid kan niets als mensen er zelf geen probleem meehebben hun gezondheid te grabbel te gooien.

Indatgeval
Indatgeval17 okt. 2023 - 12:47

De zorgkosten voor rokers zijn veel lager dan de inkomsten uit accijns op tabak.

LaBou
LaBou 17 okt. 2023 - 13:41

"Er gaat dan ook ruim 13 euro per pakje tabak naar accijns toe, " Op zich kan ik daar als niet-roker niet mee zitten maar toch moet de rekensom opnieuw aangezien er iets niets klopt: https://ondernemersplein.kvk.nl/tabaksaccijns-gaat-april-2024-omhoog/

Eric Minnens
Eric Minnens17 okt. 2023 - 6:51

Het vape-volkje wordt ook steeds asocialer. Op perrons en in bushokjes zie (en ruik) ik hun stinkende gewoonte steeds vaker. Nog even en we zijn weer een halve eeuw terug, toen iedereen overal onbekommerd zijn peukje op kon steken. Jammer, we waren op de goede weg. ------------ Interview met Maarten van Ooijen (fragment): "Ja we zijn wel demissionair natuurlijk, maar dat is niet hetzelfde als dé-neoliberaal." "Maar u bent toch van de CU?" "Ja, van het christelijk-neoliberalisme dus. Zeg maar Deo-liberalisme."

Hann63
Hann6317 okt. 2023 - 4:19

Ik winkel regelmatig in Duitsland. Als je ziet hoeveel Nederlanders daar shag en/of sigaretten in slaan en alcoholische dranken. Dan denk ik, ben toch wel blij met deze open grenzen....... Je kunt alle accijnzen verhogen, op den duur gaat de mens andere wegen zoeken om haan zijn genot middelen te komen. Of goedkoper uit te zijn.

Willem van der Decken
Willem van der Decken16 okt. 2023 - 20:11

Nou blijken er ook nog eens heel veel neuzen, van jong tot oud, volgepropt te worden met cocaïne. Misschien moeten we de belasting daar op ook maar flink verhogen? Of cocaïne misschien zelfs helemaal verbieden? Oh, wacht….

1 Reactie
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick16 okt. 2023 - 20:19

Helemaal raak. Vooral geen vragen stellen of die accijnzen wel helpen.

Socialidos
Socialidos16 okt. 2023 - 16:49

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand16 okt. 2023 - 18:53

Niet aan de drank door accijns? Nee toch. Zolang ik op de terrassen de plateaus met halve liters zie langskomen à 8 euro per stuk zijn we nog volop aan de drank. En voor wie dat niet kan betalen is er bij AH een sixpack (3 liter) voor 4 euro.

Mathijsco
Mathijsco16 okt. 2023 - 16:46

De -laten we zeggen- intentie van de ChristenUnie, is door Rutte dankbaar aangegrepen om de burger nog een keer te melken. Accijnsverhogingen en verboden werken nauwelijks: dat is statistisch al lang aangetoond. En voor de grappenmaker die het dan nog niet begrijpt: kijk even naar de drooglegging. Gevolg? Levendige stromen illegale sigaretten-import, E-sigaretten, de jeugd zuipt niet meer onder het toeziend oog van een barman, maar coma in zuipketen. Of gaat aan de ongecontroleerde middelen: GHB, designer drugs, MDMA. De volksgezondheid, het milieu (waar denk je dat al dat drugsafval blijft) en het MKB zijn de dupe. De multinationals vullen lachend hun zakken met de verkoop van vape-waar.