Joop

Mezen sterven massaal, nesten vol met bestrijdingsmiddelen

  •  
12-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
41540313744_ef0dc80c9b_k

© cc-foto: Paul van de Velde https://flic.kr/p/26hLY2W

Een Belgisch burgerwetenschapsproject heeft geleid tot de ontdekking dat de nesten van mezen op grote schaal vergiftigd zijn met bestrijdingsmiddelen, waaronder het al jaren streng verboden DDT. De VRT meldt :
"“In totaal troffen we 36 verschillende soorten pesticiden aan in 95 mezennesten”, zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. “We vonden zowel fungiciden (tegen schimmels), herbiciden (tegen onkruid), insecticiden (tegen insecten) als biociden terug.” Maar nog meer verontrustend: “In 89 van de 95 onderzochte nesten ontdekten we DDT.” Het gebruik van dit insecticide is sinds 1974 officieel verboden in België. “Dat we het in bijna alle nesten terugvinden is frappant én zorgwekkend”, gaat Gommers verder."
Er werden door SOS Mezen, een burgerproject van Vogelbescherming Vlaanderen en Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), 95 nesten onderzocht. Op vier na bevatten ze allemaal insecticiden. Eerder werd het bestrijdingsmiddel tegen buxusmotten als mogelijke oorzaak aangewezen voor de massale mezensterfte. De rups van de buxusmot is de laatste jaren tot een plaag uitgegroeid. Particulieren grijpen naar bestrijdingsmiddelen om de dieren te doden. Extra wrang is dat de mezen daar slachtoffer van zijn omdat ze de rupsen juist opeten.
In Frankrijk doet een groeiend aantal gemeenten, waaronder de stad Parijs, het gebruik van pesticiden in de ban wegens het uitblijven van een landelijk verbod. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, maakte het besluit via Twitter bekend.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 sep. 2019 - 10:02

Ik miste ze al langer, precies zoals ik al heel lang geen huismussen meer zag. Maar hwa alleen al eens na wat er in het oppervlaktewater zit, en dat stapelt zich maar op over jaren. Hier heeft de EU ook veel schade berokkend en nog, helaas. Ik hoop dat ik dat nog wel mag zeggen!

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart13 sep. 2019 - 3:07

Marktwerking. De bestrijdingsmiddelen industrie schakelt de vogel concurrentie uit.

1 Reactie
Oki Doki
Oki Doki13 sep. 2019 - 10:10

Inderdaad, de natuurlijke vijand van de buxusmot wordt bestreden, de vogels zijn binnen een paar jaar allemaal dood en met de buxusmot gaat het steeds beter, en hoe meer buxusmotten er zijn, hoe meer bestrijdingsmiddelen er gebruikt gaan worden.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal412 sep. 2019 - 16:10

DDT .... een zwaar gif , verboden , maar nog steeds in 3e wereldlanden toegepast (en Belgie dus); Mooie taak voor Greenpeace om de fabrikant op te zoeken ... als ze niet aan het vergaderen zijn En richt nou niet de focus op de combinatie mees/gif. De mees kan gewoon geen voedsel meer vinden in die tegeltuinen die progressief nederland tegenwoordig massaal in navolging van prutTV aangelegd heeft.

Nico de Mus
Nico de Mus12 sep. 2019 - 15:21

Begin met het verbieden van alle onkruidverdelgers voor particulieren, Er zijn er die het 1op1 verdunnen terwijl het 1op10 moet.. Onkruid schoffel je maar weg of je laat dat sprietje gras gewoon met rust.

2 Reacties
No Line
No Line12 sep. 2019 - 16:38

Klopt, ik gebruik nooit bestrijdingsmiddelen en ik heb een moestuin en een grasveld en bloementuin. Gaat prima.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 sep. 2019 - 10:03

Waarom niet voor boeren en Multinationals om ze te maken en verkopen? Dat verbruik is vele malen groter.

Ryan2
Ryan212 sep. 2019 - 15:15

Tja, België... Ze nemen het daar niet zo nauw. Maar iedereen weet toch, dat gif zoals DDT niet afgebroken wordt in de natuur. Wat in de jaren 50 gebruikt is, vindt je nog steeds terug.

Kuifje3
Kuifje312 sep. 2019 - 14:25

Tsja, België?? Ik was jaren geleden op vakantie in de buurt van Hasselt. We gingen daar bij een plaatselijke frietkraam een hapje eten en verbaasden ons over het smerige paadje achter de kraam. Toen we ons frietje aan het eten waren liep de eigenaar met een pan vet naar buiten en kieperde dat over het paadje. We hadden meteen allemaal genoeg gegeten. Dit lijkt me echt ondenkbaar in ons eigen landje. Het is natuurlijk best zorgelijk nieuws en we moeten ons echt grote zorgen maken over ons gebruik van de diverse bestrijdingsmiddelen. Ook het niet gebruiken van die middelen kunnen we niet zomaar gaan doen. Denk daarbij aan rattengif en zo. We willen de ratten geen vrij spel geven vanwege ziektes die ze verspreiden, maar het gif zelf komt steeds meer in ons grond- en drinkwater terecht. Een duivels dilemma.

1 Reactie
No Line
No Line12 sep. 2019 - 16:41

Rattengif is verboden, slecht voor roofvogels. Professionele rattenbestrijders op boerderijen werken steeds vaker met een geavanceerde windbux met laserstraal. In een boerenstal schiet je er zo een paar honderd. Dat ruimt lekker op.

ton14024
ton1402412 sep. 2019 - 14:21

Weer een signaal dat we niet goed bezig zijn. Mag ik nu de beker voor bagatelliseren?

Sam V
Sam V12 sep. 2019 - 13:54

Wel jammer dat we nu de boeren of de multinationals niet de schuld kunnen geven. Zijn wij zelf dan eigenlijk geen haar beter? Tijd voor een spiegel?

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot12 sep. 2019 - 16:44

'of de multinationals niet de schuld kunnen geven. ' Die middelen komen niet bij multinationals vandaan..? DDT was een product van Ciba Geigy.