Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Meterstanden in 2012 digitaal naar netwerkbeheerder

  •  
22-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
meterstanden_300.jpg
Slimme energiemeter zou leiden tot energiebesparing, maar de bescherming van persoonsgegevens is niet waterdicht
Een slimme energiemeter, een kastje dat de meterstanden bijhoudt en informatie zelfstandig digitaal doorstuurt naar de netwerkbeheerder kan vanaf volgend jaar worden ingevoerd. De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met de aangepaste wetsvoorstellen van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken).
De nieuwe energiemeter zou leiden tot energiebesparing en nauwkeuriger het gas- en elektra verbruik meten. Het eerste wetsvoorstel werd echter afgekeurd vanwege de inbreuk op privacy. Het nieuwe voorstel zou persoonsgegevens beter beschermen en bovendien kan de consument nu niet verplicht gesteld worden om het nieuwe apparaat in gebruik te nemen.
De slimme energiemeter steurt zes keer per jaar de meterstanden uit naar de netwerkbeheerder, maakt jaarlijks een eindafrekening en een bij het verhuizen of overstappen naar een andere leverancier meldt Trouw. Het apparaat wordt eerst op kleine schaal uitgetest. Pas daarna beslist de Tweede Kamer of het in heel Nederland ingevoerd wordt.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

HenkJohanFaber
HenkJohanFaber22 feb. 2011 - 20:06

Die hele verkoop truc van energie besparing geloof ik niet. Hoe wil die meter zorgen voor besparing? Schakelt het automatisch je lamp uit als je de kamer uitloopt? Stopt de meter snachts de stroomtoevoer naar jou tv/computer (die altijd energie verbruikt)? Volgens mij niet. Het is nog altijd de mens die de besparende factor is. En ik zie door die meter daarin geen verandering komen. Overheid moet eens snel stoppen met dat energiebesparingsargument. Deze meter is de wens van de energiebedrijven. Nu hoeven zij niet meer de meet stand zelf op te meten en dat scheelt hun dus flink wat kosten. Dat is het echte argument!

emmaa2
emmaa222 feb. 2011 - 20:06

nee toch,hoe is het mogelijk dat dit door gaat

Barmaley
Barmaley22 feb. 2011 - 20:06

"Slim" en "intelligent" in relatie tot een apparaat of software is een marketing-term. Die apparaten zijn niet eens stom, ze geven een meterstand door aan de energieleverancier. That's all. De enige die hier intelligent mee om kan gaan om te besparen is de klant zelf. Krijgt hij die data, kan hij die zelf beheren? Dat energiebedrijf heeft de standen eens er jaar nodig voor de afrekening, die kan ik zelf wel sturen. "... kan de consument nu niet verplicht gesteld worden om het nieuwe apparaat in gebruik te nemen. " Ik geloof er niets van. Ongetwijfeld krijg je allerlei "voordelen" als je de meter wel gaat gebruiken. En aan die chantage doet onze overheid gewoon mee. Het is tijd voor "ik hoef geen slimme meter" register. Overigens kan dat efficiënter door één "ik hoef geen" register te maken voor alle bestaande en toekomstige "services" van de overheid en aanverwanten. Bel me niet, bel niet aan, sla mijn privé gegevens niet op, geen EPD, geen OV chipkaart, geen spam, geen ...

thisisthekees
thisisthekees22 feb. 2011 - 20:06

Dit is een prima ontwikkeling. Kun je straks beter gebruik maken van aanbiedingen in de kleine uurtjes waarin het verbruik normaal gesproken laag is. Deze variatie in prijzen gaat echt wat opleveren, Dat scheelt gauw een kolencentrale.

msj_meijerink
msj_meijerink22 feb. 2011 - 20:06

In mijn huis van 1 1/2 jaar oud zit al een slimme meter voor het gas en het licht. Ik heb er geen last van en heb ook geen rare dingen erdoor ondervonden. Want als je niets te verbergen hebt zoals ik zijn er geen nadelen aan verbonden. Nu ook een geoormerkte auto en het rekeningrijden kan wat mij betreft beginnen.

Yggdrasil
Yggdrasil22 feb. 2011 - 20:06

Ik heb ook een slimme meter, die meter registreert de stand en ik stuur de stand vervolgens naar mijn energie-boer.

doeidoei
doeidoei22 feb. 2011 - 20:06

Ik had een betere ontvangst voor deze meter verwacht op Joop. Deze slimme meter stelt consumenten namelij ook in staat om energie te leveren aan het electriciteitsnet en daar geld voor te vangen. Die energie kan bijvoorbeeld zonne-energie zijn die overdag wordt opgewekt (als je niet thuis bent en het dus niet nodig hebt).

3 Reacties
herbergier
herbergier22 feb. 2011 - 20:06

Een slimme meter is niet noodzakelijk om geld te vangen voor teruggeleverde elektriciteit: nagenoeg elke meter voldoet. Een draaischijf (ferraris-)meter saldeert zelfs volautomatisch (meter draait achteruit). Bij een digitale meter worden de teruggeleverde kWh's meestal op een apart telwerk bijgehouden en de energieleverancier zal deze periodiek salderen/vergoeden met een creditnota. Energiebesparing is een vals argument voor de invoering van de slimme meter. Het verbruik is nu al op elke meter af te lezen. De slimme meter is vooral voor de netbeheerders interessant. Behalve remote uitlezen zal er bijvoorbeeld ook remote afgesloten kunnen worden..

JanvdH2
JanvdH222 feb. 2011 - 20:06

Kan al heel lang met een normale ferraris meter. Dan weet je ook dat er geen verschil ontstaat tussen de prijs van de geleverde stroom en van de terug geleverde stroom. Het zou toch voor kunnen komen dat de energie bedrijven wat extra's willen verdienen...

robheus2
robheus222 feb. 2011 - 20:06

Teruglever meters kunnen gewoon apart geplaatst worden, daar heb je de 'slimme' meter niet voor nodig. Zo'n slimme meter zal oneigenlijk gebruikt gaan worden. Om je eigen verbruiks karakteristieken te kunnen zien hoeft die data helemaal niet over een makkelijk te kraken mobiel netwerk verstuurd te worden, en het energiebedrijf hoeft die gegevens helemaal niet te hebben.