Groot-Brittannië kampt, net als grote delen van Europa, met extreme droogte. De bron van de rivier de Thames staat momenteel zelfs droog. Dat gebrek aan water leidt tot gevaarlijke situaties. Zo kreeg de populaire tv-presentator en tevens klimaatontkenner Jeremy Clarkson - inmiddels enigszins twijfelend - tot zijn stomme verbazing te horen dat hij zijn oogst niet mag binnenhalen. Het land is zo droog dat het brandgevaar te groot is. Het heeft in bijvoorbeeld zuidoost Engeland al bijna een half jaar niet of amper geregend.
Voor na het weekend wordt het tegenovergestelde voorspeld. Het land zal dan getroffen worden door zware regenbuien. Dat lijkt misschien gunstig maar dat is het niet. Integendeel, het kan juist gemakkelijk leiden tot een nieuwe ramp. Droge grond laat namelijk amper water door. Om te demonstreren hoe serieus dat probleem is maakte de Britse meteoroloog dr Robert Thompson een veelzeggend filmpje.
Hij draait een bekertje water om op drassige grond, op normale grond en op kurkdroge grond en laat zien hoeveel tijd er nodig is om het water op te laten nemen door de aarde. Het resultaat is verbluffend en je weet meteen waarom de Britten na zondag wel eens te maken kunnen gaan krijgen met hevige overstromingen.
Dat testje met die bekers is compleet onzinnig. De eerste twee bekers hebben door het veerkrachtige gras genoeg ruimte onder de rand om het water makkelijk weg te laten lopen. Hij had de test op kale grond moeten doen om te overtuigen.
Mijn eerste reactie was ook: ja, maar bij de linker loopt het weg vanwege het gras. Echter, bij de rechter is ook gras, maar volledig verdroogd. En de grond neemt het niet op. Toch weldegelijk een eerlijk testje.
Vooral veenachtige grond heeft de neiging om veel trager water op te nemen als het uitgedroogd is. Neem maar eens een uitgedroogde plant in een bloempot. Het gaat gewoon op het water drijven.
Ik zeg vaak van het VVD-beleid dat ze Gods water over Gods akker laten lopen, namelijk: totdat er zich problemen manifesteren. (Problemen die zich allang van tevoren hadden aangekondigd, maar goed, wie dan leeft, wie dan zorgt.) Tot mijn verbijstering moet ik nu vaststellen dat de negatieve connotatie die aan dit (VVD-bashend) gezegde verbonden is, plots is veranderd in een positieve. Hoe verlangen wij er met zijn allen immers naar dat God zijn water zo spoedig mogelijk weer over onze akkers laat stromen. Weliswaar met beleid, dus rekening houdend met de relatieve ondoorlaatbaarheid van de bodem, maar... Laat dat maar aan God over. 😉
Allemaal niks aan de hand, paniekzaaien door linkse media en milieukneffelaars en vroeger was het ook droog... De excuses van de ontkenners beginnen ook op te drogen, maar misschien krijgen die binnenkort ook wel weer een buitje. Als het een keertje sneeuwt in november of zo. Het wordt de hoogste tijd om een commissie in te stellen die gaat onderzoeken of er behoefte is aan een permanente werkgroep die voorbereiding kan treffen zodat als duidelijk wordt dat er middelen beschikbaar komen plannen gemaakt kunnen worden om deze problemen beter te voorspellen.
Die hevige overstromingen hebben ze al heel vaak, door fout landbeheer.
Waarbij je vergeet dat er voor overstromingen om te beginnen in korte tijdsbestekken heel veel water moet zijn. Waar komt dat vandaan? Smeltende glesjers? Overdadig veel meer regen dan gewoon is? En hoe komt dat?
Volgende onderzoekje: hoeveel tijd en hoeveel water is ervoor nodig om kurkdroge grond weer normaal waterdoorlatend te maken? Kan ook op bekertjesniveau, al zal de doorlaatbaarheid natuurlijk versterkt kunnen worden door een stevig neerplenzende regenbui.
« Volgende onderzoekje: hoeveel tijd en hoeveel water is ervoor nodig om kurkdroge grond weer normaal waterdoorlatend te maken? « ……het gaat vooral om tijd en rustige regen. Het belangrijkste is de dikte van de laag die een soort cement is geworden. Ik mag hier ook met een eigen bron de planten geen water meer geven sinds 20 juli. Dat wist ik 24 juli dus daarna heb ik het niet meer gedaan. Sommige mij dierbare plantjes geef ik nog illégal water met een fles of de theepot om ze te redden tot de regen die hopelijk zondag komt. Dat beetje water is na een uur nog niet in doorgedrongen in de grond. Ga na hoe dik die cementlaag is waar er sinds juni niets is gevallen of gesproeid. In 1993 waren er hier in een soortgelijke situatie heel erge overstromingen. Toch moet het gaan regenen.
@Juppé Ik woon in een flat en heb geen planten, ik vind beeldjes en vazen e.d. decoratiever. Dus persoonlijk heb ik geen 'bodem'-problemen. Eigenlijk zou al dat 'cement' omgeploegd moeten worden. Maar ja, dat kan natuurlijk niet, i.v.m. het zaaigoed en de planten die er reeds staan. Het is een soort vicieuze cirkel die is ontstaan. Zie ook bijvoorbeeld de nog steeds prachtig groene bladeren die aan bomen hangen waarvan de wortels reeds aan het afsterven zijn. En ik heb uitzicht op een twee jaar geleden geplant boompje, waarvan de bovenste takken zich maar niet willen ontwikkelen, die ook helemaal geen bladeren meer hebben, alleen halverwege zitten nog een paar kleine takjes met gebladerte. (Dit schijnt dan weer meer met het stikstofprobleem te maken te hebben.) Heel droevig allemaal.
Dat laatste is nou het punt. Een stevig plenzende flinke regenbui, leidt tot wateroverlast omdat het door de droge, harde, gesloten bodem NIET doorgelaten wordt.
Het beste is inderdaad een gezapig regentje van een paar dagen, waarbij het water alle tijd heeft om in de bodem te worden opgenomen.
@vdbemt Ja natuurlijk, maar ik dacht meer aan stevige druppels die dan toch maar op de bodem inbreuken en zo doende ook enig effect hebben op de doorlaatbaarheid. Dat effect is er m.i. zeker, maar is uiteraard minimaal.
Ik legde het misschien verkeerd uit... De droge grondkorrels 'spatten' a.h.w. omhoog, worden 'los' getrommeld. Ook als er een laagje verdroogd gras bovenop ligt. Zegmaar een soort tril-effect.
@Eric. Ik schat in dat dat een eigen theorie is. Die zou best eens enigszins kunnen kloppen. Maar niet nadat er eerst heel veel water NIET wordt opgenomen en dus elders heen stroomt (overstroomt).