Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meta aangeklaagd voor kwaadaardige rol algoritme in bloedige burgeroorlog Ethiopië

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
805 keer bekeken
  •  
ANP-452620604

Het algoritme van Facebook heeft de bloedige burgeroorlog in Ethiopië aangewakkerd. Dat is de beschuldiging in een nieuwe rechtszaak tegen Meta, het moederbedrijf van het sociale netwerk. Door haatberichten niet te verwijderen en in plaats daarvan juist te verspreiden, heeft Facebook een grote rol gespeeld in het oplaaiende geweld, aldus de aanklagers.

De rechtszaak werd dinsdag aangespannen door de Keniaanse mensenrechtenorganisatie Katiba Institute, samen met twee Ethiopische onderzoekers. Een van hen, Abrham Meareg, is de zoon van de Ethiopische wetenschaper Meareg Amara Abrha, die werd vermoord na een online haatcampagne tegen hem waarbij Facebook ondanks herhaaldelijke verzoeken niet ingreep. 

Meta verdedigt zich door te zeggen dat het bedrijf zwaar investeert in medewerkers en technologie die haatdragende inhoud moeten opsporen en verwijderen. Volgens de aanklagers schiet het bedrijf echter tekort in het trainen van die medewerkers en algoritmen in de talen die in het oorlogsgebied worden gesproken. 

Een van de slachtoffers was professor Meareg. In oktober 2021 verschenen er op Facebook talloze berichten waarin om de dood van de wetenschapper werd geroepen. De berichten waren in lokale talen opgesteld en bevatten naast etnische scheldwoorden ook de adresgegevens van Meareg. Een maand later werd de man vanuit zijn werk aan de universiteit naar zijn huis gevolgd door een groep gewapende mannen op motoren. Voor de deur van zijn woning werd hij doodgeschoten. Zoon Abrham Meareg had er in de voorafgaande perioden meermaals bij Facebook op aangedrongen de berichten te verwijderen, maar alle verzoeken werden afgewezen. Een van de berichten werd uiteindelijk verwijderd, maar pas nadat Meareg al dood was. 

Tijdens de burgeroorlog in de noordelijke Tigray-regio in Ethiopië vielen al honderdduizenden doden. Het conflict brak in 2020 uit tussen opstandige troepen uit de regio en de Ethiopische regering. Nog eens honderdduizenden mensen leven in hongersnood, miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Vorige maand werd een vredesovereenkomst gesloten, maar de afgelopen periode nam het geweld tussen de Amhara- en Oromo-sprekende gemeenschappen weer toe. 

Volgens de aanklagers zou onder andere Meareg nog leven als Facebook eerder had ingegrepen. Het sociale netwerk promoot volgens de aanklagers actief berichten die aanzetten tot haat en geweld, omdat dit soort berichten tot veel interactie van andere Facebook-gebruikers leidt. De aanklagers eisen 2 miljard dollar van Meta, wat gebruikt moet worden voor een hulpfonds voor slachtoffers van het dodelijke geweld in de regio.

Het is niet de eerste keer dat Facebook beschuldigd wordt van het verspreiden van haat en oproepen tot geweld in conflictgebieden. Eerder gebeurde dat ook al in Myanmar, Sri Lanka, Indonesië en Cambodja. Meta heeft eerder erkend niet altijd in staat te zijn adequaat op te treden tegen haatcampagnes in talen waarvoor het bedrijf niet voldoende mensen in huis heeft. Dat is onder meer het geval in Myanmar waar een genocide op de Rohingya-minderheid plaatsvindt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Ontheemde
Ontheemde14 dec. 2022 - 20:44

[Meta verdedigt zich door te zeggen dat het bedrijf zwaar investeert in medewerkers en technologie die haatdragende inhoud moeten opsporen en verwijderen. Volgens de aanklagers schiet het bedrijf echter tekort in het trainen van die medewerkers en algoritmen in de talen die in het oorlogsgebied worden gesproken. ] Ik geloof dit Het is ook te zot voor woorden dat meta moet modereren. Maar bij mij gaat de vlag uit als dat bedrijf ten gronde gaat hoor.

LaBou
LaBou 14 dec. 2022 - 17:29

Als dit stuk over Israël zou gaan dan stonden hier nu al meer dan 100 reacties. Ethiopië, maar ook Jemen tellen dan weer niet. China en Marokko aanspreken mag wel evenals Rusland maar als er een rapport verschijnt over Oekraïne mag het weer niet.

1 Reactie
Prisunic
Prisunic14 dec. 2022 - 21:13

Ja, merkwaardig. Rechts heeft zo z'n eigen agenda die hier wordt gepresenteerd als dictaat hoe te denken en te handelen bij afwijkende opinies.

Farmer3.0
Farmer3.014 dec. 2022 - 11:00

Ik snap de klacht ten opzichte van Meta. Ik vraag me af waar de beide partijen hun wapens vandaan krijgen. Ik vermoed Soedan, Eritrea en Egypte. Waarom deze landen niet aanpakken, werkt veel effectiever.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 dec. 2022 - 14:53

Farmer Waarom niet, met het oog op de effectiviteit, de hele wapenindustrie ontmantelen; gaat in een moeite door, toch?

MG1968-2
MG1968-214 dec. 2022 - 10:30

"Meta heeft eerder erkend niet altijd in staat te zijn adequaat op te treden tegen haatcampagnes in talen waarvoor het bedrijf niet voldoende mensen in huis heeft." De logische consequentie daarvan zou zijn om berichtenverkeer in die talen niet toe te staan. Als je de (al sowieso beperkte, want 'platform') verantwoordelijkheid over de dienst niet kunt nemen moet je hem niet aanbieden. En als je dat zelf ook nog eens erkend lijkt het me een nobrainer.

Joop  den Uil
Joop den Uil14 dec. 2022 - 9:32

Elk hot item globally wordt gemanipuleerd door de sociale media. Dit valt toch niet te bewijzen, laat staan met algoritmes. Kijk bijvoorbeeld naar de migratiestromen en informaties over China en Ukraine. Het blijft een vaag medium maar ook onuitroeibaar want t blijft maar groeien.