Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Met Volt heeft GroenLinks er straks op lokaal niveau een zusje bij

  •  
25-06-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
War ganz schön viel Arbeit, die vielen Fahrräder umzuwerfen.

© cc-foto: duesentrieb

De Volt-files: Inmiddels zit Volt bij de Oosterburen in meerdere gemeenten in een groene coalitie
Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dan zal Volt naar verwachting in meerdere gemeenten gaan deelnemen. Als je wilt weten hoe dat zal gaan, moet je naar onze Oosterburen kijken, waar Volt al in allerlei gemeenten actief is. In Nederland weet de partij nog niet waar men lokaal voor staat en zegt inmiddels interviewverzoeken af. In Duitsland kunnen we wel vanalles te weten komen. Daar blijkt Volt een serieuze partij die zelfs mee kan besturen. Onlangs sloot Volt in Frankfurt een coalitie-akkoord en dat is geen uitzondering: ook in Keulen, Bonn en Münster bestuurt de partij inmiddels mee.
Politieke versnippering ontstaat vaak door kleine partijen die zich op de politieke flanken begeven en niet mee willen of kunnen besturen. Bij Volt ligt dat anders: dit is wel een kleine partij, maar uit het politieke midden en daarmee een aantrekkelijke coalitiepartner. In Duitsland blijkt de partij in allerlei coalities te passen: in een groen-sociale coalitie in Münster met de Groenen en sociaaldemocraten (SPD), in Frankfurt aangevuld met de liberalen (FDP) en in Bonn aangevuld met uiterst links (Die Linke). In Keulen laat Volt zien dat er ook een andere optie is: hier bestuurt men met de christendemocraten (CDU) en de Groenen.
Een groen programma Deze coalitieakkoorden vallen vooral op door hun groene karakter. Dat is nauwelijks verbazend: Volt vindt het klimaatprobleem erg belangrijk en wil dat op Europees niveau oplossen. In EU-verband worden daar allerlei afspraken over gemaakt en die komt Volt als Europese partij graag na. Het beleid in de Volt-steden laat zich dus enigszins raden.
Een voorbeeld is het coalitie-akkoord van Keulen waar de partijen overlopen van groene ambities : in 2035 moet de stad klimaatneutraal zijn. Er moet meer groen komen, er worden meer natuurgebieden aangewezen, burgers krijgen een rol bij de zorg voor stadsbomen en het aantal volkstuintjes mag niet worden verminderd. Fietsers krijgen meer ruimte en er wordt nagedacht over meerdere tramlijnen, die wellicht ondergronds zullen worden aangelegd. De auto wordt uit het centrum geweerd, er wordt nagedacht over een tolsysteem, parkeren wordt duurder en een aantal straten wordt autovrij.
In Bonn heeft Volt het hier ook over: er komt een groot voetgangersgebied dat wordt afgesloten voor autoverkeer. Fietsverkeer wordt bevorderd, er komt een nieuwe fietsbrug over de Rijn en er moet een snelfietsroute worden aangelegd. In Münster is het programma bijna identiek : de binnenstad moet autoluw worden en de coalitie wil daarnaast betere bus- en treinverbindingen. Het lijkt allemaal op wat Volt in Frankfurt afsprak. Het is beleid waar GroenLinks voor zou tekenen.
En Europa dan? In al deze steden zie je ook de Europese visie van Volt terug. Deze coalities komen met EU-gezinde frases, bijvoorbeeld dat de gemeente deel uitmaakt van de EU, een belangrijke regio in Europa is, Europees beleid steunt, de Europese identiteit belangrijk is en ga zo maar door. Toch is Europa niet alleen een leus, het is ook onderdeel van de voorstellen die deze coalities doen. Europa komt op globaal drie manieren terug.
Volt steunt ten eerste beleid om relaties met andere gemeenten aan te knopen, of dat nou binnen of buiten de EU is. Zo wil de coalitie in Münster op brexit reageren door de betrekkingen met de Engelse stad York aan te halen. Bestaande stedenbanden moeten worden versterkt en uitgebreid. In Keulen en Bonn wil de coalitie deelnemen aan internationale projecten om internationale netwerken te smeden. Bonn wil zo het Europese politieke profiel van de stad versterken.
Ten tweede willen deze coalities leren van beleid elders, een van de redenen om deze internationale netwerken te smeden. In Keulen heeft men een hele waslijst aan thema’s waarover men elders inzichten wil opdoen: klimaat, toerisme, stedenbouw, verkeer, burgerparticipatie en de invloed van EU-wetgeving op lokaal niveau. Men wil het parkeerbeleid uit Wenen kopiëren en parkeertarieven in lijn brengen met wat elders in EU-steden gangbaar is. In Münster denkt men na over een nachtburgemeester zoals die in andere Europese steden al bestaat.
Ten derde is er nog voorlichting. In Bonn wil de coalitie de vertegenwoordiging van de Europese Commissie zichtbaarder maken en meer informatie geven over het Europese werk van het stadsbestuur. In Münster wil de coalitie eveneens een gemeentelijk informatiepunt over Europa. In zowel Keulen als Münster wil de coalitie een informatiepunt voor expats die zich in de stad vestigen en tenslotte moeten in meerdere steden ambtenaren worden bijgeschoold over Europese instellingen en Europese subsidies. In Frankfurt zagen we iets soortgelijks.
Politiek in de netwerksamenleving Wat is nu precies de lokale waarde van Volt? Er zijn twee interpretaties mogelijk. De eerste is dat de partij een doublure is van GroenLinks: een partij die ook staat voor een progressieve koers, groen beleid bepleit en niet vies is van internationale samenwerking. Ook de gelijkenissen met D66 zijn talrijk.
In de tweede interpretatie is Volt een partij van de internationale netwerksamenleving: we leven tegenwoordig in een Europese Unie en dat maakt grensoverschrijdend werken mogelijk, voor zowel burgers als politici. Het hebben van internationale contacten is nuttig want dan kun je van elkaar leren, net zoals je dat van mensen uit eigen land kunt. En dus moeten die contacten gestimuleerd worden, of het nou is door politici in netwerken te laten participeren, expats een goede start in hun nieuwe land te geven of burgers inzicht te geven in de mogelijkheden die de EU ze biedt, maar waar ze nog geen gebruik van maken.
Die tweede interpretatie maakt Volt op lokaal niveau een stuk unieker dan de eerste, maar de overlap met GroenLinks en D66 blijft natuurlijk gewoon bestaan. Het zou voor het onderscheidende profiel van Volt erg helpen als de partij concreet maakt wat al die internationale netwerken nou precies opleveren. Verrassing: Volt is daar in geen van deze coalitieakkoorden erg duidelijk over. Dat suggereert een hoog ideologisch en weinig praktisch gehalte.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Bouwman2
Bouwman226 jun. 2021 - 8:41

Enigszins apart om je concurrent aan te duiden als je zus. Bij de TK21 verkiezingen ging de winst naar de jongste en was de pijn voor GL de oudste die er jonger uitziet dan ze in feite is. . . En ook voor de derde zus, want GL is naar nu bekend is gemaakt een deel van een tweeling. Dat komt voor, een tweeling met dezelfde moeder en toch verschillende vaders....... Net als bij wensen het geval is: uiteenlopende wensen maar allemaal van verschillende vaders...... Mijn partij - ik kom daar eerlijke voor uit, is een heel oude partij. Maar wel jong en positief van hart. Wat je bereiken kan allemaal met af en toe een beetje botox..... .

EricDonkaew
EricDonkaew26 jun. 2021 - 4:29

Het anti-VOLT-gehalte van dit artikel valt, in tegenstelling tot wat sommigen hier beweren, reuze mee. Van de 55 volzinnen in dit stuk zijn er 52 neutraal tot (licht) positief. Slechts 3 zijn licht negatief, waaronder de twee laatste. Maar een beetje nuance of kritiek mag zeker niet.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt26 jun. 2021 - 10:06

Maandenlang in een serie is niet 'een beetje nuance'. Dat is 'stalken'.

EricDonkaew
EricDonkaew27 jun. 2021 - 10:02

@vdbemt ------------------------------- Onzin. Het is maandenlang een beetje nuance.

Kuifje3
Kuifje325 jun. 2021 - 21:28

Volt vist inderdaad voor een deel uit dezelfde vijver als GL, maar ook die van D66. Dat betekent aan de ene kant een extra partij aan die kant, maar tegelijk dat het aantal te verdelen linkse pro-eu zetels door meer partijen gedeeld moet worden. Het is net zoiets als die pakweg dertig zetels op rechts. Door ze te verdelen over de PVV, FvD, JA21, BBB en groep Haga wordt het aantal zetels niet meer, maar worden de individuele partijen juist verzwakt.

VaderTijd
VaderTijd25 jun. 2021 - 19:28

Dan mag GL zich snel moeten verbinden met Volt of de PvdA, om zo niet in vergetelheid te geraken. De titel '80-er jaren product' kleeft nu al aan Klaver cs.

vdbemt
vdbemt25 jun. 2021 - 18:35

Tjongejonge. Die Aalbers heeft een heel ernstige Voltfobie. Dat is natuurlijk een heel nieuwe fobie, want Volt zit nog maar net in de 2e Kamer. Zal dus heel lastig te behandelen zijn. Maar die behandeling is wel nodig.

Sonic2
Sonic225 jun. 2021 - 18:31

Ik was groot fan van Aalberts werk toen hij de boevenbende van Forum voor Democratie ontmaskerde. En ook de kudde schapen die zich kapot moet schamen die er achteraan liepen en op stemde. Dat kan ik me nog herinneren uit 2019. Wat hij nu bij VOLT doet is me een raadsel. VOLT doet niemand een vlieg kwaad. Het is een jonge partij met veel elan. Die misschien hier en daar wat te veel GL of D66 oogt, maar zeker niet minder is als GL en D66. En zeker geen verslechtering is. Nu is kritiek op elke partij prima. Aalberts is op zijn best als hij die FvD zwijnenstal aanpakt. Diep respect voor hoe hij dat deed.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd25 jun. 2021 - 18:26

Hoi Chris. Duidelijk stuk. En wat dat boek van je betreft heb je goed naar de geschiedenis geluisterd.

Mokker
Mokker25 jun. 2021 - 18:14

Probeert de auteur nu te suggereren dat inhoudelijk gezien je bij GL en D66 hetzelfde krijgt als bij VOlt? Lijkt me iets te kort door de bocht, bijvoorbeeld voor GL en D66 is kernenergie geen optie, in tegenstelling tot Volt. Dan vraag ik me toch echt af welke partij je op dit onderwerk 'ideologisch' en welke je ' praktisch' zou mogen noemen.