Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Met stomheid geslagen

  •  
31-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Misschien herinner je je dat ik naar de School voor Journalistiek zou gaan ...
Misschien herinner je je dat ik naar de School voor Journalistiek zou gaan. Wat dus niet door ging omdat de school me niet geschikt vindt voor de opleiding. Want: dove studenten zouden de opleiding niet kunnen doen.
Dan komen de antwoorden. Vol verwachting lees ik ze. In de beantwoording wordt de directeur van de School voor Journalistiek aan het woord gelaten. Van verbazing val ik van mijn stoel. Hij heeft blijkbaar een heel ander gesprek gevoerd dan ik. En ik? Waar blijf ik met mijn verhaal? De directeur mag zijn zegje doen en mij is niets gevraagd. Nou, bij deze.
Het begon in mei. Toen hoorde ik dat ik vijfde was geworden in de toelatingstoets en dus was toegelaten. Wat was ik blij. En zo trots! Twee weken later kreeg ik een mail van de studentendecaan van de opleiding Journalistiek, of ik een afspraak kon maken. Uiteraard, geen probleem.
Dat gesprek ging goed, het was positief. Het was zo heerlijk om serieus genomen te worden. De decaan zei dat het misschien wel lastig zou worden. Maar als doof persoon zul je bij alle opleidingen belemmeringen tegenkomen, dus daar was ik al op voorbereid.
Er kwam nog een gesprek. Met een SLB’er (Studie Loopbaan Begeleider) erbij. Om nog even alle praktische zaken, zoals tolk, extra tijd voor examens, introductiekamp, etc. door te nemen. De SLB’er was heel enthousiast en zag absoluut geen al te grote problemen.
Na de vakantie zou ik op introductiekamp gaan. Een week daarvoor kwam er een onheilspellend mailtje: ‘er zijn onoverkomelijke problemen’ en of ik ‘zo snel mogelijk’ een afspraak kon maken. Op vrijdag 24 augustus was er een afspraak met de decaan, mijn vader en iemand van de opleiding Bedrijfscommunicatie.
Bedrijfscommunicatie?! Nou, je voelt hem waarschijnlijk al aankomen. Ze hadden het vakkenpakket nog eens goed bekeken en er zouden dus ‘onoverkomelijke problemen’ zijn bij vier  vakken. Ze wilden dat ik de opleiding bedrijfscommunicatie ging doen. Ik kon geen woord meer uitbrengen.
De opleiding Bedrijfscommunicatie had ik bij de oriëntatie al bezocht. Echt, dat is niets voor mij. Ik wil journalist worden. Mijn ouders steunden me daarin. We vroegen een gesprek met de directeur. Dat was de maandag daarop. Het introductiekamp ging aan me voorbij. Shit.
De directeur zei ook dat ik het diploma niet zou kunnen halen. Het zou gaan om vier vakken. Welke precies werden me niet duidelijk. Later zei de school in het vakblad voor journalisten dat het ging om werken in de regiekamer en om het volgen van sommige bijeenkomsten en om het monteren van geluid. Mijn ouders en ik waren stomverbaasd. Alsof ik dat niet had bedacht. En alsof ik niet over oplossingen had nagedacht. Maar de directeur hield vol. Er viel totaal niet over te praten.
In de antwoorden op de kamervragen spreekt de directeur niet de echte waarheid. Hij heeft het echt wél gehad over ‘tijd en geld’. Hij zei bijvoorbeeld dat er eerder een dove leerling was die voor één vak veel extra tijd en begeleiding kreeg. In mijn geval zou het, omdat de studie is aangepast, gaan om meer vakken. Lees: meer tijd. Verder geeft de minister een beeld van een school die zich welwillend heeft opgesteld. Ik ben het daarmee niet eens. De school had de minister om een ontheffing kunnen vragen voor mijn geval. De school had de commissie gelijke behandeling kunnen raadplegen. Immers, iedereen heeft recht op de opleiding die bij hem past. Niet gedaan. De school had zich kunnen verdiepen in de mogelijkheden die je hebt met tolken. Niets van gemerkt. De school heeft zelf de toets opgesteld waar ik als vijfde uit kwam. Wat is die toets waard?
Ik ben nog iedere dag teleurgesteld. Nu, met de antwoorden op de kamervragen, ben ik dat ook. Wordt het dan nooit beter? Weet je, dove mensen weten hoe moeilijk het is een opleiding te volgen. Ook al is er een wet die zegt dat iedereen gelijk behandeld moet worden. Deze school heeft totaal niet zijn best gedaan om mijn droom mogelijk te maken. En in de antwoorden op de vragen doet de school (en de minister) alsof alles keurig netjes is verlopen. Ze laten de directeur aan het woord en mij niet. Bah.
Volg Lisa op Twitter  of bezoek haar website.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

SammieSaul
SammieSaul31 okt. 2012 - 20:32

Schrijnend en stuitend tegelijk. Ik weet niet precies hoe, maar ik zou het er niet bij laten zitten als ik jou was want ik heb het gevoel dat je verdomd dichtbij zit en dat zo'n directeur eigenlijk niets anders kan dan je toelaten. Sterker nog,als die directeur enige visie op de toekomst van zijn onderwijs had zou hij nu al actie ondernemen om jou die opleiding te laten volgen. In het nieuwe regeerakkoord staat "Nederland zal het verdrag van de Verenigde Naties voor de rechten van gehandicapten ratificeren, onder de voorwaarde dat hieruit volgende verplichtingen geleidelijk ten uitvoer kunnen worden gebracht.". Daar zijn ze wel flink te laat mee, maar dit lijkt me nou een uitgelezen mogelijkheid om te zien of toegankelijkheid van onderwijs voor doven ook valt onder de ratificatie van dit verdrag. We zitten op Joop, er moet hier toch wel een PvdA kamerlid zijn die meeleest? Kom op stelletje schijnheilen! Even stoppen met de holle retoriek van de afgelopen dagen en laat eens zien hoe dit regeerakkoord in de praktijk positief uit zou kunnen werken. Het is een oproep die ik tegen beter weten in doe. De meeste kamerleden maken zich vooral druk over zorgpremies van al die arme mensen uit Wassenaar en Heemstede Aerdenhout. Prioriteiten leren stellen doe je in de politiek.

BasVV
BasVV31 okt. 2012 - 20:32

"De school had de commissie gelijke behandeling kunnen raadplegen. Immers, iedereen heeft recht op de opleiding die bij hem past." Ik denk dat hier het probleem zit. Blijkbaar past die opleidig niet volledig. Want een aantal vakken zijn niet te volgen. Ook niet met tolken. Je zou geen diploma kunnen behalen. Als je zoiets op voorhand weet, zowel de school als jij, vind ik het logisch dat er een kritische afweging is gemaakt. Dat had alleen veel sneller en eerder moeten gebeuren.

eeweew
eeweew31 okt. 2012 - 20:32

Ik vraag me overigens af of je wel aan een instelling met zo een directeur moet willen studeren. Ik heb ook een keer gehoord dat de beste journalisten mensen zijn die geen journalistiek opleiding hebben gedaan maar mensen die op WO niveau een gerelateerde studie hebben gedaan. Kortom, het is verschrikkelijk dat dit zo is gegaan, en dat moet niet geaccepteerd worden. Maar dit meisje komt er wel, ook zonder studie journalistiek.

BasVV
BasVV31 okt. 2012 - 20:32

Dat denk ik dus niet.

Heileeuw
Heileeuw31 okt. 2012 - 20:32

Een journalist die niet kan horen is een ding, een journalist die niet kan luisteren is iets anders...wees wijs, ga iets anders doen.

Stanvk
Stanvk31 okt. 2012 - 20:32

Dag Lisa, Ik ben zelf slechthorend, wel wat ouder dan jij (22). Wat mij opviel is dat je je zelf doof noemt, maar zegt dat je niet kan horen, maar wel luisteren. Ik zelf kan wel horen, maar niet al te best. Doordat ik minder goed hoor, kan ik juist des te beter luisteren. Waar andere mensen vaak maar met een half oor luisteren naar iemand anders verhaal, moeten wij altijd geconcentreerd luisteren om te kunnen horen. Zie dit als een sterk punt, en probeer dat uit te leggen bij je opleiding. Ik vroeg me ook af wat je journalistieke ambitie is, wil je de schrijven of voor de camera interviewen? Daar zit nog al een verschil in. Een camera-interview doen is misschien wat lastiger, schrijven en research doen kan prima als slechthorende. Wat je ambities ook zijn, laat je niet tegenhouden door zo'n opleidingscommissie. Mocht je er toch niet doorheen komen, dan is dat een grove fout van hen, gezien je ambitie. En bedenk dan dat een opleiding journalistiek niet de enige weg naar Rome is ;)

[verwijderd]
[verwijderd]31 okt. 2012 - 20:32

Doet me denken aan dat meisje met 1 arm die een zwemwedstrijd om het kampioenschap won en daarna gediskwalificeerd werd...dit is zo laag...Name and shame, wie is die directeur? Waar is die commissie gelijke behandeling?

1 Reactie
eeweew
eeweew31 okt. 2012 - 20:32

https://www.youtube.com/watch?v=DPajssyFYfA Dit is ook zoiets.

redactienieuwsbank
redactienieuwsbank31 okt. 2012 - 20:32

Mooi. We weten dus nu dat de directeur de zaak heeft willen afdekken met een halve waarheid of een hele leugen. De journalistieke vraag is nu: waarom? Het kan zijn om een blunder toe te dekken, maar is het dan een juridische blunder of 'alleen maar' een pr-blunder? Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld financiele belangen een rol spelen. Welke journalist gaat dat uitzoeken? Via haar crowdfunding project wil Nieuwsbank dat graag helpen financieren. Zie http://www.nieuwsbank.nl/cf/

1 Reactie
BasVV
BasVV31 okt. 2012 - 20:32

Er blijkt een netwerk te bestaan van dove studenten op HBO en WO niveau. Dove studenten. Te bereiken via linkedin. Ik vermoed dat die zo antwoord kunnen geven op jouw vraag.

Monique Sparla
Monique Sparla31 okt. 2012 - 20:32

En weet je Lisa dit gedrag is typerend voor een heleboel andere zaken die niets met jouw te maken hebben, maar vele malen complexer en ingewikkeld liggen. En ja neem je tijd om je verdriet te verteren. En maak van je boosheid gebruik om het verschil te gaan maken. Hier een overzicht waar je je ook nog kan gaan aanmelden! universitaire masters met redactiestage: http://www.rug.nl/let/journalistiek http://www.uva.nl/onderwijs/master/masteropleidingen/nav/programmetype/dual-masters/hippo%3Aresultset/journalistiek-en-media http://www.hum.leidenuniv.nl/praktijkstudies/jnm/ universitaire masters zonder redactiestage: http://www.eur.nl/master/opleidingen/media_studies/media_maatschappij/ http://www.let.vu.nl/nl/studenten/studiegids/2011-2012/master/journalistiek/index.asp postacademisch (en niet bekostigd): http://www.eur.nl/erasmusacademie/onzecursussen/media_cultuur_communicatie/pdoj/ hbo bachelors: http://www.windesheim.nl/studeren/opleidingen/taal-media-en-communicatie/journalistiek/ http://www.fontys.nl/journalistiek/home.42349.htm http://www.che.nl/nl-nl/studeren/journalistiek/voltijd http://www.bachelors.hu.nl/alle%20bacheloropleidingen/journalistiek.aspx?tab=uitgebreide%20informatie kijk ook op http://www.ejta.eu/ En gewoon doorgaan ;-)

1 Reactie
Diantha2
Diantha231 okt. 2012 - 20:32

Volgens mij heef dit meisje deze problemen met de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Maakt in ieder geval één van de links overbodig. :) Daarnaast, een master in journalistiek is verdieping of verbreding, geen vakopleiding. Daar zal ze dus niet zo veel aan hebben. De vraag is überhaupt of ze de ambitie heeft een academische master te volgen na het HBO.

Annebeth
Annebeth31 okt. 2012 - 20:32

Dit mag toch helemaal niet? Welke Hogeschool is dit?

1 Reactie
BasVV
BasVV31 okt. 2012 - 20:32

In principe mag dit inderdaad niet. De hogeschool had voor de vakken die Lisa niet kan volgen alternatieven kunnen bedenken. Maar daar zitten wel grenzen aan. En dat maakt het zo lastig oordelen. Een diploma moet wel garant staan voor een bepaalde kwaliteit.