Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Met Poetin naar de Parade

  •  
12-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
534 keer bekeken
  •  
ANP-452888842

Naarmate Poetin ouder wordt, zal het steeds moeilijker voor hem worden om de deksel op de pan van het Russische nationalisme te houden, peins ik onderweg naar theaterfestival De Parade. Ik weet niet waarom ik zulke gedachten heb in de aanloop naar een leuke avond. 

Terwijl ik mijn eerste biertje drink, denk ik aan de onlangs overleden politicus Vladimir Zjirinovski. Begin jaren negentig, kort na de val van het communisme, haalde de partij van ultra-nationalist Zjirinovski een kwart van de stemmen bij de Russische parlementsverkiezingen.

Commentatoren maakten zich zorgen om Zjirinovski’s populariteit. Een uitspraak van toenmalig NOS-correspondent Peter d’Hamecourt vergeet ik nooit. “Als Zjirinovski volgend jaar de presidentsverkiezingen wint, is dat een regelrecht scenario voor een Derde Wereldoorlog.” Twaalf was ik, ik schrok me kapot.

Ondanks de warme avond is het stil op het Parade-terrein. Zo’n doodse sfeer zag ik niet eerder in de twintig jaar dat ik op het festival kom. Vreemd genoeg zit er wel veel publiek bij de voorstellingen in de tenten. Achter de bar verkoopt het inflatiespook voedsel en drank voor hoge prijzen, daarom loopt de horeca matig.

We bezoeken eerst een dansvoorstelling over de vagina. Achter de dansers op het podium hangt een reusachtige foto van een zeer behaard vrouwelijk geslachtsdeel. Wulps glijden schaars geklede mannen en vrouwen van begin twintig over een roodleren bankstel, ondertussen synoniemen voor ‘kut’ schreeuwend.

‘Wat zou Poetin hiervan vinden?’, vraag ik me af, maar ik ken de Kremlin-leider goed genoeg om te weten dat hij dit als een typische exponent van Westerse decadentie beschouwt. Toch hoop ik dat Vladimir nog minstens vijftien jaar blijft, realiseer ik mij op het moment dat de dansers een menstruatie uitbeelden.

Waarom? Keur ik de massale slachtingen in Oekraïne goed? Nee. Wel geloof ik dat Poetin op de deksel van een kolkend vat zit.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Olav Meijer
Olav Meijer13 aug. 2022 - 6:10

"Poetin op de deksel van een kolkend vat"? Geloof dat maar niet. Hij blijft het vuur geraffineerd telkens wat 131oplaaien, om af en toe het deksel op te lichten, als hem dat even uitkomt.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer14 aug. 2022 - 9:27

"131" = doen. (Via de telefoon gebeuren soms rare dingen).