© cc-foto: Roel Wijnants https://flic.kr/p/2g8b5ui
Begrijpelijk dat steeds meer burgers dan ook vervreemden van de politiek en de overheid. Die bieden hen immers ook weinig tot niets.
Tegenwoordig is voor iedere burger waarneembaar en zichtbaar dat de problemen op nagenoeg alle terreinen in de samenleving het kabinet en de overheid boven het hoofd zijn gegroeid. Om dat te verhullen stralen bewindslieden voor de bühne nog uit dat problemen opgelost zullen worden, maar vertellen er ook direct bij dat alle veranderingen en oplossingen voor de gesignaleerde problemen tijd kosten. Veel tijd.
Helaas hebben de meeste burgers en de samenleving als geheel die tijd niet om nog lang te moeten wachten op werkbare oplossingen. Begrijpelijk dat steeds meer burgers dan ook vervreemden van de politiek en de overheid. Die bieden hen immers ook weinig tot niets.
De wanvertoning in het recente toeslagendebat van de grootste coalitiepartij de VVD in de Tweede Kamer illustreerde goed hoe deze partij aankijkt en omgaat met ernstig gedupeerde slachtoffers die op de publieke tribune aanwezig waren. Traditie ging volgens de VVD voor de normale regels van het debatteren met het kunnen stellen van vragen door collega parlementsleden, waarvan bij een maidenspeech afgeweken wordt. De door de overheid bewust kapot gemaakte burgers konden dat slechts zien als de zoveelste klap in hun gezicht. Het betrokken Tweede Kamerlid dat zijn eerste speech hield blijkt een hoge functie gehad te hebben bij de Nationale Politie. De man heeft als volksvertegenwoordiger voor veel burgers nu al afgedaan. Zijn inkeer door achteraf wel op vragen in te gaan doet daar niets aan af. Dat was enkel ingegeven om nog electoraal te redden wat er te redden viel.
Het probleem van schaarste aan personeel vormt de meest kritische factor van de economie. Schaarste aan vakmensen en professionals op de arbeidsmarkt komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dat is ooit ergens ontstaan en niet tijdig waargenomen en opgepakt. De politiek en overheid hebben liggen slapen en vooral niet geluisterd naar vele noodkreten uit de markt en onderzoeken die dit fenomeen al vroegtijdig signaleerden. Inmiddels weten we dat het aantal werklozen bijna net zo groot is als het aantal vacatures en dat veel banen slecht betaald worden. Hoe schadelijk is het voor een stabiele cohesie dat zelfs de middengroepen thans financieel dreigen om te vallen? Niet alleen vanwege plotsklaps ontstane hoge inflatie. Vooral omdat de lonen al jarenlang laag gehouden werden, zoals bijvoorbeeld voor professionals in het onderwijs, de zorg, bij de politie en andere voor de samenleving essentiële beroepen en sectoren.
Ook de problematiek in de zorg, jeugdzorg en in de toeslagenaffaire toont de totale onmacht van de politiek en overheid aan om grote problemen snel en goed op te lossen. Het gehele overheidsapparaat is daar niet op toegesneden. Tekortschietende uitvoeringssystemen en incompetente ambtenaren die vaak zonder deugdelijke praktijkkennis en ervaring vanachter hun bureaus de Nederlandse samenleving op beleidsterreinen denken te kunnen aansturen, waarbij vaak als eerste reactie bij een gesignaleerd probleem een onderzoek wordt uitgezet om het probleem in kaart te brengen. Om vervolgens na ontvangst van de resultaten ervan het rapport in een diepe la ver weg te stoppen.
Dat de Belastingdienst een eenvoudig uit te voeren verlaging van de btw in haar systemen nog niet eens kan verwerken en andere noodzakelijke maatregelen, zoals een specifieke maatregel om de gestegen kosten van energie aan specifieke groepen deels te kunnen compenseren, simpelweg niet door het bestaande ICT-systeem kunnen worden verwerkt en uitgevoerd, toont al aan met welke lapmiddelen de overheid moet werken.
In Rutte II en III hadden al veel grootschalige hervormingen in de uitvoeringssystemen moeten worden doorgevoerd om anno 2022 operationeel te kunnen zijn geweest.
Gelukkig bestaat er in theorie een goede oplossing voor het schaarsteprobleem op de arbeidsmarkt en de gestegen kosten voor werknemers. Qua uitvoering echter tevens een heel moeilijke oplossing. Gelet op de hardnekkige houding ten aanzien van (deeltijd) werken van de Nederlander. Wij zijn nog steeds koploper in Europa als het om parttime werken gaat.
Als er door parttime werknemers meer uren zou worden gewerkt dan zou de schaarste aan personeel fors slinken. Als vervolgens de lonen in sectoren die essentieel zijn voor onze samenleving substantieel worden verhoogd zal de schaarste nog meer slinken.
Aan de overheid de taak om met passende belastingmaatregelen zichtbaar te maken dat meer uren werken netto ook daadwerkelijk loont voor een deeltijd werknemer. Dan kan de meest kritische factor van de economie, de schaarste aan personeel, grotendeels snel opgelost worden.
Voor oplossingen van alle andere problemen in de samenleving zullen burgers moeten wennen dat dit nog heel veel tijd zal kosten, als gevolg van de nalatigheid van de kabinetten Rutte I t/m III. Die kabinetten hebben te veel problemen gewoon niet willen zien en tijdig op willen pakken. Voorlopig zal er dus nog met lapmiddelen en noodverbanden moeten worden gewerkt. Meer zit er helaas niet in.
Uit onderzoek blijkt juist dat de burger steeds meer betrokken is bij de politiek. De aantal mensen dat lid is stijgt en ook het aantal mensen dat contact opneemt met een politicus, meedoet aan campagne/burgerinitiatief etc. De kiezersopkomst daalt ook helemaal niet. Daarnaast is Nederland het beste land voor kinderwelzijn ter wereld. https://www.unicef.nl/nieuws/2020-09-03-nederland-op-nummer-1-in-onderzoek-naar-welzijn-van-kinderen Nederland is economisch als een van de beste landen uit de crisis gekomen. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5203433/economie-coronacrisis-nederland-scandinavie-world-economic-forum En dat terwijl de landen om ons heen veel meer Corona doden hebben per miljoen inwoners. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/corona-wereldwijd-cijfers-over-het-coronavirus-in-alle-landen-op-een-rij~b14e8079/ In tegenstelling tot andere berichten kent Nederland ook heel veel weinig armoede in vergelijking met andere landen. https://longreads.cbs.nl/armoede-en-sociale-uitsluiting-2021/risico-op-armoede-of-sociale-uitsluiting-in-europa/ Ook heeft nederland de beste zorg ter wereld. “ Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund” https://demedischspecialist.nl/nieuwsoverzicht/nieuws/nederland-scoort-hoog-rapport-commonwealth-fund Er kunnen vast ergens nuances worden geplaatst, maar Nederland gaat top.
@Wie o Wie, Ah, daar hebben we weer een Excel ridder. Creatief met cijfers dus. Leg maar eens uit aan die minimaal 1700 kinderen die bij hun ouders weg zijn gekaapt hoe goed ze het hebben. Leg mij maar eens uit als gehandicapte hoe goed de zorg voor mij is, de zorg die steeds duurder wordt terwijl ik voor mijn problemen uit eigen zak in het buitenland mijn heil moet zoeken omdat de benodigde zorg hier niet wordt geleverd. Leg ook maar eens uit aan al die 2 verdieners dat er geen armoede is terwijl hoeveel zij ook verdienen de lastendruk hier zo absurd hoog is dat ze toch nooit genoeg kunnen verdienen om rond te komen en leg maar eens uit aan de dertigers dat zij nooit genoeg geld zullen gaan verdienen een huis te kopen terwijl de huren regelmatig hoger zijn dan het inkomen. Maar goed, in Excel bestaan deze problemen gelukkig niet.
Wat heeft je reactie te maken met het onderwerp? Helemaal niets, het is totaal off topic. Het gaat nergens in op de lapmiddelen en noodverbanden, het gaat nergens in op de fundamentele problemen van ons land. Het is een opsomming van lijstjes waar we in het verleden hoog op stonden. Dat is niet te danken aan Rutte, maar aan de instanties die tegen alles in nog voor kwaliteit gezorgd hebben. Tegen alle bezuinigingen en krimp in, dat is uitgevoerd door iedereen behalve deze regering. Dat zijn de instanties die trots kunnen zijn op de hoogte van hun stand. Het feit dat Nederland hoog staat op allerlei lijstjes is niet dankzij maar ondanks en Nederland lazert op een aantal lijstjes flink onderuit. Het Pisa rapport over het onderwijs, de stand van de vrijheid van de media gaan we van plaats 6 naar 28. Op bestrijding milieu schade en aanpak klimaat staan we achteraan in de EU. Het is maar met welke lijstjes je aankomt, daarom zijn die lijstjes een aanduiding, een thermometer. Het is niet bedoeld om als land zichzelf op de borst te rammen, daar zijn ze nooit voor bedoeld. Het wegkijken en ontwijken en oneigenlijke redenaties gebruiken om te constateren dat het eigenlijk goed gaat met Nederland is lui en gemakzuchtig gedrag. Dat is precies de reden dat er een lethargische beleid structuur optreedt, alles is op papier goed geregeld. De echte wereld bestaat niet uit rapporten, lijstjes en papier, die is voor een steeds grotere groep zichtbaar, en dat ziet er niet best uit.
@ Wie O Wie (16/5, 19:54u) - je leeft helemaal in het LaLa-land van de lijstjes en de braafste media. Je hebt overduidelijk geen enkel zicht op de rauwe menselijke werkelijkheid in het echte leven, de bittere realiteit van stad en land. Ik zeg het rechtuit: ik koop niets voor je verwijzingen. Waarom niet? Omdat in alle op westerse leest geschoeide naties, landen die lijden onder de politiek-economische terreur van het neoliberalisme, de toename van de ongelijkheid en het afdanken van de armen, de behoeftigen, de zieken, de ouden van dagen, gelijk opgelopen is. Dit alles is de meest dierbare hobby van de machtigen anno 2022. Ik noem hun tijdverdrijf: het laten verrekken van de weerlozen. Dit alles maakt die ranglijstjes bespottelijk en waardeloos. Je inzending heeft dit niveau: 'ja maar een arme in Nederland leeft van twee Euro per dag, en een arme in België moet het doen met anderhalve Euro - het gaat dus geweldig in ons land!'
Begrijp u niet, dat je in een sloot van gemiddeld één meter diep gewoon kunt verdrinken? En begrijpt u niet dat u zo de kritiek in dit artikel niet ontzenuwt?
Goeie reactie. Ik heb de indruk dat het met heel veel Nederlanders nog steeds bijzonder goed gaat. We hebben net een ingrijpende pandemie achter de rug, en toch draait de economie als een tierelier, is er nauwelijks werkloosheid, staat Nederland hoog in de lijst van landen met de gelukkigste inwoners en noem maar op. Ook dat is een verdienste van Rutte en zijn kabinetten.
De Ketheltunnel in een van de drukste wegen van de randstad, was vanmorgen een paar uur dicht omdat er door ziekte geen personeel beschikbaar was. Logisch toch dat je én met de toeslagenaffaire, Groningen en jeugdzorg een cv opbouwt waar de honden geen brood van lusten. Vindt je het gek dat velen hun ko... afvegen aan de politiek?
@Poeh, poeh Zeg maar gerust kont hoor. This is Joop, you know... Met vvvwu (vrijheid van vieze woorden uiting). 😉
Poeh, poeh Ja. Dat vind ik gek. Sterker nog; juist wie z'n komt afveegt aan de politiek, die laat ze er mee wegkomen.
Snap alle ophef niet zo. Als je huiseigenaar bent heb je de tijd van je leven in je bestaan, zeker als het de enige tentstok is die je eigenwaarde hoog houdt. Voor de rest is schaarste en chaos ook weer een kans volgens neoliberaal gedachtegoed. Als je in de directie zit van een zorginstelling en tevens (mede) eigenaar van een uitzendbureau gespecialiseerd in zorg ben je spekkoper...om maar een voorbeeld te geven.
Kwestie van oorzaak en gevolg. De oorzaak is het gebrek aan visie, de gevolgen worden met niet werkende maatregelen aangepakt, er wordt gescholen achter de complexiteit van het eigen falen. Dat leidt tot geen alternatief en geen perspectief en voortschuiven van de noodzakelijke ingrepen. Het is niet zo dat dit niet bekend was en is, het wordt alleen genegeerd. De reacties gaan altijd over de niet werkende maatregelen van de voorspelbare gevolgen. Vb. : Iets werkt niet, maak dan de belastingen hoger zoals bij het hoge gebruik van suiker in voeding. Het verlagen van de hoeveelheid suiker zou een werkbare optie zijn, maar het debat gaat alleen over de belastingverhoging. Is de verhoging hoog genoeg, en is het zo wie zo nodig, blijft buiten beschouwing. De maatregel zal de oplossing niet brengen, maar dat is ook niet de bedoeling. Daar zorgt de lobbygroep van de suikerindustrie wel voor. Uitkomst: Er is een prijsstijging die niet effectief blijkt, waarna het hele spelletje opnieuw kan worden gespeeld. Dit is maar 1 voorbeeld, bedenk dat er reeksen vergelijkbare voorbeelden te geven zijn. Met niet werkende maatregelen voor gevolgen van de genegeerde oorzaak. Ik blijf het benoemen, misschien dat het ooit land. Voor de mensen die het boek van Mattias Desmet : De psychologie van Totalitarisme hebben gelezen, is het blijven benoemen van een totalitair regime de enige manier om het kwijt te raken. Verdwijnt er 1 persoon, dan wordt hij of zij gewoon ingewisseld door de volgende.
In het begin was ik ook verontwaardigd over het “trucje” van de VVD. Maar bij nader inzien vond ik het wel erg gezocht; het is een nieuw verkozen kamerlid die niks te maken had met de toeslagenaffarie, én de minister-president en politiek leider der VVD was speciaal voor dit debat ontboden. De kritische vragen hadden dus veel beter aan hém gesteld kunnen worden. Nu was het weer eens ophef om de ophef.
Dan zal Nederland wel onderaan bungelen in de verschillende lijstjes op het gebied van onderwijs, zorg, welzijn, welvaart etc. etc. en niet aantrekkelijk zijn voor nieuwkomers. O Nee...
De val naar de bodem is op verschillende lijstjes al ingezet, op onderwijs, welzijn, zorg en vrije meningsuiting. Je wordt op je wenken bediend. Statistieke achteruitgang gaat altijd met een vertraging, want het verwerken in rapporten loopt altijd achter de werkelijkheid aan. De lijstjes waar je naar verwijst zijn jaren geleden gemeten en verwerkt.
@ Jozias2 (13:08u) - wil je zo goed zijn om me wat van die lijstjes te noemen? Dan kan ik zelf eens nauwkeurig nagaan hoe Nederland er voorstaat. Twee dingen goed begrijpen: (1) In het verleden heb ik enkele van zulke lijstjes, door anderen aangeleverd, gecontroleerd. Het bleek om opgeleukte en zwaar opgetuigde ranglijsten van onbetrouwbare herkomst te gaan; bij de gezondheidszorg raadden echte vakpublicaties ten sterkste af om op zulke indexen af te gaan. (2) Internationale vergelijkingen bij sociaal-culturele onderwerpen zijn altijd hachelijke ondernemingen. De één zijn tevredenheid is niet die van de ander. En empathie, burenhulp, sterkte van familiebanden, relatie bedrijfsleiding-werknemers, stabiliteit van lokale gemeenschappen, opvattingen over symbolische sociale waarden van het grootste belang (eerlijkheid, trouw, altruïsme) - al die zaken verschillen per cultuur en per land, en ze zijn onmogelijk te kwantificeren. Kan ik op je rekenen, Jozias?
Wel bij blijven hoor, Jozias. De tijd dat wij het beste onderwijs en de beste zorg hadden (als covid komende zomer weer opleeft, zijn we OPNIEUW NIET voorbereid; ouderenzorg, jeugdzorg, psychiatrische zorg zitten zwaar in de problemen) ligt inmiddels achter ons. Net als met het klimaat bungelen we weldegelijk aan de slechte kant van het lijstje.
TJa, JoJo heeft zelf nooit te maken gehad met jarenlange wachtlijsten voor bijv. de GGZ (Wat zegt u meneer, u hebt zelfmoordgedachten? Kunt u die even in de ijskast zetten tot we plaats hebben?), op een lijstje gestaan bij de Belastingdienst of de "sociale" recherche tot in zijn slaapkamer mogen ontvangen. Zijn kinderen (?) hebben waarschijnlijk - met een vol buikje - op een goede school gezeten en bijles gekregen als 't niet zo lekker ging. Misschien kon er nog wel een jubeltonnetje vanaf ook, toen ze het nest verlieten. Ja dan is Nederland een gaaf land
@Karingin 'Zijn kinderen (?) hebben waarschijnlijk - met een vol buikje - op een goede school gezeten en bijles gekregen als 't niet zo lekker ging. Misschien kon er nog wel een jubeltonnetje vanaf ook, toen ze het nest verlieten. Ja dan is Nederland een gaaf land' Wat een rare reactie doordrenkt met afgunst. En Nederland is geen gaaf land omdat mensen hun kinderen op weg helpen in deze overspanne woningmarkt?
Allen, De lijstjes heeft wie o wie hierboven al genoemd. @karin, Tsja als je van klagen je levensmotto hebt gemaakt dan is er voor elke oplossing wel een probleem. Er is niemand die zegt dat alles voor iedereen 100% goed gaat, ik dus ook niet. Maar als je over de hele wereld kijkt dan zijn er van de 197 landen maar weinig waar dingen beter geregeld zijn dan in Nederland. Of denk je dat als je werkloos wordt in Afrika, vele landen in Azië, Zuid Europa, Zuid Amerika of de VS dat je je drukt maakt over de sociale recherche die komt controleren?
Elk land krijgt de regering die het verdient. Verdienen wij dit? Waaraan? Aan Kaag? Of aan Remkes? Aan de halsstarrigheid van Rutte? Aan de VVD als geheel? Aan het ontbreken van de regel dat een kabinetsformatie niet langer dan 3 maanden mag duren? De juistheid van de analyse van Kerstholt is toch om gek van te worden? Ik lees hem met pijn in mijn hart. "Hoe waar het was en hoe erg." (Vrij naar Hildebrand.)
Ik zag het gebeuren. Het omslagpunt is de desertie van Diederik Samsom. Het socialistische verkiezingsprogramma is in de prullenbak beland. De kiezers voelden zich belazerd. Een politieke partij, die een leider dit toestaat, het afgooien van de ideologie en de vijand in het zadel helpen waarbij het neoliberalisme werd omarmd, verliest en laat de mensen ontgoocheld achter. Nu kan men kennelijk alles beweren over wat socialisme inhoudt.
Als mensen in deeltijd willen werken dan moeten bedrijven zich aanpassen. Dat doen de bedrijven niet, dus het personeelstekort is hun eigen schuld. Bedrijven moeten af van hun idee van eeuwige groei, want eeuwige groei maakt bedrijven tot de kanker van de samenleving.