Patiënten drijven zorgkosten onnodig op door naar het ziekenhuis te gaan voor behandelingen die de huisarts prima zelf kan
Ziekenhuizen zijn soms wel tien keer zo duur als de huisarts. Tienduizenden patiënten laten zich jaarlijks in een ziekenhuis behandelen, terwijl ze ook bij de huisarts terecht kunnen voor simpele ingrepen en zijn zo dief van hun eigen portemonnee. En ze drijven daarmee de zorgkosten onnodig op. Dat meldt de Volkskrant.
De landelijke organisatie DBC Onderhoud heeft maandag alle ziekenhuisbehandelingen en het daarbij behorende prijskaartje openbaar gemaakt. De organisatie hoopt dat patiënten hierdoor kostenbewuster omgaan met hun behandelingen. Nu is men vaak niet op de hoogte dat ze een behandeling – al dan niet deels – zelf moeten betalen omdat ze een hoog eigen risico hebben. Tot nu toe waren gegevens over prijzen, aantal behandelingen en omzet alleen in te zien met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, maar dankzij DBC Onderhoud is er nu meer transparantie.
Ter vergelijking: in 2012 lieten ruim 25 duizend vrouwen bij de gynaecoloog een spiraaltje inbrengen. Kosten: 500 euro per persoon. Bij de huisarts kost het een schamele 56 euro. Ook het plakken van hechtpleisters of de behandeling van snijwonden of een bloedneus kan de huisarts prima zelf. Op veel ziekenhuizen hangt al een bordje met de mededeling dat behandeling op de Eerste Hulp duurder is dan bij de huisarts.
Alle volwassenen hebben in Nederland een verplicht eigen risico van 360 euro. Pas als dat eigen risico verbruikt is, vergoedt de zorgverzekeraar verdere kosten. Wie voor een snijwond naar de Eerste Hulp gaat in plaats van de huisartsenpost, heeft daar in eerste instantie financieel vooral zichzelf mee.