Joop

Met een lockdown zitten we vooral onszelf in de weg

  •  
19-03-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
IMG_4712

© Foto: Francisco van Jole

Binnen nu en een week zal een fatale combinatie van angst en zogenaamde bestuurlijke daadkracht het land op slot zetten, want nuchter zijn de Hollanders niet
De ene winkelketen na de andere sluit voorlopig de deuren. De directies spreken daarbij hun zorg uit voor de gezondheid van klanten en personeel maar het was bij de kassa toch al doodstil geworden. Met de deur op slot kunnen de loonkosten voor 90 procent afgewenteld worden op de overheid. Dit calculerend ondernemerschap is acceptabel omdat het leidt tot wat blijkbaar nodig is om het virus in de weg te zitten: een verstilde samenleving.
Daar begint het al aardig op te lijken. Er is zo weinig verkeerslawaai dat je de vogels hun lentelied weer hoort zingen. Het is sereen en als heel vaag de eerste tekenen van de avond zich aandienen, begint het allemaal te voelen als de vierde mei, een half uurtje voor aanvang van de plechtigheid.
In dit licht bezien zijn grote woorden over een lockdown overbodig. Als zo’n drastische ingreep toch komt, zal hij niet het gevolg zijn van wetenschappelijk inzicht maar van angst onder de burgers en het verlangen bij autoriteiten om daadkracht te tonen. We zullen voornamelijk onszelf ermee in de weg zitten en niet het coronavirus.
In Frankrijk mag je alleen met een officieel formulier de straat op, dat je kunt downloaden en printen van het internet. Daarop moet je je naam je adres en je beroep invullen plus het doel van je wandeling. Op de telefoon laten zien mag niet. Wie geen printer heeft of alleen maar lege cartridges, moet de tekst van het hele formulier overschrijven en de zo ontstane pampieren brief aan elk straatdictatortje in uniform tonen die er op barse toon om vraagt.
Als dat in Nederland ook wordt ingevoerd zal iedereen ervaren wat tot nu toe alleen jongeren overkwam die zich zonder doel op een en dezelfde plek bevonden. Wie achter Wilders of Baudet aan marcheert, zal dit zonder twijfel toelachen. Er wordt immers gehandhaafd bij het leven maar het dient nergens toe. Het leidt hoogstens tot grote onrechtvaardigheden, conflicten en een afnemend vertrouwen in de overheid en haar dienaren.
Ook zullen we onze angst er uiteindelijk niet mee weten te bezweren. De lockdown zoals die nu in Frankrijk, Spanje en Italië wordt gepraktiseerd, is een sociaal experiment van ongehoorde omvang. We zullen zien wat, buiten de vernietiging van zowat alle maatschappelijke verdienmodellen, de verdere gevolgen zijn. En hoe lang het duurt voor de gehoorzaamheid verkeert in anarchie en het krijgsvolk in de straten arriveert.
Als de autoriteiten daadkracht willen vertonen dan zijn er misschien betere ideeën: het stopzetten van alle huisuitzettingen en afsluitingen van gas en licht tot deze crisis voorbij is. Rob Jetten heeft dat in de Tweede Kamer al gesuggereerd maar het verdronk een beetje in de Binnenhofse woordenstromen. Deze week nog is in Rotterdam met behulp van de sterke arm een gezin uit huis gezet. Dit zijn nu zaken waar je onmiddellijk paal en perk aan dient te stellen.
Deurwaarders en incassobureaus dienen zich de komende tijd überhaupt uiterst terughoudend op te stellen. Daar is het de tijd niet naar. De belastingdienst geeft het voorbeeld. Een andere urgente maatregel: het bevoorraden van de voedselbanken op staatskosten met uitgekiende pakketten. En wellicht ook het stopzetten van lopende schuldsaneringstrajecten (die drie jaar op een houtje bijten) tot nader order.
Ik heb de afgelopen dagen uitgebreide wandelingen gemaakt en het wordt steeds stiller op straat. Je moet werkelijk je best doen om iemand te besmetten, laat staan om besmet te worden. Wildvreemden beginnen elkaar op de straten van de stad te groeten maar onderling houden ze wel afstand.
Toch zal binnen een week de fatale combinatie van angst en daadkracht ook ons land totaal op slot gooien want nuchter zijn de Hollanders niet. De prijs zal hoog zijn.
Update: Le Monde beantwoordt vragen van lezers over de lockdown. Hieruit valt het volgende op te maken: naar de werkplek gaan mag alleen als het absoluut onvermijdelijk is. Je hebt daarvoor een speciaal formulier nodig dat door de werkgever is getekend. Dat blijft geldig. Voor elke andere gang naar buiten moet je een nieuw formulier invullen en op papier bij je hebben. Daarbij gelooft de overheid je op je woord van eer. Men mag kort de straat op voor doktersbezoek, het doen van boodschappen, het verlenen van noodzakelijke hulp aan verwanten, jogging (maar niet wandelen) en huisdieren uitlaten. De reden van je aanwezigheid op straat moet op het formulier worden vermeld. Bezoek aan de buren of het uitnodigen van gasten is verboden. Ik krijg de indruk dat echtparen niet gezamenlijk de straat op mogen maar dat is niet helemaal duidelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (145)

Tafelpoot
Tafelpoot20 mrt. 2020 - 17:31

We gaan inderdaad naar een lockdown toe. En wel om de simpele reden omdat we door de ontstane situatie er toe gedwongen zullen worden of anders door de publieke opinie. Als er in het begin het virus een stuk serieuzer was genomen en beter was gecommuniceerd naar de bevolking was een totale lockdown wellicht nog te vermijden geweest. Nigeria bijvoorbeeld meet de temperatuur van passagiers die binnen komen. https://theconversation.com/steps-nigeria-is-taking-to-prepare-for-cases-of-coronavirus-130704 Iets wat Nederland nog steeds niet doet. Ook wordt er niet gevraagd naar de reisgeschiedenis of andere vragen gesteld die op COVID-19 kunnen wijzen. Wedden dat die gestrande toeristen, die mogelijk drager zijn van het corona-virus zonder enige controle worden los gelaten op de bevolking. Net zoals die ene man die destijds gewoon aan zijn werk ging in Limburg. Dit soort gedrag is ondermijnend voor de geloofwaardigheid van de (gekozen) aanpak. Een lockdown handhaven zou nog wel eens een heel lastige kunnen gaan worden: https://www.tubantia.nl/enschede/jongeren-in-twente-nog-gewoon-in-grote-groepen-op-straat-corona-is-een-onzichtbare-vijand~aa1cf384/?referrer=https://t.co/Y87Lc5MsHA?amp=1 Hoever is Rutte bereid te gaan of moeten we wachten tot een kabinetcrisis. Nieuwe verkiezingen en kabinet Wilders I of Baudet I? Hoewel ik vaak vind dat Wilders in de pubertijd is blijven steken gezien zijn politiek optreden, vond ik Wilders in het coronadebat aardig premierwaardig over komen. Als Wilders een juist team van mensen om zich heen weet te verzamelen en niet alleen maar Ja-knikkers, dan zou zo'n kabinet Wilders I in dit tijdsgewricht verrassend goed kunnen uitpakken. Maar dan zal Wilders zijn retoriek moeten matigen en een genuanceerde politiek moeten voeren.

1 Reactie
Tafelpoot
Tafelpoot23 mrt. 2020 - 18:25

In hoeverre heeft een lockdown zin, als we niet precies weten hoe het virus zich verspreid en wie precies de meest risico lopen?? Waarom zijn er niet meer gegevens bekend van al die mensen die positief getest zijn op corona? Hoe zijn ze besmet geraakt? Bij een lockdown met (veel) mensen in een kleine afgesloten ruimte is fysiek afstand houden van 1,5 meter lastig te realiseren. Is daar over nagedacht?? Want hoe kan het toch zo zijn, dat in het meer drukbevolkte Randstad relatief minder coronagevallen zijn dan in Oost-Brabant?? Of gaat in de Randstad in de komende tijd het aantal gevallen enorm omhoog? En krijgen we een vertekend beeld te zien van het aantal gevallen. Zolang deze onzekerheid bestaat is het beste, dat we zeker niet met z'n allen zo min mogelijk op eenzelfde plek zijn. Hoe dat het beste te organiseren is, is best wel lastig. En wellicht vergt dit per regio een andere aanpak. Wellicht kan men in landelijke gebieden makkelijker tot een vorm van lockdown overgaan en ligt dat in de grote steden een stuk complexer. Misschien moet men daar naar een vorm van crowd-control overgaan. Iets waar ze op festivals ervaring mee hebben. Zo zou men in Amsterdam de marktkramen een stuk verder elkaar kunnen zetten en de mensen oproepen om vooral niet met het hele gezin naar de markt te gaan. Hoe moet het straks met de eindexamens, worden de tafels 1,5 meter uit elkaar gezet. Als dat zo is, dan moeten er extra surveillances komen. Simpel omdat er dan extra eindexamenlokalen nodig zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]20 mrt. 2020 - 11:12

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 17:15

Zou willen dat ik het nog kon! Heb altijd veel gewandeld en gefietst.

webmaatje
webmaatje20 mrt. 2020 - 8:00

Zojuist op de Duitse ZDF-teletekst pag. 121 gelezen: "Ängste überfordern Menschen": Ärztechef für befristete Maßnahmen Vor neuen Bund-Länder-Beratungen über das Vorgehen in der Corona-Krise hat die Bundesärztekammer vor einer Über- forderung der Bürger gewarnt. "Ich glaube nicht, dass wir das, was wir jetzt tun, monatelang fortführen kön- nen", sagte Ärztepräsident Klaus Rein- hardt dem Redaktionsnetzwerk Deutsch- land. "Die Ängste und Sorgen würden die Menschen psychisch überfordern." Er forderte befristete Beschränkungen und lehnte eine Ausgangssperre ab. Die- se würde eine Atmosphäre schaffen, "die die Menschen extrem ängstigt".

5 Reacties
JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 9:00

"Ärztechef für befristete Maßnahmen" Der Herr Artzt soll seine Mathematik endlich mal richtig machen. Dann redet er vielleicht ein Bisschen vernünftiger. PS Natuurlijk is deze toestand een enorme psychische belasting voor iedereen. Maar dat is de wetenschap dat er een tsunami (een echte dus) aan zit te komen ook. Laat je daarom in dat geval de sirenes maar niet loeien onder het motto dat mensen anders maar in paniek raken? Nee dus. Angst heeft een functie. Hij zet mensen aan tot gedrag om het gevaar te ontwijken. En dat was/is hard nodig in dit geval. De situatie is extreem link geworden. Daarbij past voor mijn part extreme angst. Die gaat na verloop van tijd vanzelf weer over als er iets van gewenning optreedt maar zorgt in ieder geval nu voor het "gevoel van urgentie" dat her en der nog ontbreekt.

webmaatje
webmaatje20 mrt. 2020 - 11:28

In Trouw staat nu weer een artikel over de psychische gevolgen van een lockdown die jij blijkbaar sterk onderschat. en voor iedereen anders zijn. Als je weet hoeveel echtscheidingen er zijn met kerst en vakantie doordat mensen op elkaar zitten, kun je misschien voorstellen welk aantal dat is met alle stress van dien die dat met zich meebrengt als je vele dagen of weken op elkaar zit.. Dit staat er o.a. owieso kan het wegvallen van structuur en dagelijkse routine – naar de trein fietsen, naar kantoor gaan, je kinderen wegbrengen – voor problemen zorgen, aldus beide psychologen. “Voor sommige mensen is het heel moeilijk als ze dat houvast niet meer hebben, zeker als het onduidelijk is hoelang deze situatie voortduurt”, zegt Van der Stel. Ook het verlies van bestaanszekerheid door de grote economische gevolgen van corona, of de angst om geïnfecteerd te raken als je tot een risicogroep behoort, kan gevolgen hebben voor de mentale gezondheid, aldus de psychologen. Net als het verlies van sociale contacten. “Nu kunnen we nog naar het park”, zegt Coppens. “Maar als er wellicht een totale lockdown volgt, wordt het lastiger.” Posttraumatische stress Het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet raapte afgelopen week alle studies bijeen over de gevolgen van quarantaine voor de psychische gezondheid. De 24 onderzoeken die werden bestudeerd, beschrijven de gemoedstoestand van met het Sars-virus of ebola besmette mensen in totale afzondering. Van zo’n drastische quarantaine is voor de meeste Nederlanders (nog) geen sprake. De studies, concludeert het tijdschrift, laten een negatief effect op het psychologische welzijn van mensen zien, zoals een toename aan boosheid en verwarring of symptomen van posttraumatische stress. Hoe langer de quarantaine duurt, hoe groter de inbreuk op het psychische welzijn: vanaf elf dagen gaat het bergafwaarts Bron:met complete artikel: https://www.trouw.nl/leven/dit-is-de-invloed-van-corona-op-onze-mentale-gezondheid~b7195557/ Ik houd het maar op de 0,6% procent sterfgevallen van de 6 % mensen die aan corona gaan lijden.en dan is het zeker geen tsunami.als is het aantal nog hoog. Deze cijfers komen van Prof. Dr. Alexander Kekulë, viroloog en biochemicus Die noemt alle andere cijfers veel te hoog. In Rio de janeiro kan het wel een tsunami worden want de rioolzuiveringsinstallatie van de stad is stuk.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 12:41

"Als je weet hoeveel echtscheidingen er zijn met kerst en vakantie doordat mensen op elkaar zitten, kun je misschien voorstellen welk aantal dat is met alle stress van dien die dat met zich meebrengt als je vele dagen of weken op elkaar zit.." De kantongerechten zijn dicht dus die scheidingen gaan voorlopig gewoon niet door. Verder is het niet verkeerd om eens een aantal weken lang te kijken of het onder bijzondere omstandigheden nog wel botert tussen echtelieden. En als een quarantaine er dan toe leidt dat men elkaar de keet uitvecht dan is het hoog tijd om als alles voorbij is héél snel uit elkaar te gaan. De standaard huwelijkse belofte maakt immers gewach van voor- en tegenspoed. En als tegenspoed er dan kennelijk toe leidt dat het servies door de kamer gaat dan is daarmee een cruciale peiler onder het huwelijk dus niet aanwezig en kun je er beter de stekker uittrekken. Ik kan erg slecht tegen al dat verwende gemiauw van lieden die hun luxeleventje nu onderbroken zien door deze crisis en er zogenaamd niet tegen kunnen om bij hun naasten op de lip te zitten en omgekeerd. Als dat zo is wat doe je dan überhaupt nog bij elkaar. En van klachten over verveling wordt ik ook niet goed. Je verzint maar wat. Over 2 weken weet je niet beter. De enigen voor wie ik eventueel een wat zwaardere tijd in het vooruitzicht zie waar ik ook begrip voor heb dat zijn de alleenstaanden. Die weten er overigens niet zelden wel een mouw aan te passen. Oma Oeverloos wandelt bijvoorbeeld 10 km met haar honden (zie hierboven). Geen gezelschap, wel bezig. En wellicht dat moderne communicatiemiddelen ook enige verlichting kunnen brengen op dit punt voor deze groep. De rest schakelt maar gewoon om wat mij betreft.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 12:43

PS Mijn reactie is niet persoonlijk bedoeld, laat daar geen misverstand over bestaan. Het is alleen hoe ik tegen allerhande klaagzangen aankijk die al worden aangeheven nog voordat er überhaupt sprake is van bijv. een lock-down.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 12:45

"Deze cijfers komen van Prof. Dr. Alexander Kekulë, viroloog en biochemicus Die noemt alle andere cijfers veel te hoog" We zullen zien. Hopelijk heeft de man gelijk.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 4:45

Ben bang dat een lock-down er toch komt. En wel een volledige. Naar belgisch model of nog strenger. Het zal mogelijk een laatste redmiddel zijn, een redmiddel dat wellicht ook effectief zal blijken. Maar de vraag of het middel effectief kan zijn zal misschien niet eens meer een rol spelen in de besluitvorming. Het kan een paniekreactie worden van een regering die geen andere optie's meer ziet in het aangezicht van een situatie die uit de hand loopt. En het gaat helaas, met zeer grote waarschijnlijkheid, uit de hand lopen. Ik heb vanavond de gegevens omtrent de ontwikkeling van het aantal besmettingen opgezocht. Die zijn hier te vinden: https://allecijfers.nl/nieuws/statistieken-over-het-corona-virus-en-covid19/#Corona_Nederland_en_per_provincie Als ik de logarithme van het aantal besmettingen uitzet tegen de tijd dan krijg ik vanaf 11 maart een vrijwel kaarsrechte lijn gegeven door: log(B) = 0.0867*(t - 11) + log(498) B is daarbij het aantal besmettingen dat tot nu toe is vastgesteld, log de 10log (grondtal 10 dus) en t de tijd gerekend in het aantal dagen vanaf 1 maart (tot 31 maart feitelijk de datum dus). Dat we te maken hebben met een rechte lijn wil zeggen dat we midden in een fase van exponentiele aanwas van het aantal besmettingen zitten. Het aantal besmettingen wordt daarbij gegeven door: B = 498*10^(0.0876*(t-11)) (het dakje (^) geeft een machtsverheffing aan). Loopt dat uit de hand? Ben bang van wel. De eerste echte maatregelen dateren immers pas van afgelopen maandag. Met een incubatietijd van 8 tot 14 dagen zien we dus pas a.s. dinsdag (8 dagen) of maandag over een week (14 dagen) daar de effecten van. Tot die tijd zitten we in die fase van exponentiele aanwas. Er is immers nog geen sprake van groepsimmuniteit en er zijn vóór maandag jl. geen maatregelen van betekenis getroffen (Amsterdam was zaterdag nog zwaar aan het feesten zelfs). Kortom, er is dus tot die tijd geen enkel mechanisme werkzaam geweest dat remmend zou kunnen hebben gewerkt op het aantal infectie's dat er nog bij gaat komen tot (op z'n vroegst ) a.s. dinsdag. En dat aantal infectie's zal met grote waarschijnlijkheid de hierboven vermelde formule's volgen (in ieder geval voor wat betreft de grootteorde van het aantal besmettingen). Voor dinsdag a.s. kom ik op basis van bovenstaande formules op B = 6700 besmettingen en voor maandag over een week (moet ik dit wel opschrijven vraag ik me enerzijds af) op B = 22000 (ruwweg). De IC's zullen dat niet meer aankunnen (die verwachting is ook al door medici uitgesproken trouwens). En daarna is het niet meteen afgelopen. Nog lang niet zelfs. Dus een lock-down? Die komt er denk ik. Al was het alleen maar omdat men dan den Haag niet achteraf kan verwijten niet het uiterste te hebben gedaan. En wellicht werkt het ook nog. Maar in ieder geval voor de periode tot dinsdag a.s. heb ik geen rooskleuriger, en op de keper beschouwd, een vrij somber beeld. Sorry voor alle onrust maar ik wilde dit toch even kwijt.

15 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 7:58

JanB begrijp je zorgen. Ik zie het ook somber in. En tsja, Amsterdammers weten het toch altijd zo goed!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 8:14

Officieel hebben ze maar 1000 ic bedden. Ze zijn op te hogen tot 1500 als ze voor 500 beademingsapparatuur kunnen krijgen. Daar zitten ze overal om te springen dus zie ik niet snel gebeuren. In België heeft de overheid een fabriek in Corana-tests onder curatele gesteld, geconfisqueerd, de leiding overgenomen, hoe je het ook wil uitdrukken omdat ze woekerprijzen vroegen voor Corona tests. Ze hebben ook ruim voldoende mondkapjes. Waar blijft Nederland die een fabriek in mondkapjes heeft en aangeboden heeft aan Nederlandse overheid? Ze kregen van het ministerie als antwoord; Het ligt op de stapel. Begrijp jij er nog iets van; Ik niet. Europa is een grote mislukking! Zo ook de neo-liberale politiek die daar gevoerd wordt. Hoeveel regels worden er nu niet ineens gebroken en waar is de onderlinge solidariteit? Nood breekt wetten maar wiens nood heeft men hier op het oog is mijn vraag? Die van de Europese burger? En dan maar afgeven op de Nederlanders in België. Dit terwijl ze zelf n.b. als laatste begonnen zijn met überhaupt iets van een steekhoudende maatregel in te voeren en het toch echt de Belgen zelf waren die zonder het verstand te gebruiken Nederland overspoelden bij de grens en overal lak aan hadden. Dit terwijl Nederlanders zonder robuuste regels al heel veel in acht namen daar. Ze kwamen hier en daar ook nog eens hamsteren heb ik begrepen. Ik ben dat gefulmineerd van de belgen als het om Europa gaat wel een beetje zat moet ik zeggen, ook van die prof met de rode haren, juist van hem.Laten ze maar eens aan de begroting werken en de armoede echt bestrijden zou ik zeggen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 8:16

Ik moet zeggen; En dan in België maar afgeven op de Nederlanders, anders klopt het niet.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 8:49

"Ze zijn op te hogen tot 1500 als ze voor 500 beademingsapparatuur kunnen krijgen" Zal niet genoeg zijn ben ik bang. "Ik ben dat gefulmineerd van de belgen als het om Europa gaat wel een beetje zat moet ik zeggen, ook van die prof met de rode haren, juist van hem" Ik weet wie je bedoeld. Niet bij de feiten die man. Wereldvreemd. Met de rest van wat je zegt ben ik het ook roerend eens. Feitelijk is deze hele pandemie een neoliberaal echec. Het zoveelste trouwens maar dit is het ingrijpendste van allemaal. Niet op tijd ingegrepen ("o jee, de economie!"), niet voorbereid (Zuid-Korea heeft meteen bij de uitbraak in China voor een ruime testcapaciteit gezorgd ("maar dat kost geld!"), plukken ze nu de vruchten van lijkt het (zonder algehele lock-down!), productiecapaciteit niet optimaal danwel onvoldoende (mondkapjes moeten kennelijk uit China komen ("fabriek van de wereld") etc. Hopelijk wordt dit het einde van het neoliberale tijdperk. Maar dat zal dan wel heel veel leed hebben gekost eer het zover is.

7anpau1
7anpau120 mrt. 2020 - 10:54

Een complete lock down heeft alleen zin als iedereen getest kan worden. Naar Zuid Koreaans model. Dan kan het namelijk een tijdelijke maatregel zijn. Na ca. twee weken weet je wie er besmet zijn en wie niet. De besmette populatie blijft dan in lock down en de rest kan aan het werk. Zorgen voor voldoende testen zou dus de hoogste prioriteit moeten zijn. Zolang die testen er niet zijn, zal de economie ook moeten blijven draaien. Ik weet dat die mening niet populair is op Joop. Veel mensen geloven hier graag dat er magisch een basisinkomen voor iedereen aan bomen zal groeien.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 12:23

Veel mensen geloven hier graag dat er magisch een basisinkomen voor iedereen aan bomen zal groeien. Helemaal niet. Daarentegen zijn er een paar die nog steeds de realiteit niet doorhebben. De economie is de facto al naar de maan. Ieder slachtoffer dan valt in een poging de economie te ontzien is tevergeefs.

7anpau1
7anpau120 mrt. 2020 - 14:31

Als de economie naar de maan is, dan vallen er nog veel meer slachtoffers. Hoe denkt u dat artsen, verpleegkundigen betaald worden? Politiemensen. U wilt toch gewoon gas, water en licht? Een uitkering, eten, drinken, pleepapier, etc., etc., etc. Echt absolute bullshit om te denken dat je minder slachtoffers krijgt als je alle economische schade van maatregelen zomaar voor lief neemt. U leeft compleet buiten de realiteit. Gelukkig is er positief nieuws. Op korte termijn zal er in Nederland veel meer capaciteit komen om te testen. Dan kun je inderdaad een lock down doen van een paar weken en daarna de negatief geteste en genezen personen weer aan het werk laten.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 15:56

Ik geloof niet dat je de ernst van de cijfers ueberhaupt doorhebt. Zelfs als ik het voorreken valt het kwartje niet eens. De realiteit is dat de economie al naar de maan is bovendien. Dus dat station is al gepasseerd. Een lock-down betekent ook geenszins dat alle economische activiteit stilvalt. Baudet en Wilders hebben de zaak volledig op het verkeerde been gezet met hun gezever op dat punt. Wel zal er uiteindelijk een paar honderd miljard in de economie moeten worden gepompt. Duitsland heeft bijvoorbeeld nu al 500 miljard vrijgemaakt. Dat is de realiteit van dit moment en niets anders. Waar u tot slot het verhaal vandaan haalt dat de testcapaciteit wordt uitgebreid is mij een raadsel. De NOS meldt immers dat er tekorten gaan ontstaan. Als er hier iemand buiten de realiteit leeft dan bent u het.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 17:19

Spanje heeft geloof ik 200 miljard vrijgemaakt! Ik meen 20% van het BBP.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 17:31

JanB Nog erger die mondkapjes-fabriek die voor Azie produceert staat in Nederland. Ik heb al tweemaal een link geplaatst niemand die hem leest blijkbaar. Ze hebben de overheid hier in Nederland aangeboden te produceren voor Nederland. Antwoord zou zijn dat 'het op de stapel ligt' Ik begrijp daar ook niets van. De testen-fabriek staat in Wallonië, die al door de Belgische overheid 'geconfisqueerd' is, overgenomen, omdat ze woekerprijzen zouden vragen terwijl er overal testen tekort zijn, ook in België zelf.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 19:02

@ Minoes Laten we hopen dat met op stapel staan bedoeld wordt dat er al aan gewerkt wordt en dat ze spoedig kunnen beginnen. Prima trouwens dat de waalse/belgische overheid meteen tot nationalisatie is overgegaan van die leverancier van testbenodigheden. Zo moet je dat soort hufters aanpakken. Juist om de zaak zo optimaal mogelijk draaiend te houden.

Jozias2
Jozias220 mrt. 2020 - 20:56

En hoe kijk je dan aan tegen de cijfers van de testen onder personeel van Erasmus Mc. Enkele dagen gelden bleek een relatief groot aantal mensen het virus ongemerkt al te dragen. Geeft een veel positiever beeld dan je ten opzichte van de huidige cijfers zou denken

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 mrt. 2020 - 22:08

@7anpau1 'Gelukkig is er positief nieuws. Op korte termijn zal er in Nederland veel meer capaciteit komen om te testen.' Dat is inderdaad positief nieuws. Hopelijk lul je niet uit je nek en vertel je ons hoe je aan die informatie komt.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 22:31

Nee, het bevestigt eerder wat men vermoedt en eigenlijk ook al weet, namelijk dat het werkelijk aantal besmettingen (veel?) hoger is dan de cijfers die worden gerapporteerd. Mijn analyse/prognose heeft louter betrekking op die laatste categorie besmettingen, dwz de besmettingen die ook daadwerkelijk via tests worden vastgesteld (die aantallen zijn beschikbaar (zie de referentie die ik geef)). Dat doet echter niets af aan de waarde die je aan mijn formule's kunt hechten (en het sombere beeld dat ze schetsen). Tests worden alleen nog afgenomen bij mensen die zo ziek zijn dat een ziekenhuisopname (of in ieder geval intensieve monitoring bij thuisverpleging) noodzakelijk is. Het is deze categorie patienten waarvan een deel ook "doorstroomt" naar de IC of speciale corona-afdelingen (en waar ook de slachtoffers vallen). En op basis van de formule's die ik geef neemt het aantal besmettingen/patienten in deze categorie dus zodanig toe dat we volgende week of uiterlijk de week daarop waarschijnlijk met een tekort aan IC capaciteit en wellicht ook algemene verpleegcapaciteit te maken zullen krijgen. Het begint nu al nijpend te worden in Brabant, maar dat zal zich ongetwijfeld uit gaan breiden naar andere delen van het land.

JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 22:39

PS Voor meer duidelijkheid zou je de zin "Het is deze categorie patienten waarvan een deel ook “doorstroomt” naar de IC of speciale corona-afdelingen (en waar ook de slachtoffers vallen)." beter kunnen vervangen door: "Het is juist vanuit deze categorie van patienten dat een deel ook “doorstroomt” naar de IC of speciale corona-afdelingen (in deze categorie vallen ook de slachtoffers)."

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mrt. 2020 - 23:54

En de ander. De hele dag op elkaars lip zitten als je binnen moet blijven valt niet mee! :)

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 mrt. 2020 - 17:31

'Ik heb de afgelopen dagen uitgebreide wandelingen gemaakt en het wordt steeds stiller op straat. Je moet werkelijk je best doen om iemand te besmetten, laat staan om besmet te worden. Wildvreemden beginnen elkaar op de straten van de stad te groeten maar onderling houden ze wel afstand.' Schiedammers houden misschien afstand en blijven binnen. Amsterdammers gaan op zondag (en het is nu alle dagen zondag) gezellig naar het Vondelpark, net zoals ze dat altijd hebben gedaan. Dat kan ik bevestigen want ik was er zelf ook vandaag. Schuldig, ik geef het toe. Na een me een week lang te hebben gedragen als een brave Schiedammer hield ik het niet meer uit. Ondanks het gure weer was het enorm druk in het park. Ook viel op dat er veel politie op de been was. Oefenen misschien, voor als we straks het park niet meer in mogen. Te vrezen valt dat een parkverbod nodig gaat zijn, want als het aan de Amsterdammers zelf moet worden overgelaten hebben we hier binnenkort veels te vlug een enorme groepsimmuniteit opgebouwd, terwijl jullie in Schiedam nog nergens tegen kunnen. Volgens mij heb je gelijk, Han. Een stevig landelijk beleid gaat onontkoombaar zijn. In tegenstelling tot jij denk ik dat hoe langer daarmee wordt geaarzeld, hoe meer de boel uit de klauwen gaat lopen.

3 Reacties
José
José19 mrt. 2020 - 18:31

Volgens Marion Koopmans is het inderdaad dit soort gedrag dat een lock-down kan uitlokken. "‘Mensen moeten doordrongen zijn van wat ze zelf kunnen doen. Daar staat of valt het mee. Als ik hoor dat sommige winkels bomvol zitten omdat mensen nu de tijd hebben om ernaar toe te gaan, dan denk ik: "Je hebt het nog niet helemaal begrepen." Een lock-down zou dus pas nodig zijn om dat soort gedrag tegen te gaan. We hebben hier allemaal een rol in. Hoe meer mensen zich aan de adviezen houden, hoe beter we het virus in goeie banen kunnen leiden.’ " https://decorrespondent.nl/11051/viroloog-marion-koopmans-beantwoordt-de-prangendste-vragen-over-corona-de-nederlandse-aanpak-en-wat-je-nu-kan-doen/779015402352-a0fedac2

José
José20 mrt. 2020 - 7:17

Aanvulling: de infectie gaat de wereld rond. Mo.be bekijkt hoe verschillend landen wereldwijd reageren op de crisis: https://www.mo.be/analyse/corona-wereldwijd En Lennart Hofman kijkt naar landen die al in crisis zijn en naar de situatie van vluchtelingen in opvangkampen die nu de het coronavirus er nog bovenop krijgen: https://decorrespondent.nl/11053/wat-gebeurt-er-als-het-coronavirus-toeslaat-in-landen-die-al-in-crisis-zijn/793207492-a0a829c3

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 8:23

Dat van die vluchtelingenkampen heb ik me hier ook al ergens afgevraagd. Die zitten in kampen erg dicht op elkaar, kunnen niet eens afstand houden van elkaar al zouden ze het willen. En wat is 'binnen' blijven daar. Dan al die vluchtelingen die overal in vele landen over straat zwerven. Ik houd mijn hart vast.

OlavM
OlavM19 mrt. 2020 - 17:08

Dat zijn inderdaad de zegeningen van de coronacrisis: de vogeltjes horen fluiten, in bos en hei wandelen, minder lawaai, minder luchtverontreiniging, noem maar op. Dat kan allemaal letterlijk en figuurlijk zuiverend werken. [….zal hij (= lockdown, OM) niet het gevolg zijn van wetenschappelijk inzicht maar van angst onder de burgers en het verlangen bij autoriteiten om daadkracht te tonen. We zullen voornamelijk onszelf ermee in de weg zitten en niet het coronavirus……Het leidt hoogstens tot grote onrechtvaardigheden, conflicten en een afnemend vertrouwen in de overheid en haar dienaren. Ook zullen we onze angst er uiteindelijk niet mee weten te bezweren. De lockdown …..is een sociaal experiment van ongehoorde omvang.] Dat denk ik ook. Helemaal mee eens dat de prijs van zoiets bijzonder hoog zal zijn. De mate waarin nu al de samenleving tot een halt wordt gebracht -inderdaad onvermijdelijk geworden- is zeer riskant. Ik ben in het algemeen absoluut geen aanhanger van (de politiek van) het huidige kabinet, maar ik denk dat zijn stapsgewijze, op maat gerichte aanpak redelijk hout snijdt, en dat niet moet worden toegegeven aan de m.i. soms hysterische pleidooien voor een complete lockdown. Alsof het virus op die manier definitief kan worden bezworen. Uiteindelijk niet. En alsof dat een houdbare toestand zou zijn. Zoiets zal niet alleen een volslagen sociale en economische ontwrichting teweeg brengen, maar bovendien geen fundamentele oplossing van het virusprobleem leveren. Vroeger of later zal de boel weer op gang moeten worden gebracht –zo goed en zo kwaad als het dan nog kan gaan-, en hoe zit het dan met de immuniteit? We kunnen de omstandigheden zo veel mogelijk proberen gunstig te beïnvloeden -met afweging van voor- en nadelen van iedere genomen stap--, maar het virus zal toch grotendeels zijn eigen weg gaan. We kunnen wellicht wat bijsturen.

4 Reacties
Auslander
Auslander19 mrt. 2020 - 18:18

@ OlavM Lockdown is lockdown. Dan begrijp ik eigenlijk niet wat het verschil zou moeten zijn tussen een “complete lockdown” met een normale “lockdown”. En als er brede “hysterische” reacties ontstaan dan betekent het dat de overheid heeft al gefaald om de (delen van de) burgers tegen een brede Corona uitbraak te beschermen. De burgers moeten natuurlijk leren om te gaan met deze pandemie en gevolgen daarvan, maar meer dan hen dient de overheid de nodige stappen te nemen. Een pandemie is zoals een oorlog, je hebt niet de luxe om een deel buiten schoot te houden en hopen dat de bomen elders gaan vallen!

OlavM
OlavM19 mrt. 2020 - 19:37

@ Auslander: [Lockdown is lockdown. Dan begrijp ik eigenlijk niet wat het verschil zou moeten zijn tussen een “complete lockdown” met een normale “lockdown”] Er zijn wel degelijk verschillende modaliteiten van “lockdown”. Zo schrijft Jan B hieronder: “Altijd weer die verwarring om wat er onder een lock-down wordt verstaan! Wilders en Baudet zijn daar ook ten dele debet aan. Die willen mensen opsluiten in hun huis. Dat is niet en dat kán niet aan de orde zijn, ook om praktische redenen. Er moeten essentiele sectoren draaiend kunnen blijven, er moet als het enigzins kan gewerkt kunnen blijven worden ( al was het maar her en der).” Nou, er kan dus wel degelijk verschil van mening bestaan wat wel of niet onder “essentiële sectoren” wordt verstaan. Lees ook goed wat arts Hanneke Kouwenberg onder jouw eigen commentaar schrijft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 6:41

De boswachters zijn daar anders niet blij mee, je verstoort er het broeden van vogeltjes door en het andere pasgeboren wild. Bovendien vertrappen mensen teveel. Dat kan weleens heel anders uitpakken m.b.t. de natuur dan wij denken. Iedereen denkt nu immers hetzelfde. Het wordt ook min of meer gepropageerd door gemeenten. Die denken immers nooit verder na dan hun neus lang is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2020 - 8:36

"in bos en hei wandelen.." blijf daar liever weg. De vogels zijn aan het nestelen en ook de rest zit niet op een horde natuurgenieters te wachten die de boel komen plattrappen.

Grietje Genot
Grietje Genot19 mrt. 2020 - 16:08

Je zou, om aan die nagelbijtende, martelende onzekerheid een einde te maken, bijna wensen dat het virus je nu bespringt. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent, jezusmina.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 8:24

Heb ik ook al gedacht. Als het dan toch moet dan maar nu, zoiets! Om er het volgende moment weer op terug te komen :)

marcelhermus
marcelhermus19 mrt. 2020 - 15:50

wel voordeel. Na de storm zullen alleen de autisten overblijven. social distancing is aan ons veel beter besteed :)

1 Reactie
JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 3:50

Beetje zwarte humor kan geen kwaad op z'n tijd. :-)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout19 mrt. 2020 - 14:47

Oneens! Om de situatie beheersbaar te houden, had men maanden geleden al moeten kiezen tussen scenario's zoals in de vier plaatjes bovenaan weergegeven in dit WP-artikel: https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/ Dat is niet gebeurd en zelfs met een totale lockdown is een verloop zoals rechtsonder in die plaatjes waarschijnlijk in Nederland al niet meer te verwezenlijken. Helaas behoor ik niet tot de wiskundigen die dat duidelijk kunnen maken, maar er moeten knappe koppen zijn die het enigszins kunnen toelichten. Met de stompzinnige ad-populums van Wilders schieten we niets op. Maar deze zal over een dag of vier zijn ''gelijk'' claimen. Maar deze is net zo min in staat tot rationele argumenten als de rest van het zooitje.

4 Reacties
Peterrr2
Peterrr219 mrt. 2020 - 15:54

Gekke Geert claimt altijd zijn gelijk. Maar nu zeggen dat we maanden geleden al voor andere oplossingen hadden moeten kiezen is net zo je gelijk willen halen als GG doet.

Kuifje3
Kuifje319 mrt. 2020 - 18:58

Het was BaudeT, gesteund door gekke Geert die 28 januari vroeg om een spoeddebat over de aanstaande coronacrisis. Ook mij leek dat toen overdreven, maar gelijk hadden ze. Maar ja, met de wijsheid van nu... Ik ergerde me tijdens het debat toch wel aan BaudeT. Het heeft geen zin om nu (al dan niet terecht) het betwetertje uit te hangen. Ook de houding van de dierenpartij viel me trouwens zwaar tegen. Wat we nu nodig hebben zijn oplossingen voor het acute probleem en geen gezever over dierenwelzijn tegen iedereen die aan het woord was.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout19 mrt. 2020 - 19:54

@Peterrr Lezen is ook een kunst. Een spruit van mij maakte zich in januari in Thailand en vervolgens Australië al zorgen over het virus. Als ik het over scenario's heb, dan heb ik het over verschillende maatregels a.d.h.v. verschillende ontwikkelingen. Uiteraard niet over oplossingen in de voorafgaande maanden. Door het ontbreken van die scenario's werkte Bruins zich over de kop om tot een m.i. slechte oplossing te komen.

Peterrr2
Peterrr219 mrt. 2020 - 21:51

Arjan, niemand weet nu met zekerheid wat de beste oplossing voor dit probleem is. Achteraf natuurlijk wel. Dat is het punt dat ik wil maken. Meer niet!

Leontrotsky
Leontrotsky19 mrt. 2020 - 14:39

Zodra het aantal nieuwe coronagevallen per dag zal stijgen tot boven de duizend, en hoe sneller het aantal dagelijkse besmettingen zal toenemen zal de angst en paniek evenredig of nog veel sneller toenemen en zal de overheid gedwongen worden tot een totale lockdown, (gedwongen door eigen bevolking maar ook vanuit andere EU landen die bang zijn dat de vlam weer naar hun zal overslaan). Omdat het aantal besmettingen en de stijging van de besmettingen in Nederland op dat moment al veel hoger zal zijn dan in andere EU landen, zal de lockdown in Nederland nog vele malen strenger worden dan nu al gaande is in bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje

Auslander
Auslander19 mrt. 2020 - 14:18

In het geval van Corona pandemie en het uitblijven van sociale quarantaine naast de zieke of zwakke bejaarden, de eerste die zullen omvallen zijn de mensen in de lage kant van de samenleving die al over mindere kansen beschikken dan rijke of middenklasse burgers om het overleven. Dit is uiterste primitieve “immuniteit”s mentaliteit die men (in kapitalisme) kent.

Auslander
Auslander19 mrt. 2020 - 14:06

“lockdown … Als zo’n drastische ingreep toch komt, zal hij niet het gevolg zijn van wetenschappelijk inzicht maar van angst onder de burgers en het verlangen bij autoriteiten om daadkracht te tonen.” Corona is een infectieziekte met dood als gevolg, en dood leidt inderdaad niet tot immuniteit . Daarom in het geval van corona kan de “herd immunity” niet van toepassing zijn wel een sociale zelfdoding! Welke andere wetenschappelijke bewijs heeft Han dan nodig?

8 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper19 mrt. 2020 - 14:24

[ Corona is een infectieziekte met dood als gevolg, en dood leidt inderdaad niet tot immuniteit . Daarom in het geval van corona kan de “herd immunity” niet van toepassing ] Mazelen is eveneens een infectieziekte met (mogelijk) dood als gevolg (1 op 1000 gevallen). Bij de bestrijding van mazelen door vaccinatie is herd immunity wel degelijk een dingetje.

Auslander
Auslander19 mrt. 2020 - 15:03

@ Nick the Stripper Tegen Corona is (nog) geen vaccine gevonden en men weet (nog) niet of de besmetting kan leiden tot immuniteit. Daarom is grootschalige quarantaine nu wel de enige juiste maatregel. Met gokken kan men in dit geval weinig bereiken.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg19 mrt. 2020 - 17:00

@ Auslander "Corona is een infectieziekte met dood als gevolg, en dood leidt inderdaad niet tot immuniteit . Daarom in het geval van corona kan de “herd immunity” niet van toepassing zijn wel een sociale zelfdoding! Welke andere wetenschappelijke bewijs heeft Han dan nodig?" Om te beginnen: je reactie is geen "wetenschappelijk bewijs", maar -en dat is niet onaardig bedoeld- kletsplaat. "Immuun" zijn mensen in infectiologisch inzicht als hun afweersysteem een ziekteverwekker onschuldig maakt, vóór er klinische symptomen ontstaan. Dat immuunsysteem moet zo'n ziekteverwekker daarvoor herkennen. Dat doet hij door vlaggetjes te maken waarmee zo'n ziektekiem wordt gelabeld, de zogenaamde antilichamen (of: immunoglobulinen). Zodra een mens antilichamen begint te maken tegen een verwekker, komt de afweerrespons op gang, en kan een mens genezen. Bij vaccinaties spreekt men vaak over "titers"; de hoeveelheid circulerende antilichamen per volume-eenheid bloedserum. Als een titer hoog genoeg is, heeft een ziektekiem geen kans: hij kan het lichaam wel binnendringen, maar wordt onschadelijk gemaakt voordat hij schade kan aanrichten. Zo'n persoon wordt "immuun" genoemd. En omdat een ziektekiem zich in een dergelijk lichaam niet kan vermenigvuldigen, krijgt hij ook niet de kans zich te verspreiden. Misschien is het je ontgaan, maar er is wel degelijk een antilichaam tegen SARS-CoV-2 gevonden in het bloed van mensen die genezen waren. Mensen kunnen dus een immuunrespons maken. En dat antilichaam is gevonden bij mensen die genezen zijn. Mensen kunnen dus ook een adequate titer opbouwen waarmee ze het virus de baas kunnen worden, het overgrote meerendeel bovendien dermate snel dat er slechts sprake is van een mild ziektebeeld. Kortom: een infectie met SARS-CoV-2 is geen doodsoordeel (zoals breed bekend). En indien er genoeg "immunen" zijn, kan een virus zich niet adequaat verspreiden binnen de populatie, hetgeen ook wel "herd immunity" genoemd wordt. Herd immunity is de onvermijdelijke uitkomst van een pandemie waarbij er (ook) mensen genezen. Tenslotte dit: "de eerste die zullen omvallen zijn de mensen in de lage kant van de samenleving die al over mindere kansen beschikken dan rijke of middenklasse burgers om het overleven." Zeg dat tegen de mensen op de Huisartsenposten, SEH's en IC's (allemaal HBO- of nog hoger opgeleid!) die zonder aanziens des persoons alles in het werk stellen levens te redden - zij zijn degenen die het hoogste risico lopen. Zij zullen je dankbaar zijn voor dergelijk populistisch geleuter.

7anpau1
7anpau119 mrt. 2020 - 17:02

de dood leidt juist tot de ultieme immuniteit.

Auslander
Auslander19 mrt. 2020 - 18:35

@ Hanneke Kouwenberg “je reactie is geen “wetenschappelijk bewijs”, maar -…- kletsplaat.” Natuurlijk ik klets maar wat. Is dat ook geldend voor de experts? Lees de volgende: http://bit.do/fC3RT Ik kan je op nog meer van dit soort onwetenschappelijke “kletsplaat” aanwijzen hoor! “dergelijk populistisch geleuter” Ach ja, ook de militairen krijgen levenslang een (populistisch te benaderen) gratis “loon” om niks te doen, en als er een oorlog komt zijn ze diegene die in de vuurlinie moeten gaan staan en niet mijn schoonmaker buurvrouw. of de mevrouw “kletsplaat” Kouwenberg. Bovendien je hebt weinig begrepen van mijn laatste reactie over de (weerbaarheid van de) lage kant van de samenleving!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 0:04

Als ik Maxima was od Alexander had ik geen moeite me thuis terug te trekken. Met zo'n huis en zo'n tuin ( natuurgebied)! Dat is toch anders dan op een klein flatje 4 hoog achter lijkt me.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2020 - 10:10

Nick the Stripper 19 maart 2020 at 15:24 voorlopig ontstaat immuniteit tegen corona nu als gevolg van een niet letaal verlopende infectie. Het begin is er al m.n. onder het zorgpersoneel.

Jozias2
Jozias220 mrt. 2020 - 22:47

Allereerst: top uitleg van Hanneke! @DanielleDefoe: je zegt "Het begin is er al m.n. onder het zorgpersoneel." Het is zelfs veel positiever: - dagen geleden was onder zorgpersoneel 5% van de mensen met klachten besmet. MAAR: dit is niet opgelopen in het ziekenhuis maar daarbuiten (volgens de directeur van Erasmus MC). Het begin is er dus niet alleen onder zorgpersoneel maar onder alle groepen van de bevolking.

Rode druppel
Rode druppel19 mrt. 2020 - 13:50

Ik ben voor een lockdown, oa uit eigen belang. De laatste 2 weken tweemaal opgenomen geweest, eenmaal in isolatie gelegen en eenmaal op IC. Kon nadat ik op kamer gelegd was al na 16 uur het ziekenhuis verlaten omdat de eerste corona patient was binnen gekomen. Voor mij is momenteel corona dodelijk. Voorkomen is beter dan genezen, Wilders heeft gelijk.

6 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky19 mrt. 2020 - 14:40

Wilders heeft niet gelijk, maar u hebt wel gelijk

Jozias2
Jozias219 mrt. 2020 - 15:51

Een Lock down voor iedereen van 60+ en een zwakke gezondheid. Dan kunnen de jongeren redelijk gedoseerd ziek en weer beter worden en zo, als het goed is, immuun worden zonder de zorg te overbelasten. Daarna langzaam aan de ouderen weer de straat op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mrt. 2020 - 21:54

Niet iedereen beschikt over voldoende "jongeren" in zijn/haar omgeving die het contact met de buitenwereld kunnen onderhouden. Quarantaine voor 60plussers is ook onmogelijk. Het zijn er al bijna 5 miljoen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 0:02

Ik vraag me af wie die ouderen werkelijk moeten beschermen. Als het om die ouderen ging dan lieten ze het wel aan die ouderen over.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 0:14

Rode Druppel Beterschap overigens. Dat wilde ik eerst zeggen, sorry. Ik hoop dat je wat beter bent nu. Maar het klinkt nog niet echt goed moet ik zeggen! Ik blijf sowieso thuis, ben altijd hoog-risico-patiënt en kan sowieso slecht vooruit. moet al met iedere normale griep heel erg uitkijken en moet ook dan kleinkinderen op afstand houden, maar dat is niet zo lang. Het valt nu echt niet mee, zeker niet als je al die tijd thuis moet blijven. En die vreselijke stilte.

Jozias2
Jozias220 mrt. 2020 - 21:02

Als je een lockdown voor heel Nederland overweegt dan kan dat ook voor de 60+. Je kunt bijvoorbeeld Picnic en andere diensten exclusief bij deze groep laten bezorgen als aanvulling. En de gemeente als back up voor mensen die daar geen gebruik van kunnen maken.

Frits Jansen
Frits Jansen19 mrt. 2020 - 13:34

Rutte bekende zelf hysterie: van de deskundigen hadden de scholen van de week nog niet dicht gehoeven, maar het kabinet bezweek onder de maatschappelijke druk, nadat een club van medische specialisten zich ermee had bemoeid. Een viroloog had al gezegd dat de gemiddelde specialist weinig verstand heeft van virologie ("zoals je mij niet in een operatiekamer moet zetten"). Wat de lockdown betreft: in Duitsland mogen kroegen en restaurants overdag nog open zijn van zes tot zes. Lang geleden belandde ik na een wintersportongeval in een Frans ziekenhuis. Toen merkte ik dat Zuid-Europa al vrij dichtbij begint. We kunnen beter Duitsland als voorbeeld nemen. Met het optreden van Baudet gisteren is het dieptepunt van het populisme wel bereikt. Geheel volgens Het Populistisch Handboek pakte Baudet ook dit angstaanjagende onderwerp aan met niet meteen te weerleggen bangmakerij. Ik hoop dat het als een boemerang werkt, en men ook de bangmakerij over islam, "massa-immigratie" en "klimaat-hysterie" niet meer gelooft.

1 Reactie
JanB2
JanB220 mrt. 2020 - 9:08

"Van de deskundigen hadden de scholen van de week nog niet dicht gehoeven, maar het kabinet bezweek onder de maatschappelijke druk, nadat een club van medische specialisten zich ermee had bemoeid" Sinds wanneer gelden medisch specialisten als niet deskundig in deze? Zover is de zorg in Nederland nog niet gezonken!

Kuifje3
Kuifje319 mrt. 2020 - 13:30

Een lockdown is misschien wel de enige manier om de ziekte te beteugelen. Ik heb zelf diabetes en ben dus in de gevarenzone. Aan de andere kant gaat een lockdown mij enorme problemen opleveren omdat mijn nieuwe woning over een maand opgeleverd moet worden en hele hordes aan aannemers dan aan de slag moeten. Ook mijn tegels (Italie) en nieuwe meubels (China) zouden wel eens niet op tijd geleverd kunnen worden. Wat wijsheid is? Ik weet het niet. Voorlopig mag ik niet naar mijn werk en krijg ik wel uitbetaald.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mrt. 2020 - 13:19

Wat moet ik denken van dit nieuws? https://www.nu.nl/coronavirus/6038728/nederlands-bedrijf-maakt-miljoenen-mondkapjes-voor-azie-amper-voor-hier.html

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mrt. 2020 - 23:08

In NoordNoorwegen worden nu mondkapjes geleverd voor het ziekenhuispersoneel die door mensen thuis gemaakt zijn. Kan kennelijk ook.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 0:08

DanielleDefoe Heb jij de link gelezen. Er wordt hier geschreeuwd door huisartsen en ziekenhuizen om mondkapjes en dan laat een ministerie dat liggen, terwijl ze hier in Nederland n.b. voor Azië gemaakt worden? En dan maar klappen voor de KLM omdat ze er wat uit China cadeau hebben gekregen? Dat is toch niet normaal?

Mr x Mr y
Mr x Mr y19 mrt. 2020 - 13:04

“ zal hij niet het gevolg zijn van wetenschappelijk inzicht maar van angst onder de burgers en het verlangen bij autoriteiten om daadkracht te tonen” Ik zie om mij heen dat er juist geen sprake is van angst. Veel jongeren en mensen onder de 60 zijn helemaal niet bang om het virus te krijgen. Waarom blijven ze dan thuis? Ze nemen eigen verantwoordelijk. Ze willen voorkomen dat de ic te druk wordt. Ik merk dat men elkaar daar ook op aanspreekt. Mijn buurman kan het zelf prima vinden om nog allemaal klantafspraken te hebben. Ik spreek hem er op aan wat voor gevolg dat kan hebben op de gezondsheidszorg. Daarom werk ik ook thuis. Dat heeft niets met angst te maken, maar met solidariteit. We letten een beetje op elkaar. We blijven thuis voor een ander.

Sonic2
Sonic219 mrt. 2020 - 12:58

Ik denk dat er 1 ding verstandig is. Je beleid afstemmen op Intensive care bedden. Dat is het zeer, zeer grote probleem. En dat vat de corona crisis( naast de economische gevolgen) het beste samen. Dat is het enige wat relevant is de komende maanden. Zorgen dat dat deel van onze zorg niet overbelast zijn. En als we om dat te beschermen in volledige lockdown moeten. Tja. Maar voor de rest is de hysterie ook verschrikkelijk. We hebben 17 miljoen mensen in dit land. Reken het in percentages uit met betrekking tot besmettingen en doden. En over die lockdown . Er zijn al genoeg beperkingen opgelegd. Je mag veel meer niet als wel.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje319 mrt. 2020 - 18:41

IC bedden hoeven niet eens. Het belangrijkste zijn bedden met beademingscapaciteit.

JanB2
JanB219 mrt. 2020 - 12:46

We zullen zien. Als binnen nu en 10 a 14 dagen een consequente afname in het aantal nieuwe besmettingen per dag te zien is dat vanuit Frankrijk gemeld wordt dan weten we wat ons te doen staat. En hebben we tot die tijd zelf niets gedaan dan mogen we spreken van tijd die verloren is gegaan. Tenzij onze eigen maatregelen een soortgelijke afname laten zien. En je kunt de zaken ook in zekere zin omdraaien natuurlijk. Ga in lock-down. Kijk wat het effect is. Is dat onvoldoende dan kun je altijd weer de lock-down versoepelen danwel opheffen. Maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

5 Reacties
7anpau1
7anpau119 mrt. 2020 - 13:19

Nee, want ook zo'n afname is alleen tijdelijk en is een lock down geen permanente oplossing. Een lock down is alleen bedoeld om tijdelijk de curve iets naar beneden te brengen. Bovendien is er in Frankrijk ook geen complete lock down. Ook daar zijn heel veel mensen aan het werk. Het verschil met NL is minimaal.

Jozias2
Jozias219 mrt. 2020 - 13:45

Want nu doen we niets om verspreiding tegen te gaan?

JanB2
JanB219 mrt. 2020 - 17:37

Altijd weer die verwarring om wat er onder een lock-down wordt verstaan! Wilders en Baudet zijn daar ook ten dele debet aan. Die willen mensen opsluiten in hun huis. Dat is niet en dat kán niet aan de orde zijn, ook om praktische redenen. Er moeten essentiele sectoren draaiend kunnen blijven, er moet als het enigzins kan gewerkt kunnen blijven worden ( al was het maar her en der). Permanente oplossingen zijn er niet, althans niet op korte termijn. Een permanente oplossing zal uiteindelijk bestaan uit groepsimmuniteit ondersteund (of gefinaliseerd) door een vaccin. Sturen op groepsimmuniteit is echter waanzin (en uiterst riskant, met sowieso enorme negatieve gevolgen). Groepsimmuniteit komt vanzelf (heel langzaam). Wat je nu moet doen is tijd winnen om op een vaccin te wachten. Het virus zoveel mogelijk smoren. Daartoe kan een lockdown dienen, aangevuld met (of parallel aan) eventueel de aanpak in Zuid-Korea en Taiwan (de curves met het antal besmettingen tegen de tijd in die landen zijn op z'n zachtst gezegd interessant (in positieve zin)). Periodes van lock-down kun je dan afwisselen met periodes waarin je de teugels wat laat vieren. Alleen zo win je tijd om op een vaccin of een medicijn te wachten, alleen zo voorkom je duizenden doden. Nederlanders zullen voor minstens een jaar hun leven totaal anders in moeten gaan richten. Ik merk dat velen daar problemen mee hebben. Ik zou zeggen: wen er maar aan. PS En mocht een aanpak gebaseerd op alleen een lock-down niet effectief blijken dan kun je in ieder geval dat meteen wegstrepen als mogelijke oplossing. Maar dan hebben we het in ieder geval geprobeerd.

Sonic2
Sonic219 mrt. 2020 - 20:53

@ Jan B Misschien nog goed om dat voor de verkiezing in 2021 ondernemers aan hun verstand te brengen. Dat clowns duo wil 4 weken een TOTALE lockdown. 4 weken lang. En dan pas langzaam sectoren open gooien. Zeg je gehele omzet maar gedag.Het hele boekjaar 2020 en ook 2021. 4 weken lockdown. 7 Anpau1 legt al heel goed uit dat een lockdown geen permanente oplossing is. Baudet en Wilders willen de economie voor de komende tien a vijftien jaar de nek omdraaien. Sowieso is het een enorm groot misverstand dat de economie in goede handen is van rechts. Of het nu om VVD/ CDA/ PVV/FvD of D66 gaat. Wil je een goedlopende economie. Stem nooit rechts. Nooit maar dan ook nooit. Het werkte niet eind jaren 70. Begin jaren 80 zorgde het extreme bezuinigen van het kabinet ook alleen maar voor nauwelijks economische groei. In 2003 en 2004 ook alleen maar drama. In de jaren 10 ook. En de PvdA was toen zo dom om op de schoot van de VVD te kruipen. Lockdown levert alleen een implosie van de economie op. Nog meer paniek. Nog meer angst. Levert niets op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mrt. 2020 - 6:46

Als ik hier op straat kijk dan hebben we al praktisch een lock-down, maar dan wel vrijwillig.

Pensionada2
Pensionada219 mrt. 2020 - 12:01

De meerderheid houd zich inderdaad aan social distancing maar er zijn nog steeds mensen die vinden dat ze toch op hun kleinkinderen kunnen passen; dat ze hun verjaardag toch in een breder gezelschap kunnen vieren; in een groepje kunnen gaan fietsen. Kortom die dingen doen die op dit moment niet slim zijn. Op dit moment moet alles er op gericht zijn om het aantal zieken zo laag mogelijk te houden. Gelukkig is dat nu ook streven van kabinet en rivm. In de toespraak van afgelopen maandag kreeg ik toch de indruk dat de doelstelling was om immuniteit op te bouwen door relatief gezonde mensen het virus op te laten lopen en de kwetsbaren te beschermen. Gelukkig kijken nu alle partijen niet meer naar dit scenario en zit er helemaal niet zoveel verschil meer in de coalitie aanpak en de Wilders/Baudet aanpak. Bij de coalitie aanpak geeft men meer advies. Zolang dit advies door iedereen wordt opgevolgd dan is dit goed.

Dehnus
Dehnus19 mrt. 2020 - 11:56

Jup, neem nu dat nieuwe cruise schip. Wat zeggen de doctoren van het WHO, die ervaring hebben met dit soort dingen - het zijn bijvoorbeeld artsen die gewerkt hebben in Afrika waar een ziekte heerste en ze met gelimiteerde middelen moesten doen wat ze konden -? "Laat mensen gewoon per persoon van het schip af, test ze en krijg zo een beeld van wat er aan de hand is zodat je kunt besluiten wat te doen!" Wat doen de "Sterke leiders! TESTOSTERON RAAAH!"? "LOCKDOWN! NIET TOELATEN! ER OP LATEN! RAAAAH ZIE HOE STERK IK BEN TIJDENS JULLIE ANGST! TOTAAL ALPHA MANNETJE RAAH!" Gevolg? Waar er dus eerst 3 gevallen zijn, met misschien meerdere omdat het een cruiseschip is gevuld met mensen - dus een paar dozijn max -, heb je nu dus over de duizend besmetting tegen de tijd dat deze mensen van het schip af mogen, want iedereen besmet elkaar. En daarna sturen we ze lekker naar huis! :P Hoe help je een virus! :P.

Audio
Audio19 mrt. 2020 - 11:53

@Han Ik vind jouw verhaal wel realistisch maar ook ietwat negatief, Zij noemt die in haar column "Lang leve dit waanzinnig georganiseerde land". Zij geeft de juiste mensen de credits. De paarden die het verdienen krijgen nu wel de haver.

1 Reactie
Audio
Audio19 mrt. 2020 - 11:56

Hier is een gedeelte van een zin weggevallen: "Sheila Sitalsing ziet nog wel wat lichtpuntjes".

Rechtse Bal4
Rechtse Bal419 mrt. 2020 - 11:50

Lockdown in US is ondenkbaar gezien de vrijheidsdrang van de inwoners, evenals Indonesie, Suriname vanwege de sociale instelling van de mensen. In Nederland zat men van oudsher al de hele Zondag achter het raam; het zit dus in onze DNA om een eenzame quarantaine lijdzaam te ondergaan. En dat thuiswerken … ook van oudsher zit er geen greintje verantwoordelijksgevoel of discipline in de Hollander … het is nog nooit zo druk geweest in drankwinkels, tuincentra en DHZ winkels .. iedereen is zijn gangetje aan het witten of grasmaaien of platzuipen momenteel

3 Reacties
Peterrr2
Peterrr219 mrt. 2020 - 13:12

En dat thuiswerken … ook van oudsher zit er geen greintje verantwoordelijksgevoel of discipline in de Hollander … het is nog nooit zo druk geweest in drankwinkels, tuincentra en DHZ winkels .. iedereen is zijn gangetje aan het witten of grasmaaien of platzuipen momenteel Kan het nog populistischer en dieper vanuit de onderbuik. Of Rechtse Bal, heb jij onderzoeksgegevens waaruit je citeert?

Frits Jansen
Frits Jansen19 mrt. 2020 - 13:39

Ik dacht dat het raadzaam was je slokdarm regelmatig te ontsmetten met een alcoholhoudende vloeistof. Prettiger bovendien dan een stuk desinfecterende zeep opeten.

Paul250371
Paul25037119 mrt. 2020 - 20:19

"Lockdown in US is ondenkbaar gezien de vrijheidsdrang van de inwoners, evenals Indonesie, Suriname vanwege de sociale instelling van de mensen." Als je dit soort rare generaliserende teksten schrijft alsof het feiten zijn dan ben je niet lekker.

webmaatje
webmaatje19 mrt. 2020 - 11:50

Omsat er geen zichtbare vijand is, zal binnenshuis de stress na een week lockdown toeslaan. In Italië zijn al vele tintallen doden door de stress van het binnen op elkaar zitten. Dat meldde gisteravonf een ZDF-actualiteitenprogramma Ik ga zo en zo niet binnen blijven... zeker niet nu ik weet dat de zomer warmer wordt als vorig jaar, zoals Duitse meteologen voorspellen aan de hand van hun gegevens. Dan wil ik wel met mijn benen in een teiltje koel water zitten om af te koelen, maar nu niet. Wij slaan maar vast wat ijs (geen liters) in, straks zijn de vrieskasten ook nog eens leeg.in de supermarkt. Wie geen werk meer heeft, kan bij Amazon solliciteren. ze zoeken wel 100.000 medewerkers door de drukte dat iedereen online bestelt Zo kun je winkelstraten en steden ook op termijn onleefbaar maken door alles nu dicht te gooien.en mensen op te sluiten in hun huis.

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen19 mrt. 2020 - 13:45

U bedoelt dat men inventieve oplossingen gaat zoeken die ook na de crisis hun waarde houden? Winkelstraten waren al stiller geworden. Een winkel is ook een hele dure, onhandige manier om handel te drijven. De uitgestalde goederen zijn dood kapitaal, en als klant krijg je geen goed beeld van wat er te koop is. Eigenlijk hebben we alleen nog supermarkten nodig voor versartikelen. En die zijn nu ook nog open. En vooral vrouwen "shoppen" om op ideeën te komen, al mag ik graag in een mediamarkt spieden naar gadgets.

webmaatje
webmaatje19 mrt. 2020 - 20:43

@Frits Jansen Als je als ik je arm niet kunt strekken, dan is een echte winkel een uitkomst om uit te proberen hoe zwaar iets is om op te pakken en handig vast te houden. Ik heb laatst per telefoon gevraagd een naaibox te wegen die ik als enige btuikbare in het internet zag.Gelukkig bleek die maar 1 kilo dus gelijk maar besteld. Met inhoud wordt zoiets voor mij dan net tilbaar. ik denk niet dat ik de enige ben die zulke problemen heeft. Bestellen in het internet doe ik alleen maar als een uitgebreid adres met telefoonnummer voor service makkelijk te vinden is. In principe koop ik alles gewoon in een winkel

Eric Minnens
Eric Minnens19 mrt. 2020 - 11:49

"Ik heb de afgelopen dagen uitgebreide wandelingen gemaakt en het wordt steeds stiller op straat. Je moet werkelijk je best doen om iemand te besmetten" In Amsterdam idem dito. Ook ik heb foto's gemaakt a la Van Jole's Lijnbaan, van het Museumplein, het Spui, de Dam, het Leidseplein, het Damrak, de Wallen, en nog zo wat. Heerlijk rustig. Geen rolkoffertjes, geen toeristen. Een lockdown is op dit moment (slag om de arm) inderdaad volstrekt overbodig.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mrt. 2020 - 12:23

Mijn hoogleraar heeft ons een geluidsfile gestuurd en de vertalingen schriftelijk gecorrigeerd. Ik zit vele malen liever in een collegezaal met medestudenten, dan dagen lang op mijn eentje gekluisterd aan een scherm.

Frits Jansen
Frits Jansen19 mrt. 2020 - 13:48

Ik fietste langs een oversteekplaats waar een groepje mensen stond te wachten voor het rode licht. En net toen ik voorbij kwam kreeg iemand uit die groep - geheel onbeschermd - een niesbui. Moet de conclusie zijn dat je niet te dicht langs de stoep moet fietsen? Enfin, ik hoop dat ik dit overleef.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart19 mrt. 2020 - 15:23

In de parken: copulerende jongens en meisjes, zover het oog reikt. De laatste kans, wellicht.

OlavM
OlavM19 mrt. 2020 - 17:56

@ Grietje Vleeshart: Ik zie ook al de minder vrolijk stemmende beelden a la Salò (de 120 dagen van Sodom, van Pier Paolo Pasolini) voor me.....

Markzelluf
Markzelluf19 mrt. 2020 - 11:39

‘Want nuchter zijn de Hollanders niet’. In welk land voldoet de aanpak dan wel aan jouw criteria, Han?

JoepJos
JoepJos19 mrt. 2020 - 11:32

Ik stop elke keer met lezen als het woord Baudet (voorman van de allerlaatste partij waar ik ooit op zou stemmen), de ideale Godwin, valt. Over Nederlandse nuchterheid gesproken.

2 Reacties
Zandb
Zandb19 mrt. 2020 - 13:08

Joep Ik zou al eerder ophouden, als ik jou was. Dan hoef je het woord 'godwin', waarvan ik me afvraag of je de betekenis wel kent, niet eens te gebruiken.

Paul250371
Paul25037119 mrt. 2020 - 20:24

Geschiedenis gebruiken om hedendaags extreem rechts herkennen en belangrijker, te benoemen vind jij dus een probleem. Waarom?

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye19 mrt. 2020 - 11:16

Baudet en Wilders willen ook een totale lockdown. Lijkt me een goed plan.

4 Reacties
Sonic2
Sonic219 mrt. 2020 - 13:03

Wat Baudet en Wilders willen is een 4 weken durende volledige lockdown. 4 weken! Laat het even op je inwerken. Nog 4 weken waarin de economie volledig stil ligt. Waarbij je nog moet afwachten als je alles open gooit of het niet opnieuw oplaait. Je zult maar ondernemer zijn en op Baudet gestemd hebben. Als het aan Baudet ligt gaat je zaak de komende weken dicht. En dan al die maatregelen. De overheid kan nog niet eens toeslagen uitbetalen. Laat staan al die maatregelen goed uitvoeren. Maar Baudet en Wilders zijn op hun "best" nu. Je mag niets relativeren van al die angstschreeuwers, maar de kans dat PVV en FvD stemmers door hun veelvuldig consumptie van vlees, alcohol en vooral shag om het leven komen is veel groter als een virus of een aanslag. En voor de rest heb ik wel genoeg woorden vuil gemaakt aan die 2. Die krijgen al veel te veel eer. Op de electorale schroothoop horen ze. En al dat volk wat er nog op stemt moet zich kapot schamen. U voorop.

e men
e men19 mrt. 2020 - 14:06

@Sonic, als het voorstel van lockdown afkomstig was geweest van een linkse partij, had je dan ook zo gereageerd of had je dat voorstel dan de hemel ingeprezen?? Uiteraard het laatste, het beangstigd mij dat er zovelen op deze site zijn die de heer Van Der Horst in alles wat hij schrijft, volgen, goed / uitstekend vinden maar de realiteit niet onder kunnen én willen zien!

OlavM
OlavM19 mrt. 2020 - 17:48

@ e man: [....dat er zovelen op deze site zijn die de heer Van Der Horst in alles wat hij schrijft, volgen, goed / uitstekend vinden maar de realiteit niet onder kunnen én willen zien!] Zo veel zijn dat er niet. De meesten (uitgezonderd de uitgesproken rechtse figuren en trollen) zijn meer of minder kritisch ten opzichte van de schrijver, en het meer of minder eens met zijn opinie, al naar gelang het onderwerp en de inhoud. Wat je beweert klopt niet.

JanB2
JanB219 mrt. 2020 - 22:01

Voor henzelf? Zonder meer!!!

Erik Tervoort
Erik Tervoort19 mrt. 2020 - 11:15

Han, "Als zo’n drastische ingreep toch komt, zal hij niet het gevolg zijn van wetenschappelijk inzicht maar van angst onder de burgers en het verlangen bij autoriteiten om daadkracht te tonen." Dit standpunt is inmiddels ingehaald door de realiteit. Ab Oosterhaus (ook een deskundige) zegt gisteravond bij Op1 dat een lockdown met handhaving toch noodzakelijk is. De reden die hij aangeeft is dat individuen zich onvoldoende houden aan de "social distaning" als het niet wordt afgedwongen. Het is ook niet waarschijnlijk dat alle landen om ons heen overdrijven en alleen wij het bij het rechte eind hebben. Het RIVM heeft haar standpunten inzake corona ook al vaker moeten aanpassen. Verder ben ik het eens met je betoog, bijvoorbeeld mensen (wanbetalers) uit hun huis zetten doe je nu inderdaad ook niet.

Ivan61
Ivan6119 mrt. 2020 - 11:05

De prijs is nu al hoog. De mensen overlijden. Onze regering doet dat prima en onze samenleving ook. De banken werken ook mee. Niemand heeft toverstok en deze ontwrichting ( geen crisis) zal nog enige tijd duren, Een van de gevolgen van ontwrichting is dat de maskers vallen en mensen laten hun ware gezicht zien.

1 Reactie
Zandb
Zandb19 mrt. 2020 - 13:14

Sarajlija Als u dat stelt "De maskers vallen en mensen laten hun ware gezicht zien" maar u stelt ook dat onze regering en wij, als samenleving, het goed doen, ja zelfs de banken werken mee, wat bedoelt u dan te zeggen?

prgrssf
prgrssf19 mrt. 2020 - 11:01

We zitten eigenlijk al in een lockdown. Horeca dicht. Scholen dicht, beperkte kinderopvang. Thuiswerken en onderwijs vanuit thuis. Richtlijn voor sociale distancing (en hygiëne). En voor mensen met klachten of kwetsbare mensen oproep tot zelfisolatie. Alleen niet-EU burgers met een goede reden mogen naar Nederland reizen. Nederlanders wordt gevraagd niet onnodig naar het buitenland te reizen (want ze komen dan ook weer terug). Sommige winkelketens sluiten al uit zichzelf de deuren. En dan vergeet ik nog vast wel iets.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus19 mrt. 2020 - 12:01

En dat is niet erg, maar scholen moeten we een oplossing voor vinden, zodat we de kinderen niet falen in hun ontwikkeling (sommigen hebben gewoon echt die structuur nodig!). Dat kunnen we bijvoorbeeld doen door klassen en pauzes op te splitsen en veel meer afstand tussen kinderen, en dan roteren met ouders voor de klas, zodat een ouder zeg maar elke maand 1 a 2 keer voor de klas hoef te staan. De leraren kunnen dan hun lesplan plannen, en met de ouders overleggen. En er zijn zo nog wel meer kleinere dingetjes die we daar boven op nog kunnen doen om besmettingskansen tot bijna nul terug te brengen. Terwijl we nog steeds kinderen niet een achterstand in hun ontwikkeling laten oplopen. Is dat leuk? Nee.Is dat populair? Nee. Maar anders dan Horeca (en die krijgen het financieel ook heel moeilijk dat is ook erg), zijn scholen gewoon heel belangrijk.

Peterrr2
Peterrr219 mrt. 2020 - 13:15

@Dehnus, kinderen hebben structuur nodig... en dan komen met... ouders voor de klas. Serieus?

[verwijderd]
[verwijderd]19 mrt. 2020 - 10:58

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Max6
Max619 mrt. 2020 - 13:33

Ook als je in lockdown zit doen twitter, facebook, etc het nog steeds ;-)

de Boer2
de Boer219 mrt. 2020 - 10:55

Als de Boer een bekend historicus was in plaats van een Boer, dan zou ie toch een vergelijking hebben getrokken met de Oorlog, of als die te lang geleden was, dan maar aan een van recenter datum. Daarvan zijn er genoeg. Dit inkluizen is als een rimpeling van de vijver vergeleken met een oceaan. Dat hier geconstateerd wordt dat de ratio het tegen de emotie even aflegt is plagiaat. Van der Horst schrijft gewoon over wat de Boer in zijn bescheidenheid al eens opmerkte. Maar denk nou niet dat de Boer de wave aanvangt.. Onnodig polariseren is hem als een spijker in zijn gebarsten klomp.

r d h
r d h19 mrt. 2020 - 10:53

Wederom zinnige woorden. Wellicht is het een idee on een petitiente starten. Wij willen geen lockdown om wat tegengewicht aan thierry en greet te geven.

1 Reactie
Jozias2
Jozias219 mrt. 2020 - 12:40

en aan van Jole?

Jozias2
Jozias219 mrt. 2020 - 10:41

Wat mij opviel maar nauwelijks aandacht krijgt in de media is dat de directeur van het Erasmus MC aan het einde van de uitzending van Op1 zei dat er bij het Erasmus MC ruim 900 personeelsleden met lichte klachten zijn getest en dat bij 50 het virus daadwerkelijk aanwezig was. Dat op zichzelf is niet heel vreemd als je bedenkt dat deze mensen meer dan gemiddeld met patiënten met het virus in aanraking komen. Maar de zin daarna was nog opvallender: uit het onderzoek van de stam van het virus bleek dat deze personeelsleden het virus niet hebben opgelopen in patiënten contact maar vanuit hun eigen sociale contacten. Daarmee is deze groep medewerkers opeens veel representatiever voor de 'gemiddelde' Nederlander. Als je dit doortrekt zou je kunnen concluderen dat 5% van alle mensen met klachten besmet zijn met het Corona virus. Op dit moment heeft ongeveer 1 op de 7 mensen griepklachten dus dan zou je kunnen afleiden dat ongeveer 120.000 mensen nu besmet zijn met het Corona virus (de hele ijsberg). Als je dan kijkt naar de huidige IC bezetting (het topje van de ijsberg) dan zou dat eigenlijk veel positiever zijn dan alle beelden die nu worden gedeeld. Zeker omdat het effect van de meeste maatregelen pas volgende week merkbaar zullen worden.

MountEverest
MountEverest19 mrt. 2020 - 10:27

@Han "Toch zal binnen een week de fatale combinatie van angst en daadkracht ook ons land totaal op slot gooien want nuchter zijn de Hollanders niet. De prijs zal hoog zijn." Als er toe wordt besloten onder druk van onderop, hoeft de regering het besluit alleen nog maar te bekrachtigen, heel veel winkels en bedrijven zijn al dicht. Zaterdag zal dan bekend gemaakt worden dat de regering het overweegt, zondag zal het besluit genomen worden. Net als bij de scholen. "Wie geen printer heeft of alleen maar lege cartridges, moet de tekst van het hele formulier overschrijven en de zo ontstane pampieren brief aan elk straatdictatortje in uniform tonen die er op barse toon om vraagt." Dit slaat echt nergens op. Als er geen politie meer zou zijn, vervalt de maatschappij al heel snel in chaos, dat zag je al bij het hamsteren. Wij zijn toch al een anarchistisch volkje.

6 Reacties
Zandb
Zandb19 mrt. 2020 - 11:09

Mount Als het feit dat er geen chaos ontstaat dan van zo'n papiertje afhangt.... Veel belangrijker is de situatie waarin iemand op straat aangetroffen wordt; iemand die in het midden van nergens waqndelt, bijvoorbeeld of mensen die in de drukte nog een stukje willen wandelen. Middel en doel moeten wel enigszins in elkaars verlengde liggen.

Peterrr2
Peterrr219 mrt. 2020 - 11:52

Wij zijn toch al een anarchistisch volkje... Dat hamsteren gebeurde alleen in Nederland?

LaBou
LaBou 19 mrt. 2020 - 12:06

De gemiddelde Nederlander dénkt dat hij een anarchist is. In werkelijkheid is het een slaafse volger. Niet voor niets wordt de Nederlander omschreven als een Duitser die melk drinkt i.p.v. bier.

Peterrr2
Peterrr219 mrt. 2020 - 13:17

@LaBou, dé Nederlander bestaat niet, laat staan dé gemiddelde Nederlander. Kap nou eens met die onzin.

Frits Jansen
Frits Jansen19 mrt. 2020 - 13:53

ter geruststelling: in Duitsland wordt ook hevig gehamsterd. Zodat supermarkten van sommige spullen per klant alleen nog "haushaltsübliche" hoeveelheden leveren (= zoals gebruikelijk in de huishouding). Waar het goed voor is plee- en keukenpapier te hamsteren ontgaat mij nog steeds.

LaBou
LaBou 19 mrt. 2020 - 22:28

@Peterrr: wat lul je nou eigenlijk? Of moest je nodig een brainfart kwijt?

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas19 mrt. 2020 - 10:18

En wederom gaat het om geld (korte termijn) dan om mensenlevens.. "ITALË offert haar economie op om haar bevolking te beschermen. NEDERLAND offert haar bevolking op om haar economie te beschermen." Bedankt Han voor de herinnering.

12 Reacties
Jozias2
Jozias219 mrt. 2020 - 10:46

Waar is uw mening op gebaseerd dat de bevolking wordt opgeofferd vanwege 'de economie'? Of is dat gewoon lekker roepen?

prgrssf
prgrssf19 mrt. 2020 - 11:05

Onzin! De Nederlandse economie krijgt een grote klap. En in Italië gaan mensen dood omdat de zorg niet geleverd kan worden.

Paul250371
Paul25037119 mrt. 2020 - 11:13

De vraag is wat schadelijker is voor de bevolking. Corona of bijvoorbeeld een ongekende economische depressie agv de lockdown.?

Peterrr2
Peterrr219 mrt. 2020 - 11:53

@Tamer, je ziet het goed hoor. In Italië doen ze het geweldig. Kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen hoor.

Herr Vorragend
Herr Vorragend19 mrt. 2020 - 12:00

idd prgrssf In Italië hebben ze al lang voor de corona-crisis hun economie om zeep geholpen. Ik weet niet precies waaraan maar zelf noemen ze het la dolce vita, of zoiets. Jeroen Dijsselbloem schijnt daar in het verleden wel eens wat over gezegd te hebben maar dat werd hem toen niet in dank afgenomen

LaBou
LaBou 19 mrt. 2020 - 12:06

In Nederland ook. Het duurt hooguit wat langer.

Middenveld
Middenveld19 mrt. 2020 - 13:07

@Tamer Wat denken Han en jij dat een totaal kapotte economie op den duur met de volksgezondheid doet? De overheid doet er nu terecht aan alles in het werk te stellen dat bedrijven hun liquiditeit op peil kunnen houden en burgers hun portemonee ook gevuld zien blijven. In dat kader is de oproep van Han aan incassobureaus ook ronduit bespottelijk. Dat behoeft hopelijk geen toelichting. En misschien dat Han zich wil laten besmetten door lekker op elkaars lip te gaan zitten deze dagen?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 mrt. 2020 - 15:10

Als je de economie op nummer een zet laat je deze griep toch uitwoeden? Degenen die er aan overlijden zijn, als we de virologen mogen geloven, voornamelijk de ouderen, chronisch zieken en ander volk dat de economie niet nodig heeft. Nergens zie je dit laisser faire beleid in de praktijk toegepast. Dus wat wilt u nu eigenlijk beweren?

7anpau1
7anpau119 mrt. 2020 - 16:44

Correctie: Italië heeft eerst zitten slapen en zit nu met een clusterfuck van klasse. Vervolgens offeren ze onze economie, die van de Duitsers, de Finnen, de Luxemburgers en de Oostenrijkers op, want die kunnen gaan betalen voor de Italiaanse ellende.

OlavM
OlavM19 mrt. 2020 - 17:16

@ Jozias: [Of is dat gewoon lekker roepen?] Inderdaad: dat is het. Grote stappen, snel thuis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mrt. 2020 - 22:51

7anpau1 19 maart 2020 at 17:44 Doe die van de Zweden er dan maar bij. Vreemd genoeg hebben buurlanden Noorwegen en Zweden heel verschillende quarantaineregels. Zweden doet het rustig aan. De Noorse zijn heel streng.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas20 mrt. 2020 - 12:40

@Jozias & OlavM Sceanario 1 met de onzin dat wij een nog onbekende virus denken te kunnen controleren (onmogelijk) door groepsimmuniteit te creëren (onbewezen). Dat is maar wat lopen reopen. @prgrssf & Herr Vorragend In Italië gaan mensen dood omdat ook zij dachten dat een totale lockdown niet nodig was. Leer ervan. De klap die Italië nu krijgt is vele malen groter had het eerder een lockdown aangekondigd. @Paul Juist om die reden moeten wij geen risico nemen en een voorbeeld nemen aan landen waar het nu te laat is i.e. Italië. @Peterrr In Italië zijn ze te laat, en straks over een week of 2 hier ook.. @LaBou Dit komt omdat wij op korte termijn onze economie willen redden maar niet denken aan de lange termijn. Dat is mijn punt dus. @Middenveld Han en ik zijn het dus total niet met elkaar eens. Hij zegt GEEN lockdown komende weken, ik zeg WEL! Wat denkt u dat een lockdown van een jaar doet tegenover een lockdown van 3 weken waar ik voor pleit want die jaar lockdown gaat komen zo met alleen maar meer doden als gevolg en meer economische schade op de lange termijn. @FransAkkermans1947 Op de lange termijn gaan wij JUIST in lockdown moeten met alleen meer doden. @7anpau1 & DanielleDefoe Dus u bent het ermee eens dat zij te lang hebben gewacht met de lockdown en wij NU actie moeten ondernemen voordat wij Italië achterna gaan?

L.Brusselman
L.Brusselman19 mrt. 2020 - 10:17

Idd van die nuchterheid blijft niets over eenmaal op de proef gesteld.

Herr Vorragend
Herr Vorragend19 mrt. 2020 - 10:17

Ben het deze keer weer eens geheel met je eens. Ik heb me dan ook deze week weer eens extra geërgerd aan het stupide gratuite gekrakeel van Wilders en Baudet. Gelukkig bleek gisteren verder niemand in de TK het eens te zijn met beide heren maar ik ben uiteindelijk bang dat druk uit het buitenland alsnog gaat zorgen dat Wilders en Baudet hun zin krijgen.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus19 mrt. 2020 - 12:04

EN de schreeuwende Henken op internet zal er ook aan bijdragen. De asocialen willen dat iedereen zo ongelukkig is als zij, alleen dat maakt hun kortstondig gelukkig. EN dat zullen we krijgen op storm en hoog water indien nodig! Voor hun is dit hele gedoe gewoon een stuk gereedschap om hun zin te krijgen, buiten wat mensen die echt geloven en een stoornis zoals smetvrees of pleinvrees hebben. Maar die begrijpen vaak beter dat iets niet kan dan mensen zoals hierboven omschreven.

Zandb
Zandb19 mrt. 2020 - 10:16

Mensen letterlijk naar hun 'beweegredenen' vragen is gevaarlijker dan ze laten lopen en er dus verre van blijven. Als het voor te veel mensen nu nog niet duidelijk is, dat het vijf voor twaalf is, dan helpt niets ons meer van de ondergang.

1 Reactie
4Vier!
4Vier!19 mrt. 2020 - 16:07

Zandb 19 maart 2020 at 11:16 "Als het voor te veel mensen nu nog niet duidelijk is, dat het vijf voor twaalf is, dan helpt niets ons meer van de ondergang." Over welke 5 voor 12 hebben we het dan? Er zijn nogal wat klokken.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart19 mrt. 2020 - 10:14

Bij een crisis worden we allemaal socialisten. Ik las ergens dat in Wuhan er dit jaar naar schatting zo'n 75.000 minder mensen dood zullen gaan vanwege de verbeterde luchtkwaliteit. Hier en daar worden private partijen genationaliseerd. Zelfs het beteuterde, bekrompen en infantiele nationalisme van 'op straat spreken we Nederlands' gaat met de broek omlaag over de knie. Je moet een goede crisis niet verspillen. Uiteraard is 'n doemscenario niet denkbeeldig. Eerdaags zullen grote groepen haveloze geïnfecteerden als kuddes hoestende Zombies door de stad zwerven, achternagezeten door vigilantes met pikhouwelen. IJzingwekkende kreten op kerkhoven. Langs de weg uitgemergelde lijken. Ach, het zijn de bekende taferelen van na een apocalyps.

4 Reacties
Audio
Audio19 mrt. 2020 - 11:25

Tegen die tijd is het leger op straat en zal er op plunderaars geschoten worden. We krijgen dan een situatie die een beetje vergelijkbaar met de meidagen van 1940 maar dan veel langer en veel erger. Het beeld dat jij schetst lijkt veel op de Waanzinige Veertiende-Eeuw van Tuchman. Toen gingen de flagellanten rond die zich tot bloedens toe geselden en onbedoeld meehielpen de ziekte te verspreiden. Maar toen was er ook Boccaccio die de mensen probeerden op te vrolijken en af te leiden met zijn honderd novellen.

OlavM
OlavM19 mrt. 2020 - 17:13

@ Audio: Inderdaad: Giovanni Boccaccio gaf wat troost. Wonderlijk wat de menselijke geest zelfs in benarde omstandigheden kan presteren. Hierbij moet ik b.v. ook denken aan Marc Chagall, zoals mooi gepresenteerd door Jeroen Krabbé in de hudige TV-serie.

Grietje Genot
Grietje Genot19 mrt. 2020 - 18:59

'The Canterbury Tales' zijn ook niet te versmaden.

JanB2
JanB219 mrt. 2020 - 21:55

Inderdaad: Giovanni Boccaccio gaf wat troost. Héé, je bent me voor! Ik had 'm al willen noemen, één dezer dagen. Want laten we wel wezen, zijn Decamerone mag dan een paar honderd jaar terug geschreven zijn maar het achterliggende idee is uiterst actueel. Helaas zou ik bij dat laatste willen zeggen. Zelf-quatantaine, lock-down...het is allemaal niets nieuws. Ik mag alleen hopen dat het nu niet zo uit de hand loopt als toen, qua aantallen slachtoffers.