Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Met duidelijkheid op het spoor en goedkoper treinkaartje wint de trein het van de auto

  •  
31-10-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2487 keer bekeken
  •  
nederlandsespoorwegen

Op 1 november vindt er in de Tweede Kamer opnieuw een debat plaats over de hoofdrailnetconcessie die in 2024 afloopt. Er is eerder door het kabinet een principebesluit genomen om de concessie onderhands aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) te gunnen. Dat zou geen spannend debat moeten zijn, maar is het wel.

NS zit in een moeilijke fase van haar bestaan. NS is als maatschappelijk bedrijf veel reizigers kwijt geraakt als gevolg van de coronapandemie. En vooral de forens komt niet meer zo makkelijk terug door de toename van thuiswerken. Daarnaast is er een historisch personeelstekort. Ook 2200 spoorvacatures zijn niet of moeizaam in te vullen. De NS-directie heeft onlangs besloten minder treinen te laten rijden en ingegrepen in de ‘heilige’ dienstregeling. En dan kreeg de directie van NS ook nog ruzie met haar spoorvakbonden. Met dagenlange stakingen waar rijdend personeel en niet-rijdend personeel massaal aan meededen. De vakbondseisen lieten al een kloof in denken zien met de NS-directie en de vakbonden verweten de directie rendementsdenken. De financiële problemen stapelen zich ondertussen op. Verder is er nog steeds politieke onduidelijkheid of spoorbeheerder ProRail onder de overheid wordt gebracht. Op korte termijn dus problemen, terwijl op lange termijn alle scenario’s groei voorspellen en het openbaar vervoer onmisbaar is in een duurzaam Nederland.

Iedereen is het er inmiddels wel over eens dat spoorvervoer publieke dienstverlening is. Lange termijn duidelijkheid is zeer gewenst, zodat de focus komt op het oplossen van en de korte termijn problemen en klaar zijn voor de toekomst. Den Haag biedt die duidelijkheid echter niet. Er gaan tussen de NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderhandelingen plaatsvinden op basis van het Programma van Eisen over de hoofdrailnetconcessie die vanaf 2025 opnieuw gegund moet worden.

In moeilijke tijden, zeker bij het spoor, moet je duidelijkheid bieden als overheid. En als NS-directie is het van belang om samen met je belangrijke stakeholders samen te werken. Er is namelijk alles voor te zeggen om de positie van NS te versterken. Er is geen bedrijf dat zo middenin de samenleving staat als NS. Dat mensen verbindt en waar verduurzaming de kracht is. Het NS-bedrijf kan zo maar 100.000 bezoekers van en naar Zandvoort brengen bij de F1 in één weekend.

NS kan een behoorlijk handje helpen bij het kabinetsvoornemen om voor 2030 acht miljard autokilometers om te zetten in duurzame mobiliteit. Een dagretour 2e klas Beverwijk - Utrecht Centraal kost mij bijvoorbeeld 27,60 euro met 1 uur en 19 minuten reistijd. En er komt weer een prijsverhoging aan. Door dit tarief begin je je al een beetje af te vragen of je de auto instapt of de trein neemt. Laat staan als je met een groep naar Utrecht reist. Reizigersvereniging Rover en Openbaar Vervoer Nederland pleitten niet toevallig onlangs bij het kabinet er voor om de BTW van 9% op het treinkaartje te schrappen omdat ook reizigers het zwaar hebben met de inflatie. Hoe goedkoper het treinkaartje, hoe vrolijker je in de trein stapt.

De uitplaatsing van spoorbeheerder ProRail naar de overheid blijft nog steeds een raar gedrocht. De gehele spoorsector bleek hierop tegen. En is dat nog steeds. De sector zegt dat je de spoorvervoerders en de spoorbeheerder bij elkaar moet houden. En de uitplaatsing van ProRail zal er alleen maar toe leiden dat ProRail met het gezicht naar politiek Den Haag gaat staan en met de rug naar de sector. De kracht van het spoor is de integraliteit. Het is te hopen dat dit voornemen als een nachtkaars uit gaat.

De hoofdrailnetconcessie wordt in elk geval aan de NS gegund. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet echter stoppen om Brusselse wensen over meer marktwerking te honoreren. Ook nog eens aan buitenlandse staatsbedrijven of aan bedrijven die als durfkapitalist te boek staan. De komst van nog meer spelers op het spoor zorgt voor nog meer bureaucratie en de reiziger is gebaat bij treinverbindingen die zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. En het is voor NS van belang om zekerheid te krijgen in de toekomst. Het ingrijpen in de periode van de concessie om NS-treindiensten in de aanbesteding te doen helpt dan volstrekt niet. Dat is helemaal niet in het belang van de reizigers en medewerkers. Het spoor speelt een cruciale rol in zowel het klimaatakkoord als in de strijd tegen files. NS is er bij gebaat om mogelijkheden te hebben om te investeren en haar maatschappelijke basis te versterken. Want hoe efficiënter het bedrijf moet werken, hoe kwetsbaarder het wordt. De overheid doet er goed aan om het sturen op efficiëntie te laten varen. De NS-directie moet op haar beurt echt aan de bak om de problemen met het personeelstekort op te lossen, te investeren in haar medewerkers en verder afschalen te voorkomen. Zo blijft Nederland duurzaam bereikbaar. Voor iedereen.

Roel Berghuis, voormalig FNV vakbondsbestuurder bij onder andere de Nederlandse Spoorwegen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (59)

Ewout Pool
Ewout Pool2 nov. 2022 - 6:42

Het probleem zit er in mijn optiek in dat we de privatisering van de spoorwegen halfslachtig hebben gedaan. We zitten nu in de situatie dat een bedrijf waarvan de aandelen in handen van de staat zijn het grootste deel van het spoorwegnet bedient, en een aantal kleinere ( vaak in handen van buitenlandse staatsbedrijven) de kruimels. Dus maak een keuze: Zet de privatisering door en accepteer de grote nadelen die daarbij horen, of zie de spoorwegen als publiek goed en neem als overheid alles weer in eigen hand. Het laatste zou mijn voorkeur hebben.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans31 nov. 2022 - 13:52

Is dit standpunt nu typisch voor een vakbondsbestuurder? "Want hoe efficiënter het bedrijf moet werken, hoe kwetsbaarder het wordt. De overheid doet er goed aan om het sturen op efficiëntie te laten varen. "

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen1 nov. 2022 - 14:47

Frans, kwaliteit is niet hetzelfde als efficientie, en openbaar vervoer zou moeten worden gestuurd op kwaliteit.

r v b
r v b1 nov. 2022 - 16:56

Commerciele bedrijven werken per definitie opzettelijk inefficient. Die opzettelijke inefficientie vormt hun winst.

amarissimo
amarissimo1 nov. 2022 - 10:48

"NS is als maatschappelijk bedrijf veel reizigers kwijt geraakt als gevolg van de coronapandemie. En vooral de forens komt niet meer zo makkelijk terug door de toename van thuiswerken. Daarnaast is er een historisch personeelstekort." Hebben we nu te weinig reizigers, of te weinig personeel. Dienstregelingen zijn al gehalveerd op sprinter trajecten , zgn door corona, maar de treinen zitten monsterlijk volgepropt. NS is gewoon het zoveelste Schiphol. Wanbeleid, wanbeleid, wanbeleid.

Mr Ed
Mr Ed1 nov. 2022 - 10:26

Als ik binnen de Randstad werk reis ik voornamelijk met OV. Lokaal is dat vaak prima geregeld met tram / metro / lightrail, maar de NS is een ramp. Dit komt voornamelijk doordat het spoor overvol is, treinen zijn verlengd, er zijn dubbeldekkers aangeschaft, de frequencies zijn verhoogd en nog heb je geluk als je mee kunt, zitten is een illusie. De enige optie is een spoorverdubeling, maar daar is juist in de Randstad geen plek voor. Misschien hadden die HSL- en Betuwelijnmiljarden beter geinvesteerd kunnen worden in een ondergronds treinnetwerk. Het is leuk dat ik twee keer in mijn leven twee uur sneller in Parijs kan zijn met de trein, maar ik ben liever elke dat drie kwartier eerder in Amsterdam.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2022 - 8:01

In een zo sterk geurbaniseerd land als Nederland is het bizar dat het OV vastloopt. De klimaatdoelen kunnen we ook vergeten als Nederlanders in de auto blijven springen.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt1 nov. 2022 - 9:25

Maar wat verwacht je anders met inmiddels ruim 13 jaar DE autopartij als de basis van onze regering?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2022 - 10:34

Niks natuurlijk. Alleen de kosten zullen op termijn de mensen uit de auto kunnen krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2022 - 10:41

Electrische auto's zijn ook het antwoord niet omdat we domweg de grondstoffen niet hebben.

r v b
r v b1 nov. 2022 - 11:37

@Danielle: We hebben die grondstoffen wel, maar zullen toch af moeten van het idee dat iedereen maar een auto moet hebben. Dan kan het makkelijk. Er zijn te veel auto's in Nederland, en voor 80% van de automobilisten is het gemak en luxe, meer niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2022 - 14:53

@rvb niet voor electrische auto's.

r v b
r v b1 nov. 2022 - 16:57

@danielle: Niet met gelijkblijvend autobezit, dat moet omlaag. Van minder auto's in Nederland wordt iedereen beter.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2022 - 7:51

Zeldzame aardmetalen. Moeten uit China komen.

develhunt
develhunt1 nov. 2022 - 6:34

De NS, ontzettend duur, de duurste spoorwegmaatschappij van heel Europa, de meeste treinen rijden niet op tijd, overvolle treinen, als sardientjes in een blik, geen zitplaatsen beschikbaar, staan tussen honderden reizigers voor de hoofdprijs, een warme dag, een koude dag, één keer vriezen, een blaadje op het spoor en het treinverkeer is compleet van slag, de NS jaagt de reizigers de auto in waardoor 800KM file eerder regel dan uitzondering is, en wat heeft dat allemaal met Corona te maken?, is dat het excuus van de NS en de overheid om het complete disfunctioneren van de Nederlandse spoorwegen te markeren?

2 Reacties
Aldtsjerk
Aldtsjerk1 nov. 2022 - 10:53

Heeft u ooit in een trein gereden? Zoals Jozias2 zegt, de NS doet het uitstekend. Ga maar eens in onze buurlanden, België, Duitsland of het VK met de trein, dan piept u wel anders.

develhunt
develhunt1 nov. 2022 - 14:14

Werkt u bij de NS? De NS is rampzalig, geen trein rijd op tijd, en peperduur, een tank benzine is goedkoper. Ik heb veel door Europa met trein gereisd, probleemloos en veel goedkoper. Prijs kwaliteitsverhouding is totaal niet in balans bij de NS.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout31 okt. 2022 - 21:20

De NS levert de ene wanprestatie na de andere maar verhoogt wel jaarlijks de kilometerprijs zodat treinreizen weer uitsluitend is gegund aan de rijken die nog eerste klas mogen reizen ook. Als ze daar al trek in hebben. Want het rollend materieel slaat nèrgens op, zg. `vierkante wielen' bij wat boomblaadjes, uitval bij de eerste sneeuw; en stroomstoringen als het een beetje onweert op de Noordzee. Vroeger reden de stoomtreinen immer op tijd, en deed de stoom de wissels ontdooien als het vriespunt daalde. Vroeger waren de wagons schóón, gevrijwaard van ziektekiemen en zaten er nog oirbare WC's in elk rijtuig. Met de uitverkoop aan het graaikapitaal zijn de spoorwegen verkwanseld aan de grootgrutters van het neoliberalisme.

4 Reacties
Vervatte
Vervatte1 nov. 2022 - 8:47

Stoomtreinen waren ketels op wielen met een paar buizen er aan. Tegenwoordig zit alles vol met sensoren die allerlei meldingen geven en waar allerlei acties achter weg komen. 'Vroeger' (pre-internet/buienradar) keek je naar de lucht, snoof een keer en je wist dat er een kans in zat dat het hard ging waaien en maakte een afweging. Waaide je van de fiets af, dan ging je lopen. Tegenwoordig beginnen alle media al 4 of 5 dagen voor de tijd dat er 'noodweer' aan zit te komen, de codes vliegen je om de oren. Alle statistieken worden er bij gehaald en alle ongevallen door harde wind worden er, met beelden, nog eens bij gehaald om aan te tonen hoe gevaarlijk dat weer is. Alle communicatie- en risicomanagers komen van hun bureaustoel af en zijn opeens de 'deskundigen' die veelvuldig op radio en tv zijn te horen en zien. Dus bij voorbaat krijg je al allerlei mensen die de deur niet meer uitgaan, omdat ze geen risico willen lopen. Zo werkt dat ook bij de NS. We hebben in Nederland risicomijdend gedrag, dat ons remt in allerlei ontwikkelingen.

KritischKijken
KritischKijken1 nov. 2022 - 9:51

@Hannes Om nu typisch ook de NS als neo liberaal voorbeeld te noemen is wel een gotspe. Als er 1 club is waar de overheid niet een vinger, maar een hele hand in de pap heeft, is het de NS wel. Bij elke vertraging valt de hele TK erover. Misschien, m'n beste Hannes, is de NS wel het toonbeeld van mislukte 'nationalisering' met 150 kamerleden die ook verstand menen te hebben van treinen. Daarnaast een vakbond vd oude stempel die vooral gericht is op oude rechten ipv creatief na te denken hoe je met het structurele gegeven van tekort aan personeel andere oplossingen kan vinden.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 nov. 2022 - 11:50

@Vervatte. Inderdaad! Mooi beschreven.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 nov. 2022 - 11:59

KK. NS en Prorail plus die Betuwelijn zijn een kroonjuweel van de VVD net als dat Schiphol en die Lelystad terminal, allemaal een groot débâcle, échec, en déficit, op kosten van de kleine belastingcontribuant. De oppositie heeft hier weinig inspraak in.

J.janssen2
J.janssen231 okt. 2022 - 19:30

Voor mij een onbegrijpelijk verhaal hierboven. M.i. is gewoon weer nationaliseren van de spoorwegen en niet alleen de treinen maar ook de rails en alles wat erbij hoort, de oplossing! Vroeger nooit gezeur over blaadjes op het spoor waardoor een railbeheerder opgetrommeld moet worden om de blaadjes weg te vegen. Gewoon die salarissen omhoog voor het uitvoerende personeel! Nu wordt er naar de politiek gekeken om meer geld voor n.b. een zelfstandig bedrijf. Hoe graag dit kabinet ook Nederland zoveel mogelijk wil asfalteren, dit is geen oplossing voor het mobiliteitsprobleem in Nederland.

3 Reacties
Jozias2
Jozias21 nov. 2022 - 8:12

De situatie in Nederland is ook wel heel anders dan in andere landen. Nederland heeft verreweg het drukste spoor in aantal treinen per kilometers spoor. Als er zich een probleem voordoet (of je moet rustiger remmen of meer onderhoud plegen vanwege de blaadjes) levert dat door de belasting gelijk een probleem op. CBS: “Dat er in vergelijking met andere landen veel treinen per kilometer spoor in Nederland rijden, heeft onder andere te maken met de geringe hoeveelheid spoor per inwoner (zie tabel 1 in de bijlage). Daarnaast beschikt Nederland over goede logistieke efficiëntie en is er sprake van een sterke liberalisering van de spoormarkt. Qua punctualiteit doet Neder- land het binnen Europa, op Zwitserland na, het beste” Onderzoek is al wat ouder maar geeft een goed beeld van de situatie op het Nederlandse spoor. Het is de afgelopen jaren alleen maar drukker geworden. https://www.cbs.nl/-/media/imported/documents/2009/09/2009-hoe-druk-is-het-nu-werkelijk-op-het-nederlandse-spoor-art.pdf

KritischKijken
KritischKijken1 nov. 2022 - 9:55

@ jansen Ja hoor nationalseren, oplossing! Maar zeker even vergeten dat als er 1 club ah infuus vd Overheid ligt met 150 kamerleden die allemaal verstand van spoor hebben is de NS wel. Misschien is dat wel het echte NS probleem: Ze kunnen en mogen niks zonder de Overheid. Kan t nog beroerder?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2022 - 10:46

Nederland heeft ook al een veel te dicht net van asfaltwegen.

Kuifje3
Kuifje331 okt. 2022 - 19:22

De trein is al vele jaren absoluut niet meer een goedkoop alternatief voor de auto. Zelfs als het een flink stuk goedkoper zou zijn dan nog zou het voor veel mensen geen echt alternatief zijn. Ik heb jarenlang, wonend pakweg tien minuten lopen van een station in het centrum van Zoetermeer gewerkt in Amsterdam waar mijn bedrijf (UWV) naast station Sloterdijk zat. Van deur tot deur was de reistijd met de trein bij een snelle verbinding pakweg 80 minuten, terwijl ik daar met de auto meestal 35 minuten over deed. Die snelle verbinding kon ik in ieder geval de keren dat ik toch met de trein ging bij verre niet halen. Eerder meer dan twee uur en dan kon ik niet eens ergens fatsoenlijk zitten. Geloof me, ik heb het geprobeerd. Ik geloof al jaren niet meer in de trein als het alternatief voor woon-werkverkeer. Als we zoeken naar de betere alternatieven dan zou ik veel bedrijven aanraden om niet alle hoofdkantoren in Amsterdam, Utrecht of andere grote steden te vestigen en in ieder geval geen grote verhuisbewegingen te doen met het HK. Gelukkig overigens is thuiswerken steeds meer de norm aan het worden.

KritischKijken
KritischKijken31 okt. 2022 - 19:18

Lijkt me een 'prima' oplossing, ik ga dus nog meer bijdragen aan een treinkaartje, want zo werkt het: De rekening wordt doorgeschoven naar de belastingbetaler, en qua personeelsbeleid blijft de creativiteit bij werven van personeel dat er niet is. Hetzelfde blijven doen voor hetzelfde probleem en verwachten dat het een andere uitkomst geeft. De oplossing van de vakbond anno 2022. Maar stel dat je eens brainstormt met de NS en zegt: " kijk, meer personeel komt er niet, hoe gaan we t dan oplossen?". Efficiency? Oude rechten eens overboord gooien?

2 Reacties
r v b
r v b31 okt. 2022 - 22:25

de rekening voor autogebruik wordt ook neergelegd bij de hele samenleving. De automobilist betaalt veel te weinig, daarom zitten wij met de vervuiling.

KritischKijken
KritischKijken1 nov. 2022 - 11:08

@rvb De rekening van autobezit levert zoveel op dat het ruimhartig in Algemene Middelen gekieperd wordt. Maar aan de vervuiling van 'uw' trein mag ik nog eens extra bijdragen :-)

Kwartje59
Kwartje5931 okt. 2022 - 18:21

Toevallig recent een paar keer met de trein gereisd. Maar t was niet plezierig. Niet eens in de spits en toch alles en iedereen opgepropt. Gangpaden vol mensen. Dus ws volgende keer toch maar weer met mn autootje.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine31 okt. 2022 - 17:45

Mijn dochter gaat elke dag met het OV naar school in Eindhoven, proppen in de trein en de bus heeft ze inmiddels opgegeven (x bussen wachten voor er plek is). Het OV in de spits zit aan z'n max en is niet makkelijk uit te breiden. Een lager tarief of duidelijkheid gaan hier niets aan veranderen. Het OV concurrerend maken vraagt om een mega investering van geld en mankracht, mankracht die we al op alle fronten tekort komen. Laat deze mensen maar werken aan verduurzaming van woningen, aanpassen van het energienet, etc. Misschien dat ambtenaren alvast kunnen beginnen met de procedures om de sporen door alle dorpskernen uit te breiden, of metro lijnen aan te kunnen leggen, succes daarmee. Als we daar over 20 jaar doorheen zijn dan is er misschien weer mankracht (en geld) over voor deze mega investeringen.

Peace ....
Peace ....31 okt. 2022 - 17:40

Trein ? er liggen weer blaadjes op de rails dus verplicht vacantie voor personeel. In de lente gaan we verder. Tuutttuut.

Poeh, poeh
Poeh, poeh31 okt. 2022 - 17:09

Zo lang hier binnen het spoorhuis de treintjes moeten onderhandelen om over de rails te mogen, zal het nooit beter worden.

Pietje Puk139
Pietje Puk13931 okt. 2022 - 17:05

Iedereen is het er inmiddels wel over eens dat spoorvervoer publieke dienstverlening is. Gezien de uitslagen van de verkiezingen is de meerderheid van de bevolking van mening dat de complete maatschappij door het bedrijfsleven moet worden geregeld en van Nederland weer een nachtwakersstaat moet worden gemaakt. Liberalisme. Politieke ideologie die maar één ding oplevert. Problemen.

korheiden
korheiden31 okt. 2022 - 16:26

Op dit moment is het OV alleen een redelijk alternatief voor wie alleen reist en dan vooral in en rond de grote steden. Voor de rest van Nederland zal het OV niet snel concurrerend kunnen zijn. Dan moet je heel wat bussen min of meer leeg laten rondrijden. Als de auto na 2030 voor nogal wat mensen onbetaalbaar wordt door ev's en kilometerheffing, denk ik dat de mobiliteit als geheel flink achteruit zal gaan. Het artikel in het AD spreekt over lange reistijden naar ziekenhuis en werk. Het OV zal goedkoper en veel beter moeten worden. En vooral in combinatie met de eigen auto. Dat betekent veel meer P+R parkeerplaatsen en geen nodeloos ingewikkelde constructies met de OV-chipkaart.

Mokker
Mokker31 okt. 2022 - 16:17

Vind de trein een heel handig vermoermiddel als je in grote steden moet zijn, maar daarbuiten is het niet altijd een zinvol alternatief. Met 'goedkoper treinkaartje' bedoelt de auteur neem ik aan een 'zwaar gesubsidieerd treinkaartje'?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen1 nov. 2022 - 14:53

Met 'goedkoper treinkaartje' bedoelt de auteur neem ik aan een 'zwaar gesubsidieerd treinkaartje'? Als het zonder subsidie kan is het ook goed voor de auteur.

Armoedegrens
Armoedegrens31 okt. 2022 - 16:11

Voor zover Brussel meer marktwerking zou willen, is het de VVD die dat wil (die daar het zogenaamde 'NL-belang' (lees VVD-belang) al 12 jaar vertegenwoordigd)! Het is de VVD die altijd alles wil verpatsen, ten gunste van de internationale grootaandelenbezitters. Alles zal en moet kapot hier, totdat enkele families, met een aantal hoofdmanagers à la de meesterbedrieger M.R., iedereen de misère in hebben gewerkt, en de dictatuur van het kapitaal heerst. Het volk heeft het toch niet door, zolang je maar op hun "onbewuste" (lees buitenlander-angst) inspeelt een maand of twee voor de verkiezingen (aldus Klaas Dijkhoff) en extreem-rechts stimuleert.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman31 okt. 2022 - 17:03

Neoliberalisme, is een zegen voor de elite en niemand anders.

Klatzook
Klatzook31 okt. 2022 - 15:32

Denk dat het nog wel even gaat duren voor iedereen het openbaar vervoer pakt : https://www.ad.nl/auto/auto-wint-in-grote-delen-van-nederland-van-trein-bus-en-fiets-heilige-koe-blijkt-onontbeerlijk~a2763218/

7 Reacties
vdbemt
vdbemt31 okt. 2022 - 16:15

Natuurlijk wint de auto het van trein, bus en fiets. De auto wordt niet voor niets de Heilige Koe genoemd. Er is door decennia heen met liberaal beleid steeds meer ruimte en geld verleend aan de auto dan aan OV en een uitgebreid fietspadennet. Filebestrijding? Asfalt erbij. Voor goed OV, vooral in het buitengebied, is er geen geld over. Dus volkomen logisch dat NU de auto als meest optimale vervoer genoemd wordt. Het is ook het meest vervuilende persoonsvervoer. Bij meer besteding in het OV om dat uit te breiden, wordt dat beeld anders. Voor het klimaat is dat alleszins (ook) gewenst.

korheiden
korheiden31 okt. 2022 - 16:30

vdbemt : Mijn ervaringen met de trein zijn van recenter datum. Maar als je als inwoner dan een dorp onder de rook van Rotterdam de trein wilt nemen moet je een behoorlijke idealist zijn. Een simpel ritje naar bijv. Amsterdam kost vanwege bus, metro en trein al gauw 2 uur. Ik kon een keer na een concert in de Ziggo Dome niet meer thuiskomen met het OV, of ik had uren moeten wachten op de nachtbus. Er is ook nog het aspect van de veiligheid. Vaak zijn stations donker en eenzaam. Op metrostation Slinge in Rotterdam zijn wel eens mensen om het leven gekomen door kogels.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2022 - 16:40

[Voor het klimaat is dat alleszins (ook) gewenst] . Voor lui die om welke reden dan ook geen auto hebben en zich ook moeten verplaatsen ook.

Ejoth
Ejoth31 okt. 2022 - 16:55

VdBemt: door de decennia heen steeds meer geld aan de auto dan OV verleend. Serieus ? Heb je de belastingen op auto’s, wegenbelasting, accijns etc wel eens opgeteld. Zonder deze centen zouden er nog stoomtreinen rijden in Nederland.

vdbemt
vdbemt31 okt. 2022 - 18:14

@Korheiden. Dank voor het delen van je ervaring. Dat is anders dan van Rechtse Bal, 31 okt. 2022 - 16:26, wél serieus te nemen. Mijn kinderen hebben het hun studietijd en de eerste jaren van hun werkzame leven (tot toch ca 15 jaar lang) reizend door heel Nederland, alleen met het OV gedaan. Ik heb ze zelden horen mopperen. neemt niet weg dat het beter kan en zou moeten vanwege de filebestrijding en het milieu. En goedkoper. Want met deze prijs en de duur van het traject is het voor de meesten niet aantrekkelijk genoeg.

vdbemt
vdbemt31 okt. 2022 - 18:21

@Ejoth. Ik weet wat een auto kost. Ik weet ook dat onze liberale regeringen voor het oplossen van de files alleen maar aan het uitrollen van asfalt denken. Nooit aan uitbreiding van het OV en goedkoper maken van het OV. Asfalt is niet gratis. Waarom kies jij voor de auto en niet voor het OV? Omdat het voor de auto beter geregeld is. Met o.a gigantisch dure infrastructuur. Dat mag je ook als geld voor de auto meerekenen. Het is een politieke keuze. De wil is er niet om het OV met investeringen tot een beter alternatief te maken. Zo mensen uit de auto te houden. En daarmee files te bestrijden en uitstoot te verminderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2022 - 9:41

De komst van de particuliere auto zorgde ervoor dat mensen steeds verder van hun werk gingen wonen. Ook die trend valt te keren.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal31 okt. 2022 - 15:26

Helemaal mee eens; zet een ondernemer aan het roer ipv een uitgerangeerde politicus. M'n laatste treinreis was ca 10 jaar geleden.... wat een smerige boel (en die stank). Ik neem aan dat dat nog steeds zo is. Begin daar ook eens aan. En oja, de veiligheid uiteraard. En vriendelijkheid. En gemak bij kaartje kopen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt31 okt. 2022 - 16:16

Je mening baseren op je ervaring van 10 jaar geleden is wel erg makkelijk, lui EN lachwekkend.

Backtobasics
Backtobasics31 okt. 2022 - 16:18

Moet altijd een beetje lachen om dit soort hopeloos achterhaalde opmerkingen. Alsof er tegenwoordig op weg alleen maar keurige en vriendelijke mensen rijden, er daar geen sprake van agressie is, geen stank, geen (levens) gevaar en of je nooit in de file staat en alles soepel gaat. De boel staat in grote delen van het land vaak muurvast door ongelukken en woonwijken, steden en dorpen worden overspoeld door auto,s. Vooropgesteld dat ik zeker geen autohater ben maar, dat er simpelweg veel te veel zijn gekomen waardoor er een plaag is onstaan. Investeringen in het OV zijn broodnodig om het aantal autos terug te dringen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2022 - 16:42

Kaartje kopen? Was het wel 10 jaar geleden?

Volrin
Volrin31 okt. 2022 - 15:16

Begrijp me niet verkeerd, ik vind ook dat de overheid meer moet investeren in het OV en het aantrekkelijker moet maken maar kreten als: "Met duidelijkheid op het spoor en goedkoper treinkaartje wint de trein het van de auto" Is het equivalent van: Met een jas aan en een paraplu wordt je minder nat.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 okt. 2022 - 16:12

Het voortdurende werk aan het spoor is ook hinderlijk. Vervangend busvervoer is allesbehalve perfect en alternatieve routes leiden ook tot veel tijdsverlies.

Break on through
Break on through31 okt. 2022 - 15:11

In een zichzelf respecterend land is het OV veelal gratis cq zwaar gesubsidieerd. Maar wij hebben marktwerking....

3 Reacties
itsme3
itsme331 okt. 2022 - 18:43

Het onze wordt ook zwaar gesubsidieerd. Maar gelukkig iets minder zwaar dan vroeger.

Kuifje3
Kuifje331 okt. 2022 - 19:31

@Break: Gratis OV zou al een goede stap in de juiste richting zijn, maar voor het milieu zou het waarschijnlijk niet eens zo veel uitmaken. Bussen en treinen moeten ook buiten de spits rijden en zullen ook bij gratis OV heel vaak leeg rondrijden. Minder rijden is dan ook geen oplossing want dan zullen mensen toch weer naar alternatieven als de auto grijpen.

jandebakker
jandebakker31 okt. 2022 - 20:44

@kuifje, Op lokaal niveau lijkt het mij dat gratis OV juist een nadelig effect heeft op het milieu. Tram en bus zijn vooral concurrentie voor de fiets. Menig student die voor de kleinste stukjes afstand al de tram pakt omdat dit toch gratis is. En op landelijk niveau zal gratis ov ook niet veel verschil maken omdat je nog steeds zit met de nadelen van reistijd en bereikbaarheid.

Ranonkel2
Ranonkel231 okt. 2022 - 15:09

"Met duidelijkheid op het spoor en goedkoper treinkaartje wint de trein het van de auto" Het zit em vooral in de tijd die het kost om met het openbaar vervoer te reizen. Mijn neefje deed er bvb met het openbaar vervoer bijna 2,5 uur over op zijn bestemming te komen. Eerst fietsen naar de bushalte dan de bus dan nog een bus en uiteindelijk nog moeten lopen. Een stuk dat je net de auto in net iets meer dan een half uur doet. Het scheelt je op een dag dus gewoon 4 uurtjes reistijd. We hebben hem dus maar zo vaak mogelijk gebracht en gehaald met de familie. Zolang je deze gigantische verschillen in reistijd hebt is het niet gek dat mensen de auto kiezen.

ZonderNaam2
ZonderNaam231 okt. 2022 - 14:55

"En de uitplaatsing van ProRail zal er alleen maar toe leiden dat ProRail met het gezicht naar politiek Den Haag gaat staan en met de rug naar de sector." Dit begrijp ik niet helemaal, want de NS is ook nog steeds voor 100% in handen van de overheid. Er lopen sowieso nog heel veel informele lijntjes tussen ProRail en NS. Hun hoofdkantoren in Utrecht staan ook vlakbij elkaar. ProRail en NS zullen elkaar altijd wel weten te vinden.

1 Reactie
LaBou
LaBou 31 okt. 2022 - 17:24

Die lijntjes bestaan op het topniveau. Op de werkvloer is daar totaal niets van te merken.