Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Met deze truc haal je meer geld uit buitenlandse betaalautomaten

  •  
21-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90676 keer bekeken
  •  
atmtruc

Geld pinnen in het buitenland kost geld, maar er is een truc om op de bankkosten te besparen. In een TikTok-video legt @jamesycottar uit wat je moet doen. “De bank biedt je een wisselkoers aan voor de opname in vreemde valuta. Die moet je nooit accepteren”, vertelt de Schotse TikTok-gebruiker. Nadat je op ‘afwijzen’ hebt geklikt, krijg je een andere wisselkoers voorgeschoteld. Die is volgens hem “gegarandeerd” lager.

Tegenover de Daily Mirror bevestigt expert Martin Lewis de lezing van de Schotse toerist. Volgens Lewis verschillen de kosten per pinautomaat, maar is het altijd de moeite waard om voor de alternatieve wisselkoers te kiezen. “Je wilt niet dat de pinautomaat de wisselkoers berekent.”

Overigens hoeven de meeste Nederlanders zich geen zorgen te maken over wisselkoersen, omdat in veel populaire vakantiebestemmingen ook gewoon met euro’s wordt betaald.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Max_Konijn
Max_Konijn21 jun. 2022 - 17:09

Pff, wat een non-item.. je kunt kiezen of je Euro of in lokale valuta wilt opnemen. In het ene geval wordt de wisselkoers gehanteerd van de buitenlandse bank in het andere geval de wisselkoers van je eigen bank, je hebt immers een euro-rekening en pint een andere valuta. Daar kan een koers verschil tussen zitten. Maar om nu te doen alsof dit oplichting is.. Get A Life

1 Reactie
badgast
badgast22 jun. 2022 - 7:46

Het zijn niet alleen banken die geldautomaten neerzetten. Het zijn ook organisaties die er praktijken op na houden die je best oplichting zou kunnen noemen. En ook binnen de EU zijn er landen zonder euro, waar dat soort trucs worden gebruikt: https://youtu.be/rdYhm__yMQY

onyxcumulus
onyxcumulus21 jun. 2022 - 16:41

16928 keer [ plus nu 1] is dit bericht al bekeken. Volgens mij een toptien in het lijstje. Zou dat komen omdat je de titel zou kunnen intepreteren als dat er gratis geld te sjoemelen is uit buitenlandse automaten? Zou mij niets verbazen..

Loekie2134
Loekie213421 jun. 2022 - 16:14

Let ook op met de gewone transactie kosten! Bij een bank met automaat pinnen is goedkoper dan bij een losse automaat. Op Zakynthos maakte ik mee dat een transactie bij een losse automaat in de supermarkt maar liefst € 4,45 kostte en bij de bank € 3,45. Nog steeds belachelijke target overigens. Je kan bijna overal wel gewoon pinnen trouwens, maar bijvoorbeeld niet voor een taxi. Het beste is om wat meer cash mee te nemen en dit in een kluis te bewaren of grotere bedragen te pinnen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 jun. 2022 - 10:11

Je haalt natuurlijk evenveel geld uit de automaat, maar wel minder uit je account. Schijnt inderdaad gemiddeld beter uit te komen als je kiest voor de optie om je account te belasten met de lokale valuta ipv de voorgeselecteerde conversie.

Grooteman2
Grooteman221 jun. 2022 - 9:46

Helemaal waar, is al jaren zo - oplichting door banken is blijkbaar niet belangrijk voor de EU - je vindt deze truc ook in veel EU-landen zoals Hongarije en Tsjechie maar ik ben het ook in UK (voor de Brexit) tegen gekomen. Het helpt als je weet wat de koers moet zijn, dan zie je al snel dat je geflest wordt. Het verschil is best groot, is gauw 10% van je opname dus dat tikt lekker aan. Ook buiten Europa komt het veel voor.

2 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie21 jun. 2022 - 16:14

Binnen de eu heb je geen wisselkoers. Of ging in de uk (voor de brexit) pinnen vanaf een US account. Apart.

badgast
badgast22 jun. 2022 - 8:00

@wie: wel eens gehoord van Deense en Zweedse kronen? Van Hongaarse forint? Poolse Zlotys? Ik ben even kwijt wat ze in Tsjechië gebruiken, maar euro's zijn het niet.