Joop

Met deze simpele proef toont Tinkebell de schokkende milieuvervuiling bij Tata Steel

  •  
19-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
427 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier
Kunstenares Tinkebell maakt duidelijk wat er aan smerigs te vinden is in de omgeving van Tata Steel. Ze is door de stichting Frisse Wind.nu uitgenodigd eens in Wijk aan Zee te komen kijken waar de uitstoot van staalfabriek Tata Steel neerslaat in de omgeving. Ze heeft een eenvoudige methode om dat inzichtelijk te maken. Een magneetje, daar kleven de staalstofdeeltjes aan. Die deeltjes adem je ook in als je in de buurt van Tata Steel komt. Ze bevatten niet alleen ijzer maar ook lood, mangaan, vanadium en PAK’s. Tinkebell verzamelt de stofdeeltjes en gaat er kunstwerken van maken.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Mokker
Mokker21 apr. 2021 - 6:35

Ik wil best geloven dat Tata geen frisse fabriek is, maar Tinkebell hanteert een zeer onwetenschappelijke benadering. Er is nog helemaal niet aangetoond dat de deeltjes bij Tata vandaan komen. Met name ontbreekt een referentie: laat bijvoorbeeld eerst zien dat als je dieper graaft die deeltjes oorspronkelijk niet in dit zand voorkomen.

Ryan2
Ryan220 apr. 2021 - 6:58

Ik vraag me wel af hoe je ijzerdeeltjes de lucht in krijgt. Volgens mij is ijzervijlsel te zwaar. Maar het zal wel aan mij liggen.

2 Reacties
LaBou
LaBou 20 apr. 2021 - 11:11

Blijkbaar is het nog nooit bij je opgekomen dat ook ijzer in nog veel kleinere deeltjes kan voorkomen dan alleen maar ijzervijlsel.

Ryan2
Ryan221 apr. 2021 - 6:53

@Labou Onzin. Op het filmpje is te zien, dat het geen stof is. Ik heb een zwaar vermoeden dat het in scene is gezet :)

P Haan
P Haan19 apr. 2021 - 19:32

Al ruim honderd jaar is er een op- en overlag van ijzererts. Iedereen in de streek weet bij welke wind de was niet buiten moet hangen, en iedereen weet hoe vaan de auto gewassen moet worden. Niets nieuws onder de zon. Maar als dit wel binnenkomt, goed gedaan.

Sustainaboy
Sustainaboy19 apr. 2021 - 14:52

Wellicht kan De Frisse Wind in plaats van een kunstenaar ook even een ingenieursbureau inhuren en met wat meer gedegen resultaten komen. In de brede omgeving van TATA (Beverwijk, Heemskerk, Castricum) is het bedrijf bij de verkeerde wind altijd goed te ruiken, een vieze teerachtige lucht. Op mooie zomerdagen heb ik er ook regelmatig een vieze bruine waas boven zien hangen. Blij dat ik daar niet meer woon.

Kwant2
Kwant219 apr. 2021 - 12:39

Dit soort deeltjes zul je vinden in al het zand over de hele wereld. Wat je wilt aantonen is dat deze uitstoot door TATA komt, en dus verwacht je meer van dit soort deeltjes in de buurt van de hoogovens. Hoe verder weg, hoe minder ferromagnetische stof die neergeslagen zou moeten zijn. Dat laat ze hiermee helemaal niet zien, door op een plek met een magneetje wat te filteren, dat is eigenlijk een beetje lui en haal je eigenlijk meteen je eigen punt onderuit. Verder stoot TATA met name gassen uit, het zou me niet verbazen als je dit experiment op een gedegen manier doet dat je niet veel meer ijzer vindt in de buurt van de hoogovens dan andere plekken. Maar hoe zorg je er nou voor dat TATA minder uitstoot? Door de vervuiler te laten betalen, ongeacht waar het staal vandaan komt. Dus over het staal uit TATA nederland moet een heffing betaald worden om de CO2 uitstoot te compenseren, maar ook op het staal dat uit China geïmporteerd wordt. Dat moet uiteindelijk op europese schaal gebeuren. Dan verstrek je subsidies om bij bedrijven innovaties te implementeren om dit voor elkaar te krijgen. Dit gebeurt nog veel te weinig, het moet lonen om minder te vervuilen. Als tinkerbell daar nou een kunstwerk voor zou maken...

5 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky19 apr. 2021 - 15:05

Weer iemand die het beter weet. Ik vind het juist moedig, dapper en intelligent van Tinkerbell dat ze het op die manier aantoont, geen speld tussen te krijgen.

adriek
adriek19 apr. 2021 - 15:06

"... heffing betaald worden om de CO2 uitstoot te compenseren ..." Dus als ik maar wat euro's overmaak aan de minister van financieen is mijn CO2 uitstoot verdwenen? De effectiviteit van de europese CO2 heffing is marginaal gebleken.

Ch0k3r
Ch0k3r20 apr. 2021 - 5:47

@leontrotsky Met een magneet en een a4tje over het strand lopen en daar 40 secondenfilmpje van maken heeft niks met 'moedig' of 'dapper' te maken.

adriek
adriek20 apr. 2021 - 8:29

"... dat ze het op die manier aantoont, geen speld tussen te krijgen." Uhm... wat toont Tinkerbel hier precies aan dan? Als ik naar buiten kijk zie ik geen bol, dus heb ik aangetoond dat de aarde plat is, zoiets?

Ryan2
Ryan221 apr. 2021 - 15:21

@Leontrotzky Jawel, er is wel degelijk een speld tussen te krijgen. Als ik voor de opname wat ijzervijlsel in het zand strooi, en dan ga filmen ziet het er ook zo uit. Wel leuk geprobeerd overigens :)

adriek
adriek19 apr. 2021 - 12:03

Leuk, maar ijzer is niet schadelijk en de andere genoemde stoffen zijn niet magnetisch. Wat Tinkebel demonstreert is dat Tata (magnetisch) stof uitstoot (voor zover bewezen is dat het stof dat zij vindt uit de hoogovens komt), meer niet. Zwart stof op je witte wasgoed is heel vervelend, schadelijk stof in je longen is onacceptabel, en het een is niet (noodzakelijkerwijs) gelijk aan het ander. Ik probeer Tata steel niet vrij te pleiten, maar wel aan te geven dat wat Tinkebel aantoont niet de 'schokkende milieuvervuiling' hoeft te zijn die gesuggereerd wordt.