© cc-foto: mr Jincks
Hoera het is maart. Eindelijk komt dan die hopelijk fijne lente eraan. Vorige week was ik al begonnen met aftellen. Niet alleen naar 1 maart maar ook stiekem naar 28 februari. Want dan kon ik het felbegeerde STAP-budget gaan aanvragen. Al lekker vroeg wilde ik inloggen. Helaas de site bleek overbelast. Nou ja, ik had nog even de tijd dus geen probleem. Dat zou vast voor tien uur wel opgelost zijn.
De tijd verstreek en de bom op Twitter stond al op zeer scherp. Om half elf kwam het nieuws dat het systeem om elf uur zou gaan starten in plaats van om tien uur. Ondertussen had ik al een litertje koffie weggedronken en de was lag ook weer netjes in de kast. Ik kon nog steeds niet inloggen. En met mij half Nederland niet.
Van de vorige STAP-momenten heeft het UWV weinig geleerd lijkt het. Ze hadden die drukte niet verwacht. Kom op UWV, we blijven Nederlanders, gratis is altijd goed toch? Na een ochtend mijn tijd te hebben verdaan kreeg ik een mailtje dat het STAP-aanvraagmoment wordt verplaatst. Naar welke dag weet niemand nog.
Maar goed ik had het over maart. De lente in mijn bol, al is dat uiteraard niet geheel realistisch als het nog vriest. Vanmorgen werd ik toch wakker met een lentegevoel want ja, het is maart. De zon scheen lekker, ik had nog maar een klein beetje koffie op. Ik wilde vandaag de uitslag van een onderzoek checken. Op mijn gemakje ging ik naar de website van het ziekenhuis. Vervolgens wil ik met mijn DigiD inloggen. Wat denk je? Storing. Dit is toch niet te geloven? Hebben ze het in Den Haag dan nog steeds niet begrepen? Of ligt dit gewoon aan mijn medeburgers? Waarom willen zoveel mensen belastingaangifte doen? Gun andere mensen ook even een inlogpoging zodat je fatsoenlijk je medische gegevens kunt bekijken.
En dan nu eindelijk, na twaalf uur in de nacht kon ik inloggen. Komt hier het spreekwoord maart roert zijn staart vandaan? Of is dit de goden verzoeken om slecht weer? Ik denk dat ik maar gewoon ga genieten van het idee dat het maart is. Het idee dat de lente snel komt. Het idee dat er met het nieuwe aanvraagmoment voor het STAP -budget héééééél veel nieuwe ict'ers bijkomen. Maart kom maar op!
cc-foto: mr Jincks
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
m.b.t. de STAP-aanvragen: Het is belachelijk dat alleen de eerste aanvragen verwerkt worden. Een eerlijk systeem zou zijn dat iedereen een week de tijd krijgt om aanvragen in te dienen, en dat daarna geloot wordt wie de subsidie krijgen. Maar het echte probleem is dat ook voor allerlei onzin-cursussen als wijnkennis een STAP-budget beschikbaar is.
Er laten zich hier 2 problemen zien . 1 - de slechte invulling van het beschibare geld uit het STAP-budget. 2 - de (nog altijd) slechte ICT bij de overheid. Zoals ook de eerste dagen van maart bleek bij het willen doen van belastingaangifte. Het systeem kon het wederom niet aan. En dit is niet nieuw. Het is een ander voorbeeld van NIETS DOEN bij ernstige problemen, door kabinetten Rutte. Het is nota bene Ton Elias geweest, (inmiddels ex-)VVDer, die met het het Parlementair onderzoek ICT-projecten bij de overheid, waar hij leiding aan gaf (een Parlementair onderzoek naar aanleiding van het niet op orde hebben van informatieprocessen en -stromen van de overheid door middel van ICT(-projecten). Het onderzoek is aangevangen in 2012. De Tijdelijke commissie ICT heeft haar eindrapport op 15 oktober 2014 uitgebracht.) aantoonde in 2014 dat de rijksoverheid de besturing en beheersing van projecten met een belangrijke ICT-component niet op orde heeft en dat het geheel van ICT-organisaties bij de rijksoverheid chaotisch en ondoorzichtig is, waarbij taken en verantwoordelijkheden versnipperd en onduidelijk zijn.[6]. Hij heeft ook aanbevelingen gedaan. En zie de huidige situatie. De systemen zijn zwaar verouderd en kunnen het werk niet aan. Voor vernieuwing, zo zijn nu de geluiden, zou wel eens te weinig tijd kunnen zijn. Met de kans dat het helemaal vastloopt en de Belastingdienst haar werk helemaal niet meer kan doen. Dat lijkt leuk. Maar is het niet.