Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Met de Nederlandse vlag hou je het Monsanto-monster niet tegen

  •  
30-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
5837593821_6e535013cd_o

© cc-foto: E. Dronkert

Baudet vond hem nog te klein; de fiere Nederlandse vlag - een meter langer dan de vorige – die op verzoek van de PVV en SGP in de kamer werd geplaatst.
Wat heeft de Nederlandse vlag te maken met de fusie van Monsanto en Bayer die dinsdag plaatsvond? Alles en niets. De gisteren door de Europese Commissie goedgekeurde monsterfusie is de nachtmerrie van bijna iedere milieuactivist. De zaden (met genetisch slot) en chemische bestrijdingsmiddelen die dit ‘monster’ gaat produceren maken boeren arm en afhankelijk.
Het is een wapenwedloop tegen ongedierte en verarmde grond. Met steeds meer en gemenere pesticiden en gewassen die daar resistent voor zijn zitten we in een vicieuze cirkel die de aarde steeds onvruchtbaarder maakt en boeren nog afhankelijker van het ‘monster’.
Baudet vond hem nog te klein; de fiere Nederlandse vlag – een meter langer dan de vorige – die op verzoek van de PVV en SGP in de kamer werd geplaatst. Hij kostte niet alleen bijna 12.000 euro meer maar ook veel tijd van Kamerleden in een speciale commissie.
Natuurlijk heeft dat niets met elkaar te maken. Kamerleden hebben al niets te vertellen over wat een Europese Commissie al of niet goedkeurt. Een minister van Landbouw ook maar nauwelijks. Maar dus ook alles. Globalisering niet meer is tegen te houden als het gaat om voedsel en landbouw. Nationalisme is ondanks alle – naar mijn idee tijdelijke populistische oprispingen – een onmogelijk en uitstervend idee.
Maar wie stopt dan monsterfusies die slecht zijn voor milieu en mens? Kamerleden die over een nationale vlag vergaderen zeker niet terwijl ze daar alles over zouden moeten zeggen.
In ons Westland zijn talloze tuindersbedrijven bezig om biologische landbouw te plegen in kassen. Insectenbestrijding met insecten, schimmels en andere natuurlijke middelen. Nieuwe middelen die chemische kunstmest vervangen. Een universiteit als Wageningen loopt wereldwijd voorop in onderzoek hiernaar. Bij die instellingen is niemand er meer van overtuigd dat ‘monsters’ nodig zijn om de wereldhonger te verdrijven. Dáár zou een vlag op moeten, een hele grote.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 mei 2018 - 12:38

Ik zou zeggen, richt je peilen op de EU, die weet er wel raad mee!

Edwin8
Edwin830 mei 2018 - 12:50

"Maar wie stopt dan monsterfusies die slecht zijn voor milieu en mens? Kamerleden die over een nationale vlag vergaderen zeker niet terwijl ze daar alles over zouden moeten zeggen." Je verwacht van kamerleden die de kosten voor een vlag in de vergaderzaal laten oplopen tot wel 12.000 euro in staat zijn om in te schatten of zo`n monsterfusie goed of slecht zijn voor de mens en het milieu? Naïeve gedachte eerlijk gezegd. ;-)

JasDon
JasDon30 mei 2018 - 12:30

"Maar wie stopt dan monsterfusies die slecht zijn voor milieu en mens?" Ik weet niet of het per se negatief is, wellicht kan er met het gecombineerde intellectuele eigendom meer worden gerealiseerd dan bij de twee losse bedrijven. Het kan de productiviteit op de vierkante meter landbouwgrond wellicht vergroten en/of de relatieve milieu-impact. Of het veranderd niets. Ik wacht nog een goede analyse af van een expert.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 mei 2018 - 12:16

Er is niets of niemand die boeren en tuinders verplicht producten van Monsanto of Bayer af te nemen. Dat ze het toch doen wijst niet op afhankelijkheid maar op de effectiviteit van hun middelen ten opzichte van beschikbare alternatieven. Zodra die laatste het even goed doen is het afgelopen met dat 'monster'. Zo werkt de markt nu eenmaal.

1 Reactie
adriek
adriek1 jun. 2018 - 7:38

Leg de schuld niet (alleen) bij de boeren en bij Monsanto. Als wij, consumenten, massaal overstappen op biologisch geteelde groenten is het snel klaar met de 'je kunt het gerust opdrinken' glyfosaat en aanverwante killers. Maar zolang we zonder nadenken de goedkoopste variant product in onze supermarktkar laden houden de kortetermijnwinstaandeelhouders de macht en blijven de boeren braaf gif spuiten. Goedgekeurd door 'Brussel' waar lobbyisten de macht hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mei 2018 - 12:07

De varkensstallen in Brabant blijkbaar ook niet. Ook ik vind dat Monsanto tegengehouden moet worden maar niet perse om de boeren uit de wind te houden, die hebbend. ook jarenlang gif gesproten, de grond verontreinigd en arm gemaakt met kunstmest. Boeren zijn hier dus niet mijn eerste zorg.

Monty2
Monty230 mei 2018 - 10:41

Wat een warrig betoog. Je bent het niet eens met een commissie, dus je linkt de commissie die jou niet zint aan iets anders wat jou ook niet zint en verzint een verbindende factor. Het levert wel een leuk spelletje op. Voorbeelden verzinnen van 'redenaties' die aan het format van de schrijver voldoen. "Het kabinet doet niet genoeg aan milieubestrijding, global warming is een heel serieus probleem! En nu zit er in mijn gemeente een ambtenaar die met z'n collega's overlegt over de aanschaf van kunst. Deze twee lijken niks met elkaar te maken te hebben, maar het is wel één overheid en de verfraaiing van één gemeentehuis doet helemaal NIETS tegen global warming! Wie gaat er voor zorgen dat de ijskappen niet smelten? Een ambtenaar die vergadert over kunst zeker niet, terwijl die er alles over zou moeten zeggen! Of "Mijn directeur wil geld uitgeven om een koffiezetapparaat te kopen voor de afdeling. Koffie is harstikke slecht voor je. En op het bijkantoor in lutjebroek heeft laatst de buitendienst vergadert over de aanschaf van graszaad. Dit lijkt niks met elkaar te maken te hebben, maar het is wel één bedrijf en de aanschaf van graszaad in Lutjebroek doet niets voor de gezondheid op mijn afdeling! Dus, wie zorgt ervoor dat op mijn afdeling geen cafeineverslaving ontstaat? Nou, zeker niet de jongens van de buitendienst die over over graszaad beslissen, terwijl die er juist alles over zouden moeten zeggen! En: "Mijn buurvrouw hangt met dit mooie weer de was buiten, dat is harstikke storend voor het aangezicht van de wijk! En twee deuren verderop bakt Jans appeltaart. Nu lijkt dit niks met elkaar te maken te hebben, maar hallo het is wel één wijk, en wat heeft die wijk nu aan de appeltaart voor één gezin? Dus, wie zorgt ervoor dat mijn buurvrouw de lakens niet buiten hangt? Nou, zeker niet een buurvrouw die wel eens appeltaart bakt, terwijl zij er alles over zou moeten zeggen." Wie weet er meer?

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*30 mei 2018 - 10:03

De Nederlandse vlag in het Parlement, opzicht is er niets mis mee (wat mij betreft). Ik bedoel, als ik het echt niet wil zien (nog altijd mijn goed recht, neem ik aan), *sla* ik het gewoon bewust over in één seconde (met mijn ogen dicht) en weg is-ie. Maar juist het feit dat de PVV (met 20 zetels) en de SGP (met 3 zetels) gaan blijkbaar voortaan de (onze) normen en waarden van Nederland, namelijk van alle 17,2 miljoen Nederlanders bepalen, dat lijkt mij toch een beetje raar!. :) Heeft de Tweede Kamer in eerste instantie erover gestemd, voor deze plaatsing van de Nederlandse vlag in het Parlement plaatsnam, ik vraag me wel af. Een fijne dag verder!.

2 Reacties
CM2
CM230 mei 2018 - 12:54

"Heeft de Tweede Kamer in eerste instantie erover gestemd, voor deze plaatsing van de Nederlandse vlag in het Parlement plaatsnam, ik vraag me wel af." Tijdens de laatste Algemene Beschouwingen is een motie ingediend over de Nederlandse vlag in de plenaire vergaderzaal van de TK. Die motie is aangenomen, met alleen de stem van de Partij voor de Dieren tegen. Dus voldoende democratische legitimatie, dunkt me.

punt2
punt230 mei 2018 - 13:30

DEN HAAG - UPDATE 22.05 uur Er komt een Nederlandse vlag in onze nationale vergaderzaal. Een meerderheid van de Tweede Kamer is enthousiast over het plan van de SGP. n veel landen is het een traditie om de nationale vlag te tonen in de zaal van het parlement. Nederland kent deze traditie niet. Het voorstel van SGP-fractievoorzitter Van der Staaij kreeg op sociale media al veel lof, daarom besloot de politicus om het vanavond in stemming te brengen. Alleen de dierenpartij stemde tegen het voorstel.

dirk van de berg
dirk van de berg30 mei 2018 - 8:59

Zo zielig dat gehuil over elke natte wind van Baudet!

1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*30 mei 2018 - 15:30

Dag dirk van de berg. Thierry Baudet heeft toch het toestand zelf gecreëerd to nu toe, namelijk om zich steeds naar voor te schuiven, blijkbaar bij bijna elk onderwerp. ***Daar is Thierry Baudet weer, met zijn mening, he he!.***.En de Nederlandse media vindt het blijkbaar allemaal geweldig, zelfs gezellig!. Het gaat blijkbaar niet meer over wat hij zegt maar gaat over dat hij iets zegt, hahaha. :) De vrijheid van meningsuiting, hé. Face it, het is gewoon zijn core business geworden, zijn manier van het bedrijven van de Nederlandse politiek. Een fijne avond!.