Joop

Met de klimaatcrisis staat alles op het spel

  •  
02-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
klimaatdonder

© cc-foto: dexmac

Dat het wel goed zou komen was een kwaadaardige leugen, op zijn best een fatale inschattingsfout.
In 2009 schreef ik een boek over klimaatverandering en schrok ik me wezenloos. De situatie was toen al ernstig en de vooruitzichten waren belabberd. Om er een positieve draai aan te geven voegde ik er tips aan toe wat een ieder kan doen om de crisis af te wenden. Duurzaam consumeren, duurzaam bankieren, duurzaam stemmen, dat soort dingen. Optimistisch noemde ik het boek “Korte metten met de klimaatcrisis”.
Het heeft niet mogen baten. Het lijkt alsof we in een klassieke rampenfilm zitten, met een heel lange aanloop naar de daadwerkelijke ramp. Wetenschappers die decennia lang waarschuwen, slechteriken die met onjuiste informatie twijfel zaaien, politici die om de hete brij heen draaien, burgers die het allemaal maar verwarrend  en ongemakkelijk vinden. Met een secretaris-generaal van de VN die bijna wanhopig waarschuwt dat “We are coming to a point of no return”.
Je ziet het pas als je het ziet Voor wie het wil zien: er is steeds meer opwarming in ons land en wereldwijd, steeds meer afsmelting van ijskappen en gletsjers, steeds meer droogte, steeds meer extreem weer, steeds meer enorme bosbranden. Afgelopen week werden temperatuurrecords in Canada verpulverd (49,6 graden Celsius). Het dorpje waar het record werd gevestigd werd even later vernietigd door een bosbrand. In de bijbehorende hittegolf zijn honderden doden gevallen. Mensen zoeken verkoeling in koelcentra en ondergrondse parkeergarages. In Zuid-Limburg, België en Duitsland kwamen straten blank te staan door wolkbreuken.
De jaren 2020 en 2016 zijn wereldwijd de tot nu toe warmste jaren ooit gemeten. De periode 2011 – 2020 is het warmste decennium ooit gemeten.
Jarenlang is ons voorgehouden dat we de klimaatcrisis kunnen afwenden met economische en technologische innovaties. Dat er nog tijd genoeg was, met als ondertiteling: leef, stem, consumeer rustig door, het komt wel goed. Het blijkt een kwaadaardige leugen te zijn geweest, op zijn best een fatale inschattingsfout.
De klimaatcrisis is er al, en is aan het versnellen. De schade aan mensen, dieren, natuur en economie treedt nu al op en zal verder toenemen. Zelfs als we vandaag zouden stoppen met het uitstoten van broeikasgassen – waartoe we overduidelijk niet in staat zijn – gaat de opwarming nog decennia door. Dat komt door de enorme hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer die daar nog een hele tijd blijven zitten. Het ijs op de poolkappen smelt nu al massaal waardoor minder energie van de zon wordt teruggekaatst en de aarde verder opwarmt. Net als de permafrost nu al aan het smelten is waardoor grote hoeveelheden methaan vrijkomen, óók een krachtig broeikasgas. We zijn op weg naar 2 à 3 graden opwarming en misschien nog wel meer.
Het is een moeilijk te bevatten en te verteren boodschap. We hadden dit kunnen voorkomen, maar we hebben het verprutst.
Alle ballen op de politiek Maar dat betekent niet dat we nu lijdend, rouwend en fatalistisch achterover kunnen hangen. De eerste opgave is en blijft om zo snel mogelijk de kraan van de broeikasgassen dicht te draaien. We moeten redden wat er te redden valt en elke tiende graad opwarming meer of minder telt. De tweede opgave is om ons voor te bereiden op voortgaande klimaatontwrichting. Klimaatadaptatie heeft nu nog vooral betrekking op het aanpassen van onze fysieke leefomgeving aan overvloedige hitte en neerslag en het beschermen tegen overstromingen. Maar de klimaatcrisis raakt veel meer facetten van onze samenleving, in feite zo’n beetje alle facetten, maar daarover een volgende keer meer. Het probleem negeren is geen optie meer. We moeten nu echt aan de slag. Ook al klinkt dat een beetje grijsgedraaid.
Ik spreek steeds meer mensen die ook wel zien dat het snel de verkeerde kant op gaat. Volgens het CBS maakt driekwart van de bevolking zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties (voorjaar 2020). Het is niet voor niks dat steeds meer bedrijven hun reclame voorzien van een – vaak bijzonder creatief – groen sausje. Consumenten vragen steeds meer om producten en diensten met zo min mogelijk milieuschade. Maar om echt een deuk in een pakje boter te slaan moet de politiek in beweging komen. De grote klappers kunnen alleen met systeemveranderingen worden bereikt. En die kunnen alleen door de politiek worden besloten. Onder meer Urgenda en de Social Tipping Point Coalitie hebben er alvast concrete voorstellen voor uitgewerkt.
Het wachten is nu op het moment dat kinderen, jongeren, ouders, ooms, tantes en grootouders massaal de straat op gaan om van Den Haag actie te eisen voor nog een beetje leefbare toekomst. Gaat niet gebeuren, zegt u? Ik denk dat dat moment steeds dichter bij komt. Want dringend nodig is het. Alles staat nu op het spel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

zeeman aan wal
zeeman aan wal6 jul. 2021 - 13:00

we zijn niet op weg naar 2 a 3 graden. we zijn al bijna bij 2 graden aangekomen. 3 graden is een optimaal resultaat als we alles op alles zetten. we zijn op weg naar 5 a 6 graden in het jaar 2100, en daarna gaat de opwarming verder door. De 22e eeuw wordt niet voor niets nu al de 'century of hell' genoemd.

Mark Huysman
Mark Huysman4 jul. 2021 - 8:17

Een top-lobbyist van Exxonmobil vertelt trots hoe de oliemaatschappij het gevecht tegen de klimaatwetenschap voert: “Did we aggressively fight against some of the science? Yes” “Did we join some of these shadow groups to work against some of the early efforts? Yes, that’s true. But there’s nothing illegal about that. You know, we were looking out for our investments, we were looking out for our shareholders.” Allemaal om een klein groepje rijke aandeelhouders nog rijker te maken. Kapitalisme vernietigd ons allemaal. https://www.youtube.com/watch?v=5v1Yg6XejyE

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman4 jul. 2021 - 8:18

vernietigt.

Phil2
Phil24 jul. 2021 - 8:11

Nou ja, een andere mindset i.c.m. innovatie kan voor een enorme verandering zorgen in iedere sector. Voor landbouw en veeteelt moeten we bijv. heel snel afstappen van de 'zielige boer' waar Marcel van Roosmalen het over had. Ik ken maar weinig sectoren waar zoveel geld naar toe gaat (grootste deel van het EU budget ook) om vervolgens met de brokken te zitten qua milieuvervuiling en overproductie (het laatste draagt weer bij aan de marginale verdiensten). Wat automobiliteit betreft, moeten we ons een keer bewust worden dat we: 1. meestal in ons eentje in de auto zitten 2. die breder is dan de ene persoon lang is, 15-25 keer zoveel weegt 3. met name als de wegen overvol zijn met dezelfde 'ene personen' (spitsverkeer) 4. stappen we over op elektrisch, dan heeft het stroomnet er een Nr. 1 stroomverbruiker bij gekregen...

Freddy2
Freddy24 jul. 2021 - 4:58

Ik geloof wel in de klimaatveranderingen, maar niet in de wil om dit te stoppen. Minder vlees eten, de boeren eruit, dat klinkt allemaal wel mooi voor sommigen, maar wat gaan we daar mee doen? Meer huizen bouwen om een steeds groeiende bevolking te kunnen fasciliteren, dat geld voor alle goede ideeen om het klimaat te redden. We gaan het klimaat niet redden, we gaan het uitruilen. Je kunt het recht op vervuilen kopen. Minder vervuilen wordt niet gebruikt voor het klimaat, maar voor de economie. Zelfs de groenste partijen willen het klimaat niet verbeteren, maar willen het eigen straatje schoonvegen zonder het op te vegen. We schuiven alles gewoon buiten de grenzen en verwachten dan dat het beter komt en het grootste probleem van het klimaat is.... Het is een verdien model geworden waar mensen c.q. miljoenen a miljarden aan kunnen verdienen. Er gebeurd dus niets om het klimaat echt te redden, maar genoeg om meer geld te verdienen en om meer geld te verdienen hebben we ook meer mensen nodig.

plato12
plato123 jul. 2021 - 16:51

Vergeet het maar, ik zit op dit ogenblik naar 1 vandaag te kijken , mensen die een vliegvakantie hadden geboekt , 1 mevrouw met haar gezin voor 9000 euro, mensen boos omdat ze niet in de gelegenheid zijn gesteld om voor 9000 euro het klimaat kunnen verpesten doormiddel van een vliegreis die naar schatting 1000 liter kerosine verbrand.. Ik zie vrijwel nergens om daadwerkelijk zo te leven als nodig is om een ramp te vermijden, nog zo iets , mensen schijnen 164 gram aan papieren reclame in de bus te krijgen van maandag tot-en-met zaterdag elke dag, waarom wordt daar niets aan gedaan??

2 Reacties
vdbemt
vdbemt3 jul. 2021 - 18:06

Er zijn anderen die er niet naar leven en daar weinig zin in hebben. Er zijn er ook die dat wel doen. Dat is belangrijk. Belangrijk is ook: wat doe jij?

Piet Helmons
Piet Helmons4 jul. 2021 - 12:53

Plato1: de mensen ondervinden de klimaatverandering niet als een onmiddellijke bedreiging en zullen daardoor ook niet bereid zijn om drastische maatregelen te nemen. Vandaar dat Schiphol binnen de kortste keren weer heel druk is; de restaurants weer uitpuilen; de files weer op de verkeersberichten genoemd worden en op een mooie zomeravond je overal de geur van kiloknallers op de barbecue ruikt. Het wordt dus een hele uitdaging om de klimaatdoeleinden te halen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend3 jul. 2021 - 9:02

Goede analyse van Tobias Dander. Ik heb vooral bewondering voor het laatste greintje optimisme dat hij nog schijnt op te kunnen brengen. Ik zie alleen nog een schrale uitweg in het adapteren van het onvermijdelijke. Er veranderd uiteindelijk alleen dan iets significants als morgen minstens 4 van de 8 miljard mensen zich aanbiedt voor onmiddellijke vrijwillige euthanasie. M.a.w.; er gaat dus niets significants veranderen. Er rest ons slechts een rol als in het orkestje van de Titanic

7 Reacties
Paleocon
Paleocon3 jul. 2021 - 10:03

Top! Dan zijn die maatregelen dus ook niet meer nodig.

vdbemt
vdbemt3 jul. 2021 - 14:40

Wat een makkelijk excuus om je eigen gedrag niet te hoeven veranderen. Want pas dan kan er iets gebeuren: als we bereid zijn ons gedrag te veranderen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend3 jul. 2021 - 15:07

Jullie komen ook niet verder dan "die maatregelen" en "ons gedrag te veranderen" Wat dan ? Hoe dan ? En a.u.b. niet de geijkte dingetjes die ons moeten doen geloven dat het meer is dan een druppel op de gloeiende plaat, maar absoluut niet meer is dan dat. Want ja, die zonnepanelen heb ik ook en ik rijdt veel minder auto sinds ik een e-bike heb etc etc. Rij voor de huiver eens de grens over bij Venlo en neem de A61. Binnen een half uur ben je bij Garzweiler: https://nl.wikipedia.org/wiki/Garzweiler Er is in 2020 weer meer vlees geconsumeerd dan ooit daarvoor, zelfs in Nederland De oceanen zijn weer verder leeggevist en tienduizenden km2 bos zijn weer platgebrand t.b.v. landbouwgrond. De CO2 uitstoot schijnt met 2% gedaald te zijn. Maar die 98% die wel de lucht in is gegaan blijft een duizelingwekkende hoeveelheid die cumulatief opgeteld kan worden bij de sowieso al veel te hoge concentratie. We zijn gewoon met veel te veel mensen. Komt bij dat de grote meerderheid bestaat uit have-nots die nu nog weinig bijdragen aan de uitputting van de Aarde maar wiens grote ambitie het is om ook een prima plek onder de zon te hebben met een auto voor de deur en elke dag vlees op tafel. En wie gaat hen uitleggen dat dat niet de bedoeling is ?

vdbemt
vdbemt3 jul. 2021 - 18:25

@HerrVorragend. "Wat dan ? Hoe dan ?" Je noemt 2 van de dingen die je kunt doen, minder autorijden en zonnepanelen, en gaat vervolgens weer wijzen naar anderen die er niet om malen: "Er is in 2020 weer meer vlees geconsumeerd dan ooit daarvoor, zelfs in Nederland De oceanen zijn weer verder leeggevist en tienduizenden km2 bos zijn weer platgebrand t.b.v. landbouwgrond." Dat brengt ons op nog 2 dingen die je kunt doen: minder vlees en vis eten. Daar bespaar je ook nog eens geld mee. Dan de have-nots die ook een prima plek onder de zon willen hebben met een auto voor de deur en elke dag vlees op tafel. "En wie gaat hen uitleggen dat dat niet de bedoeling is" Nou. Bijvoorbeeld hier: Tobias Dander. En ook vele anderen op radio, tv en in de kranten. Je moet er wel voor open willen staan. Dat is het begin van nog meer dingen doen dan de 4 die we hier genoemd hebben. Verder kun je nog bankieren bij een groene bank (daar hebben we er 2 van), plastic mijden bij je boodschappen. Het mindere vlees DAT je eet biologisch laten zijn. Niet meer kopen bij de Action, niet meer tanken bij Shell, geen hout meer verstoken in open haard of tuinkorf, niet je hele tuin bestraten. Van die dingen. Alleen maar zeggen: er moeten minder mensen op de aarde zijn, dat helpt geen sier. Verandering in gedrag van mensen en bedrijven is het enige dat effect kan hebben.

Wient
Wient4 jul. 2021 - 9:27

@vdBemt: Dus je gelooft niet in de simpele getalsmatige functie van het aantal bewoners op aarde dat allemaal wil leven als jan modaal, liefst nog ietsje beter? Besef dat jan modaal elders in de wereld niet afgemeten wordt naar Nederlandse maatstaven maar naar maatstaven als te vinden of Facebook, YouTube, Instagram, Tiktok en andere, zich wereldwijd verspreidende etalage-programma's met het luxe rijke leven van de betere wereld elders. Besef dat het willen hebben wat een ander al heeft, een heel sterke drijfveer is en dat daar heel veel grondstoffen en middelen voor nodig zijn. Besef dat dit een veelvoud is ten opzichte van waar, simpel gesteld, het rijke deel van de aarde toe bereid en in staat zal zijn om in te leveren voor de verlangde klimaatombuiging. Doe je berekening. En het minder bevoorrechte deel van de aarde dat niet wil wachten tot zijn deel naar haar komt, komt het alvast halen door vesting Europa, Australie en Noord-Amerika binnen te dringen en asiel te vragen. De mens is egoistisch. Onze eigen Amsterdammers willen al geen windmolens bij hun stad, om verdere protesten tegen deze druppels op de gloeiende plaat maar niet aan te halen. Wel willen ze kolencentrales sluiten en het te kort dan maar op de internationale markt kopen. Daar is alleen een overschot aan vuile energie, want de schone energie heeft ieder land nodig om zijn eigen stoepje schoon te houden. Als de mensheid al in staat zal zijn om het klimaat opnieuw om te buigen moeten we niet denken dat dit in één generatie te doen is. Daar zullen meerdere generaties over heen gaan. Natuurlijk heb je gelijk dat verandering van gedrag enig effect kan hebben, met de nadruk op enig. Maar iedereen op aarde wil het beter hebben dan de buurman of -vrouw en wil minder inleveren dan gevraagd. Voordat dat leidt tot de nieuwe, verlangde klimaatombuiging, is de aarde al lang van zijn al grondstoffen beroofd en de mensheid gedecimeerd door haar eigen handelen. Ik steun HerrVorragend. Er zijn te veel mensen op aarde.

vdbemt
vdbemt4 jul. 2021 - 13:33

@Wient.Je hebt nergens van mij gelezen dat ik niet vind dat er teveel mensen op de aarde zijn. Ik zeg dat het niet helpt dit te zeggen. Gaan het er ooit minder worden? Is er een manier om wereldwijd maatregelen te nemen dat de wereldbevolking afneemt? Die is er niet. je kunt dit dus, met mij, wel vinden, het helpt geen reet. Je beschrijft zelf heel goed wat er mis is: iedereen (bijna iedereen) wil alleen maar 'méér'. En zij die al heel veel hebben zijn in de regel niet bereid in te leveren: "Besef dat het willen hebben wat een ander al heeft, een heel sterke drijfveer is en dat daar heel veel grondstoffen en middelen voor nodig zijn. Besef dat dit een veelvoud is ten opzichte van waar, simpel gesteld, het rijke deel van de aarde toe bereid en in staat zal zijn om in te leveren voor de verlangde klimaatombuiging." De mens is egoïstisch. Voor het temperen van de klimaatverandering zal dat moeten veranderen. Genoegen nemen met genoeg in plaats van alleen met overdaad. Alleen dát zal enig effect hebben. Roepen en gelijk hebben dat er teveel mensen zijn, wetende dat daar geen oplossing voor is, is gebakken lucht. Moet het toch uit het gedrag komen.

Wient
Wient5 jul. 2021 - 8:48

@vdBemt: Oké, eens dat er teveel mensen zijn. Maar jij wilt er niets aan doen want dat kan niet volgens jou. Er zou geen manier zijn om dit wereldwijd te regelen. Misschien hoog tijd dan om daar toch wél eens over na te denken, het in ieder geval bespreekbaar te maken. Of is het een item dat we niet willen, durven of mogen bespreken? Het is geen gebakken lucht. Het is een enorm probleem dat alleen maar tot meer en grotere problemen zal leiden die we nu nog niet eens kunnen overzien. Alle huidige problemen hebben te maken met het aantal mensen op aarde. Vervuiling, voedselvoorziening, migratie, energie, ruimte, ontbossing, leeg vissen van zeeën, landbouwgronden die verschralen, verlies van biodiversiteit, uitsterven van dieren, noem het maar op. Dit alles verliest het van de mensen omdat zij daar er hun stempel dominant op drukken. En de aarde krijgt geen tijd om zich te herstellen, want door de groeiende problemen die de mens veroorzaakt, zoekt zij naar nieuwe middelen om haar bestaan op hetzelfde niveau voort te kunnen zetten. Daarbij nieuwe aanslagen plegend op middelen die de aarde levert. En pas na zoveel tijd blijkt dat ook die goedbedoelde initiatieven grote problemen kunnen opleveren die pas opgelost worden als het uit de hand loopt. Als we de mensheid en zijn reproductie heilig blijven verklaren, is het duidelijk dat je aan de som die ik je eerder beschreef nog een exponentiële factor kunt toevoegen. Daarom blij ik zeggen, je komt er niet mee met genoegen nemen met genoeg of minder, met het slimmer en milieubewuster inregelen van het dagelijks leven. Het is nodig en het zal ook gebeuren, maar de macht van het getal voor alle mensen op aarde zal blijven zorgen voor desastreuze aanslagen op milieu, klimaat, aarde en wat dies meer zij. We zullen de huidige problemen niet of amper voor kunnen blijven, om over toekomstige problemen maar te zwijgen. (Daar is genoeg over bekend uit publicaties over de groei van de wereldbevolking) Er is alleen iets aan te doen als we onszelf niet langen als hoofdbewoners van de aarde zien, maar, cru gezegd, inmiddels als een plaag die bestreden moet worden.

Salama.
Salama.3 jul. 2021 - 8:33

In Duitsland zijn ze bezig de niet-CO2 uitstotende kerncentrales versneld te sluiten, terwijl bij de zwaar vervuilende kolencentrales de laatste pas in 2038 gesloten wordt. (https://duitslandinstituut.nl/artikel/30174/dit-zijn-de-plannen-voor-de-duitse-kolenindustrie). De bruinkoolcentrales (viezer kan je ze niet krijgen) blijven ook open omwille van de werkgelegenheid. En dan hebben we het nog niet over kolencentrales elders in de wereld. Het is om moedeloos van te worden.

EricDonkaew
EricDonkaew3 jul. 2021 - 7:10

(...) duurzaam stemmen (...) ---------------------------------- Dat wil ik graag doen, maar hoe? Met een biologisch-dynamisch vervaardigd potlood?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jul. 2021 - 8:19

Misschien om de overheden eens hard aan te pakken en de politiek etc.. https://www.ed.nl/binnenland/ggd-topman-liet-naam-tata-steel-uit-longkankerrapport-schrappen-totaal-van-de-zotte~a21e01bc/

gimli55
gimli553 jul. 2021 - 7:04

Nu is uit een WOB verzoek, in verband met het gezondheidsrapport over de longkanker gevallen rond Tata Steel, gebleken dat de directeur ven de GGD aldaar, ervoor gezorgd heeft dat de naam van het bedrijf (Tata Steel) als verantwoordelijke uit het rapport is geschrapt. Het huidige systeem is corrupt, ziek makend, faalt, is asociaal, breekt af en wordt gebracht al alleen zaligmakend. Het biedt de burger geen alternatief en geen perspectief op verbetering. Het wordt zo gemanipuleerd dat de 2 meest neoliberale partijen in achterkamertjes zonder toezicht een regeerakkoord gaan smeden en de TK vindt het zoals gewoonlijk weer best. Geen afschaffing Rutte doctrine, geen afschaffing institutioneel racisme en discriminatie, geen nieuwe bestuurscultuur en verdere afbraak van het klimaat en milieu. De politiek gaat ons niet redden, die zijn juist in samenspraak met de lobbyisten juist de veroorzaker van de meeste problemen. Het gaat om macht en macht corrumpeert. Absolute macht corrumpeert absoluut. De absolute macht ligt al 40 jaar bij het globalisme en neoliberale politieke systeem, do the Math. De status quo moet beschermd worden en de macht moet behouden worden. Zelfs een gezondheid crisis wordt ingezet om de repressie verder uit te bouwen, de controle te vergroten Er bestaat geen oppositie meer en andersdenkenden worden gesensibiliseerd of uitgeschakeld. Helaas bestaat er geen democratie meer, maar een autocratie waarbij de niet democratische krachten de macht hebben, de burger is verworden tot de pinautomaat om de onuitputtelijke groei te betalen. De kosten worden geminimaliseerd en gesocialiseerd en de baten gemaximaliseerd en geprivatiseerd. Het is op de lange duur en zelfs op korte duur een destructief systeem. De leidende politiek speelt verdeel en heers spelletjes en er zijn hele diepe en grote kelders, waar de negatieve effecten zwart gelakt worden opgeborgen en de aangepaste rapporten bereiken de meestal lamlendige MSM. De integere politici en media zijn te klein om invloed te hebben. Het is een cynisch beeld, maar helaas blijken de gevolgen elke keer nog slechter te zijn dan gedacht. Nu weer het rapport over Tata Steel en het IPCC rapport hierna.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt3 jul. 2021 - 10:00

"Het huidige systeem is corrupt, ziek makend, faalt, is asociaal, breekt af en wordt gebracht als alleen zaligmakend. Het biedt de burger geen alternatief en geen perspectief op verbetering. .............. Geen afschaffing Rutte doctrine, geen afschaffing institutioneel racisme en discriminatie, geen nieuwe bestuurscultuur en verdere afbraak van het klimaat en milieu." Inderdaad. "De absolute macht ligt al 40 jaar bij het globalisme en neoliberale politieke systeem, do the Math." Ook waar. "De politiek gaat ons niet redden....." Wat moet ons dán redden. Het zal toch langs de weg van de politiek, de democratie, moeten komen. De HUIDIGE politiek gaat ons niet redden. De politiek moet door ons in de gelegenheid gebracht worden. Maar vooralsnog vindt een (te) groot deel van de kiezers het allemaal wel best. En zitten we in deze situatie: "De integere politici en media zijn te klein om invloed te hebben." Het is een kelderende spiraal, die doorbroken moet worden. Bevolking die inziet dat de weg nu naar beneden gaat. En een krachtige politicus/politica/politieke partij die een beter alternatief kan tonen en bieden. Zoals het nu gaat, zit dat er op dit moment niet in.

Loebkesman
Loebkesman2 jul. 2021 - 21:51

Goed verhaal. We zetten het op https://extinctionclock.org/ bij de rest.

Paleocon
Paleocon2 jul. 2021 - 21:35

Jaja, het is 5 minuten voor of na 12... Dat was het al sinds de jaren 50. *gaap*

7 Reacties
gimli55
gimli553 jul. 2021 - 9:07

Met het volgende IPCC rapport is het zeer waarschijnlijk 12:05. Dan zijn we een aantal tipping points voorbij. 75% van de insecten zijn al uitgeroeid en 35 % van de zoogdieren in het wild. Slaap lekker door, en stop je hoofd in het zand. Je nakomelingen zullen trots op je zijn, en als je die niet hebt, de nakomelingen van je familie en vrienden en als je die niet hebt, de nakomelingen van deze wereld. De huidige Covid crisis zal peanuts zijn met de gevolgen van de klimaat en milieu crisis.

Berend22
Berend223 jul. 2021 - 11:19

En als de klimaat crisis voluit uitbreekt natuurlijk lekker hypocriet roepen dat je altijd gewaarschuwd hebt, hè?

Paleocon
Paleocon3 jul. 2021 - 16:39

@ Berend2 3 juli 2021 at 13:19 Wie? Ik? Hahahhaha jamais! Maar wat is het nu... Is die crisis er nou al of moet die nog komen?

JanB2
JanB23 jul. 2021 - 18:30

@ Paleocon Die is er al. En dat kan alleen nog lieden ontgaan die een verblijf onder een steen combineren met beperkte verstandelijke vermogens. Dat zijn er overigens nogal wat.

Loebkesman
Loebkesman3 jul. 2021 - 22:37

Is dat zo JanB? “ De bevolking van Chan Chan kon hier overleven dankzij goed beheerde irrigatiesystemen en visgronden voor de kust, en het is goed mogelijk dat de kenmerken van El Niño (opwarmend zeewater en hevige regenval) veel invloed hadden. Een krachtige El Niño kan, denken wetenschappers, de politieke en economische stabiliteit binnen het Chimúrijk hebben ondermijnd. Wie weet gaven priesters en leiders, in een wanhopige poging een einde te maken aan de regen en de chaos, opdracht tot het massaal offeren van kinderen.” Gaat over het Chinuvolk uit Peru dat honderden jaren geleden leefden. Namen ook de nodige maatregelen tegen ‘het klimaat’. Toen waren de mensen al van het padje. Anno nu nog steeds, alleen de offers zijn anders.

vdbemt
vdbemt4 jul. 2021 - 15:31

@paleocon. "Maar wat is het nu… Is die crisis er nou al of moet die nog komen?" Als je hier zelf niet serieus een antwoord op kunt geven, zegt dat heel veel over jouw levenshouding. Natuurlijk OOK als je wél het juiste antwoord op deze vraag hebt. Maar dan is die levenshouding totaal anders.

JanB2
JanB24 jul. 2021 - 17:00

@ Loebkesman Het probleem is nu wereldwijd. En het Chimurijk ging ten onder.

TwoTone
TwoTone2 jul. 2021 - 21:35

Hmm, altijd al geroepen dat die paar windmolentjes, electronische autootjes en zonnepanelen op wereldschaal geen moer uithalen. Dat is alleen verplaatsing van milieubelasting. Wat helpt wel ? Drastisch verlagen van milieubelastende activiteiten. Oftewel aanpassing van het menselijk gedrag en consumptiepatroon op wereldniveau. Alleen daar win je geen stemmen mee.....

2 Reacties
Salama.
Salama.3 jul. 2021 - 8:36

Iedereen terug naar het welvaartsnivo van een gemiddelde landarbeider van pakweg 150 jaar geleden zou wel helpen. De vraag is of je dat moet willen.

Geen3
Geen33 jul. 2021 - 9:42

Mee eens. Europa zou vlees, benzine, diesel en kerosine op de bon moeten doen voor de Europeanen. Maar Fransen en Duitsers minder vlees en diesel? Dan breekt de pleuris uit!

ton14024
ton140242 jul. 2021 - 20:32

´´elke tiende graad opwarming meer of minder telt´´ Daar valt echt niets meer over te zeggen. We zijn in onbekend terrein en dwalen verder.

Pindaklaas
Pindaklaas2 jul. 2021 - 20:04

In 1968 publiceerde Thames and Hudson het boek 'De Biologische Tijdbom' vam G. Rattray Taylor. Een erg interessant boek en een waarschuwing voor komende generaties en overheden. Nu plukken we de vruchten en hebben we te maken met vervuild eten. Men luisterde toen niet, en men luistert nog steeds niet. Het zal met de klimaatcrisis niet anders gaan want de men wil geen stappen terugzetten. Ja, het is nodig, ondanks dat het nog wel enkele decennia lang zal blijven opwarmen, maar overheden wereldwijd blijven gaan voor economische groei. Alles ten koste van het klimaat.

Klein zonnetje
Klein zonnetje2 jul. 2021 - 18:57

Voordat mensen massaal de straat op gaan moeten ze gewoon zelf massaal hun gedrag aanpassen, dat heeft veel meer nut dan kijken naar de politiek.

Gaitj
Gaitj2 jul. 2021 - 18:04

Tobias, je vraagt je dit af: "Gaat niet gebeuren, zegt u?" Ik denk inderdaad dat het niet gaat gebeuren, in elk geval niet op de schaal die jij graag zou willen. Maar denk je dat actie die Den Haag onderneemt veel verschil zou maken? Wat wij (kunnen) doen is niet eens een druppel, maar eerder een molecuul op een gloeiende plaat. Als dit niet globaal wordt aangepakt is het resultaat gewoon 0, hoeveel miljarden we er ook tegenaan gooien. Misschien hou je er een goed gevoel aan over, maar daar blijft het bij. Het enige wat we kunnen doen is aanpassen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt2 jul. 2021 - 18:53

Om iets globaal aan te pakken, moet je zelf ook meedoen. Anders is het meteen al niet globaal.

EenMening
EenMening2 jul. 2021 - 18:59

@Gajt Los van klimaatverandering is de transformatie naar hernieuwbare energie altijd een goede zaak. De vervuiling neemt af en we worden minder afhankelijk van Putin en andere leveranciers van fossiele energie. In geval van nood kunnen we altijd nog onze aardgasproductie weer opgang brengen, maar daar zullen de Groningers niet blij mee zijn.

JanB2
JanB22 jul. 2021 - 17:25

Het was (en ís!) in veel gevallen een kwaadaardige leugen, ingegeven door egoïsme, zelfzucht en geldgier! Ontkenning van klimaatverandering en de menselijke oorzaken daarvan zou een zelfde status moeten hebben als ontkenning van de holocaust en onder het strafrecht moeten vallen.

3 Reacties
EenMening
EenMening2 jul. 2021 - 19:12

?????

Mokker
Mokker3 jul. 2021 - 8:43

Dat er klimaatverandering is staat wel vast, maar wat de gevolgen daarvan zijn is gebaseerd op modellen die verre van perfect zijn. Om hier een gedachtenpolitie voor in te stellen lijkt me slecht voor de discussie en de individuele vrijheid.

JanB2
JanB23 jul. 2021 - 18:23

Ik heb op dit punt volkomen schijt aan die zogenaamde individuele vrijheid. Omdat het niet zelden neerkomt op misbruik van die vrijheid van de meest misselijkmakende soort. Mensen die bewust en ter misleiding onzin inzake klimaat verkopen om er zelf beter van te worden hebben hun recht op vrije meninguiting verspeeld wat mij betreft. Lock ‘m up!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman2 jul. 2021 - 16:59

Ach de wereld en diens natuur gaat door met of zonder mens.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt2 jul. 2021 - 17:58

Dat wordt dan zonder mens. Maar dat is na jouw tijd. Dus jij maakt je er niet druk om. Hoe noem je zoiets?

Zapata
Zapata2 jul. 2021 - 16:48

Opwarming zal er voor zorgen dat mens en dier zichzelf verplaatsen naar meer leefbare gebieden. Natuurlijk rampzalig maar dat hoeft nog niet de totale vernietiging van het leven te betekenen. De vernietiging van de biodiversiteit is vele malen ernstiger. Dat is niet om te keren. De vernietiging van biodiversiteit wordt voor een groot gedeelte veroorzaakt door het groeien van de totale wereldbevolking. Het lijkt me dat we daar eens wat aan moeten doen. Overigens ben ik van mening dat Joop.nl Hans.nl zou moeten heten.

13 Reacties
vdbemt
vdbemt2 jul. 2021 - 17:59

"Opwarming zal er voor zorgen dat mens en dier zichzelf verplaatsen naar meer leefbare gebieden" Die zullen we dan op een andere planeet of in de ruimte moeten zoeken.

Zapata
Zapata2 jul. 2021 - 18:06

Onzin vdbemt, gewoon elkaar om de rest betwisten zoals we al duizenden jaren doen.

vdbemt
vdbemt2 jul. 2021 - 18:51

@Zapata. Die leefbare gebieden nemen af. En dan zeg jij: gewoon als altijd twisten we daar om. Dat wordt dus EN voortdurend erom blijven twisten EN steeds slechter worden van de leefbaarheid. Prettig idee.

Zapata
Zapata2 jul. 2021 - 20:22

@vdbemt, het is nooit anders geweest. Er is maar 1 oplossing. Minder N##$$%^. Minder kindertjes minder mensen. Met de helft minder mensjes gaat deze planeet nog heel lang mee.

Eric Minnens
Eric Minnens3 jul. 2021 - 5:54

@Zapata "Overigens ben ik van mening dat Joop.nl Hans.nl zou moeten heten." Hans? Van Mierlo? Teeuwen? Klok? Van Breukelen? Dorrestijn? Wiegel?? Anders?

erikbos
erikbos3 jul. 2021 - 7:05

@vdbemt "Die leefbare gebieden nemen af." Dat heeft niet zozeer met de klimaatverandering te maken. De belangrijkste oorzaak dat gebieden minder leefbaar zijn is wanbeheer door de mens. Ontbossing, gebrekkig/geen waterbeheer, uitputting van resources etc.

Zapata
Zapata3 jul. 2021 - 8:30

@Minnens, check achtergrond scribent.

vdbemt
vdbemt3 jul. 2021 - 10:10

@Zapata. Er is maar 1 oplossing volgens jou: minder mensen. En zie jij dat gebeuren? Nee toch? Moeten we dan dus maar niets doen? Het is toch de aanwezigheid EN het het gedrag (uitputten van bronnen, verpesten milieu en klimaat) van de mens die de ellende veroorzaakt? Veranderen van je gedrag, daar ben je zelf bij. JIJ kunt dat dan in ieder geval doen (dat is je eigen keuze; als je dat dan niet doet, dan wil je gewoon niet en ben je eigenlijk een......). Als heel veel mensen hun gedrag veranderen, is dat toch een deel van de oplossing.

vdbemt
vdbemt3 jul. 2021 - 10:15

@ErikBos "Die leefbare gebieden nemen af.” Dat heeft niet zozeer met de klimaatverandering te maken. De belangrijkste oorzaak dat gebieden minder leefbaar zijn is wanbeheer door de mens....."' Oh. Zeker. Maar het verdwijnen van die leefbaarheid heeft OOK invloed op het klimaat. En dat krijgen we terug in de vorm van de grotere extremen: droogtes, smelten van ijs aan de ene kant, overstromingen, aan de andere kant, etc.

Zapata
Zapata3 jul. 2021 - 10:34

vdbemt, in de jaren 60 van de vorige eeuw wisten al dat dit zou gebeuren. Al die tijd weinig tot niets gedaan. Nu denk ik dat het te laat is om het tij nog te keren. Mensen zijn parasieten die hun eigen gastheer vernietigen.

Eric Minnens
Eric Minnens3 jul. 2021 - 12:42

@Zapata Ik kom er niet uit, maar zal wel een blinde vlek hebben. Hans.nl lijkt me echter sowieso een slecht idee, gezien Wiegel. Hans&Grietje.nl lijkt me daarentegen wel weer een verbetering, om ook vrouwen recht te doen. ????

vdbemt
vdbemt3 jul. 2021 - 14:46

@Zapata'. "in de jaren 60 van de vorige eeuw wisten al dat dit zou gebeuren. Al die tijd weinig tot niets gedaan.". Dat is helemaal waar. Is het toevallig dat het samen is gegaan met het feit dat we steeds lieberaler zijn geworden? "Nu denk ik dat het te laat is om het tij nog te keren." Dat zou zo maar waar kunnen zijn. Maar misschien ook niet. "Mensen zijn parasieten die hun eigen gastheer vernietigen." Te veel mensen wel. Anders zaten we niet in deze situatie. Maar jij niet. Ik ook niet. En laten we proberen anderen het inzicht te geven dat het anders moet. Zelfs als het tij niet te keren valt. Dan kunnen we het nog vertragen.

vdbemt
vdbemt3 jul. 2021 - 14:48

lieberaler = liberaler, natuurlijk.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd2 jul. 2021 - 16:34

Hallo Tobias, neem aan dat jij ook kunt rekenen. De volgende gegevens zijn afgerond: er zijn 1,4 miljard Chinezen en 0,017 miljard Nederlanders. Per jaar is een Chinees verantwoordelijk voor 7 ton CO2, een Nederlander voor 9 ton. Zou het wellicht aan te bevelen zijn om eerst China te bewegen om iets aan hun uitstoot te doen? En het één hoeft het andere uiteraard niet uit te sluiten…

3 Reacties
EenMening
EenMening2 jul. 2021 - 18:44

Het op zich prima dat we overgaan op hernieuwbare energie, de veestapel reduceren, minder vliegen, geen vlees meer eten, de auto wegdoen, ons huis soleren en een warmtepomp installeren. Maar dat legt wereldwijd weinig gewicht in de schaal. De Nederlandse uitstoot is slechts 0,5%. Het moet uiteindelijk van de grote jongens komen maar we kunnen wel het goede voorbeeld geven. Het is jammer dat we zo dom geweest zijn om in de jaren tachtig min of meer te stoppen met kernenergie. Een kerncentrale levert 40 jaar lang energie met 0% CO2-uitstoot. Laten we als de wiedeweerga zoveel mogelijk kencentrales bouwen en waar mogelijk stuwdammen aanleggen.

vdbemt
vdbemt3 jul. 2021 - 10:17

@Eenmening "Maar dat legt wereldwijd weinig gewicht in de schaal. De Nederlandse uitstoot is slechts 0,5%.". Tja. En als elk land er zo over denkt, dan schieten we inderdaad geen millimeter op.

JanB2
JanB23 jul. 2021 - 18:34

@ Eenmening Kerncentrales zijn niet verenigbaar met een geliberaliseerde energiemarkt waar alles om geld draait. Niet qua veiligheid en niet qua commercie (kernenergie is duur).