Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Met Claudia de Breij 2020 in

  •  
01-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
559 keer bekeken
  •  
“Om dingen te veranderen heb je mensen nodig die voorop durven te lopen”, vertelde Claudia de Breij in haar oudejaarsconference. Ze dacht daarbij onder meer aan Aletta Jacobs, die een eeuw geleden streed voor het vrouwenkiesrecht in Nederland, en Quinsy Gario, die grote aantallen Nederlanders het afgelopen decennium overtuigde van het racistische karakter van Zwarte Piet.
Ook wees De Breij de kijkers op het belang van het begrip voor anderen en de betekenis van het begrip democratie. “Democratie is een regering van de meerderheid die rekening houdt met de noden en wensen van de minderheid, met daarbij een vrije pers en een onafhankelijke rechtsstaat”, citeerde ze haar vader.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (162)

Karingin
Karingin3 jan. 2020 - 0:45

Wel apart dat haar zangtalent hier en daar zo wordt aangeprezen...ze schrijft mooie liedjes maar zingen is beslist niet haar sterke kant. Al vind ik die rap wel ijzersterk trouwens.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 jan. 2020 - 15:01

Zingen kan ze wel maar om anderhalf uur naar spitsvondigheden te luisteren is wat mij betreft te veel gevraagd, dat heb ik dus laten voorbij gaan.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra2 jan. 2020 - 9:02

Ik vond haar ijzersterk en moest er regelmatig stevig om lachen. Natuurlijk heb ik ook zure reacties gezien. Maar goed, als je het niks vindt, waarom blijf je dan kijken?

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 jan. 2020 - 10:02

Sommigen van ons, mijn persoontje incluis, moesten verplicht meekijken.

Bromsnor3
Bromsnor32 jan. 2020 - 8:59

Heb haar niet gezien en bewust niet. Flauwe voorspelbare grappen met een duidelijk éénzijdige politieke invalshoek. Ze zingt mooi maar dat is ook het enige leuke aan haar. Op oudejaarsavond en in het theater wil ik ontspanning, lachen en geen politiek geneuzel aan mijn hoofd. Dus “Ik hou van Holland” met een glaasje, vrienden, lachen en meezingen. Heerlijk en goed einde van het jaar........

3 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 jan. 2020 - 9:59

Sommigen van ons, mijn persoontje incluis, moesten verplicht meekijken.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 jan. 2020 - 10:02

Reactie was hierboven bedoeld.

Karingin
Karingin3 jan. 2020 - 0:43

Kijk, dat is inderdaad de juiste houding Snor.

Ryder
Ryder1 jan. 2020 - 23:39

Haar conference kon mij bekoren en was mooi uitgebalanceerd. Zowel rechts als links werden op de hak genomen. Maar vooral werden we getrakteerd op mooie voorbeelden uit het verleden. Toch was ik nog wat meer gecharmeerd van "De Lachgasfabriek" van Freek de Jonge, op 1 januari op de NPO te zien. De energie, de grapdichtheid, de verhaallijnen van deze ouwe rot maken hem tot nog steeds een van de grootsten. Nog steeds niet over de datum. Ja, je moet wel tegen een flinke lading grappen over Th B en Th H kunnen. Dat is Freek wel toevertrouwd.

Verver
Verver1 jan. 2020 - 23:26

Je hebt mensen nodig die voorop lopen, maar dat zijn er vaak maar een paar. Het gaat meer om de mensen die er achter aan lopen, de meerderheid die rekening houdt met de noden en wensen van de minderheid, met daarbij een vrije pers en een onafhankelijke rechtsstaat Vooral dat laatste is erg belangrijk en voor mijn gevoel kalft dat soms wel eens af. Maar das mijn gevoel.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty1 jan. 2020 - 22:21

Het veel gehoorde oordeel "de humor moest je met een lampje zoeken" is natuurlijk "killing" voor een cabaretière van haar statuur. Dan kun je nog zo een goede vakvrouw zijn, een geslaagde oudejaarsconference staat of valt met goede grappen. De jaarafsluiters van Youp van 't Hek in de jaren negentig waren voor mij de referentie op dit gebied, dan is het de laatste jaren maar flink behelpen. Volgens mij komt het door de "vertrutting" op links. Toenemende "kwets-schaamte" [geldt uiteraard niet voor kwetsen van politici ter rechter zijde, SGP'ers en Johan Derksen] leidt tot vrij risicoloos en "mediocre" cabaret dat te weinig schuurt en prikkelt.

2 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty1 jan. 2020 - 22:24

valt of staat

Karingin
Karingin3 jan. 2020 - 0:41

Tja, weet je, dat jij linkse humor niet kan waarderen is begrijpelijk, en je hoeft er dus ook niet naar te kijken. Ik gruwel van Teeuwen, dus dat kijk ik dan ook gewoon niet.

Violo567
Violo5671 jan. 2020 - 18:59

Over Claudia de Breij: Hetgeen mij heel erg heeft beziggehouden is de vraag: heb ik nou gedroomd of heb ik het werkelijk meegemaakt dat de zaal in de Haagse Schouwburg steeds opnieuw gedurende de conference van Claudia de Breij DUBBELLAG van het lachen. Hèèeè... wordt ik gek of zo?? Er was volgens mij niet één moment van humor in die hele show te vinden... Wie waren die mensen in die zaal?? Of is dit nou één van de tekenen van deze tijd waarin middelmatigheid tot kunst wordt opgestuwd door 'gelovigen' of commercie? Ik ben van mening dat deze oudejaarsconference van mw. de Breij op zichzelf wellicht als één grap de geschiedenis in zou kunnen....

9 Reacties
Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 21:04

Dat mag. Veel plezier met je nieuwe mening.

OlavM
OlavM1 jan. 2020 - 22:38

@ Violo567: Er zijn diverse soorten van en smaken in humor. Die zijn zeer persoonsgebonden. Gelukkig bestaat humor niet alleen in de vorm van dubbelzinnige carnavalsliedjes, dijenkletsers, poep- en piesgrappen, de Toppers, en wat dies meer zij. Ik wens je toe dat je een volgende keer sneller het plekje van je eigen smaak vindt.

Violo567
Violo5671 jan. 2020 - 23:08

@Karingin: Uit eerder commentaar dat mw. Karingin leverde lijkt het alsof mevrouw felle strijd levert ter verdediging van de een of andere 'goede zaak'. Maar het gaat hier toch alleen maar om kritiek op de kwaliteit van een oudjaarsconference, gegeven door een vrouw, met de flinke ambitie om vergeleken te kunnen worden met een aantal uiterst uiterst humoristische dames en heren zoals Kaandorp, van 't Hek, Teeuwen, Maassen, Finkers, Sandifort en anderen. Soms is de waarheid moeilijk te verteren. @OlavM Zoals uit mijn antwoord aan mw Karingin blijkt, zijn er toch cabaretiers in Nederland waar ik mijn plekje altijd heel snel, ahw in een split second gevonden heb! OlavM, geloof me, humor kan écht niet op een toevallige ouderjaarsavond opnieuw worden uitgevonden! Hád ze maar de hele avond carnavalsliedjes gezongen, dat was nieuws geweest en had haar plaats tussen de anderen op een positieve wijze bijzonder gemaakt. Maar ze heeft een aardige stem en ze zou zich kunnen toeleggen op het opnemen van een repertoir van mooie liedjes.

Katootje2
Katootje22 jan. 2020 - 2:43

Ik snap niet dat jullie daar serieus op ingaan. Dat is rechtse SATIRE!

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jan. 2020 - 7:08

'Of is dit nou één van de tekenen van deze tijd waarin middelmatigheid tot kunst wordt opgestuwd' Dat zeggen mensen die geen verstand hebben van kunst al duizenden jaren. Ik zou zeggen: probeer je brood er maar eens mee te verdienen, dan kom je er snel achter hoe moeilijk dat is. WIl je behoorlijk goed verdienen dan kan je beter een niet al te moeilijke studie volgen om vervolgens 40 jaar in een anoniem kantoorgebouw in een buitenwijk een volkomen uitwisselbare functie uit te oefenen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 jan. 2020 - 7:58

@ Joe Speedboot "Ik zou zeggen: probeer je brood er maar eens mee te verdienen, dan kom je er snel achter hoe moeilijk dat is." Niet een bijster sterk argument om forumgenoten die kritisch zijn over de verichtingen van Claudia de Breij mee om de oren te slaan. Volgens deze redenering mag je geen uitgesproken mening hebben over artistieke prestaties van anderen als je jezelf niet heb bekwaamd in een bepaalde kunstvorm, een nogal controversiële stelling.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 jan. 2020 - 7:59

verrichtingen

vdbemt
vdbemt2 jan. 2020 - 11:39

Dat kan. Waar lach jij zoal om?

Karingin
Karingin3 jan. 2020 - 0:39

"Uit eerder commentaar dat mw. Karingin leverde lijkt het alsof mevrouw felle strijd levert ter verdediging van de een of andere ‘goede zaak’. Maar het gaat hier toch alleen maar om kritiek op de kwaliteit van een oudjaarsconference, gegeven door een vrouw, met de flinke ambitie om vergeleken te kunnen worden met een aantal uiterst uiterst humoristische dames en heren zoals Kaandorp, van ’t Hek, Teeuwen, Maassen, Finkers, Sandifort en anderen. Soms is de waarheid moeilijk te verteren." En dat in antwoord op "veel plezier met je nieuwe mening". Proest.

Starter2
Starter21 jan. 2020 - 18:56

T'is een prima zangeres, mooie stem, goede liedjes, dat dan weer wel. Voor de rest is het matig, een beetje risicoloos kritisch zijn. Als je dat leuk vind, moet je vooral kijken.

Marcus A.2
Marcus A.21 jan. 2020 - 15:55

Claudia was messcherp en sloeg regelmatig de spijker recht op zijn kop! Alleen was er weinig tot geen humor om echt om te lachen, enige minpuntje. Maar dat was denk ik uiteindelijk ook niet de inzet.

2 Reacties
de Boer2
de Boer21 jan. 2020 - 17:17

Als lachen niet de bedoeling is kun je beter naar een lezing over klimaatvernandering gaan, een politiek café bezoeken, naar de Ring luisteren of een crematie bezoeken.

Mickeymouse2
Mickeymouse21 jan. 2020 - 19:15

Als je niet kunt lachen tijdens een oudejaarsconference waarom zou je die dan later verzorgen door een cabaretiere?

Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 15:41

korheiden denkt dat er een grens zit aan de tolerantie van een land als Nederland. "Je kunt ook te tolerant zijn", is zijn stelling. Alleen bedoelt hij niet dat we al lang veel te tolerant zijn geweest ten aanzien van Wilders en Baudet en andere exponenten van dom-rechts. Veel te tolerant ten aanzien van de boeren die Nederland plat leggen uit eigenbelang. Veel te tolerant ten aanzien van mensen als korheiden, die alle noodzakelijke veranderingen tegenwerken omdat hij dan niet langer in zijn Fiat Panda kan rijden en zijn huis moet isoleren. Veel te tolerant ten aanzien van mensen die oorlog willen voeren tegen iedereen die naar hun mening niet tolerant genoeg is. Veel te tolerant ten aanzien van allen die anderen aanvallen onder het voorwendsel dat ze zich verdedigen. Nee, dat bedoelt korheiden niet! "Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs jegens hen die zelf intolerant zijn, als we niet bereid zijn een tolerante samenleving te verdedigen tegen de aanvallen van de intolerante medemens, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie.” We zijn inderdaad veel te tolerant ten aanzien van degenen die de tolerantie aanvallen onder het voorwendsel dat ze die willen verdedigen.

7 Reacties
de Boer2
de Boer21 jan. 2020 - 17:22

Leuk dat je ons meneer Korheiden gaat uitleggen. Katootje. Maar weet je wel zeker dat die in een rolstoel zit?

korheiden2
korheiden21 jan. 2020 - 18:18

@Katootje : Ik mag me in je warme belangstelling verheugen, zo blijkt. We verschillen van mening, bijv. t.a.v. het NAVO-lidmaatschap. Dat mag en dat is tolerantie. Ik begrijp uit je woorden dat we veel te tolerant zijn t.o.v. partijen als PVV en FVD en mensen die kritische vragen stellen over de vergroening. In feite zou je meer dwang willen, dus een verbod op deze partijen en veel meer dwang bij klimaatmaatregelen. Dat is inderdaad weinig tolerant. Je wilt dus mensen dwingen tot hoge kosten aan het eigen huis (het mijne is overigens geïsoleerd en voorzien van dubbel glas) en zelfs het bezit van een klein autootje als een Fiat Panda deugt niet. Maar goed, ik schijn noodzakelijke veranderingen tegen te werken (voor zover dat mogelijk is) en wil oorlog voeren tegen iedereen die niet tolerant genoeg is. Een paar voorbeelden van teveel tolerantie : Burgemeester Krikke (die terecht is afgetreden) die vanwege de lieve vrede veel te hoge vreugdevuren gedoogt. Burgemeester Halsema die een democratisch aangenomen wet (het boerkaverbod) zegt niet te zullen uitvoeren. De politie die zegt de controle op de toekomstige 100 km als maximumsnelheid niet te kunnen controleren. Diezelfde politie die machteloos staat tegenover demonstraties van boeren. Er kan ook te lang gepolderd worden.

Katootje2
Katootje22 jan. 2020 - 4:27

Nee hoor korheiden, dwang is niet mijn ding. Ik heb bezwaar tegen het uitgangspunt dat we in Nederland te tolerant zouden zijn. Nederlanders zijn helemaal niet te tolerant. De voorbeelden die jij geeft -en de voorbeelden die ik geef- hebben namelijk niets te maken met tolerantie, maar met angst en machteloosheid. Nederlanders zijn niet te tolerant, ze zijn te laf. Toen Angela Merkel zei: "Wir schaffen das", was dat een uiting van kracht, moed en tolerantie: onze maatschappij is zo sterk, dat we 100.000 mensen uit een andere cultuur en met een andere religie kunnen opnemen zonder dat zoiets ons eigen bestaan bedreigt. Niet zonder problemen, maar -daar hebben de Duitsers een mooi spreekwoord voor- "was uns nicht umbringt macht uns stärker." Tolerantie is niet het probleem als we worden aangevallen door intolerante medemensen, lafheid wel. Degenen die de tolerantie aanvallen onder het voorwendsel dat ze die willen verdedigen, zijn lafaards zonder gevoel van eigenwaarde. Als Halsema zegt het boerkaverbod niet te zullen uitvoeren, dan zegt ze dat omdat ze tolerant wil zijn, niet uit machteloosheid. Als de politie zegt machteloos te staan tegenover demonstraties van boeren dan is dat niet uit tolerantie, maar uit lafheid. Begin je het nu een beetje te begrijpen? En nee, ik wil partijen zoals de PVV en FVD niet verbieden, dat is teveel eer voor een clubje lafaards en meelopers; daarmee maak je ze alleen maar belangrijker dan ze zijn; daar offer ik mijn tolerantie niet aan op.

korheiden2
korheiden22 jan. 2020 - 9:07

@Katootje : Bedankt voor je reactie. Lafheid en tolerantie hebben wel raakvlakken, lijkt me. Nederland durft niet door te pakken, altijd moet er draagvlak zijn. Dat vind ik dus te tolerant, maar het is ook laf en lui. Je bent niet van de dwang, schrijf je. Gelukkig maar, want ik dacht toch echt even dat je politieke partijen wilde gaan verbieden en burgers te dwingen tot verduurzaming.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 jan. 2020 - 10:22

@ Katootje 05.27 Vergis je je niet met een nulletje?

Katootje2
Katootje22 jan. 2020 - 17:14

Korheiden - Helaas, maar niemand kan zeggen dat ik het niet geprobeerd heb.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jan. 2020 - 11:38

Merkel stond daar en kon niet anders.

Joost Spits
Joost Spits1 jan. 2020 - 15:06

Dit wil ik erover kwijt... Claudia de Breij...ooit even naar gekeken..en ze breijt maar door... spreekt mij totaal niet aan. Dat Nederland daar tegenwoordig naar moet luisteren, als dé oudejaarsconférence van het jaar. Voor mij een verarming. Oké, mogelijk dat anderen het leuk vinden, mijn zegen heb je. Wat ik even kwijt wil is dat we nodig zitten te popelen op echt talent. Niet zitten te wachten op die omhooggevallen types, die koste wat koste door promotie en plugging, steeds maar verschijnen tegen wil en dank in alle mogelijke tv-programma's. Dat wordt je dan door de strot geduwd. Verder wens ik iedereen een gezond en voorspoedig 2020!

4 Reacties
Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 20:59

Er wordt jou helemaal nix door de strot geduwd, aansteller. Het staat je geheel vrij op zoek te gaan naar "echt" talent, daar zijn diverse kanalen voor beschikbaar. Je had bijvoorbeeld naar RTL 4 kunnen kijken, maar op YouTube is er nog veel meer te vinden. "Wat ik even kwijt wil is dat we nodig zitten te popelen op echt talent. Niet zitten te wachten op die omhooggevallen types, die koste wat koste door promotie en plugging, steeds maar verschijnen tegen wil en dank in alle mogelijke tv-programma’s." Ten eerste: Wat een rare zin, maar ok. Ten tweede: Wie is we? Verder: Omhooggevallen nog wel, sjonge, dat klinkt nogal jaloers. Ze heeft gewoon gestudeerd, kleinkunstlessen gevolgd en vervolgens via cabaretfestivals haar sporen verdiend. Promotie en plugging is een vrij normaal verschijnsel, hoe wil je anders publiek bereiken? Hoezo verschijnt ze tegen wil en dank in alle mogelijke programma's? Dat is nou juist wat promotie ís. En je denkt dat ze dat met tegenzin doet? Of bedoel je jouw "tegen wil en dank"? Nou, dan heb ik nieuws voor je. Je hoeft niet te kijken hoor, er wordt je - nogmaals - nix door de strot geduwd. Er zit een knop op je tv.

OlavM
OlavM1 jan. 2020 - 22:30

@ Joost Spits: Hopelijk heb je nog even kunnen kijken naar de Toppers. Dan heb je die onaangename smaak vast wel wat weg kunnen spoelen. :)

Joost Spits
Joost Spits2 jan. 2020 - 1:25

Dag Olav, Nee, niets van dat alles heb ik bekeken. Ook in de toppers ben ik niet geïnteresseerd.

korheiden2
korheiden22 jan. 2020 - 9:32

@Katootje : Nogmaals, bedankt voor je belangstelling. Maar nu dit weer : 'Eeeeeh, nou ja, als je geen gevoel voor humor hebt is het natuurlijk wel de vraag of je alles op waarde kunt schatten'. Claudia de Breij is een cabaretière met een boodschap. Ze heeft een duidelijke mening, ook als ze bijvoorbeeld Quincy Gario op één lijn stelt met Aletta Jakobs. Dat lijkt mij teveel eer. Maar, zoals al eerder gebleken is, je schijnt me bijzonder goed te kennen. Dus dan weet je ook blijkbaar dat ik geen gevoel voor humor heb.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser1 jan. 2020 - 14:22

Ze zei dat democratie is dat de meerderheid ook rekening houdt met minderheden. En daarom zijn er legio landen die geen democratie zijn zoals China en Saudi-Arabië. En naar mijn bescheiden mening zal er eerder een kameel door het oog van een naald gaan aleer dit soort landen democratie genoemd mogen worden.

5 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.21 jan. 2020 - 15:48

In Nederland, met zijn 17 miljoen minderheden, is dat gelukkig een stuk beter geregeld. Alle reden om dankbaar daarvoor te zijn.

Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 16:06

Willen China en Saudi-Arabië zich dan een democratie noemen?

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 20:46

Wat Kato zegt. En haar definitie van democratie is inderdaad zoals we dat hier hebben afgesproken. Het is geen dictatuur van de meerderheid. Daarvoor hebben we een grondwet en verdragen, die waarborgen dat ook minderheden niet in hun fundamentele rechten geschaad worden. Dus gelukkig is het vooralsnog onmogelijk dat een conservatieve meerderheid ons oplegt dat vrouwen terug naar het aanrecht en homo's in de kast moeten.

MountEverest
MountEverest1 jan. 2020 - 21:45

"Dus gelukkig is het vooralsnog onmogelijk dat een conservatieve meerderheid ons oplegt dat vrouwen terug naar het aanrecht en homo’s in de kast moeten. " Ik zie op dit moment niet zo'n conservatieve meerderheid in Nederland. Het is leven en laten leven. We mogen blij en dankbaar zijn dat we in dit land mogen wonen. Een van de beste landen van de wereld. En, als je niet in Arctische gebieden wilt wonen, het beste land. Juist om die reden is het eindeloze geklaag en gemopper van linkse en rechtse zeurpieten toch wel een beetje bizar.

Karingin
Karingin3 jan. 2020 - 0:31

ME: De tendens is wel degelijk luid aanwezig.

Leontrotsky
Leontrotsky1 jan. 2020 - 14:10

Claudia is een groot vakvrouw waarvoor we oneindig respect mogen hebben. Zij verwoord wat heel Nederland voelt. Hulde voor deze prachtige nieuwjaarsconference.

11 Reacties
wegmetons
wegmetons1 jan. 2020 - 14:50

De Breij is inderdaad een vakvrouw maar om nu te stellen dat ze verwoord wat heel Nederland vind gaat me wat ver. Ik vind dat ze prachtig kan zingen, haar liedje wat ze tijdens het 5 mei concert zong vorig jaar of het jaar er voor raakte me als geen ander lied in de afgelopen jaren, maar in mijn ogen dient een oudejaarsconference vrij te zijn van politieke kleur. Neem alles op de hak als je op prime time op NPO 1 het mag doen, zoals wijlen Wim Kan kon of ook Youp van 't Hek.

korheiden2
korheiden21 jan. 2020 - 14:54

@Leon : De reacties elders en ook hier te lezen betwijfel ik toch wel of Claudia verwoordt wat heel Nederland voelt. Denk toch dat het aan je politieke voorkeur ligt.

Joost Spits
Joost Spits1 jan. 2020 - 15:10

"Zij verwoord(t) wat heel Nederland voelt" ??? Waar haal je het vandaan? Mij is niks gevraagd. Schei nou toch uit Leontrotsky!!

Marcus A.2
Marcus A.21 jan. 2020 - 15:46

Inderdaad!! Zonder enige twijfel, verwoord zij wat wij in dit land voelen. Als ik zelf geen woorden kan vinden voor wat ik voel is daar gelukkig altijd Claudia. Naadloos.

korheiden2
korheiden21 jan. 2020 - 16:58

@Leon : Ik wil hier nog aan toevoegen dat ik de show van Claudia vakkundig vond. Natuurlijk wil ze altijd de wereld verbeteren. Maar je hoeft het ook niet in alles met haar eens te zijn (een maximum leeftijd om te mogen stemmen bijv.) om er toch veel waardering voor te hebben. Ook muzikaal zat het prima in elkaar en vele actuele zaken uit 2019 passeerden de revue. De parodie op de Snollebollekes vond ik kostelijk. Respect.

Mickeymouse2
Mickeymouse21 jan. 2020 - 19:19

Ik heb het idee dat je een beetje in je eigen bubbel leeft met deze uitspraken of tenminste doet aan wishful thinking.

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 20:39

Nou, ik weet 100% zeker dat zij niet verwoordt wat heel NL voelt. Maar dat een conference vrij kan zijn van politieke kleur en eigen overtuigingen, is volstrekte lariekoek. Onmogelijk. Humor is altijd gebaseerd op de eigen observaties.

OlavM
OlavM1 jan. 2020 - 22:25

@ wegmetons en Karingin:: Karingin verwoordt precies ook mijn mening.

Katootje2
Katootje22 jan. 2020 - 4:38

korheiden: "Maar je hoeft het ook niet in alles met haar eens te zijn (een maximum leeftijd om te mogen stemmen bijv.) om er toch veel waardering voor te hebben." Eeeeeh, nou ja, als je geen gevoel voor humor hebt is het natuurlijk wel de vraag of je alles op waarde kunt schatten, maar toch fijn dat je de parodie op de Snollebollekes kostelijk vond.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty2 jan. 2020 - 8:15

@ leontrotski "Zij verwoord wat heel Nederland voelt. Nogal aanmatigend om te stellen dat u weet wat héél Nederland voelt. Ik neem de artistieke vrijheid om u te corrigeren. U bedoelde te schrijven: "zij verwoordt wat een linksig smaldeel [inclusief Leon Trotski] in Nederland voelt."

Katootje2
Katootje22 jan. 2020 - 17:22

korheiden - Misschien zouden ze mensen zonder gevoel voor humor geen stemrecht meer moeten geven.

DaanOuwens
DaanOuwens1 jan. 2020 - 14:04

Ik heb niet gekeken. Maar bladerend door de reacties hier valt mij wel wat op. De extreem rechtse vaste club is van mening dat De Breij onaardige dingen had moeten zeggen over moslims en minder kritiek op het SGP. De bekende extreem rechtse oogkleppen dus. De Breij is lesbienne en heeft zeker veel meer last gehand van fundamentalistische christenen dan van fundamentalistische moslims. Je zal de Jezidi's ook geen slechte dingen horen zeggen over de grefo's in Staphorst. Daar hadden ze weinig last van, van fundamentalistische moslims wel. Verder is een programma als dit de persoonlijke opvatting van iemand. Dat mensen vervolgens vinden dat hun eigen vooroordelen onvoldoende aandacht hebben gekregen is natuurlijk een tamelijk absurde gedachtegang. Overigens kenmerkend voor extreem rechts die constant van mening zijn dat anderen hun denkbeelden moeten overnemen. Er is in de hoek nogal weinig ruimte voor andere opvattingen. Het geloof in het eigen gelijk is zo groot en omvattend dat ook anderen het opgelegd moeten krijgen. Wat dat betreft weer vergelijkbaar met de grefo's in Staphorst en de fundamentalistische moslims. Maar blijkbaar is er reden om eens naar uitzending gemist te kijken.

11 Reacties
Joost Spits
Joost Spits1 jan. 2020 - 15:23

Weer zo'n onzin, omdat ze lesbienne zou zijn... Wim Sonneveld was homoseksueel, het was een geweldige vakman met een vlijmscherpe humor en heeft een stempel gedrukt op het gehele Nederlandse cabaret. Wat mij blijft verbazen is dat in Nederland tot nu toe nog geen Theater naar hem vernoemd is. Het Wim Sonneveld Theater. Vraag mij af wanneer dat er ooit van komt...

Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 15:50

Zou ik zeker doen.

MountEverest
MountEverest1 jan. 2020 - 19:52

@Daan Stel je mocht kiezen tussen wonen in Staphorst of inTeheran, wat zou jouw keuze zijn?

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 20:36

Joost: Het is onzin dat een lesbienne zich aangevallen voelt door de NV? En wat heeft Sonneveld hiermee te maken?

OlavM
OlavM1 jan. 2020 - 22:21

@ Joost Spits: [Weer zo’n onzin, omdat ze lesbienne zou zijn…] Dat is in haar geval juist uiterst relevant. Zij is het letterlijk heel uitgesproken. Dat bepaalt mede haar keuze van onderwerpen en visie op hetgeen mensen daarover in het afgelopen jaar publiek te zeggen hadden. De Nashville-verklaring en de SGP kwamen dus vanzelf als belangrijk onderwerp naar voren.

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 22:24

ME: Valse tegenstelling, niet aan de orde.

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 jan. 2020 - 1:14

MountEverest 1 januari 2020 at 20:52 [ Stel je mocht kiezen tussen wonen in Staphorst of inTeheran, wat zou jouw keuze zijn? ] Zoals Karingin zegt: een valse tegenstelling. Desalniettemin: als ik zou moeten kiezen tussen een bekrompen dorp en een intrigerende stad dan koos ik uiteraard voor het laatste. Teheran, dus.

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 jan. 2020 - 1:28

Joost Spits 1 januari 2020 at 16:23 [ Wim Sonneveld was homoseksueel ] en dat was een feit dat hij heel nadrukkelijk probeerde te verbergen voor het grote publiek. [ en heeft een stempel gedrukt op het gehele Nederlandse cabaret. ] Tsja. Net zoals Van den Vondel een stempel heeft gedrukt op de NL literatuur: hééél lang geleden. [ Wat mij blijft verbazen is dat in Nederland tot nu toe nog geen Theater naar hem vernoemd is. ] Hij heeft een zaal in het DeLaMar en er is een kleinkunstprijs naar hem vernoemd.

Katootje2
Katootje22 jan. 2020 - 4:46

MountEverest - Ik vraag me af of het verschil erg groot zou zijn, als "Staphorst" aan de macht zou komen, maar het is natuurlijk -zoals Karingin terecht aanvoert- een "false dilemma".

DaanOuwens
DaanOuwens2 jan. 2020 - 12:46

@ MountEverest Jij vraagt: Stel je mocht kiezen tussen wonen in Staphorst of inTeheran, wat zou jouw keuze zijn? Teheran. Staphorst is 99 % fundamentalistisch christen. In Teheran is spraken van onderdrukking en geweld, maar er leven tenminste ook nog mensen waar je wel op een normale manier mee kan omgaan.

DaanOuwens
DaanOuwens2 jan. 2020 - 12:51

@ Nick the Stripper Jij schrijft: Desalniettemin: als ik zou moeten kiezen tussen een bekrompen dorp en een intrigerende stad dan koos ik uiteraard voor het laatste. Inderdaad geheel met je eens. Soms beelden van dappere mensen die de confrontatie met het regime aangaan. Dat zie ik niet gebeuren in Staphorst. Wel maf dat iemand dergelijke vragen stelt. De haat tegen moslims zit nogal diep bij hem. Iedere moslim is de personificatie van het kwaad. Veel moslims bij elkaar is een soort hel. Je moet een tamelijke beschadigd brein hebben om rond te lopen met dergelijk gedachtegoed.

OlavM
OlavM1 jan. 2020 - 13:32

Helaas kon ik niet alles volgen. Ik vond het een goede conference, die verfrissend en sympathiek over kwam. Natuurlijk veel politiek, want het is grotendeels een terugblik op het jaar, en van begin af aan (met wim Kan) was politiek de hoofdmoot. En uiteraard heeft Claudia de Breij haar eigen mening en maakt ze haar eigen keuzes. What's new?

2 Reacties
Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 16:13

Het knappe van Wim Kan was zijn timing, waarmee hij je de hele tijd op het puntje van je stoel wist te houden. Die timing is nooit overtroffen. Maar het was inderdaad een goede conference, verfrissend en sympathiek.

Klaas Punt
Klaas Punt1 jan. 2020 - 16:41

Olav, na een half uur of meer "womans lib" had ik het wel gezien dat dit voor een andere doelgroep was. Ik heb zeker geen hekel aan Claudia, alleen geen interesse in haar verhaal. Ladies of Soul gekeken. En ja, v.d. Staaij verdient het onderste uit de pan? kan? Daarin was ik het volledig met haar eens.

MySundayFeeling
MySundayFeeling1 jan. 2020 - 12:27

Niet slecht.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty1 jan. 2020 - 12:07

Mijn eega en haar vriendinnen wilde dit graag kijken, dus na vruchteloos protest toch maar opgezet. Was best onderhoudend, beter dan het "tussen de schuifdeuren" niveau van Martijn Koning eerder op de avond. Voor mij toch teveel policor Randstadcabaret, te braaf en te weinig "in your face". Bovendien zeer voorspelbaar, christenen en Johan Derksen bashen en de "kool en de geit sparen" als het gaat om niet Westerse culturen gaat. Wat ik sterk vond was de subtiele verwijzing ['posters verwijderen"-parabel] naar de linkse, m.n ultralinkse, reflex om andersdenkenden en politieke tegenstanders uit de andere kant van het spectrum geen ruimte te geven om zich te manifesteren, is zoals Claudia terecht duidelijk wil maken zeer anti-democratisch.

9 Reacties
Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 16:33

De fascisten van tegenwoordig hebben de vrijheid van meningsuiting als belangrijkste eis. Daarom was het ook zo mooi dat Claudia vond dat je het Marco van Basten niet kwalijk kon nemen dat hij "Sieg Heil" had geroepen op TV. De rest mag ook wel, alhoewel het natuurlijk teveel policor Randstadcabaret, te braaf en te weinig “in your face” is en bovendien zeer voorspelbaar.

4Vier!
4Vier!1 jan. 2020 - 18:38

Katootje 1 januari 2020 at 17:33 “De fascisten van tegenwoordig hebben de vrijheid van meningsuiting als belangrijkste eis.” Gelukkig maar, want dat is een belangrijke pijler voor onze democratie. Het is prettig dat de fascisten van tegenwoordig vrijheid van meningsuiting als belangrijkste eis hebben; de fascisten uit de jaren 30-40 van de vorige eeuw hadden dat niet. Die hebben met hun knokploegen de vrijheid van meningsuiting om zeep geholpen en daarmee de democratie.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty1 jan. 2020 - 19:33

@ Katootje Claudia was idd opvallend mild over de uitglijder van Van Basten. Vrij ongebruikelijk in deze postmoderne moralistische cabaretstroming, misschien een fangirl van MvB?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout1 jan. 2020 - 20:33

@4Vier! Jouw tekst kun je zo naar Hans Teeuwen mailen voor een oudejaarsconference voor volgend jaar.

4Vier!
4Vier!1 jan. 2020 - 21:45

Arjan Fernhout 1 januari 2020 at 21:33 “Jouw tekst kun je zo naar Hans Teeuwen mailen voor een oudejaarsconference voor volgend jaar.” Katootje lijkt te suggereren dat er iets mis is met vrijheid van meningsuiting. Ik vind dat niet echt een giller, want ik vind dat een belangrijk aspect van onze democratie.

Katootje2
Katootje22 jan. 2020 - 17:29

4Vier!: "Katootje lijkt te suggereren dat er iets mis is met vrijheid van meningsuiting." Hoe kom je daar nou bij? Ik zal er tot mijn laatste ademtocht voor strijden dat jullie weer met een hakenkruis door de straten mogen marcheren.

4Vier!
4Vier!2 jan. 2020 - 22:45

Katootje 2 januari 2020 at 18:29 "Hoe kom je daar nou bij? Ik zal er tot mijn laatste ademtocht voor strijden dat jullie weer met een hakenkruis door de straten mogen marcheren." Wat bedoel je met "jullie weer met een hakenkruis door de straten mogen marcheren."? Ik loop niet met hakenkruizen, ik heb niet die overtuigen, noch die ambities. Dus hoe kom je op dergelijke idiote opmerkingen? Over vlaggen gesproken, ik was minder blij toen ik op een mooie zondag, op de fiets, na het sporten voorbij gereden werd door 2 toeterende auto's met wapperende IS-vlaggen. Dat deed wel aan hakenkruizen in de straat denken, zeker gezien de demonstraties van dezelfde groepering waar eveneens werd opgeroepen tot de dood van Joden. Maar, nee, ik liep ook daar niet mee.

Katootje2
Katootje23 jan. 2020 - 9:34

4Vier! - Ik zou niet weten waarom anders de fascisten van tegenwoordig de vrijheid van meningsuiting als belangrijkste eis hebben. Jij vindt dat prettig, maar ik vind dat hoogst verdacht.

4Vier!
4Vier!3 jan. 2020 - 11:35

Katootje 3 januari 2020 at 10:34 “Ik zou niet weten waarom anders de fascisten van tegenwoordig de vrijheid van meningsuiting als belangrijkste eis hebben. Jij vindt dat prettig, maar ik vind dat hoogst verdacht.” Ja Katootje, als “de fascisten” tegenwoordig vrijheid van meningsuiting als belangrijkste eis hebben (jouw woorden); dan zou dat betekenen dat ze van mening zijn dat je mag zeggen wat je wilt, zonder dat in te perken met bedreigingen als ze het niet met iemand eens zijn. Bijzonder dat je dat verdacht vindt: voorstander zijn van woorden/debat ipv geweld. Ashfin Ellian hield een interessant vrijheidscollege (zoek op You Tube) over de democratische rechtsstaat en onder andere de opkomst van de NSDAP. Wat ik uiteraard wel wist en weet is dat het bruinhemden-tuig de bevolking, media en politici de vrijheid van meningsuiting hebben ontnomen door intimidatie (zonder daarvoor vervolgd te worden). Één van de dingen die ik niet wist was dat Duitsland meermaals de mogelijkheid had het tij te keren, maar door onwil oppositie samen te werken de ruimte voor de NSDAP en Hitler ontstond. Beslist geen meerderheid, stemmen verloren bij een 2e verkiezing; ”gewonnen” door onwil oppositie samen te werken. Dat had ik me nooit zo gerealiseerd. En ja, fascisten die woorden gebruiken ipv geweld, dat lijkt me uitermate prettig.

Cave Canem
Cave Canem1 jan. 2020 - 11:33

Te veel en te lang stilstaan bij de omarming van de Nashville- verklaring van Kees van der Staay haalde de show behoorlijk onderuit. Vooral de storende moraliserende lading en het vrijwel ontbreken van humor in deze sketch deden pijn om naar te kijken.

1 Reactie
Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 20:29

LOL! De moraliserende lading? En dat had de NV níet? Zij voelde zich rechtstreeks aangevallen door Vd Staaij, want hij gunt haar haar geluk niet. Bovendien is het vrij normaal dat een cabaretier zijn/haar eigen mening ventileert. Zoals ze al zei, als je alleen je eigen mening wil horen, moet je zelf op het podium gaan staan. En dat jij de humor niet meekreeg, zegt vooral dat je selectief luisterde. Of dat er iets mis is met je gevoel voor humor, dat kan ook.

Uilenspiegel
Uilenspiegel1 jan. 2020 - 11:29

Tsja, ik vond het vakkundig, glad, professioneel, dus goed, maar bovenal risiciloos vermaak. Een beetje Wim Kan die net als Mies Bouwman alle mensen toch uiteindelijk "lief" vond en daar gaat het mis. Niet alle mensen zijn lief, en ik wil dus geen rekening houden en begrip hebben voor anderen die de omschreven democratie ten gronde richten. Inderdaad je hebt mensen nodig die voorop lopen.

1 Reactie
Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 16:38

Je hebt inderdaad mensen nodig die voorop lopen - https://www.youtube.com/watch?v=iucB3X-P2C8

Thuiszitter
Thuiszitter1 jan. 2020 - 11:19

Ik was verheugd op Martijn maar die viel mij tegen terwijl Claudia mij prettig verraste . Ik heb er erg om kunnen lachen . Ik hoop dat men Ronald Goedemondt een keer de kans geven voor een oudejaarsconference.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty1 jan. 2020 - 12:39

Hans Teeuwen en Theo Maassen zijn mijn droomkandidaten. Maar RG vind ik ook niet verkeerd.

Sonic2
Sonic21 jan. 2020 - 10:43

Ik vond haar best goed moet ik zeggen. Gisteravond zat ik in een wat rumoerige omgeving, dus heb niet alles kunnen mee krijgen. Het was wat politiek. Dat hoeft van mij nooit zo met cabaret. Er is al genoeg gepolitiseerd in dit land, maar ik vond haar best adrem en best grappig. Ik kan begrijpen dat mensen die zich aan de andere kant van het spectrum bevinden het wat politiek vinden. En wat links vonden. Dat was het inderdaad ook.

4 Reacties
Pensionada2
Pensionada21 jan. 2020 - 10:46

Sonic: je hebt voldoende gezien.

Salama.
Salama.1 jan. 2020 - 11:11

Volgens mij is het al sinds Wim Kan traditie dat de politiek aan de orde komt in oudejaarsconferences.

Erik Tervoort
Erik Tervoort1 jan. 2020 - 12:24

"Het was wat politiek. Dat hoeft van mij nooit zo met cabaret." Geheel mee eens.

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 20:23

Salama: Inderdaad. Onbegrijpelijk dat deze traditie nu opeens weerstand oproept.

de Boer2
de Boer21 jan. 2020 - 10:22

Toen de Boer de definititie van democratie weer eens hoorde uitleggen en over vrouwenkiesrecht van 1917 hoorde spreken dacht ie dat ie dat ie een extra lange late uitzending aangeboden door politieke partijen was beland.. En een grote droefenis beving hem.

4 Reacties
LaBou
LaBou 1 jan. 2020 - 11:13

Want de boer vindt één partij meer dan genoeg: die van hem.

Thuiszitter
Thuiszitter1 jan. 2020 - 11:21

Oh die uitleg was op het eind , hoe voelde je je daarvoor dan ?

DenFlexwerker
DenFlexwerker1 jan. 2020 - 13:41

@LaBou : kan je even uit de doeken doen waar jij deze conclusie over de Boer op stoelt? Of komt die uit jouw duim?

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 20:21

Boer: Het is jou niet bekend dat cabaret, en met name de oudejaarsconference, traditioneel de politiek en de actuele ontwikkelingen op de korrel neemt? Goh. En dat je bedroefd wordt van een lesje democratie en gelijkheid, is roept een vermoeden op over hoe je in het leven staat: De Boer de baas in huis, en De Boerin achter het aanrecht..? Flex: Waarom zou iemand serieus op zo'n reactie in moeten gaan? De Boer debiteert hier dagelijks de meest onbegrijpelijke onzin. Nu valt hier nog enige chocola van te maken, maar het slaat natuurlijk helemaal nergens op.

elskronenburg
elskronenburg1 jan. 2020 - 9:56

Ik vond haar erg goed. Mooie balans tussen grappig en serieus. Islambashers zijn er meer dan genoeg, maar mijn smaak.

8 Reacties
Sam V
Sam V1 jan. 2020 - 10:57

@elskronenburg "Islambashers zijn er meer dan genoeg". Waarom deze opmerking? Het is toch niet of Islam bashen of niet Islam bashen? Er zijn ook andere onderwerpen. Een oudejaarsconference hoeft van mij helemaal niet over een geloof te gaan. Het zou in moeten gaan op de maatschappelijke en politieke zaken die het afgelopen jaar belangrijk waren met impact op de (ontwikkeling van de) samenleving. Als dat toevallig ook de invloed van de Islam zou zijn geweest, zou ze een misser begaan, die niet mee te nemen. Je zou wel kunnen denken dat in haar beleving de orthodox Christenen een belangrijkere impact hebben op de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving dan de Moslims. Ik denk dat ze dat echt denkt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jan. 2020 - 15:29

'Het zou in moeten gaan op de maatschappelijke en politieke zaken ' Los van het feit dat de SGP en dat Nashville gedoe daar zeker over gaat, staat het een cabaretier in een vrij land gelukkig helemaal vrij zelf te bepalen waar een conference over gaat. 'Ik denk dat ze dat echt denkt.' Knap dat je meent te kunnen bepalen wat anderen denken..

Sam V
Sam V1 jan. 2020 - 15:55

@Joe Speedboot Natuurlijk mag ze zelf bepalen waar ze het over wil hebben. Ik zeg ook niet anders. Ik zeg dat een oudejaarsconference in zou moeten gaan op maatschappelijke en politieke zaken. Dat is een mening waarvan ik zeker weet dat ik niet de enige ben die die heeft. Daarnaast als ik denk dat iemand iets denkt, bepaal ik niets voor die ander. Ik denk ook dat u dat wel begrijpt.

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 20:14

"Je zou wel kunnen denken dat in haar beleving de orthodox Christenen een belangrijkere impact hebben op de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving dan de Moslims. Ik denk dat ze dat echt denkt. " Natuurlijk denkt ze dat, na de Nashville-verklaring. En de innige relatie die de SGP opeens heeft met FvD, die zoals je weet nogal in opkomst is. Dus ze heeft nog gelijk ook. Partijtjes als Denk en Nida slaan geen deuk in een pakkie boter. En vanuit conservatieve (christelijke) hoek wordt er ook alles aan gedaan om te zorgen dat de invloed en zelfs de rechten van moslims ingeperkt worden. Voor de positie van LHBTers, en zelfs die van vrouwen, is de conservatief christelijke stroming een veel grotere bedreiging dan de islam.

MountEverest
MountEverest1 jan. 2020 - 21:57

@Karingin "Voor de positie van LHBTers, en zelfs die van vrouwen, is de conservatief christelijke stroming een veel grotere bedreiging dan de islam. " Dat is grote onzin en dat weet jezelf ook wel. Juist de refo-vrouwen en -meisje emanciperen snel. Ze studeren en blijven ook als ze kinderen hebben gewoon werken. Ze kunnen nu ook basisschooldirecteur of gemeenteraadslid worden. Ze werden en worden niet uitgehuwelijkt. Ze zijn veel vrijer dan hun moeders. Aan de "andere" kant vind je de boerka, uithuwelijking, vrouwenbesnijdenis, kind-bruidjes, eerwraak, de gescheiden moskee-ingangen, Syrië-gangers, jihadisten, salafisten etc.

Sam V
Sam V1 jan. 2020 - 22:02

@Karingin Voor de positie van LHBTers en vrouwen is elk conservatief geloof een potentiële bedreiging. Maar ik heb niet de indruk dat veel vrouwen en LHBTers op straat door SGP-ers worden lastiggevallen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jan. 2020 - 0:50

Karingin 1 januari 2020 at 21:14 alle abrahamitsche orthodoxen zijn slecht nieuws ook voor vrouwen maar voorlopig weten de christenen beter de weg en genieten ze meer steun in andere conservatieve kringen.

Karingin
Karingin2 jan. 2020 - 23:47

Ik vind dat bepaald geen onzin, als je het geblaat van Baudet hoort, de grote aanhang die hij heeft en zijn geflirt met de SGP.

korheiden2
korheiden21 jan. 2020 - 9:53

Claudia is meer een predikant dan een cabaretier. En je weet natuurlijk uit welke hoek de wind waait. Ze vindt dat een democratie ook rekening moet houden met minderheden. Ik las een tekst m.b.t. tolerantie van Karl Popper : 'Minder bekend is de paradox van de tolerantie: onbeperkte tolerantie moet leiden tot het verdwijnen van tolerantie. Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs jegens hen die zelf intolerant zijn, als we niet bereid zijn een tolerante samenleving te verdedigen tegen de aanvallen van de intolerante medemens, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie." Verder werden de te verwachten personen onder vuur genomen. En de SGP met een kwartier lang kritiek op hun homostandpunt. Dat er ook een ander groot geloof is dat problemen heeft met homo's bleef onvermeld. Claudia is de heldin van links. Dat mag. Je kunt ook wat anders kijken. Of de tv uitlaten.

20 Reacties
MountEverest
MountEverest1 jan. 2020 - 10:32

@Kor Karl Popper noemde zowel communisten als fascisten "Enemies of the Open Society". Naar 2020 vertaald zijn dat alle extremisten, of ze nu links, rechts of jihadist zijn.

adriek
adriek1 jan. 2020 - 10:34

Het is goed dat we er weer eens op gewezen worden dat er nog meer achterlijke culturen zijn in Nederland. Van dat andere grote geloof is het genoegzaam bekend.

Sonic2
Sonic21 jan. 2020 - 10:52

@ Korheiden Misschien interessant om er op te reageren. Die gedachte heb ik niet zo vaak. En het is een verbinding die ik zelf niet al te vaak leg. Als ik de SGP aanval dan val ik op dat moment de SGP aan en dan ben ik niet in mijn hoofd al een disclaimer aan het bedenken dat ik ook de islam dan moet bashen. De islam heeft het inderdaad ook niet zo op homoseksuelen. En de islam heeft zeker zijn zwarte kanten. Is het nu gelijk getrokken? Ik ben voor vrouwen en homo rechten, dus volgens mij weten mensen dan waar ik sta. En om elke keer dus een disclaimer daar aan toe te voegen. Ik begreep Claudia de Breij wel. Als linkse mensen of wie dan ook voor vrouwen en homo rechten op komt dan leg ik wel de verbinding dat zij dat ook doen als het over de islam gaat. En voor de rest vind ik het een discussie. Tja. Mag Wilders ook niets meer over de islam zeggen als hij niets over de Nashville verklaring zegt? Youp van het Hek maakt trouwens grappen over de islam. We hebben een 2e Staphorst binnen gehaald. Herman Finkers ook. Maar verdedigd ook religie. Ook dat is iets goeds. En mensen verdedigen en mensenrechten verdedigen betekent niet direct dat je een geloof verdedigd. Iedereen zijn mening inderdaad.

Bert de Vries
Bert de Vries1 jan. 2020 - 11:05

De aanval op de SGP was inderdaad storend lang. En ongeloofwaardig omdat de conservatieve islam, die sterk verwante en niet zelden meer extreme opvattingen koestert, achterwege bleef. De Breij liet de islam onvermeld omdat ze er niets voor voelt continu verder te moeten met beveiligers en doodsbedreigingen. Per saldo haalde ze hiermee de geloofwaardigheid onderuit van haar opvattingen over democratie.

korheiden2
korheiden21 jan. 2020 - 11:49

@Sonic : Ik vond de aanval op de SGP i.v.m. de Nashvilleverklaring terecht. En inderdaad, niet altijd hoeft de stand weer gelijk getrokken. Maar we weten natuurlijk allemaal dat Claudia - en vele cabaretiers - uiterst behoedzaam zijn als het gaat om grappen over de islam. Ze had bijvoorbeeld ook best wat mogen zeggen over de partij DENK, die tot in het ridicule achter Turkije en Erdogan blijft staan. Knap dat je conferenciers weet te noemen die wat over de islam gezegd heeft. Dat zijn de uitzonderingen, lijkt me. Maar goed, zoals ik al zei, bij Claudia de Breij weet je waar de wind vandaan komt.

korheiden2
korheiden21 jan. 2020 - 11:51

@MountEverest : Ik denk dus dat Karl Popper gewoon waarschuwt voor extremisme en dat er een grens zit aan de tolerantie van een land als Nederland. Je kunt ook te tolerant zijn.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout1 jan. 2020 - 12:14

Ook een goed 2020, korheiden. Hier een fijn stukje tolerantie, zelfkritiek, ironie, spot van mogelijke 'founding father' van een nieuw soort Nederland. De man lult werkelijk alle kanten op. Koud kunstje van Baudet om die paradox van Popper op zichzelf toe te passen: "Gewoon een schandaaal wat er allemaal over mij gezegd wordt, zooo intolerant." https://twitter.com/DitisdeDag/status/1211743690265432066

Sonic2
Sonic21 jan. 2020 - 12:18

@ Korheiden Hans Teeuwen maakt ook opmerkingen over de islam. En ik begrijp cabaretiers die bang zijn om het onderwerp islam aan te raken. Die mensen hebben ook geliefden. Onder mijn eigen naam ben ik ook veel voorzichtiger. Ook ik wil 90 worden. Dat is allemaal weinig heldhaftig, maar natuurlijk regeert de angst. Ik moet er wel gelijk bij aantekenen dat je dingen ook anders kan bekijken. De grootste agressie bij Wilders zijn cartoons komt uit Pakistan. Ik zie nergens hier moslims kerken in de fik steken. Ook bij Fitna vond ik moslims in Nederland gepast en terughoudend reageren. Terwijl het afbeelden van de profeet Mohammed en het belachelijk maken van hem nu eenmaal daar gevoelig ligt. Dus het is een verwarrend beeld. Aan de ene kant de bekrompenheid van de radicalen die los gaan. Aan de andere kant zie ik vooral veel moslims die ik zeer rustig vind reageren op afbeeldingen van Mohammed. Ik heb nog niets gelezen over boze moslims in Alkmaar/ Almere/ Zaandam/Rotterdam Zuid en Amsterdam staan niet in de fik. Viel me ook al in 2018 op. Hoe rustig( behalve de radicale moslims) moslims zich houden. Denk dat het belangrijk is dat we ook bedreigingen aan het adres van Wilders eens niet gaan generaliseren. Maar het specifiek benoemen. Wilders wordt beveiligd omdat hij op allerlei doden lijst staat van jihadisten beweging. En uiteraard dat er een brief op het lijf van van Gogh was gevonden. Er zal van de huis- tuin en keuken moslim ook wel wat komen. Maar zo moet je het vind ik duiden. En het is een logisch gevolg van die mensen hier binnen laten. Dat bedoel ik niet rechts of links. Of niet extreem. Als je mensen uit bepaalde platteland streken haalt uit Turkije krijg je dus niet de meest liberale moslims. Dat die Erdogan steunen lijkt me voor de hand liggend. En dat die moeten wennen aan islam kritiek in het vrije Nederland. Het is logisch. Ik praat niets goed. Meer een verklaring. Overigens heeft het christendom er ook een tijd over gedaan om tegen kritiek te kunnen. Nuanceer ik nu te veel? Waarschijnlijk. Maar ik vind juist dat we hierin min of meer een midden moeten zoeken.

Erik Tervoort
Erik Tervoort1 jan. 2020 - 12:28

@Eirda: Van de SGP is dit volgens mij ook genoegzaam bekend.

michellekepen
michellekepen1 jan. 2020 - 14:11

Sonic, Niet zo handig om nu uitgerekend Youp van 't Hek erbij te halen om je punt proberen te maken. Zie je "Youp van het Hek maakt trouwens grappen over de islam". Want het is juist Youp die zijn eigen grappen censureert. Niet op grond van smaak, maar puur op basis van angst!. "Youp van ’t Hek formuleerde dat angstgevoel laatst op de televisie met de woorden: ‘Geen zin in dat mes’" (volledig citaat afkomstig uit HPdeTijd, 30-12-2018). Net als overigens Paul de Leeuw. Die bepaalde grappen niet meer durft te maken. Of het bij Claudia de Breij overigens een kwestie is van niet willen of niet durven, mij niet bekend.

Leontrotsky
Leontrotsky1 jan. 2020 - 14:26

@BErt, korheiden Het framen van de islam wat valselijk door media en politiek constant gedaan wordt, heeft de bevolking in Nederland gehersenspoeld met de overtuiging dat de islam vrouwonvriendelijk, homoonvriendelijk en agressief en niet tolerant is. Hiervan is dus in werkelijkheid niks waar, de islam is in feite de meest tolerante godsdienstelijke levensbeschouwing ter wereld. Ik heb jaren in moslim landen gewoond en vrouwen in moslim landen hebben meer vrijheden vergeleken met vrouwen in Het christelijke Westen, en hetzelfde geldt voor homo's. Maar de media en politiek wil natuurlijk groepen in Nederland tegen elkaar opzetten dus hebben ze baat bij de framing van moslims. Christenenen aan de andere kant zijn de meest intolerante en minderheidsgroepen hatende mensen ter wereld, en dat mag best wel eens gezegd worden

korheiden2
korheiden21 jan. 2020 - 15:01

@Leon : 'Hiervan is dus in werkelijkheid niks waar, de islam is in feite de meest tolerante godsdienstelijke levensbeschouwing ter wereld. Ik heb jaren in moslim landen gewoond en vrouwen in moslim landen hebben meer vrijheden vergeleken met vrouwen in Het christelijke Westen, en hetzelfde geldt voor homo’s.' Dus in een land als Saoedi-Arabië hebben vrouwen meer rechten en vrijheden? Homo's hebben het helemaal niet moeilijk in Iran? Moslims die van hun geloof afgaan kunnen dat openlijk toegeven? Christenen hebben in moslimlanden niets te vrezen? Moet je eens kijken op de site van open doors : 1. Noord-Korea 2. Afghanistan 3. Somalië 4. Libië 5. Pakistan 6. Soedan 7. Eritrea 8. Jemen 9. Iran 10. India Alleen de nummers 1 en 10 zijn geen moslimlanden.

michellekepen
michellekepen1 jan. 2020 - 15:22

Leontrotsky, "Nederland gehersenspoeld met de overtuiging dat de islam vrouwonvriendelijk, homoonvriendelijk en agressief en niet tolerant is".... "Hiervan is dus in werkelijkheid niks waar, de islam is in feite de meest tolerante godsdienstelijke levensbeschouwing ter wereld" Satire, of serieus bedoeld? Hoe dan ook, je woorden passen naadloos in de tekst van Hans Teeuwen. "Hans, maar wat vind jij het mooiste aan islam? Nou dan zeg ik toch, die lichtvoetigheid. Dat joie de vivre.... dat relativerende gevoel van wat maakt het uit, het is maar een religie" Gevolgd door nog wat aanbevelingen inzake homo-emancipatie, gelijkheid tussen man en vrouw etc. Je zou zo tekstschrijver voor Hans kunnen worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2020 - 16:05

Bert de Vries Ik weet dat niet eens, heb haar eerder afgezet, vond haar vaak totaal onverstaanbaar.. De kunst is ook op tijd stiltes te laten vallen en zo nadruk te leggen op. Timing is zo belangrijk, daar komt ze wat mij betreft duidelijk tekort. Eerlijk gezegd had ik er ook niet al teveel van verwacht. Ik vind tot noch toe cabaret en vrouwen geen gelukkige combinatie wat mij betreft. Geef mij dus maar Theo Maassen, ik houd van dat scherpe maar ook dat rauwe. Ik vind die er dus ver boven uitsteken. Ik houd echter ook van Freek de Jonge, al is dat totaal onvergelijkbaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2020 - 16:21

Bert de Vries Ik weet dat niet eens, heb haar eerder afgezet, vond haar vaak totaal onverstaanbaar.. De kunst is ook op tijd stiltes te laten vallen en zo nadruk te leggen op. Timing is zo belangrijk, daar komt ze wat mij betreft duidelijk tekort. Eerlijk gezegd had ik er ook niet al teveel van verwacht. Ik vind tot noch toe cabaret en vrouwen geen gelukkige combinatie wat mij betreft. Geef mij dus maar Theo Maassen, ik houd van dat scherpe maar ook dat rauwe.

4Vier!
4Vier!1 jan. 2020 - 17:45

Leontrotsky 1 januari In de war met 1 april? “ Ik heb jaren in moslim landen gewoond en vrouwen in moslim landen hebben meer vrijheden vergeleken met vrouwen in Het christelijke Westen, en hetzelfde geldt voor homo’s.” Ik ben reuze benieuwd in welke moslimlanden jij gewoond hebt waar vrouwen meer rechten hebben dan hier. Ik ben ook reuze benieuwd wat jij verstaat onder “vrijheden” als het gaat over vrouwen en homoseksuelen. Bedoel je dan bijvoorbeeld de vrijheid niet alleen over straat te mogen zoals in Afganistan? De vrijheid minder te erven dan je broer omdat je vrouw bent? Graag het lijstje van fantastische vrije, tolerante landen. Ook graag een lijstje van vrijheden die vrouwen genieten in de door jou genoemde landen. Misschien blijkt het het overwegen van een verhuizing waard. Oh, trouwens, als het warm is draag ik graag mouwloze shirts en korte broeken/rokjes. Heb ik die vrijheid er ook?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout1 jan. 2020 - 18:02

Dit draadje begint gewoon verkeerd. ''ander geloof'' van @korheiden moet vervangen worden door ''fundamentalisme.'' Uit een nota bene fel bekritiseerd boek over de islam: = Fundamentalisme is problematisch omdat (…) het in zeer sterke mate samengaat met vijandigheid ten opzichte van andere groepen. Amerikaanse studies laten zien dat christelijke fundamentalisten veel vaker negatieve opvattingen hebben over zwarten, homoseksuelen, joden en andere niet-christenen dan niet-fundamentalistische christenen of niet-gelovigen. Bij moslims vinden we dezelfde samenhang tussen fundamentalisme en xenofobie.= Ruud Koopmans, Het vervallen huis van de islam. p.35 Als korheiden het woord fundamentalisme had gebruikt, dan kan de reactie worden afgedaan als whataboutism. Nu is het een generaliserende c.q. discriminerende opmerking richting moslims. Slechts een beperkt deel van moslims in Nederland is fundamentalistisch. De cijfers weet ik niet precies, maar het zou goed kunnen zijn dat het percentage ''bijbelvaste'' Nederlanders een stuk groter is dan Nederlandse moslimfundamentalisten. En in Leviticus 20:13 staat toch echt dat homoseksuelen gedood moeten worden.

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 20:03

"Mag Wilders ook niets meer over de islam zeggen als hij niets over de Nashville verklaring zegt?" Raak! Selectieve verontwaardiging troef ter rechterzijde. Als aan die kant iets ernstigs gebeurt, is het ook altijd meteen; maar op links is het óók erg! Of, nog erger; good people on both sides. Voor haar als LHBTer is het volstrekt logisch dat ze het een tijdje over de SGP en Nashville heeft. Vooral de stelling dat de mening van die fundi's een beperking inhoudt voor anderen, terwijl de tegengestelde mening géén invloed heeft op hun leven, vond ik sterk. Van Kees c.s. zou zij geen gezin mogen hebben. Mag ze daar even haar hart over luchten? Hoe een Kuzu of Özturk over homo's denkt weet ik niet, maar zo expliciet discriminatoir als vd Staaij heb ik ze nog niet gehoord.

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 20:06

En wat Arjan zegt.

Leontrotsky
Leontrotsky3 jan. 2020 - 13:46

@korheiden Wij mogen het politiek dan meestal niet met elkaar eens zijn, uw steevast beleefde en op inhoud ingaande weerwoorden zijn een voorbeeld voor sommige andere reageerders die vaak niet verder komen dan reacties met strekkingen als..."u bent gek" of iets van dien aard

DenFlexwerker
DenFlexwerker1 jan. 2020 - 9:43

Voor een preek, ging je vroeger naar de kerk. Nu kijk je NPO daarvoor. Vijftien jaar geleden, toen het niet hip was, had ik al geen tv. Als je dat aan gaf: keken mensen je verbaasd aan van "wat een gek". Maar als je ze dan vroeg waar ze gisteren naar gekeken hadden, wat echt de moeite waard was, dan keken ze ongemakkelijk. Dat enge gevoel dat die 'gek' misschien minder gek was dan zij zelf... Het leven is beter als je niet je brave Groen-Links/D'66 pilletjes in neemt van deze Nurse Ratched. Zoals een wijze Nederlandse band eens zong: "Er zit een knop op je TV. Die helpt je zo uit de puree. Druk 'em in en ga maar mee. De bloemen buiten zetten". Zo veel leukere dingen die je gisteren had kunnen doen...

4 Reacties
Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 14:34

DenFlexwerker had het te druk met zijn rotjes.

Willem D2
Willem D21 jan. 2020 - 18:20

@Katootje, Kan je het op inhoud (weer) niet winnen? Wederom een erg sterke inhoudelijke reactie

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 19:40

Daarom heb ik 't vandaag gekeken. En als jij 't niet gekeken hebt, waarom heb je dan commentaar? Willem: Flex heeft ook geen inhoudelijke reactie. Beetje selectief verontwaardigd dus.

Katootje2
Katootje22 jan. 2020 - 4:57

Willem D - Als jij met een reactie komt zonder enige inhoud, dan beloof ik je dat je dat jij van mij ook een antwoord zal krijgen zonder enige inhoud. Het enige gevaar is, dat je je misschien dagenlang zult afvragen of je misschien iets verkeerds hebt gezegd. Daarom waarschuw ik je maar bij voorbaat: dat hoeft niet. Je kunt iets ook belachelijk maken omdat het niets te betekenen heeft.

wegmetons
wegmetons1 jan. 2020 - 9:43

ben ik de enige die het raar vind om Quinsy Gario in één lijn te zetten met Aletta Jacobs?

7 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew1 jan. 2020 - 10:07

Zeker niet.

Semmel
Semmel1 jan. 2020 - 11:01

Dat is nou juist humor.......Ook al betwijfel is het of het ook als humor is bedoeld...

Salama.
Salama.1 jan. 2020 - 11:14

Ik vind dat idd net iets te veel eer voor de heer Gario.

Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 14:32

Even op mijn lijstje kijken: Pim Fortuijn was natuurlijk de grootste Nederlander aller tijden en Willem van Oranje komt daar direct achter, kijk, daar heb je Aletta Jacobs op plaats 53 en daar Quinsy Gario, die komt pas op plaats 74. Nee, je kunt ze niet op 1 lijn zetten dus.

wegmetons
wegmetons1 jan. 2020 - 14:52

@Katootje, op de lijst met grootste Nederlanders mag Pim Fortuyn wel wat lager en Aletta Jacobs wel wat hoger. In mijn ogen hoort Gario daar niet in thuis en als hij er al in thuis hoort dan toch echt een heel stuk lager als Jacobs.

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 19:38

Ze stelt dat Jacobs een verandering teweeg bracht in het denken van mensen, en dat Gario bij haar ook een verandering van mening heeft bewerkstelligt, en dat het van beiden dapper was om tegen de stroom in te gaan. Jacobs werd uitgelachen, Gario krijgt doodsbedreigingen. Dus nee, dat kun je niet op 1 lijn zetten.

OlavM
OlavM1 jan. 2020 - 21:54

@ Karingin: Scherp! :)

Greendutch
Greendutch1 jan. 2020 - 9:42

Superieure vrouw aan de top Fantastische oudejaarsconference!!???????? zoals Claudia het ‘voor’ en ‘tegen’ iets zijn uitlegt. Zij heeft met de juiste toon alle onderwerpen die van algemeen belang waren in afgelopen jaar nog eens in een ‘spot’-licht gezet. Dankjewel Joop voor de gelegenheid om terug te kijken want er zijn mensen die het (nog) niet snappen wat Claudia écht zegt. Nieuwe tijd vraagt moderne vrouw met open blik en begrip-voor en uitleg-van ‘voor’ én ‘tegen’!

2 Reacties
CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP21 jan. 2020 - 13:13

Wonende in het buitenland, had ik me verheugd op de conferentie van Claudia.Helaas pindakaas: ik mag de "uitzending gemist" niet zien. Daarbij zie ik de oudejaarsconferentie als een bijzonder waardevol stuk nedrlandse kultuur. Vermakelijk en sneu tegelijk de vele zogenaamde critische kommentaren te lezen. Die becritiseren Claudias weergaloze voorstelling niet, ze zien dit weer als een aanleiding, hun bekrompen wereldbeeld te ventileren. Cabaret is overigens politiek. Dus lieve bnn vara: maak deze show toegankelijk voor de vele landgenoten in het buitenland!

Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 14:25

CUT - VPN gebruiken, dat heeft nog wel meer voordelen.

Mr x Mr y
Mr x Mr y1 jan. 2020 - 9:15

“citeerde ze haar vader“ De verhalen in een cabaretvoorstelling zijn niet echt gebeurd.

1 Reactie
adriek
adriek1 jan. 2020 - 10:36

Vaak wel. Heel veel cabaretiers gebruiken persoonlijke dingen in hun shows, soms letterlijk, soms als inspiratiebron en bijna altijd met een sausje 'dichterlijke vrijheid' erover.

Pensionada2
Pensionada21 jan. 2020 - 8:52

15 minuten cabaret over standpunt van SGP over homo en lesbian rechten. Geen enkel woord over hoe dat andere grote geloof in Nederland over hun denkt. Maar ja, als je dat doe dan loop je niet na afloop met een glaasje naar de hofvijver.

13 Reacties
4Vier!
4Vier!1 jan. 2020 - 10:02

ok boomer 1 januari 2020 Een oudejaarsconference gaat dan ook typisch over opmerkelijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar. Van de Staaij die een debiele verklaring in de VS ondertekent is opmerkelijk. De man is bovendien volksvertegenwoordiger. Dus wat is je punt?

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jan. 2020 - 10:02

'Geen enkel woord over hoe dat andere grote geloof in Nederland over hun denkt' Had je al eens overwogen even verder denken dan het oppervlak? Dat 'dat andere geloof' er ongeveer net zulke banale gedachten over homo rechten op na houdt als de SGP weet iedereen die een beetje het nieuws volgt. Tamelijk hypocriet dat de mensen die 'dat andere geloof' voortdurend lopen te bekritiseren dat dan niet doen bij de SGP. Sterker, Baudet en Wilders schermen maar wat graag met het feit dat 'onze' samenleving zou zijn gebouwd op joods/christelijke tradities. Alsof dat zulke 'vrijdenkers' zijn. 'Onze' God is toch de beste.. https://www.youtube.com/watch?v=rvmjt-xqHwI

prgrssf
prgrssf1 jan. 2020 - 10:22

ok loser!

MountEverest
MountEverest1 jan. 2020 - 10:29

ok boomer! De SGP op de hak nemen is veilig, risicoloos.

Pensionada2
Pensionada21 jan. 2020 - 10:45

Mbt standpunt homo en lesbian rechten zijn zowel SGP en moslims fout. Maar dat hoorde ik haar niet zeggen. Alle linkse onderwerpen kwamen aan bod. Racisme, KOZP, afzetten tegen christenen. Een oudejaarsconferentie is ook voor alle Nederlanders. De enige goede opmerking was haar definitie van democratie.

DenFlexwerker
DenFlexwerker1 jan. 2020 - 11:12

@4Vier! : Kennelijk snap jij het verschil niet tussen een gekozen volksvertegenwoordiger en bijvoorbeeld de koning niet. Een gekozen volksvertegenwoordiger is door een deel van het volk gekozen om namens hen te spreken. Dat deel van het volk dat op van de Staaij stemt, zal het waarschijnlijk eens zijn met die verklaring, dus doet dhr. van de Staaij juist zijn werk door die verklaring te ondertekenen. Als je het daar niet mee eens bent, staat het je vrij om op iemand anders te stemmen (doe ik ook). Zo krijg je een parlement waarin vele groepen hun stem te horen is. De koning spreekt wel namens het land. Die heeft dus dat soort vrijheden niet. @prgrssf: ik hoop niet dat alleen inhoudelijk reageren, jouw goede voornemen was voor het nieuwe jaar.

4Vier!
4Vier!1 jan. 2020 - 12:03

ok boomer 1 januari 2020 at 11:45 ”Mbt standpunt homo en lesbian rechten zijn zowel SGP en moslims fout. Maar dat hoorde ik haar niet zeggen.“ Als Kuzu ook zijn handtekening onder de Nashville verklaring had gezet, had ze hem vast ook genoemd. Hoewel, dan had ze haar geestige grap over een potje kezen niet kunnen maken ???? “Alle linkse onderwerpen kwamen aan bod. (...) afzetten tegen christenen.” Bedoel je met “afzetten tegen christenen” dat ze kritiek had op de wijze waarop Van de Staaij HAAR levensstijl wil verbieden, beslissingen wil kunnen maken over HAAR en MIJN buik (en als het even zou kunnen MIJN stemrecht zou willen ontzeggen?); terwijl niemand Van de Staaij tot iets wil dwingen? -zoals ze prima uitlegde- ”Een oudejaarsconferentie is ook voor alle Nederlanders.“ Ok Snowflake.

4Vier!
4Vier!1 jan. 2020 - 12:13

DenFlexwerker 1 januari 2020 at 12:12 “ Kennelijk snap jij het verschil niet tussen een gekozen volksvertegenwoordiger en bijvoorbeeld de koning niet.” Ik snap het verschil prima. Kennelijk heb jij niet door dat we het hier hebben over een oudejaarsconference en niet over de werking van onze democratische rechtsstaat waarin inderdaad conservatieve christenen hun ideeen om anderen in het leven te beperken mogen uitdragen. En kennelijk heb je ook niet door dat gekozen volksvertegenwoordigers vaak aan bod komen bij oudejaarsconferences en heb je gemist dat in deze het zelfs het centrale thema was (paps in de gemeenteraad).

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jan. 2020 - 12:16

'Maar dat hoorde ik haar niet zeggen.' Voor je boodschappen kan je beter naar de supermarkt gaan.

Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 14:22

ok boomer heeft iets tegen moslims, dat is wel duidelijk.

Pensionada2
Pensionada21 jan. 2020 - 14:48

Joe Speedboot; de opvattingen van SGP zijn toch ook al lang en breed bekend.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jan. 2020 - 17:23

'de opvattingen van SGP zijn toch ook al lang en breed bekend.' De clou had ik in mijn eerste reactie al uitgelegd. Ik blijf niet aan de gang.

Satya
Satya2 jan. 2020 - 9:05

Ah de moslim bestaat net als de christen. Gadver de bekrompenheid.