Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Met bron- en contactonderzoek slaagde Italië er in het coronavirus te bedwingen

  •  
25-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
De heropleving die tal van Europese landen teistert slaat niet toe in Italië, het eerste Westerse land dat door het coronavirus getroffen werd. In een promotievideo van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blikken beleidsmakers terug op wat ze geleerd hebben. De medici, onderzoekers en beleid makers moesten als een razende zien uit te vinden hoe het virus aangepakt diende te worden.
De hulp van de bevolking, die zich massaal hield aan een wekenlang durende lockdown, bleek essentieel. Daarnaast slaagden de gezondheidsautoriteiten er dankzij intensief bron- en contactonderzoek in te achterhalen waar het virus zich verspreid had. “Het bleek mogelijk om het virus daarmee in te dammen,” vertelt Flavia Riccardo van het Nationale Instituut voor de Volksgezondheid.
“We hebben nog een lange weg te gaan en moeten met onze beide benen op de grond blijven staan. We mogen de offers die we tot nu toe hebben gebracht beslist niet teniet doen”, twitterde minister van Volksgezondheid Roberto Speranza als commentaar bij de de video.
Italië telde vrijdag 1912 nieuwe besmettingen, 130 meer dan donderdag toen er een massale testactie werd uitgevoerd. 244 mensen liggen op de intensive care en er werden vrijdag 20 doden gemeld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

adriek
adriek26 sep. 2020 - 19:42

Ook in Italie begint de tweede golf aardig op gang te komen. Juich niet te vroeg: het komt nu aan op tijdig ingrijpen en niet wachten tot het (weer) te laat is zoals Nederland lijkt te doen.

Bouwman2
Bouwman226 sep. 2020 - 14:25

Nou, dat is een blij bericht. uit Italië, waar ook het fijne bereicht vandaan komt dat Kamer en Senaat flink zijn ingekrompen, zodat het eindelijk wat overzichtelijker wordt. Dus Cinque Stellem grazie mille.. Een ander goed bericht uit België waar het Paleis net Alexander de Croo en Paul Magnette heeft benoemd tot co-formateurs. Een van hen wordt -als het goed gaat-de opvolger van Sophie Wilmès. Na alle enorme ellende als de ramp in Madrid, toch kleine goede berichten om dapper verder te gaan. Het leven is een processie naar Echternacht, maar toch fijner dan een afgang naar Canossa,

Welp2
Welp226 sep. 2020 - 9:41

Ik las laatst nog een aantal andere redenen waarom het aantal besmettingen in Italië lager zou zijn : - Handhaving. Houd je in Italië niet aan de regels, kun je (toren)hoge boetes verwachten. Daarbij wordt er ook veel meer gecontroleerd. - Meer restricties om getest te worden. Opmerkelijk genoeg, wordt er in Italië niet zo meer getest dan elders in Europa (of Nederland). Om getest te kunnen worden, moet je een afspraak maken met de huisarts, die vervolgens de beslissing maakt (aan de hand van de symptomen) of je wel of niet getest wordt. Hoewel deze restricties nadelig klinken, leidt dit wel tot snellere doorstroming binnen de test-procedure met minder wachttijden. - Strengere quarantaine. Waarbij in Nederland bij het ontdekken van een besmettingshaard bij het bron- en contactonderzoek de mensen verzocht worden om in quarantaine te gaan, kan in Italië quarantaine afgedwongen worden. Het kan zelfs zo zijn dat een heel gebouw of zelfs een hele (deel)wijk verplicht in quarantaine wordt gezet. Of dusdanige maatregelen echt zo zeer wenselijk zijn en of die in andere landen zo zeer werken, kan je je afvragen. Het zal wel betekenen dat er meer sociale controle plaatsvindt. Een illegaal feestje in de straat kan directe gevolgen hebben voor de gehele straat.

1 Reactie
Welp2
Welp226 sep. 2020 - 9:46

Hier nog een artikel in de Volkskrant over de verschillen tussen Italië, Spanje en Frankrijk waarin ook de bovenstaande items genoemd worden : (1) https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/italie-houdt-corona-onder-de-duim-in-spanje-en-frankrijk-gaat-het-mis-hoezo~b53acfcd/

Fredje3
Fredje326 sep. 2020 - 6:20

[De hulp van de bevolking, die zich massaal hield aan een wekenlang durende lockdown, bleek essentieel.] Dat is met de regels die NL heeft ook het geval, dat dit dan compleet verknalt wordt door een deel van de bevolking is dan natuurlijk ook wel frustrerend. Als we niet met zijn allen meewerken en ons houden aan de regels, dan zal de regering de regels moeten aanscherpen zoals dit ook gebeurd (of zou moeten gebeuren) bij ongehoorzame kinderen. In dit geval zou je dus kunnen stellen dat hoe strenger de regels, hoe dommer/ ongehoorzamer de bevolking (of een deel daarvan) was.