Joop

Met al mijn oude meuk heb ik altijd genoeg geheugenruimte gehad voor mijn sms-jes

  •    •  
18-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1616 keer bekeken
  •  
differencem

© cc-foto: geni

Het is geen kwestie van apparatuur. Het is een kwestie van cultuur.

Noodgedwongen en met spijt in het hart gooide minister president Mark Rutte aan de lopende band sms-jes weg. Dit was weliswaar in strijd met de archiefwet maar de gebrekkige technologie liet hem geen enkele keuze. Laat hij zeggen door de landsadvocaat.

Wat technologie betreft ben ik een trendvolger en op de centen. Mijn beide zo downmarket mogelijke flatscreens zijn via de uitgang oortelefoon verbonden met versterkers van rond de eeuwwisseling zodat ik toch een eerste klas geluid heb. De ouderwetse boxen zijn ruimtevreters maar dat heb ik er graag voor over.

Computers houd ik lang snel en wendbaar met behulp van Linux. Mijn telefoons zijn van Nokia. De laatste drie jaar heb ik er eentje met Android van 149 euro bij de Mediamarkt. Zijn voorganger draaide op Windows. Die zoog dan ook, maar ik heb daarmee leren leven. In het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw gebruikte ik zo’n klein mobieltje waarmee je alleen maar kon bellen en berichtjes sturen.

Nimmer is de geheugenruimte van al mijn oude meuk – dixit mijn zoon, de IT-rockstar – volgeraakt. Nooit maar dan ook nooit.

De landsadvocaat – van het goudeerlijke en waarheidlievende Pels Rijcken – kan mij nog veel meer vertellen. Hij liegt in commissie over het mobieltje van de minister-president waar maar 20 sms-jes in zouden passen. Sodemieter toch op.

De achtergrond van dit alles heeft niet met de techniek te maken maar met de vooropleiding van Mark Rutte. Hij heeft geschiedenis gestudeerd. Hij moest voor zijn scriptie de archieven in. Daar heeft hij geleerd dat iemand met machtsambities voor het eigen bestwil beter zo weinig mogelijk sporen na kan laten. Een telefoontje verklinkt als de hele kolerezooi niet ergens wordt opgenomen, maar geschreven tekst doorstaat de eeuwen. Daarom gooit hij zoveel sms-jes weg. Daarom leidden zoveel ministers zakelijk verkeer over hun particuliere emailadressen. Dan heb je de deleteknop in eigen hand en kraait er geen haan naar.

Het is geen kwestie van apparatuur. Het is een kwestie van cultuur.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

cc-foto: geni

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Piet Helmons
Piet Helmons18 mei 2022 - 20:08

Salaris van Rutte is meer dan toereikend om een modern mobieltje te kopen dus excuus dat zijn oude Nokia maar 20 SMSjes kan opslaan is gewoon onzin.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend18 mei 2022 - 19:37

Kan iedereen eerst eens naar de uitleg van Ronald Prins (Fox-IT) luisteren voordat ie allerlei onzin en complottheorieën op deze site plaatst? Verhaal van landsadvocaat klopt gewoon, je kunt maar 20 sms-jes op de simkaart van die Nokia opslaan en dat is de standaard instelling op dat compleet verouderde mobieltje. BV Nederland zou gewoon moeten eisen dat bewindspersonen een standaard smartphone van de staat gebruiken… probleem opgelost..

3 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie18 mei 2022 - 20:02

Veel mensen beginnen hier altijd gelijk chagrijnig te roeptoeteren.

Olav Meijer
Olav Meijer18 mei 2022 - 21:23

@Hoofdschuddend: Ik schud mijn hoofd van verbazing. Wat je beschrijft is nou net precies de reden, dat je wat dieper moet graven: vraag je eens af, WAAROM de premier zich van deze oude meuk bedient in plaats van up-to-date-apparatuur te gebruiken. Nou?

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2022 - 23:39

Hoorde ik ook. Als hij die Nokia nou alleen zou gebruiken voor echte prive aangelegenheden zou er niks aan de hand zijn.

Wie o Wie
Wie o Wie18 mei 2022 - 17:54

De sms’jes zijn kwijt. Poeh poeh. Blijkbaar zijn er mensen die de tijd hebben om te willen weten wat voor sms’jes er waren. Mij boeit het niets. Maar goed, sommige liggen er nog jaren wakker van.

1 Reactie
Zandb
Zandb19 mei 2022 - 5:50

Wie o wie Waarschijnlijk heel vreemd, maar ik wil dat er meegekeken wordt naar wat wel of niet niet gearchiveerd hoeft te worden van wat O.G.L. (Onze grote Leider) allemaal bespreekt, als het om zijn G.L. (Grote Leiden) gaat. Ik kan wakker van liggen van het idee dat O.G.L. slachtoffers maakt en daar "geen actieve herinnering" meer aan heeft.

badgast
badgast18 mei 2022 - 14:51

Tja, Han, ik kan me indenken dat meneer Rutte, in zijn rol als premier toch een paar SMS-jes meer krijgt dan jij. De smoes over ruimte zou dus enig hout kunnen snijden. Maar voor de rest vertrouw ik premier "Geen actieve herinnering" precies zó ver als ik het Catshuis kan gooien. Met de blote hand, uit de losse pols.

1 Reactie
Zandb
Zandb19 mei 2022 - 5:52

badgast Het doet er niet toe hoeveel sms-jes je kan bewaren. Je moet je houden aan de archiefregels. Als Rutte zelf mag bepalen wat in het belang van het land is om bewaard te blijven, dan vind ik dat een onwenselijke situatie.

Nemo2
Nemo218 mei 2022 - 13:54

Ik heb geen smartphone, maar een eenvoudig Samsung telefoontje - een "Klapphandy" noemen ze dat hier - alleen om te bellen en desnoods nog te sms-en. Dat ding kan al 300 sms-jes opslaan. Dus hoe het mogelijk is dat de smartphone van Rutte, die toch niet uit het stenen tijdperk zal stammen, niet meer dan 20 sms-jes kan opslaan, is me een volstrekt raadsel. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dat verhaal van Rutte een niet al te slimme smoes is om zijn sms-verduisteringspraktijken te rechtvaardigen, om het nog maar eens vriendelijk uit te drukken.

Wat?
Wat?18 mei 2022 - 13:20

Kunnen nog wel 100 van dit soort artikelen schrijven maar er gaat toch niks gebeuren. Hij is premier en blijft premier. Nu even hetze over het verwijderen van zijn sms'jes, maar de sms'jes zelf kunnen we het nooit over hebben. Zijn doel is gehaald.

2 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie18 mei 2022 - 19:18

Nou nou, u wil graag de sms jes lezen van de premier.

Zandb
Zandb19 mei 2022 - 5:58

Wie o wie had beter moeten lezen wat Wat? schreef. Het gaat er om dat 'we', indien nodig, die sms-jes moeten kunnen lezen. Dat is de bedoeling van wat we 'archiveren' noemen.

Greendutch
Greendutch18 mei 2022 - 13:01

hoeveel kost het om dit door de landsadvocaat te laten zeggen?? het is tijd voor voorgeprogrammeerde werktelefoons die 'un-deletable' zijn, elke dag opgeslagen worden (geen WOB problemen op dit gebied meer want verzekerd) voor álle politici [landelijk, provinciaal én gemeente] + cursusje --gebruik-telefoon-ambtenaren--, om consciëntieuze werkhouding en levensstijl te hanteren zodat vertrouwen van burger weer terug komt én om het plan om onze democratie te beschermen. Aangezien Poetins oorlog en gedrag Xi Jinping --e.a. met andere cultuur-- laten ons maar al te graag zien dat onze democratie bedreigd wordt. dictators willen maar al te graag hún ideeën in het westen implementeren. als onze democratie ons lief is dan moeten we nu een plan uitwerken, op Europees niveau, dat hierin voorziet en daar is dit idee een onderdeeltje van

1 Reactie
badgast
badgast18 mei 2022 - 14:53

onzin. Elke beveiligingsmaatregel is te ondergraven. "Oh jee! daar valt mijn telefoon in de WC. Terwijl deze wordt doorgetrokken. Nergens meer terug te vinden!"

itsme3
itsme318 mei 2022 - 12:34

Op een nieuwe telefoon zul je zelden tot nooit onvoldoende ruimte hebben om alle sms'jes te bewaren, maar als u op uw "oude meuk" ook nooit last heb gehad van te weinig opslagruimte dan kan de enige conclusie zijn dat u blijkbaar geen vrienden of andere contacten heeft.

3 Reacties
Karingin
Karingin18 mei 2022 - 16:58

Welnee, sms neemt heel weinig ruimte in

Zandb
Zandb19 mei 2022 - 6:02

itsme Dat is het punt niet. De archiefwet bepaalt wat bewaard moet worden of niet. En botweg "automatisch" - want er is geen ruimte - weggooien, die mogelijkheid kent de archiefwet doodeenvoudig niet. Van elk officieel contact - in welke vorm ook - dient verslag gedaan te worden. Dat schrijft de archiefwet voor.

itsme3
itsme319 mei 2022 - 9:39

@Zandb Waar u het over heeft is niet het onderwerp van het verhaal van Han van de Horst. U zit in de verkeerde discussie @Karingan Ik moest vroeger regelmatig opschonen omdat het sms geheugen volzat. En de simpele telefoon van mijn moeder moet ook regelmatig opgeschoond worden omdat hij vol zit.

Thuiszitter
Thuiszitter18 mei 2022 - 11:47

Helemaal met Han eens , Rutte heeft een smart phone en een cloud omgeving voorhanden , Rutte liegt zoals altijd weer eens. Ps: je grote boxen kun je gerust vervangen hoor Han voor bv . De b&o kubus boxen , wireless en eenvoudig op je smartphone of tv aan te sluiten dmv bv Airplay . Je zal versteld staan van de geluidskwaliteit!!

1 Reactie
badgast
badgast18 mei 2022 - 14:56

Dhr Rutte zou een strenge scheiding eigen telefoon/werktelefoon kunnen hanteren? Een Nokia 6021 (2 MB opslagcapaciteit, voor de combinatie van contacten, ringtones, "thema's" en SMS-berichten) voor het werk en een apple iphone 13 voor zichzelf?

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2022 - 11:35

Er verdwijnt wel meer volgens de rekenkamer, ruim 5 miljard waarvan men niet weet of het rechtmatig uitgegeven is. Gewist?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2022 - 12:06

Herstel, 15 miljard natuurlijk, het valt niet mee met die warmte. Heel de morgen zitten luisteren, het was weer een groot fees der herkenning!

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2022 - 16:48

-/- zitten........

Mag ik even?
Mag ik even?18 mei 2022 - 11:33

Mooi stukje over onze nationale non-valeur. Het einde van het rotte Rutte tijdperk komt nader en nader, onvermijdelijk. Hij is als J. Derksen, niet van deze tijd.

1 Reactie
itsme3
itsme318 mei 2022 - 16:00

Het einde van het Rutte tijdperk komt al vanaf de eerste dag nader en nader. Maar dat zegt niets over hoe lang hij nog zal blijven zitten.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 mei 2022 - 11:20

Waarschijnlijk kunnen we bij de Russen de sms-, app- en mail-geschiedenis van Rutte en consorten wel opvragen. Alles is inmiddels gegaan via servers van publieke diensten. Niet zo handig als je zaken 'geheim' wilt houden. Zelfs in C-films weten ze dat je geheime informatie niet via sms of app moet delen. (ook de ontvangers zouden de berichten nog wel eens op hun telefoon kunnen hebben.)

1 Reactie
badgast
badgast18 mei 2022 - 14:57

:-) :-} :-]

Kuifje3
Kuifje318 mei 2022 - 11:18

Bij ieder zichzelf respecterend bedrijf krijgt iedere werknemer tegenwoordig een telefoon van de zaak. Het lijkt mij dat ook alle ministeries hun werknemers (ook een minister is werknemer) zo’n ding geven. Dat zijn dan vaak juist hypermoderne telefoons met nagenoeg onbeperkte sms of whatsapp mogelijkheden. Als ik naar debatten kijk waar Rutte aan deelneemt zie ik hem voortdurend op zijn telefoon kijken. Hij is net zo verslaafd aan dat ding als de rest van de kamerleden of bewindslieden overigens. Schijt-irritant is dat als je een discussie voert met iemand dat hij dan of een beetje op zijn telefoon aan het kijken is of wat babbelt met een co-bewindspersoon. Fatsoen is niet zijn ding overigens. Rutte liegt keihard dat hij maar 20 SMS-jes kan bewaren. Achteraf zal hij waarschijnlijk aangeven niet geweten te hebben van zijn strafbare handelen. Maar goed wel of niet iets weten maakt nog steeds dat dit toch echt een ambtsmisdrijf is. Die advocaat lijkt mij hier ook duidelijk te liegen.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer18 mei 2022 - 12:29

@ Kuifje3: [Als ik naar debatten kijk waar Rutte aan deelneemt zie ik hem voortdurend op zijn telefoon kijken.] Misschien aan het sms-en met een geheim vriend(innet)je?

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2022 - 16:55

Rutte heeft er twee paraat. Dat zegt toch genoeg!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert18 mei 2022 - 10:28

Actueel, ter zake, raak - bij Han zit de Schwung er prima in; hij is prominent aanwezig en verveelt nooit. Ik heb niets toe te voegen aan dit betoog, nou ja, twee dingen goed begrijpen dan: 1. ik heb nu drie jaar een Nokia-telefoontje waarmee ik kan bellen en berichtjes schrijven. Dit toestel kostte begin 2019 € 19,50; ik kreeg bij aankoop € 10,00 beltegoed erbij cadeau. Het ding slaat heel veel meer dan 20 SMS-boodschappen op. Ik wijs de smartphone af, om mij moverende (wetenschappelijk gefundeerde) redenen. Verder is een telefoon om mee te bellen, een camera om mee te fotograferen, en een televisie om naar bewegende beelden te kijken. Ik wil toch ook niet met een scheerapparaat foto's maken, of met een gietijzeren wok internetten? 2. Analoog is mooi. Het echte leven is analoog, en dat zal het ook altijd blijven. Langspeelplaten van vinyl, een Minolta X-700 (en XD-7): prachtige dingen, om te koesteren. Heuse boeken met bladzijden, die zijn helemaal mijn ding. Ik beschouw het woord 'digibeet' dan ook als een bastaardterm. Of een contradictie. Wie niet thuis is in de IT, die heeft helemaal geen beperking. Iemand die het zonder al de moderne protheses kan stellen, die kan juist bijzonder ontwikkeld, erudiet zijn. Zo, dat moest er uit, dank U.

3 Reacties
oliemannetje
oliemannetje18 mei 2022 - 11:17

En toch maakt u gebruik van uw pc om op dit digitale internet forum te reageren. U had ook een met de hand geschreven (met vulpen, geen ballpoint) brief op geschept papier kunnen schrijven en deze per postkoets doen bezorgen ten burele van Joop. Maar u zult wel wetenschappelijk gefundeerde moverende redenen hebben gehad omdat niet te doen. Enfin, to each his own zullen we maar zeggen.

Olav Meijer
Olav Meijer18 mei 2022 - 12:26

@ drs. H.C. Queyncken Tollaert: "Digibeet" is om meer redenen een onzinterm. Het is immers een combinatie van potjeslatijn en -grieks. (Zoals trouwens ook woorden als automobiel, homoseksueel, e.d.). Digi- is het Latijnse deel (digitus = vinger), en "beet" komt voort uit analogie met an-alfa-beet! (Dus de tweede letter in het Griekse alfabet). Bah, wat een taalverkrachting!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert18 mei 2022 - 15:32

@ Oliemannetje - dank voor je commentaar. Ik heb een mooie klassieke Pelikan vulpen met dat fraaie vulmechanisme per zuiger; en er is geschept paper aanwezig. Ja, was er maar een publieke bezorgdienst met postkoetsen. Tegenwoordig zijn we door al die vooruitgang-die-er-geen-is opgescheept met een warboel aan briefbestelbedrijven, op private leest geschoeid, die hun chauffeurs en fietscoureurs uitbuiten. De service is zoveel slechter dan vroeger bij de PTT (Tante Pos) het geval was. Ach, de kunst van het brieven schrijven is bijna wijlen. Weer een tragisch aspect van de gewildheid van al die electro-troep; wist je dat mensen zich voor een nieuwe iPhone in de schulden steken? Terwijl de oude nog voorbeeldig werkt? Ziektebeelden van de late moderniteit. @ Olav Meijer - veel dank voor je mooie, zinvolle aanvulling! Ik voel me weer iets minder eenzaam.

Paul250371
Paul25037118 mei 2022 - 10:27

"Het is geen kwestie van apparatuur. Het is een kwestie van cultuur." Mooie zin en helemaal waar.

Eric Minnens
Eric Minnens18 mei 2022 - 10:26

Precies. "Scripta manent." Zoveel, ondermeer, heb ik met mijn eenvoudige HBS-opleiding reeds van het Latijn overgehouden. Laat staan als je ook nog eens geschiedenis hebt gestudeerd.

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer18 mei 2022 - 12:09

@ Eric Minnens: Et destructa non manent, mirabile dictu.... . (vertaling is op te zoeken)

Eric Minnens
Eric Minnens18 mei 2022 - 15:56

@OlavM Hoeft niet hoor, dat opzoeken. Latijn is eigenlijk (soms) een makkelijke taal. 🤔 Overigens kan ik dat scripta manent alleen in het zinsverband 'Verba volant, scripta manent' plaatsen. (Waarvan ik dan weer alleen het tweede deel wel eens in een discussie gebruik.) Jouw toevoeging is nieuw voor mij. Herkomst?

Olav Meijer
Olav Meijer18 mei 2022 - 21:10

@ Eric Minnens: De herkomst ben ik zelf! :) "Mirabile dictu" is wel een standaard-uitdrukking, nl.: (het is) wonderlijk om te zeggen. De rest kan je wel uitvogelen.

korheiden
korheiden18 mei 2022 - 10:14

Helemaal waar. Bij mijn eerste ICT-cursus meldde de docent al : mensen die hun geschiedenis dagelijks wissen hebben iets te verbergen. Het excuus van Rutte is dan ook complete onzin. Maar goed, daar zal hij al evenmin een actieve herinnering aan hebben.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert18 mei 2022 - 10:35

@ korheiden - Shakespeare schreef: 'wie een wandaad gepleegd heeft, kan die het beste verhullen met een volgende wandaad' (mijn parafrase). Dostojevski beeldde deze gedachtegang meeslepend uit in 'Misdaad En Straf'.