Joop

Messi, Neymar en Mbappé mascottes voor de fossiele industrie

  •    •  
09-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1956 keer bekeken
  •  
mbappe

De directeur van treinmaatschappij TGV bood de profvoetballers van Paris Saint-Germain een speciale trein aan, nadat ze vlogen naar Nantes, twee uur van Parijs.

Hun reactie? Schaterlachen. Notabene in Parijs, de stad van het klimaatakkoord. Op de dag dat wetenschappers in Science schreven dat we levensgevaarlijke, onomkeerbare kantelpunten overschreden hebben; van smeltend poolijs, tot verlies van oerwoud.

Het dedain staat niet op zichzelf. Oliestaten hebben met succes de mondiale sport en entertainmentindustrie opgekocht, om hun fossiele belangen en visie veilig te stellen.

In dit geval is Qatar Airways hoofdsponsor en Qatar Sports Investments eigenaar. De olie-elite heeft de grootste clubs, de bekendste spelers, zelfs het WK opgekocht.

Dat werkt perfect natuurlijk. Messi, Neymar en Mbappé als mascotte voor de fossiele industrie. Ambassadeurs van oliebedrijven, en een fossiele levensstijl, met privéjets, superjachten, aircovilla's.
Naast dat dit de fossiele industrie normaliseert en de klimaatramp negeert, werkt het wrok in de hand; alleen gekke Henkie eet minder vlees. Én het bevestigt de klimaathoax; klimaatverandering is nepnieuws waarmee de mondiale elite de massa wil controleren.

Kijk. De visie van de mondiale olie-elite en sjeiks is echt niet dat we de groene, leefbare Europese steden en provincies behouden zoals ze zijn. Steden met groene parken, water, een koel buitenklimaat, vogels, voetgangers, fietsen. Omringd door prachtige, groene, glooiende landschappen, met bos, bergen, rivieren.
Natuurlijk niet!

Het is zoals zíj het leven kennen; levenloze, droge, wolkenkrabbers, in verzengende hitte. Met kunstmatige fonteinen van ledlampen, op de beat van Michael Jackson. Ingericht op auto's, winkelcentra, luxe hotels en airco appartementen voor een kleine, rijke middenklasse. Met gouden biefstuk en supercars voor de paar hyperrijken. En verstikkende barakken voor tot slaaf gemaakte taxichauffeurs, hotelmedewerkers, zorgmedewerkers, leraren, monteurs; de massa.

Dit is hun eindspel; voor hén werkt het en is het volkomen logisch. En we laten het gebeuren.
Don't look up!

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Piet Helmons
Piet Helmons10 sep. 2022 - 9:20

We moeten minder CO2 uitstoten om een leefbare aarde over te laten voor onze kinderen en kleinkinderen. Raar dat dezelfde kinderen en kleinkinderen verslingerd zijn aan hun elektrische step, fiets en telefoon. Want stroom komt toch gewoon uit een stopcontact!

Pater
Pater10 sep. 2022 - 7:36

Werkt die schaterlach van de trainer en van één speler (niet drie) van PSG niet eerder bewustmakend? Het totale gebrek aan betrokkenheid dat daaruit spreek is voor menigeen storend.

Greendutch
Greendutch9 sep. 2022 - 21:02

kinderen-in-volwassen-lijf die ontzettend veel geld krijgen -omdat ze toevallig het goede lijf hebben- om jarenlang verantwoordelijkheden te kunnen vermijden, blijven door-hobbyen, té dom om te begrijpen wáárom en wáár ze een bepaalde rol innemen. voelen zichzelf heel wat, stellen geen moer voor

1 Reactie
Hann63
Hann6310 sep. 2022 - 6:19

Maar geld genoeg om de hele familie te onderhouden en dingen te doen wat zij willen. De meeste van deze zuid amerikaanse voetballers hadden nog geen droog brood te eten. En als je geld hebt, kun je alles kopen, ook politicie. Dat weet jij ook.

KritischKijken
KritischKijken9 sep. 2022 - 20:49

Soms, heel soms, zie je aan de horizon, dat de zorg om klimaat met de oude afgunst, een compententie van veel progressieven, wordt geladeerd. En dan leun je wat achterover en dan denk je: "aha....dus toch.."

1 Reactie
Pater
Pater10 sep. 2022 - 10:44

Onbegrijpelijke gedachtekronkels en ook taal. Probeer te schrijven wat je echt bedoelt.

BartP2
BartP29 sep. 2022 - 17:41

Zo is het niet gegaan natuurlijk. Ze moesten lachen toen een journalist vroeg of er al nagedacht was om met de trein te gaan, en de trainer antwoordde dat ze de volgenende keer de zeilwagen zouden nemen. Als het de trend wordt om voetballers te 'milieu-shamen'... gaat niet werken hoor.

1 Reactie
Pater
Pater10 sep. 2022 - 7:37

Nee Bart, ze lachten al toen de vraag werd gesteld.

korheiden
korheiden9 sep. 2022 - 10:43

Tsja. Welkom in de wereld van het grote geld. De internationale voetbalcompetitie wordt zo vol mogelijk gepropt. Nu dus ook de Conference League en de Nations League, waarbij vele teams met bijbehorende entourage door heel Europa vliegen. Het Formule 1-circus is dit weekend in Monza neergestreken. De Diamond League voor de atletiek is nu weer afgelopen, de atleten kunnen uitrusten in een ongetwijfeld zonnig resort. Na de US Open verhuist de tennis naar Australië. In november gaan we voetballen in Qatar. Enzovoorts. Het lijkt allemaal vechten tegen de bierkaai.

5 Reacties
Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon9 sep. 2022 - 13:55

Vergeet vooral niet alle WK's (voetbal, zwemmen, atletiek, ...), Olympische Zomerspelen, Winterspelen, Vuelta die van Utrecht naar Spanje gaat, doorgaande verhuizing van het Europese parlement.... Dat echt niet allemaal per trein :-)

Jozias2
Jozias29 sep. 2022 - 15:37

@korheiden En alle muziek bands en artiesten die de wereld over vliegen en bij concerten en festivals optreden waar tientallen miljoenen op afkomen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 sep. 2022 - 16:41

@korheiden, en dat is allemaal minder dan 1% van het totale vliegverkeer. Vakantie naar de zon, city-trips, familiebezoek, daar zit het grote geld. De massa is de grote mascotte van de fossiele industrie. Want wat de buren kunnen, dat willen wij ook.

Greendutch
Greendutch9 sep. 2022 - 21:04

in ’t kader van deze crisis door Poetins oorlog zou alles afgelast moeten worden, goed voorbeeld doet goed volgen

korheiden
korheiden10 sep. 2022 - 11:40

@A little bit : Je hebt gelijk. Daarom zal de kijk op reizen, vakantie geheel moeten veranderen. In feite een paar flinke stappen terug. Is dat erg? Denk het niet, maar ik zie het niet gebeuren.

haarklover
haarklover9 sep. 2022 - 10:12

Ik denk dat dit een spontane reactie van de profvoetballers is. Ze vinden blijkbaar dat de trein voor arme sloebers is. Daarom willen zij niet met een trein reizen, als is de TGV comfortabeler dan een vliegtuig. En hun status vinden zij belangrijker dat het milieu, of de voedselvoorziening in de wereld.

Sam V
Sam V9 sep. 2022 - 9:49

Fossiele industrie IS normaal. In de hele wereld. Het is sinds een aantal jaren hooguit minder vanzelfsprekend in een klein deel van deze wereld en zal op termijn misschien niet meer normaal zijn. Denk vooral niet dat je eigen normen en waarden ook echt universele waarden zijn. Bespaar je de frustratie en teleurstelling.

2 Reacties
haarklover
haarklover9 sep. 2022 - 10:09

Ik ben het met u eens. Het zou wel beter zijn als de hele wereld rekening zou houden met anderen.

Jozias2
Jozias29 sep. 2022 - 13:36

we gebruiken met zijn allen internet waar tal van data centers voor staan te draaien. We gebruiken allemaal staal en aluminium gebruiken waar heel veel energie voor nodig is en gebruiken kunstoffen. Dus is er gewoon een fossiele industrie nodig.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk9 sep. 2022 - 9:04

Dat men waarde hecht aan een paar overbetaalde voetballertjes is lachwekkend.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 sep. 2022 - 9:21

@IkHebAltijdGelijk, inderdaad, we kunnen beter naar onze politici kijken, die geven wel het goede voorbeeld.