Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Merkies en PvdA moeten opnieuw aan tafel

  •  
15-11-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
merkies.jpg
Felle confrontaties bij kort geding van de europarlementariër tegen de PvdA ....lid van de PvdA-commissie Naleving Gedragscode stapt op
De PvdA-europarlementariër Judith Merkies en de PvdA moeten opnieuw met elkaar gaan praten om te kijken of ze hun conflict met elkaar kunnen oplossen. Dat heeft de rechter vrijdag besloten na een lange zitting met veel verwijten over en weer.
Update onderaan
Merkies spande een kort geding aan tegen de PvdA omdat haar integriteit in twijfel is getrokken. De PvdA vond haar ongeschikt als kandidaat-lijsttrekker voor de komende Europese Verkiezingen. De aanleiding hiervoor is een ruzie over de dagvergoeding van 304 euro per dag die Europarlementariërs ontvangen voor het bijwonen van vergaderingen. Europarlementariër Merkel ontving van 2009 tot 2012 ruim 84 duizend euro EU-geld. De NOS meldt dat Judith Merkies haar partij heeft gevraagd of ze haar volledige dagvergoeding voor andere doeleinden mocht gebruiken. Ze betaalde het geld pas onder grote druk terug, aldus de advocaat van de PvdA tijdens het kort geding.
De afspraak bij de PvdA is dat Europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen tweederde van hun dagvergoeding terugstorten. Merkies, die in Brussel woont, deed dat niet meteen. Afgelopen zomer stortte zij het hele bedrag over de afgelopen vier jaar ineens terug. Merkies is van mening dat ze volgens de regels heeft gehandeld, iets wat ook door een interne commissie is geconcludeerd. Ze wil dat haar naam wordt gezuiverd. Bij BNR zei ze onlangs:
Ik heb altijd aan alle regels van het Europees Parlement en van de PvdA voldaan. Die 84.000 euro is geld waar ik voor het Europees Parlement recht op heb, maar volgens een vrijwillige interne code van de PvdA moet ik dat geld terug betalen, omdat ik in Brussel woon. En dan denk ik: als ik aan regels heb voldaan, moet je dat ook gewoon zeggen aan iedereen en daar niet over een politiek oordeel over vellen.
Het kort geding vrijdag ging er fel aan toe. Volgens de advocaat van Merkies probeert de PvdA haar bewust weg te werken. Hij zei dat Merkies de ontvangen vergoedingen volgens de regels had terugbetaald. Volgens hem heeft de partij haar gechanteerd. De advocaat van de PvdA zei dat Merkies het terugbetalen juist iedere keer uitstelde en dat ze vroeg het hele bedrag te mogen houden. Volgens de PvdA-advocaat wilde ze het geld gebruiken om een medewerker aan te nemen en zei ze op een ander moment dat ze er een huis in Nederland van wilde huren.
Beide partijen bleven lijnrecht tegenover elkaar staan. De rechter heeft nu opgedragen aan Merkies en de PvdA nog een keer met elkaar praten. Dinsdag moeten ze er met elkaar uit zijn. Is dat dan niet gelukt, dan doet de rechter over twee weken een uitspraak.
Update 22:25
De Volkskrant meldt vrijdagavond dat het lid van de PvdA-commissie Naleving Gedragscode Annemarie Mijnsbergen uit onvrede met de gang van zaken haar functie heeft neergelegd. De krant publiceert een e-mail waarin Mijnsbergen haar terugtreden toelicht:
Als dit politiek bedrijven is en dat vaker voorkomt, dan is het met het politieke klimaat en wellicht zelfs met de Nederlandse democratie treurig gesteld.
Volgens Mijnsbergen hebben alle leden van de PvdA-Eurodelegatie zich aan de regels gehouden:
Er is geen enkele reden, voor wat betreft de terugbetaling van de dagvergoedingen door Judith, daaraan te twijfelen.
Bij het kort geding vrijdagmiddag in de rechtbank in Amsterdam ging het er hard aan toe. De advocaat van Merkies vergeleek de PvdA met een omgekeerde wasstraat: ‘Je gaat er schoon in en je komt er vies weer uit.’ Het partijbestuur zou er alles aan doen om te voorkomen dat Merkies nog een termijn Europarlementariër zou zijn. Spekman zou haar neergezet hebben als graaiende volksvertegenwoordiger. En dat is, aldus de advocaat: ‘Bewuste karaktermoord’.
Het hele verhaal en de e-mail van Annemarie Mijnsbergen zijn op de website van de Volkskrant terug te lezen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 nov. 2013 - 20:47

Vind u het gek dan ? Als onze socialist vader de heer Kok later voor ABN Amro heeft gekozen waarom kiest Markies niet voor haar eigen aak in plaats van interne afspraken?! Ik hoop dat de PVDA wel de Partij van de Arbeid weer gaat worden,want met dat geleuter over het ''Socialisme' ben ik helemaal klaar mee, omdat het socialisme in Nederland ligt vierkant begraven. Helemaal dood, na de benen nemen van de heer Kok, precies tijdens de grote crisis: 11-09, Bush, Pim Fortuyn en Hirsi Ali !

RobGeurtsen
RobGeurtsen15 nov. 2013 - 20:47

Waarom bedenken de mensen die aan de touwtjes trekken niet wat voor vreemde onhandige of wellicht ongelofelijk stomme indruk dit maakt. Interne conflicten handel je intern af. In het begin van de affaire leek er meer aan de hand dan slechts gezeur over 'de manier waarop' met regels rondom geld is omgegaan. Er was toch sprake van een redelijk disfunctionele EP-fractie? Dat alle betrokkenen bij dat rollebollende gevecht geen aanspraak kunnen maken op leiderschap van de nieuwe fractie lijkt mij verstandig en voor de hand liggend. Daar heb je geen commissie van aanbeveling of onderzoek voor nodig. Daar heb je een verstandig bestuur voor nodig die tijdig contact opneemt met alle betrokkenen. En als er dan democratisch gekozen moet worden omdat het probleem niet via achterkamertjes functioneringsgesprekken is opgelost, dan heb je als partij en partijleiders hartstikke pech. Omdat je dan eigenlijk stom gehandeld hebt. Maar stel dat het echt gaat obver een disfunctionele fractie en dat Judith Merkies daarin een verkeerde rol speelde? Dan ware het beter geweest als Bernard Naron zich ook niet als lijsttrekker had opgeworpen. Als assistent van de voorzitter van de Nederlandse mini-fractie heb je alles te maken gehad met disfunctioneel gerotzooi. Ik wens Hans Spekman veel wijsheid. Als sociaal democraat in hart en nieren en gewoon saai lid, roep ik in dit geval... u hebt tot nu toe in deze zaak niet iets gedaan waar ik vrolijk van werd. Het is aan u om dit weekeinde de zaak recht te zetten met Judith, ik wil trots kunnen zijn op mijn partij die inderdaad te vaak als een omgekeerde wasstraat kan functioneren.

Sternenstaub
Sternenstaub15 nov. 2013 - 20:47

"Als dit politiek bedrijven is en dat vaker voorkomt, dan is het met het politieke klimaat en wellicht zelfs met de Nederlandse democratie treurig gesteld." Deze conclusie, die gemaakt is op verkeerde gronden, is verbazend genoeg toch helemaal juist, en is daarmee ironisch genoeg voorál weer een bewijs van het dramatische verlies van integriteit binnen de gelederen van de PvdA, waar men zich in allerlei vreemde hypocriete bochten wringt om iedereen, elkaar, maar in de eerste plaats zichzelf een rad voor ogen te draaien. Het rad van fortuin, snapt u wel? Alles is geld, status en macht geworden binnen die (grachten-)kringen, en integriteit stierf er al lang geleden een goed verzwegen wiegendood. Dat geheim ligt echter zolangzamerhand in alle beschamendheid op straat. Een kat in het nauw, maakt rare sprongen, let maar op, er volgen er nog meer. Ik doel hier uiteraard op bestuurders die in deze crisis kennelijk vooral en bovenal de ambitie hebben om zo snel en zoveel mogelijk de eigen zakken te vullen, en door hún gebrek aan empathie en integriteit, komt een steeds groter deel van de bevolking sociaal-economisch in de kou te staan en in de misère terecht. Dat is de ergste vorm van politiek verraad die er is, en deze staat gelijk aan zware criminele praktijken, en de EMU wordt werkelijk bij elkáár gehouden door deze corrupte praktijken. "Eurofobische populisten", zoals Timmermans hen populistisch negatief tracht te framen, zijn dus gewoon mensen zonder een XXL-size plaat voor de kop.

boswachter2
boswachter215 nov. 2013 - 20:47

Annemarie Mijnsbergen, lid van nota bene de PvdA-commissie Naleving Gedragscode is opgestapt, omdat ze vindt dat de partijvoorzitter een vuil spel heeft gespeeld in de zaak-Merkies. Verder commentaar is overbodig.

Bouwman2
Bouwman215 nov. 2013 - 20:47

Het gaat om een ethisch probleem van de buitencategorie. De kwestie is, mag je creatief met je dagvergoeding omgaan? Mag je bijvoorbeeld je dagvergoeding in eigen zak steken, iets dat overigens frequent gebeurt. Mag je die vergoeding oneigenlijk gebruiken? Ik zou zeggen van niet. Maar Hans Groen vindt van wel, als je niet zelf de dagvergoeding verstrekt mag je geen oordeel over moraliteit van de ontvanger uitspreken. Ik vind dat vreemd, we hebben toch allemaal wel eens een moreel oordeel gehad over zogenaamde graaiers? Mag Hans Spekman dat niet omdat hij van de PvdA is?

tomaatnet
tomaatnet15 nov. 2013 - 20:47

@hans groen, za 16 november 2013 00:58 in reactie op Pieter Pan Reageer op hans hans Het was onduidelijk hoe te handelen. De PVDA kan niet zomaar beslissen over vergoedingen die namens Europa verstrekt worden, al denkt ze dat wel. Dus dat moest uitgezocht worden en een oplossing voor worden bedacht. PVDA heeft hier uitermate onzorgvuldig gehandeld. PvdA hoéft helemaal niks uit te zoeken. Het is tegenwoordig nét zo makkelijk om een afgeschreven incasso terug te halen als een vermeende ten onrechte bijschrijving op je rekening te weigeren. Het bankrekeningnummer van afschrijving staat op je "afschrift" vermeld . Wat let je om dan over te gaan tot terugstorting? Zo dom kun je als parlementariër toch niet zijn? Tenslotte was dit geen anonieme gift; hiertegen kun je je in principe niet verzetten. Bovenstaande wil niét zeggen dat ik een PvdA aanhanger ben. Integendeel.

tomaatnet
tomaatnet15 nov. 2013 - 20:47

Wanneer ontvangt de EU burger trouwens een gift uit Brussel? Deze heeft nog heel wat tegoed van het neoliberale kamp.

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2013 - 20:47

Zeer pijnlijk. Vooral omdat er nu iemand anders vertrekt. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest. .Hhet is mij een raadsel waarom het controleren van 'de bonnetjes' kennelijk zo lang duurt dat het mogelijk is om VIER jaar later pas het geld terug te storten. Of ik moet wat gemist hebben.

2 Reacties
toshiba
toshiba15 nov. 2013 - 20:47

Het was onduidelijk hoe te handelen. De PVDA kan niet zomaar beslissen over vergoedingen die namens Europa verstrekt worden, al denkt ze dat wel. Dus dat moest uitgezocht worden en een oplossing voor worden bedacht. PVDA heeft hier uitermate onzorgvuldig gehandeld.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 nov. 2013 - 20:47

[Of ik moet wat gemist hebben.] Je hebt in elk geval gemist dat het jaren onmogelijk was om geld aan de EU terug te storten omdat het voor de EU verboden is om giften te ontvangen en de uitgekeerde gelden volgens de regels waren, en terugbetaling dus viel onder de categorie giften. Wat je ook gemist hebt is dat op het moment dat de terugbetaal mogelijkheid er wel was, daarvan per direct gebruik van werd gemaakt.

vanessa2
vanessa215 nov. 2013 - 20:47

Ik denk dat de PvdA niet Merkies moet verwijten dat ze op het randje handelt. Zij moet haarzelf verwijten dat er foute mensen op belangrijke plekken terecht komen.

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen15 nov. 2013 - 20:47

JA, je hebt gelijk. Maar er is weinig van te verwachten, kijk eens naar de mannetjes die het meeste op tv zijn, echte alfa-mennekes, en niet altijd met een goede emotionele of sociale antenne voor de omgeving. Lees het boek over Samsom maar eens. De partij lijkt er van vergeven. Aughhhh. De mannen die zich pragmatici noemen... lijken onderweg naar samenwerking de sociaal democratie kwijt geraakt. Zij willen samenwerken zonder zich te herinneren en ons te vertellen waar de argumenten vandaan komen. Het is een somber stemmend verhaal. Maar getroost, niet alle leden steunen dit soort hang naar alfa-leiderschap.

toshiba
toshiba15 nov. 2013 - 20:47

Waarom wordt door de nodige commentaren hier aan Merkies getwijfeld. Zowel de integriteitscie van Europa als die van de PVDA stellen dat ze integer gehandeld heeft. De PVDA onder leiding van Spekman zijn gewoon met een smeercampagne bezig. Waarom Merkies later terugbetaalde is allang bekend Dat heeft te maken dat zomaar terugstorten van dergelijke vergoedingen helemaal niet mogelijk is. Daarvoor diende een oplossing gevonden te worden. tot die tijd heeft ze t geld vastgehouden. Volkomen juist gehandeld. partijtop van de PVDA vliegt hier compleet uit de bocht.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199315 nov. 2013 - 20:47

Ik ben sterk geneigd om je bij te vallen, Hans. Ik heb zo her en der bekeken wat erover geschreven is. Wat Spekman precies gedaan heeft is me niet helemaal duidelijk, maar wel dat Judith Merkies zuiver gehandeld heeft. Om haar nou nog iets te verwijten... dat zou onethisch zijn; het zou neerkomen op laster, smaad, en dan zou je elke vrijgesprokene verdachte in principe kunnen blijven achtervolgen. Dat is toch meer iets voor revolverblaadjes à la de Telegraaf.

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2013 - 20:47

Het heeft toch vooral iets tragikomisch: over straat rollebollen om het lijsttrekkerschap van een partij waarvan het nog maar de vraag is of die überhaupt terugkeert in het Europarlement.

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen15 nov. 2013 - 20:47

Piet, provoceer je of hoop/verwacht je echt dat de PvdA niet terug komt in het EP volgend jaar? Dream on brother!