Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Merkel: we blijven een open samenleving ondanks dreiging van terrorisme

  •  
21-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
four
De Duitse bondskanselier Angela Merkel was donderdag in Middelburg om de prestigieuze Four Freedoms Award in ontvangst te nemen. Ze krijgt die vanwege haar moreel leiderschap en haar rol als voortrekker in de Europese vluchtelingencrisis en financiële crisis. In haar speech benadrukt Merkel hoe belangrijk het is om vast te houden aan ‘onze waarden en een open samenleving te blijven’, ondanks de dreiging van terrorisme.
Merkel spoorde Europa aan de rug te rechten en het gevaar van de terreurbeweging IS tegemoet te treden. Ze liet ook weten nog steeds volledig achter de deal met Turkije over het terugsturen van vluchtelingen te staan.
"Die deal kan een effectief middel zijn tegen de verschrikkelijke mensensmokkel in de Egeïsche Zee. Illegale immigratie vanuit Turkije naar Europa wordt erdoor tegengegaan. Tegelijkertijd krijgen vluchtelingen een kans een legaal onderkomen in Europa te vinden, zonder hun leven te hoeven riskeren."
Ook stond de bondskanselier stil bij de Tweede Wereldoorlog en de val van de Berlijnse muur. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte waren bij de plechtigheid aanwezig. Die laatste zei tijdens de uitreiking dat Merkel wist hoe het was om ‘niet vrij te kunnen geloven en praten’, omdat de Duitse leider opgroeide in het communistische Oost-Duitsland.
Jaarlijks wordt de Four Freedoms Award toegekend aan mensen die zich sterk maken voor de vier vrijheden, die de Amerikaanse president Roosevelt vastgesteld heeft. Die zijn vrijheid van meningsuiting, godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en vrees. De prijs wordt in Middelburg en New York uitgereikt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.