Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Merkel haalt fel uit naar Rusland

  •  
13-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Merkel300.jpg
Duitse bondskanselier: Referendum over toekomst van de Krim is illegaal ... Eerder sprak ook Amerikaanse president Obama zich uit tegen volksraadpleging
Rusland heeft zich niet als goede buur gedragen tegenover Oekraïne en buit de crisis uit voor eigen gewin. Dat zei de Duitse bondskanselier in de Bondsdag. Moskou heeft door het handelen op de Krim de internationale stabiliteit in gevaar gebracht, aldus Merkel.
De NOS citeert de Duitse bondskanselier donderdag:
In tijden van grote onduidelijkheid in Oekraïne toonde Rusland zich niet als stabiele partner van het historisch, cultureel en economisch nauw verbonden buurland, maar buitte het die zwakte juist uit.”
Merkel waarschuwde Rusland dat zijn acties enorme politieke en economische gevolgen kunnen krijgen. Ze wil dat het land aan de onderhandelingstafel komt en meewerkt aan een diplomatieke oplossing voor het conflict.
Als Rusland niet meewerkt, wil Merkel nieuwe sancties. De Europese Unie spreekt daar waarschijnlijk maandag over, een dag na het referendum over aansluiting bij Rusland op de Krim. Merkel noemt dat referendum onrechtmatig. Ze wil niet dat de Krim zich afsplitst van Oekraïne. Militair ingrijpen op de Krim sluit Merkel echter uit.
Eerder liet ook resident Obama weten het referendum over de toekomst van de Krim niet te erkennen. Dat zei hij in het Witte Huis na een gesprek daar met de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek. “Het is illegaal en wordt bovendien gehouden met de dreiging van een Russische militaire aanwezigheid op de Krim”, zei Obama. De VS zullen de komende dagen de diplomatieke druk op Rusland opvoeren. Werkt dit niet, dan pleit ook Obama voor economische sancties.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.