Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Merkel: financiële markten strenger reguleren

  •  
18-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-merkel_paus_300.jpg
Duitse bondskanselier valt Paus bij in kritiek op 'tirannie van de markt'
Angela Merkel is zaterdag op privéaudiëntie geweest bij paus Franciscus. De protestantse Duitse bondskanselier viel de leider van de Rooms-Katholieke Kerk bij in zijn kritiek op de ‘tirannie van de markt’.
De paus had donderdag al zware kritiek op de plek die de economie inneemt in de samenleving. Hij noemde de financiële markten ‘een nieuwe onzichtbare, soms virtuele tirannie, die eenzijdig en zonder remedie haar wetten en regels oplegt’. Volgens de paus behandelt de moderne economie de mens als een voorwerp ‘dat je kan gebruiken en weggooien’. Hij zei dat ‘de harten van veel mensen, ook in de zogeheten rijke landen, zijn bevangen in angst en vertwijfeling’.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten18 mei 2013 - 17:27

"Luister wel naar mijne woorden maar zie niet naar mijne daden". Also sprach Zarathustra.... Mooi! en nu van Nietsche naar Wittgenstein: "Was sich überhaupt sagen lässt, lässt sich klar sagen; und wovon man nicht reden kann, darüber muss man schweigen." (onvertaald gelaten zodat Angela het ook lezen kan..;-)

adriek
adriek18 mei 2013 - 17:27

"De paus had donderdag al zware kritiek..." Tjsa, zowel de bijbel (exodus 22) als de koran vertellen dat rente vragen voor geldleningen niet hoort. Wat dat betreft is er in onze, toch overwegend op christelijke grondslagen gebouwde, economie iets fundamenteel fout zit.

toshiba
toshiba18 mei 2013 - 17:27

Merkwaardig, Duitsland is een van de landen die verdere regulering tegenhoudt, omdat de consequentie is dat ook duitse banken en de Bundesbank, een stap terug moeten doen. En die zijn daar mordicus tegen, dus Angela houdt verdere regulering op EU niveau tegen.

1 Reactie
bruces
bruces18 mei 2013 - 17:27

Hans : "dat striktere regulering van de financiële markten een belangrijk doel is". Een doel is = nog geen EU-wet. Wel goed lezen, wat wordt bedoeld.

JoopSchouten
JoopSchouten18 mei 2013 - 17:27

Merkel bedoelt striktere neoliberale regulering van de financiële markten (...).

1 Reactie
bruces
bruces18 mei 2013 - 17:27

Dat wordt dan een lastig pakket voor Hollande. Of is dat ook een neoliberaal ?