Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Merkel: Driekwart Duitse bevolking kans op coronabesmetting

  •  
11-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tweederde van de Duitse bevolking loopt risico besmet te worden met het coronavirus. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd. Het was Merkels eerste persconferentie over de uitbraak van COVID-19. In Duitsland zijn al zo’n twaalfduizend mensen besmet met het virus.
“Aangezien het een virus is waarvoor geen immuniteit en geen vaccin bestaat, moeten we inzien dat veel mensen geïnfecteerd zullen raken, de consensus onder experts is dat het om 60 tot 70 procent van de bevolking zal gaan,” aldus Merkel.
De bondskanselier benadrukte ook dat haar regering het advies van medische experts opvolgt en dringt er bij inwoners van Duitsland op aan hetzelfde te doen. Dat advies van medici opvolgen betekent voor de Duitse overheid, aldus Merkel, ook dat er niet blindgestaard wordt op de overheidsuitgaven, maar dat daar flexibel mee omgesprongen wordt. Zo moet onder andere met overheidssteun voorkomen worden dat kleine bedrijven ten onder gaan als gevolg van inkomstenverlies. ‘Dit is een uitzonderlijke situatie,’ zei Merkel. ‘En we zullen ons niet elke dag gaan afvragen wat dit betekent voor onze begroting.’
Op veel plaatsen in Duitsland, waaronder in grote steden als Berlijn en München zijn grote bijeenkomsten en sportevenementen afgelast, of worden zonder publiek gehouden. ‘Hoe we hierop anticiperen is van levensbelang,’ aldus Merkel. Ze benadrukte dat, om de Duitse gezondheidszorg te laten functioneren, het van het grootste belang is om te doen wat mogelijk is om besmetting te voorkomen, zoals bijvoorbeeld niet naar buiten gaan wanneer dat niet nodig is.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Libertain
Libertain12 mrt. 2020 - 16:14

Wat Kanzlerin Merkel vertelt is afgeleid uit de rapporten van vooraanstaande virusologen en epidemiologische specialisten. Ze citeert gewoon het medisch wetenschap.

Helen2
Helen212 mrt. 2020 - 15:22

Niet alleen is Merkel enorme paniek aan het zaaien maar Joop ook. De officiële WHO cijfers voor Duitsland zijn: 1567 bevestigde besmettingen en 3 doden. (11-3-2020 WHO) Duitsland heeft een bevolking van 82,79 milj. (2018). 60 - 70 milj. besmettingen zou betekenen dat 72,5 - 85% van de bevolking besmet moet zijn. In China staat de teller na ca. 6 weken op 124.518 bevestigde besmettingen en 4607 doden en dat betekent op een bevolking van 1.386 miljard een besmetting van 0.009%. Als je kijkt naar het sterftecijfer t.o.v. besmettingen dan is dat 3,7%. Merkel verspreid wel vaker onzin.

Leontrotsky
Leontrotsky12 mrt. 2020 - 15:22

Wat nou als Merkel net als Trump de uitbraak zou bagatelliseren (of ontkennen) als zijnde "een complot van links of de Islam of zou zeggen dat de coronauitbraak "fake nieuws" is of niet gevaarlijk, heeft niets om het lijf etc? Nee dan heb ik diep respect voor deze vrouw die de waarheid durft te zeggen, niet bang is om eerlijk te zijn en van een realistisch scenario durft uit te gaan. Als de uitbraak straks heel ernstig wordt hoeft ze dan niet te zeggen "ik heb het niet geweten" of "ik had jullie moeten waarschuwen". Ze kan nu met opgeheven hoofd de crisis tegemoet gaan en ze kan ook de noodzakelijke maatregelen laten invoeren, als later blijkt dat het niet zo erg is geweest als ze had gedacht, dan is dat alleen maar een meevaller, als blijkt dat ze het inderdaad bij het rechte eind heeft gehad, dan heeft ze het volk op tijd gewaarschuwd en zijn de juiste maatregelen (hopelijk) genomen.

I am Legion
I am Legion11 mrt. 2020 - 23:45

Driekwart, tweederde, wat is het nou Frau Merkel? En heeft, zonder dat dat grond tot hysterische angst hoeft te leiden, niet iedereen kans op besmetting zoals mettertijd iedereen eens van dat beroemde keukentrapje zal sodemieteren en dan in vrijwel alle gevallen daar geen al te nadelige zaken al zal overhouden?

2 Reacties
madbako
madbako12 mrt. 2020 - 14:01

@I am Legion 12 maart 2020 at 00:45 Driekwart, tweederde, wat is het nou Frau Merkel? Staat er toch echt. Tussen de 60 en 70%. Dan zit je op en nabij de 2/3. Kan ietsje meer of minder zijn. Verder slaat je geleuter uiteraard weer helemaal nergens op Sukkel

I am Legion
I am Legion12 mrt. 2020 - 17:02

@madbako Er staat op de ene plek tweederde (≈ 66,7%) en op de andere driekwart (= 75%). Dat is de blijkbaar slechte rekenaars die bijgevoegde tekst schreven te verwijten maar dat soort toch serieuze fouten zie je moment een wel meer in de berichtgeving rondom Corona. Tweederde (≈ 66,7%) tot driekwart (= 75%) is toch nog een flink verschil met 60 tot 70 procent (wat gemiddeld ongeveer tweederde is) die Frau Merkel noemt. Had dan alleen tweederde genoemd. Dit soort stevige overdrijvingen zetten aan tot angst onder de bevolking terwijl zorg gebaseerd op heldere betrouwbare informatie gewenst is. Het kan nog veel erger zoals afgelopen week werd bewezen. Zo werd er in allerlei serieuze media, ook op de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gemeld dat 4% van de ziekenhuismedewerkers in Brabant met Corona besmet zouden zijn en dat dat een indicatie was dat eenzelfde percentage voor de Brabantse bevolking zou gelden. Dat is niet anders dan onzin. De onderzochte groep ziekenhuismedewerkers waren gevolg van een oproep onder hen zich bij hen onbekende luchtwegklachten te melden voor een onderzoek. Dááruit kwam de 4%. Dat betekent dat deze groep zeker niet representatief waren voor de hele groep ziekenhuismedewerkers en dus ook niet voor de Brabantse bevolking. Onze overheid brengt echter het nieuws dat er waarschijnlijk een 4% besmetting onder de bevolking geldt en de serieuze media nemen het zonder factchecking over. Gelukkig zijn er sukkels die dat laatste wel doen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mrt. 2020 - 17:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
MG1968
MG196811 mrt. 2020 - 20:31

Mutti merkel... Frau merkel... De haat zit diep nietwaar? Mijn indruk van haar is -ondanks dat ze mijn 'kleur' niet heeft dat ze daadwerkelijk probeert te reageren op de gestelde uidagingen vanuit een (mede-)menselijk perspectief. Juist bij haar heb ik niet het idee dat geld meer is dan een middel en populistische opinie niet meer dan dat.

madbako
madbako11 mrt. 2020 - 16:32

Krijg steeds meer en meer respect voor Merkel en Duitsers in het algemeen.

Hallahan2
Hallahan211 mrt. 2020 - 16:10

Onzin natuurlijk, IEDEREEN loopt een kans op besmetting (behalve de mensen die op dit moment in de ISS zitten). Hoeveel mensen werkelijk besmet raken is onbekend en zal ook wel onbekend blijven.

1 Reactie
JanB2
JanB212 mrt. 2020 - 1:12

Nee, geen onzin. Gewoon een inschatting op basis van simpele modellen. Merkel begrijpt dat, die heeft niet zo'n moeite met wiskundige modellen, met haar achtergrond als natuurkundige. U kennelijk des temeer.

Dieter van der Burgt
Dieter van der Burgt11 mrt. 2020 - 15:22

Dit is wel een schrikbeeld, maar zou inderdaad helaas weleens de realiteit kunnen worden. Overheden zijn momenteel bezig met 'damage control' en 'vertraging' maar weten al zeker dat dit niet meer te stoppen is.

2 Reacties
JanB2
JanB212 mrt. 2020 - 1:16

De inspanningen van overheiden beginnen, daar waar er eerst voortvarend werd opgetreden, een beetje slappe hap te worden. Het omdenken heeft nog niet plaatsgevonden, economische korte-termijn gedachten spelen nog steeds een veel te grote rol. Dat moet per direkt anders (ook vanuit economisch oogpunt). Zoniet dan kun je op langere termijn namelijk de economie namelijk bij het vuilnis zetten. Om van het menselijk drama nog maar te zwijgen.

JanB2
JanB212 mrt. 2020 - 6:36

PS en 1 keer "namelijk" is wel genoeg in de één na laatste zin.

Markzelluf
Markzelluf11 mrt. 2020 - 14:36

volgens bronnen overlijdt ongeveer 3,4% van de patiënten. Het zou dan in Duitsland om ongeveer 200 duizend mensen gaan! Zie ook: https://www.businessinsider.nl/coronavirus-griep-verschil-overeenkomst-who/

3 Reacties
Markzelluf
Markzelluf11 mrt. 2020 - 14:40

Ik bedoel 2 miljoen mensen

JanB2
JanB212 mrt. 2020 - 1:18

Prima om dit soort sommetjes te maken (bedoeld zonder sarcasme). Dat zouden meer mensen moeten doen. Dan weet je namelijk opeens waar we staan. Niet dat je er vrolijk van wordt trouwens.

madbako
madbako12 mrt. 2020 - 10:21

Zie het ook even in het perspectief van de Spaanse griep. Bij een aantal van 2 miljard inwoners op de aardkloot toen in 1920 en met een sterfte van tussen 20 en 100 miljoen zou je lineaire doorgerekend nu komen op zo'n 70 tot 350 miljoen doden. Kijk, dat zijn pas getallen.