Joop

Merkel bezoekt rampgebied, wil klimaatbeleid aanscherpen

  •  
18-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
German Chancellor Merkel visits flood affected areas

© epa09351618 German Chancellor Angela Merkel (2-L) and Rhineland-Palatinate Premier Malu Dreyer (2-R) inspect the damage after heavy flooding of the river Ahr caused severe destruction in the

Bondskanselier Angela Merkel is geschokt door wat ze zag tijdens een bezoek aan het Eifel-gebied in het westen van Duitsland, net als andere delen zwaar getroffen door de kolkende rivieren en hevige regenval. De overstromingen hebben in Duitsland en België aan meer dan 180 mensen het leven gekost terwijl er nog tientallen vermist worden. De immer bedachtzame bondskanselier stelde dat de Duitse taal bijna geen woorden heeft om de verwoestingen te benoemen. Ze sprak van surrealistisch en spookachtig.
"Merkel benadrukte daarnaast dat er dringend meer en sneller werk moet worden gemaakt van de klimaatdoelstellingen. ‘We zien de kracht waarmee de natuur te werk kan gaan. We zullen tegen deze natuurkracht ingaan – op korte termijn, maar ook op middellange en lange termijn. Er is beleid nodig dat meer rekening houdt met de natuur en het klimaat dan we de afgelopen jaren hebben gedaan.’ Ze waarschuwde dat door de klimaatverandering dergelijke overstromingen vaker dreigen te gebeuren."
Geen video? Klik hier.
Merkel bood de getroffen gebieden grootschalige noodhulp aan en kondigde aan dat ze in augustus terug zal keren om te zien wat er dan nog meer gedaan moet worden.
Geen video? Klik hier.
Ook de Duitse minister van Financiën en sociaaldemocratische kandidaat voor het bondskanselierschap Olaf Scholz benadrukt dat Duitsland klimaatneutraal moet worden om dergelijke rampen in de toekomst tegen te gaan. Hij deed dat tijdens een bezoek aan Beieren dat dit weekend ook werd getroffen door zware regenval. Scholz stelde 400 miljoen euro aan noodhulp ter beschikking voor het getroffen gebied.
Geen video? Klik hier.
In schril contrast stond het gedrag van Armin Laschet, de beoogde christendemocratische opvolger van Merkel en minister-president van de zwaar getroffen Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Op beelden is te zien dat hij donderdag op de achtergrond breeduit stond te lachen om grappen en grollen terwijl de Duits president Frank-Walter Steinmeier zijn medeleven met de slachtoffers betuigde. De kandidaat-bondskanselier heeft daarvoor inmiddels zijn excuses aangeboden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

FromValue
FromValue21 jul. 2021 - 14:11

Het klimaat begint zo'n beetje de uitvlucht te worden voor politici m.b.t. slecht en achterstallig beleid en een investeringsvehicle voor de "rijken" waarbij kosten worden gecollectiviseerd en winsten worden geprivatiseerd. Het een is een katalysator voor het ander - De samenleving zal er grosso modo niet veel mee opschieten. De affaire m.b.t. Groningen Seaports is hier een goede illustratie van.

Duralex
Duralex20 jul. 2021 - 8:32

Misschien de prioriteiten verkeerd gesteld. Het klimaat verandert. Dat doet het al vanaf het eerste moment van onze onderzoeksdata. En op het moment verandert die niet in de door ons gewenste richting. In plaats van de illusie hoog houden dat wij daar een alles bepalende invloed op hebben, kun je maar beter accepteren dat het op je af komt. Watermanagement had hoger op de priolijst moeten staan dan windmolens om maar eens een knuppel in het hoenderhok te gooien. Kun je altijd nog molens bouwen. Kerncentrales niet of later sluiten etc. Misschien heeft dat beetje minder CO2 wel iets effect. Maar stel wel je prioriteiten goed

sr626
sr62619 jul. 2021 - 22:14

Zelfs op CNN complimenteren ze ons vanwege ons watermanagement; uitgevoerd door de waterschappen. Las enkele jaren geleden nog dat provinciale besturen geprobeerd hebben om dit waterbeheer over te nemen. Gekozen politici die bepalen hoe ons waterbeheer vorm moet krijgen! Het is dan wachten op net zulke taferelen als in Duitsland en België.

2 Reacties
Duralex
Duralex20 jul. 2021 - 8:19

Blijkbaar kom jij nooit opdagen bij de waterschapsverkiezingen..

sr626
sr62620 jul. 2021 - 13:42

Duralex: mensen beledigen je hobby zo op je telefoon?

EenMening
EenMening19 jul. 2021 - 19:29

Nederland heeft na het hoge water van 1993/95 miljarden geïnvesteerd in "Ruimte voor de rivier" en specifiek voor de Maas, het project "Maaswerken". Dat heeft ervoor gezorgd dat de dijken en de kades langs de Maas het gehouden hebben. Dat is overigens geen reden om op onze lauweren te gaan rusten want als het 1 dag langer had geregend was het alsnog fout gegaan. Er moet nog veel gebeuren om Nederland voor de toekomst overstromingsvrij te houden. Het wordt tijd om samen met België en Duitsland te onderzoeken of zij, in ons aller belang meer aan waterberging kunnen doen. Wij kunnen ze daarbij helpen.

1 Reactie
EenMening
EenMening19 jul. 2021 - 20:04

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft al afspraken gemaakt met haar Belgische en Duitse collega's om het hele stroomgebied van de Maas en haar zijrivieren onder de loep te nemen; de buitenlandse collega's zijn erg geïnteresseerd in het Nederlandse project "Ruimte voor de rivier". De minister wil ook de beken aan gaan pakken. https://l1.nl/l1mburg-centraal-extra-19-juli-2021-165641/

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2021 - 12:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Leman
Leman20 jul. 2021 - 17:36

Merkel bezoekt rampgebied, wil klimaatbeleid aanscherpen. Merkel ziet nog wat ruimte in het beleid en wil met een extra inspanning het probleem oplossen. Wat fijn dat ze dit zegt en waarschijnlijk ook gaat uitvoeren dan is het klimaat weer zoals het moet zijn. Ik hoop dat onze kanselier Rutte ook nog wat ruimte ziet in het beleid om de klimaatcrisis eens en voor altijd op te lossen. Dan is het klimaat in Duitsland en in Nederland in ieder geval weer normaal.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 jul. 2021 - 11:53

Deze rampen zijn niet tegen te gaan, volgens de site van het KNMI. Wel wordt het allemaal heftiger. "Dit soort extreme weersituaties kwamen vroeger ook voor. Het is echter niet zomaar vast te stellen of de kans op een geblokkeerd lagedrukgebied zonder klimaatverandering minder was geweest. Maar hoe dan ook geldt: áls zo’n lagedrukgebied blijft hangen, neemt door klimaatverandering de hoeveelheid regen die eruit valt toe. In deze situatie speelde vooral het traag verplaatsen van het lagedrukgebied een belangrijke rol. Voor zover bekend heeft de klimaatverandering weinig invloed op het luchtdrukpatroon, maar er zijn wel aanwijzingen dat lagedrukgebieden door de klimaatverandering minder snel van plaats veranderen."

Division Bell
Division Bell19 jul. 2021 - 9:48

Dit is niets nieuws Merkel, neemt hiermee al sinds de Energiewende met groot succes Groen de wind uit de zeilen. Merkel kan echter beter eerst stevig geld uitrekken voor verbetering van de waterloop in de rivieren zoals wij al sinds de jaren jaren 90 doen, pas als je je eigen zaakjes op orde heb is het verstandig andere dure beloftes te doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2021 - 7:44

Dat vind ik heel mooi van Merkel. Ze kan beginnen met het niet altijd de autoindustrie de hand boven het hoofd te houden. Iden dito met stemmingen in het Europees Parlement, waar menigmaal door die bescherming, terzake doende moties de nek werden omgedraaid. Ook m.b.t. de maximale snelheid hebben ze de oren laten hangen naar de kiezer en de autoindustrie.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2021 - 7:44

-/- het

Break on through
Break on through19 jul. 2021 - 7:13

Rutte en rechts Nederland kunnen in Merkel en ander Duitse politici best een nieuwe politieke Guru vinden. Maar ja, daar zijn de olie en ondernemersbelangen van VDDers natuurlijk veel te belangrijk voor. Ook al spoelt heel west Nederland of de gehele Randstad weg.... Sterker: Als Nederland tot op het niveau van de derde of vijfde verdieping van een gemiddelde torenflat in ondergelopen dan zijn we allang overgestapt op van die handige waterscooters en speedboten. Gaan we zondags lekker fijn een stukje vare....

Madam2
Madam219 jul. 2021 - 6:57

Ach ook Merkel heeft gefaald net als Mark Rutte, ze dachten dat dit maar eens in de 100 jaar zo voorkomen. Kijk even terug in de tijd en dan zie je dat de maatregelen die genomen zijn na die eerdere rampzalige overstromingen tussen de Watersnoodramp in 1953 en nu (ook in Duitsland!) volledig tekort zijn geschoten. Maar wel voor miljarden een Betuwelijn aanleggen die niet gebruikt wordt en ook nooit gebruikt zal gaan worden waarvoor ie bedoeld is. Tja hoezo geldverspilling? Lees dee link even over bouwen in de uiterwaarden: https://arnhem.milieudefensie.nl/bouwen-in-de-uiterwaarden-is-spelen-met-vuur/ Hoe dan? En ik zou zeggen lees je eens goed in over Angela Merkel dan kom je er al lezend achter dat zij één van de meest waardeloze bondskanseliers is geweest. Altijd mooi weer spelen maar ondertussen. Hier gewoon even drie totale faal-beslissingen van Angela Merkel: https://www.focus.de/politik/experten/videos/politik-die-drei-historischen-fehlentscheidungen-von-angela-merkel_id_6125407.html

1 Reactie
The Apple
The Apple19 jul. 2021 - 15:36

"drie totale faal-beslissingen van Angela Merkel" in 16 jaar tijd? Rutte heeft er minstens 30 op zijn naam staan in minder dan 10 jaar.De enige reden dat we dat niet meer zien is dat het zo normaal geworden is.

Déjà vu
Déjà vu18 jul. 2021 - 23:58

Doornroosje is wakker geworden. De rest van de politici wenst de sprookjeswereld waarin ze leven nog steeds niet te verlaten.

Mohawk2
Mohawk218 jul. 2021 - 23:01

Ach, had Rutte maar een fractie van de wijsheid, daadkracht en visie die Merkel in haar kleine teen heeft! En ik ben als ouwe socialist niet eens van haar partij...

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk218 jul. 2021 - 23:10

PS Rutte "voelde" op bezoek in Limburg wel dat er "iets" aan de hand was, maar "wat" daar moest volgens Rutte maar eens goed onderzoek naar gepleegd worden... Hij weet natuurlijk donders goed wat er aan de de hand is, maar dat uitspreken (zoals Merkel dat doet) is in Nederland voor de VVD electorale zelfmoord... en dus blijft hier alles zoals het was en hebben klimaat en milieu geen enkele urgentie op onze politieke agenda... want "600 kolencentrales in China". Gelukkig heb ik nul kinderen...

Mr Ed
Mr Ed19 jul. 2021 - 13:34

Wat een daadkracht inderdaad, alleen heeft ze niets aan die waterwerken gedaan, met al die doden als gevolg.

The Apple
The Apple18 jul. 2021 - 21:11

Ik heb niet zo'n behoefte om de lof van "rechts" te zingen, maar voor Merkel maak ik een uitzondering. Die begrijpt tenminste wat er bedoeld wordt met "Never waste a good crisis", wat ze al liet zien in het geval van de ramp met de kerncentrales bij Fukushima.

4 Reacties
Mini2
Mini219 jul. 2021 - 6:42

Bouwen we toch gewoon heel de Noordzee vol met windmolens?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2021 - 14:06

The Apple Daarom zitten al die oud-politici ook geheel en al in de auto-industrie. Wat Duitsland betreft zijn wij soms wat naïef. Maar goed, ik kan dat niemand ontzeggen!

The Apple
The Apple19 jul. 2021 - 15:26

Minoes&tuin - Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

The Apple
The Apple19 jul. 2021 - 15:29

Mini lijdt weer eens onder de zeer beperkte fantasie die je ook het "Don Quichotte-complex" zou kunnen noemen..

Rutger Groot
Rutger Groot18 jul. 2021 - 21:11

Ben benieuwd of Merkel dan ook het historisch stompzinnige besluit om de kerncentrales te sluiten gaat terugdraaien, nu de bruinkool mijnen zijn ondergelopen... En overigens wel leuk hoe een burgemeester van een getroffen dorp Merkel van repliek dient mbt frequentie van overstromingen. Zie Twitter.