Joop

‘Mentaal’ blijft bijzaak in de topsport

  •  
09-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
51331192545_875f0bc853_k

© cc-foto: France Olympique

Waarom kan de ene topper zijn favorietenstatus wel waarmaken en waarom faalt een andere?
Wat hebben we genoten van die Olympische Spelen, met al onze successen. De dramatische eerste dagen zijn allang vergeten, en over het tekortschieten van een aantal Nederlandse toppers zeurt ook even niemand. ‘The winner takes it all.’
Beroepsgedeformeerd als ik ben, zag ik ook nu weer dat de psychologische kant van de topsport niet de aandacht krijgt die het verdient. Het bungelt er nog altijd bij. De deskundigen die ten tonele worden gevoerd in de media zeggen er af en toe echt wel iets over, het belang van de goede mentaliteit, maar hoe je daar aan komt of hoe je die behoudt, heb ik niemand precies horen uitleggen de afgelopen weken.
Dat Sifan Hassan beestachtig hard heeft getraind mag niet onbenoemd blijven natuurlijk. Maar: hoe lukt het haar om dat op te brengen? Wielrenner Dumoulin en zevenkampster Vetter hadden lange tijd serieuze problemen met de motivatie voor hun sport. Hoe begeleid je zulke mensen psychologisch naar hun medaille? Waarom kan de ene topper zijn favorietenstatus wel waarmaken en waarom faalt een andere? Dat schoolslagzwemmer Kamminga na het eerste zilver ook nog een tweede plak pakt heeft toch ook te maken met ‘psychologische meewind’? Leg ons dat eens uit…
Er was terecht veel waardering voor topsporters die hun kwetsbaarheid durfden tonen, zoals de Amerikaanse topturnster Simone Biles, maar waar was de duiding, waar werd door een psychologische deskundige een relatie gelegd met prestatiedruk en fysieke (over)belasting? ‘Nederland heeft een topsportklimaat’, hoorde ik sportbaas Maurits Hendriks zeggen. Welke plek heeft de mentale begeleiding daar in? Wat doen de sportpsychologen met iedere Olympische deelnemer? Zijn er eigenlijk balansmetingen, individuele en groepstrainingen mentale weerbaarheid?
Op het moment dat we zo succesvol zijn geweest moet je hier even niet over beginnen, kun je denken. Maar: we krijgen wel steeds te horen dat veel mensen in onze samenleving profijt hebben van die topsportcultuur, dat het onze jeugd inspireert en aanzet tot gezond gedrag. Zou het dan niet mooi zijn als we horen en zien dat aandacht voor de mentale kant van het presteren als topsporter daar een volwaardig en essentieel onderdeel van is? Dat geldt namelijk voor het hele leven…
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet11 aug. 2021 - 8:27

Wat sport voor je doet in mentaal opzicht in het dagelijks leven is inderdaad een groot gewin: de stress die je ervaart bij een training heb je niet in de uren/dagen daarna. Er gebeurt veel belangerijks tijdens een sportles/training qua emotie, ego, verwerking, inzicht e.d. Dat is goud:-)

Markzelluf
Markzelluf10 aug. 2021 - 8:58

Zou die Nobelprijswinnaar niet bezig zijn met ikke, ikke presteren, denk je? In elk geval begrijp ik dat u sowieso geen respect hebt voor bepaalde groepen omdat u vindt dat ze geen bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat geldt ook voor werklozen, arbeidsongeschikten, ouderen en zo? Krijgen wij nu een inkijkje in uw mentaliteit of uw taalvaardigheid?

2 Reacties
Markzelluf
Markzelluf10 aug. 2021 - 8:58

deze reactie is bedoeld voor Ch0k3r.

Ch0k3r
Ch0k3r11 aug. 2021 - 6:21

Nee, zodenk ik niet over arbeidsongeschikten, die kunnen namelijk niet meer werken. Sport is puur kortstondig entertainment en heeft verder geen waarde. Topsporter lopen jaren te trainen zodat ze hun minuutje kunnen proberen te krijgen in het zwembad op hardloopbaan. Prima als ze daarvoor kiezen, hun leven, maar laten we niet doen of het verder toegevoegde waarde heeft. Want dat heeft het niet. Ondertussen loopt half NL oeh en ah te doen over een totaal irrelevante prestatie. Ja, sportprestaties zijn puur een egoïstische prestatie waar verder geen hond wat aan heeft. En die Nobelprijswinnaars zijn bezig met het onderwerp van onderzoek, wetenschappers druk met het zoeken naar geld voor onderzoek. Oh en iemand die al jaren werkloos is en actief probeert elke baan die wordt aangeboden niet te krijgen, daar heb ik echt geen respect voor. Werken voor je geld als je kan, tot aan je pensioen.

Ch0k3r
Ch0k3r10 aug. 2021 - 5:31

Onze samenleving heeft geen profijt van topsportcultuur. Dat is onzin. Topsport levert kort tijdelijk entertainment op. That's is. We hebben hier mensen die hun hele leven bezig zijn om een paar minuten entertainment te leveren. Sorry, geen respect voor. Hun mentale kant is bezig met ikke, ikke en ikke presteren. Ze leveren de maatschappij helemaal niets op. En dan kunnen ze later tegenover andere bobos vertellen hoe hun mentale kant was, hoe ze dit nietszeggend iets hebben kunnen bereiken. Ondertussen wordt de plantsoenmedewerker bespuugd terwijl die in z'n dagelijks leven meer doet voor de maatschappij dan welke sporter ook. De vraag wat de mindstate van een nobelprijswinnaar is, is veel interessanter.

Durk Morrees
Durk Morrees9 aug. 2021 - 20:16

Omdat je over een zich bezighouden met de mentale kant van topsporters als invloed op hun prestaties zelf niet veel over gehoord of van gezien hebt betekent zeker niet dat er niets of vaak zelfs niet heel veel aan gedaan wordt. Ik denk dat dat hier de enige omissie is.

Geen3
Geen39 aug. 2021 - 15:16

‘Waarom kan de ene topper zijn favorietenstatus wel waar maken en waarom faalt een ander’? Faalt?…..Wat is falen? Het gaat om honderdsten van seconden! ‘Waar werd door een psychologisch deskundige een relatie gelegd met prestatiedruk en fysieke (over) belasting’? De sporter doet het zichzelf aan, toch? Niks moet! Blij, dat die Olympische Spelen voorbij zijn!

Markzelluf
Markzelluf9 aug. 2021 - 15:12

Waar baseert Bakker de stelling op dat er in de topsport weinig interesse is in mentaliteit? Ik denk dat heel veel topclubs juist selecteren op die mentaliteit. Of dacht hij dat spelers als Neeskens, Bogarde of een willekeurige verdediger van het Portugese nationale elftal door hun techniek zover gekomen zijn? En waarom denkt Bakker dat er ‘waardering’ is voor sporters die hun kwetsbaarheid tonen? Begrip en medelijden, dat snap ik, dat het verstandig is om te uiten ook, maar waardering, waar is dat op gebaseerd? Is het beter om in de pers te melden of ook prima om het alleen aan je coach, partner of…. Te vertellen die je kan helpen?

Bert de Vries
Bert de Vries9 aug. 2021 - 14:38

Falen? Wat een kwalificatie. De pest is, dat tweede worden wordt gekwalificeerd als falen. De pest is dat alles wat jarenlang is gedaan, wordt opgehangen aan wat in tien tellen of iets meer wordt gedaan. De pest is, dat de werkelijke prestatie niet wordt beoordeeld.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 aug. 2021 - 15:30

Sporten moet gewoon iets zijn wat je graag doet, iets waar je plezier in hebt. Verder komt er ook nog enige aanleg bij kijken en is de ene sport de andere niet. Mijn idee is dat je het toch in de eerste plaats vooral doet voor jezelf en/of om jezelf iets te bedwijzen of samen een teamsport te bedrijven, die je leuk vindt. Althans dat zou het moeten zijn m.i. Het is vooral een overwinning op jezelf denk ik. Wat het belang ervan is voor de maatschappij vult iedereen zelf maar in. Ik hoop dat het meer is dan enkel competitie.

Rutger Groot
Rutger Groot9 aug. 2021 - 13:04

"Beroepsgedeformeerd als ik ben, zag ik ook nu weer dat de psychologische kant van de topsport niet de aandacht krijgt die het verdient" En waaraan dacht je dit te kunnen zien dan? Van een psychiater had ik tenminste verwacht dat dit op basis van een (beknopt) onderzoek gebasseerd zou zijn. Dan had dhr Bakker geweten dat verreweg iedere topsporter serieuze mentale begeleiding krijgt.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen9 aug. 2021 - 12:49

Het blijft toch voornamelijk een kwestie van niet betrapt worden, die topsport.