Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Mensheid lost problemen op innovatieve wijze niet op’

  •  
30-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
512 keer bekeken
  •  
pieterderks

Wetenschappers hebben koraal gekweekt dat tegen hogere temperaturen kan. Druktemaker Pieter Derks komt er niet uit wat hij ervan moet denken. “Ik weet niet of ik trots moet zijn over hoe knap de mens weer is, of dat ik me kapot moet schamen dat het toch weer gelukt is een fundamenteel probleem nog even voor ons uit te schuiven. Ja, de mens is inventief maar helaas gebruikt hij die inventiviteit voor precies de verkeerde dingen. We willen gewoon door waar we mee bezig waren.”

Dezelfde mentaliteit zien we bij het Russische gas, constateert Derks. “Daar willen we vanaf, maar verder niet te veel veranderen. Veel plannen helpen ons wel van het gas af, maar niet van Rusland. Zo komen er miljarden vrij voor kerncentrales en die draaien op verrijkt uranium. En een derde van de verrijkte uranium komt uit Rusland. En dan denk je: dan gaan we toch lekker zelf verrijken? Maar zestig procent van de uranium komt uit Rusland.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.