Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Mensenrechtenschender China financiert mensenrechtencentrum VU

  •  
19-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
VU

© AMSTERDAM - Exterieur van de VU - Vrije Universiteit. ANP XTRA KOEN VAN WEEL

Een onderzoekscentrum van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam dat zich bezighoudt met mensenrechten, wordt gefinancierd door een Chinese universiteit. China maakt zich schuldig aan grove mensenrechtenschendingen, waaronder het opsluiten van Oeigoeren in concentratiekampen. Hoogleraren verbonden aan het centrum spreken zich geregeld uit voor een mildere kijk op die schendingen.
De NOS heeft documenten in bezit waaruit de Chinese inmenging blijkt en schrijft:
"Het Cross Cultural Human Rights Centre (CCHRC) van de VU kreeg in 2018, 2019 en 2020 tussen de 250.000 en 300.000 euro per jaar, blijkt uit de stukken. Het geld komt van de Southwest University of Political Science and Law in Chongqing. Universiteiten in China zijn nauw verbonden aan het politieke regime, de communistische partij. Tot dit jaar was de universiteit in Chongqing de enige geldschieter van het onderzoekscentrum."
Hoewel de VU tegenspreekt dat er sprake is van inmenging, is het opvallend dat het onderzoekscentrum het met regelmaat opneemt voor het mensenrechtenbeleid van China. Directeur Tom Zwart is geregeld te zien bij de Chinese staatsomroep, waar hij eerder al eens zei dat mensenrechten niet bepaald moeten worden door westerse politici en dat hij gelooft dat China het beste voor heeft met mensenrechten. ‘De ontwikkeling van mensenrechten in China moet worden gezien in de context van de binnenlandse omstandigheden,’ aldus Zwart die de uitspraken bevestigt, maar zegt dat ze uit het verband zijn getrokken.
Ook andere medewerkers bagatelliseren de mensenrechtenschendingen in China. Op de nieuwspagina van het centrum staat onomwonden dat er ‘geen discriminatie van Oeigoeren of andere minderheden’ is. Diverse media en mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty, schatten het aantal Oeigoeren dat in kampen is opgesloten, op ruim 1 miljoen. De Verenigde Naties noemde die aantal ook geloofwaardig. Volgens CCHRC-medewerker Peter Peverelli is de ontkenning van de onderdrukking van de Oeigoeren ‘slechts een poging een dialoog op gang te brengen’.
De Vrije Universiteit zegt in een reactie aan de NOS dat het onderzoek van het centrum ‘wel degelijk onafhankelijk is’. Ook zegt de universiteit dat in het contract is vastgelegd dat de academische vrijheid gewaarborgd blijft. Tegelijkertijd staat ook in het contract ‘dat het centrum specifiek aandacht moet besteden aan hoe mensen in niet-westerse landen denken over de mensenrechten’. Critici, waaronder hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk, laten aan de NOS weten dat van academische vrijheid op het gebied van mensenrechten geen sprake kan zijn, zolang de financiering ervan uit China komt: ‘Als je te veel afwijkt van de partijlijn krijg je geen geld meer.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 21:20

Het is de hoogste tijd dat alleen het bedrijfsleven het onderwijs nog mag financieren. Dat voorkomt corruptie en beïnvloeding en die maken zich ook nooit schuldig aan inbreuken op de rechten van de mens. Bovendien is de vooruitgang dan zo groot, dat China gelijk het nakijken heeft. De vrije markt lost alle problemen op.

Over2
Over220 jan. 2022 - 11:57

Hoe is het mogelijk? Noem het gerust naïef maar altijd van gedachten geweest dat alleen de PVV en moskeeën gratis poen kregen kregen uit het buitenland. Tijd dus om alle financiering uit het buitenland in het onderwijs eens goed onder de loep te nemen. En niet alleen van de VU al blijkt dat nu een brandhaard waar ze het wel erg bruin maken. Ook andere instellingen waarvan je zou denken dat ze onafhankelijk zijn kunnen immers besmet zijn. En als we toch bezig zijn, hoe zit het met financiering door (commerciële) bedrijven in het onderwijs? Hoe onafhankelijk is dat? Tot de tijd dat er duidelijkheid is ''wetenschap'' maar beter even laten voor wat het is. De gedachte alleen al dat bijvoorbeeld ''wetenschappelijk'' corona-onderzoek mogelijk met gratis poen wordt beïnvloed door buitenlandse mogendheden/bedrijven e.d. is stuitend.

Sarajlija
Sarajlija20 jan. 2022 - 10:55

Alles en iedereen is te koop. Groep Westerlingen die gaan de mensenrechten in China onderzoeken en het resultaat dat alles dik in orde is. Zijn dat echte wetenschappers ?

Markzelluf
Markzelluf20 jan. 2022 - 9:42

Het is in principe erg interessant om vast te stellen hoe China naar mensenrechten kijkt. Dat moet objectief gebeuren en zonder emotie, laat staan een beschuldigende vinger als je wetenschap wilt bedrijven. Daarna kun je toetsen of het aan bepaalde standaarden (juridisch, ethisch) voldoet die elders gelden, maar het begint met kijken. Wat hier echter leek te gebeuren was dat deze onderzoekers er een heel andere werkwijze op nahielden.

Satya
Satya20 jan. 2022 - 8:06

Nederland werkt mee aan de opvang van vluchtelingen baby's in een situatie waar de ratten over deze baby's heen lopen, vluchtelingen worden gedemoniseerd, vluchtelingen worden terug de zee op geduwd. Nederland is bondgenoot met landen die andere volkeren op grote schaal vermoorden, zien dat niet eens als terrorisme. Nederland pleegt zelf aanslagen waarbij veel burgerdoden vallen. Nederland helpt dictators in het zadel waardoor de bevolking van die landen erg veel kans heeft zonder proces opgesloten of zelfs vermoord te worden. Nederland is belastingparadijs, een constructie die andere landen, vaak straatarm, miljoenen aan belastinginkomsten doet mislopen. Nederland biedt zelfs bedrijven als de Fleurette group die gebruikt maakt van kindslaven en mensenrechten op grote schaal schendt een vestigingsplaats omdat het wat geld oplevert. Nederland doet er alles aan om andere landen economisch leeg te zuigen. Maar oeh China. Hypocrisie ten top. Als Nederland zouden wij iets kunnen veranderen door ons eigen gedrag aan te passen. Dat doen we niet, we wijzen enkel naar anderen. Nederland geeft niet meer om mensenrechten als China. Zullen we zelf eerst eens beginnen de rechten van andere mensen te respecteren voordat we wijzen? In China kunnen we niets maar hier heel veel.

10 Reacties
Sarajlija
Sarajlija20 jan. 2022 - 12:59

Satya, Nederland is een land waar jij, ik en de andere eigen mening kunnen uiten zonder gevaar om in gevangenis te belanden of nog erger. Hier kan jij vrij demonstreren en staatshoofd belachelijk maken als je dat wil. Probeer dat in China te doen.

Hernandez
Hernandez20 jan. 2022 - 13:24

'Nederland is bondgenoot met landen die andere volkeren op grote schaal vermoorden, zien dat niet eens als terrorisme. Nederland pleegt zelf aanslagen waarbij veel burgerdoden vallen.' Je hoeft hier niet te wonen he? Je kunt ook naar China verhuizen.

Satya
Satya20 jan. 2022 - 15:12

Sarajilja het gaat hier over mensenrechten. Op dat gebied scoort Europa voor eigen bevolking beter, buiten Europa zeer zeer zeer slecht. Hernandez Waar slaat dat op? Baby's van vluchtelingen, waar de ratten over heen lopen, kinderslavernij gebruiken voor consumptie voor lage prijs en vluchtelingen terug op zee duwen geeft geen enkele blijk van waarde aan deze mensen toekennen. Omdat ik dat vind en zeg moet ik maar weg. Zie Sarajilja het duurt hier ook niet lang meer hoor.

Sarajlija
Sarajlija20 jan. 2022 - 17:57

@ Hernandez, Jouw reis/vertrek advies voor Satya is echt smakeloos en achterbaks. Volgende keer nadenken alstublieft. @ Satya, Ik begrijp jouw reacties maar jij kan moeilijk aan Europa schuld geven voor de rest van de wereld. Zelfs hier zijn de verschillen tussen de landen groot. Kijk alleen naar Nederland en Frankrijk bijvoorbeeld. Er is een geschiedenislijn. De protestanten en katholikken kijken verschillend naar mensenrechten en vrijheid bijvoorbeeld. Zo kan je verder gaan. Ik gebruik altijd de rechten van LGBT. Hier in Nederland gaat veel beter dan in andere landen gelukkig. Ik hoef jou niet te vertellen dat de mensenrechten in arme landen weinig voorstellen helaas. De religies in combinatie met corruptie zijn giftige mengsel. De staatshoofden en religieleiders houden eigen volk arm en klein.

Satya
Satya20 jan. 2022 - 20:01

"Ik begrijp jouw reacties maar jij kan moeilijk aan Europa schuld geven voor de rest van de wereld." Dan begrijp je niet wat ik bedoel. Ik heb het heel simpel over bij jezelf beginnen. Je kunt wel over China praten maar bij ons is nog genoeg te winnen. Wat China doet is hun schuld. Wat wij doen de onze, laten we eerst zorgen dat wij het goed doen voor we naar anderen wijzen. Natuurlijk hebben lgbt het hier beter als in bv Kenia, dat is geen reden om hier niet nog beter na te streven.

Sarajlija
Sarajlija20 jan. 2022 - 20:52

@ Satya Verlicht ons met jouw goede daden hier in Nederland. Het begint bij jezelf toch?

Satya
Satya20 jan. 2022 - 22:01

"Verlicht ons met jouw goede daden hier in Nederland. Het begint bij jezelf toch?" Ik probeer anderen niet te schaden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jan. 2022 - 1:12

Zo gezien is elke klacht hypocatie omdat iedereen wel eens een foutje heeft gemaakt and alles in de wereld uiteindelijk wel met elkaar geraelateerd is. Dat is toch geen denken. Zo oordeel je dat men niks mag onderzoeken tot de wereld perfect is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jan. 2022 - 1:16

@Satya En wat met jezelf beginnen betreft, Dit IS met jezelf beginnen betreft. Goedpraterij van kolonialistische onderdrukking in een Nedrlandse universiteit stoppen. Invloed van geld van een onderdrukker stoppen in een Nederlandse Universitiet.

Hernandez
Hernandez22 jan. 2022 - 13:45

@Sarajlija Dat klopt, maar Europa de schuld geven van alles is dat ook.

Radio-Head
Radio-Head20 jan. 2022 - 7:03

Psy-Ops is een export product van Ollanda, vergeet dat niet, ook uitgeprobeerd (Antillen) en hoogstwaarschijnlijk nu toegepast op eigen bevolking. (want waarom noemt(de) u bijvoorbeeld een andersdenkende, sowieso een wappie) Eerdere Kamervragen ( juli 2020) over Behavioural Dynamics Methodology (BDM) van, Van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks), Karabulut (SP) en Kerstens (PvdA) aan de minister van Defensie. https://www.tweedemonitor.nl/kamervraag/2020D32192 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zomaar wat dingetjes. https://en.wikipedia.org/wiki/Geert_Hofstede https://managementscope.nl/manager/dirk-jan-van-den-berg o.a.Voorzitter Zorverzekeraars (febr 2020), Voormalig ambassadeur China, advies commissie Wuhan VNO. Gasunie, KLM etc... Fijne dag

2 Reacties
The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 10:20

Zit er ook nog samenhang in?

Radio-Head
Radio-Head20 jan. 2022 - 11:38

@The Apple "Zit er ook samenhang in" "Je hebt het pas door, als je het ziet", zei ooit iemand. The Waterboys - This Is The Sea https://www.youtube.com/watch?v=VAiOjxkCS0g Fijne dag, daar `ergens´, in Brasil.

AlexanderVolken
AlexanderVolken20 jan. 2022 - 6:29

Het bestuur van de VU heeft zitten slapen. Een dergelijke subsidie kan buiten het zichtsveld van het bestuur zijn gebleven. Het waarborgen van wetenschappelijke onafhankelijkheid lijkt mij - zeker in deze tijd - een van de belangrijkste taken van het bestuur. Hier moet het bestuur consequenties aan verbinden. Een mooi salaris komt met verantwoordelijkheid.

1 Reactie
Hansje6
Hansje620 jan. 2022 - 9:25

Als je als bestuur van een universiteit niet op de hoogte bent van dit soort samenwerkingsverbanden ben je volkomen ongeschikt. En ook bizar dat deze universiteit durft te stellen dat dit onderzoekscentrum onafhankelijk werkt. Een verantwoordelijke bestuurder stapt vervolgens op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jan. 2022 - 3:30

Zo vervuilt 'de wetenschap' dus! Ik zou het 'grensoverschrijdend' gedrag noemen.

Lopez
Lopez20 jan. 2022 - 2:11

[Op de nieuwspagina van het centrum staat onomwonden dat er ‘geen discriminatie van Oeigoeren of andere minderheden’ is.] Grote Leider Xi Jinping zegt: ‘We onderdrukken álle minderheden, heus, er is geen discriminatie van Oeigoeren.’

OlavM
OlavM19 jan. 2022 - 22:41

Griezelig. Het aloude: "wiens brood men eet....." [Volgens CCHRC-medewerker Peter Peverelli is de ontkenning van de onderdrukking van de Oeigoeren ‘slechts een poging een dialoog op gang te brengen’.] Dit is wel bijzonder bizarre krompraat. Zoiets als: het Israëlische leger verdrijft midden in de nacht een Palestijns gezin uit zijn woning en maakt die met de grond gelijk "in een poging een dialoog op gang te brengen". Zoiets?

2 Reacties
OlavM
OlavM19 jan. 2022 - 22:43

Zojuist gehoord op NPO radio1: de VU gaat het geld terugstorten!

Déjà vu
Déjà vu20 jan. 2022 - 1:22

'Griezelig. Het aloude: “wiens brood men eet…..” Sinds rechts aan de macht is, bestaat er geen onafhankelijk universitair wetenschappelijk onderzoek meer. In ca. 30 á 40 % van de onderzoeken wordt nl. toegewerkt naar de uitkomst die de opdrachtgever wenst. Met alle gevolgen van dien.

Paul Spijkers
Paul Spijkers19 jan. 2022 - 21:34

Dan ben je als universiteit laag gezonken. Ik neem aan dat de regels omzijlt hebben kunnen worden omdat het geld zgn van een universiteit komt, niet rekening nemen met het gegeven dat China haar organisaties controleert en stuurt en gebruikt als Trojaanse paarden. En dat intereseert een Nederlandse 'regering' die zich klein en afzijdig wil houden waarschijnlijk toch maar weining. Iedereen weet dat China dit doet via universitieten maar geld he. Zo denken die top managers.

Hernandez
Hernandez19 jan. 2022 - 20:58

Haha die Tom de Zwart, die malle fopprofessor. Referendum in Zwitserland = 'islamofobie' genocide in Xinjiang = dikke prima

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr19 jan. 2022 - 20:17

Alles gaat om geld, alles. Wetenschap dus ook. Het verbaast mij helemaal niets. Het (hopelijk niet) uiteindelijke resultaat kan zijn dat (veel) wetenschap niet meer serieus wordt genomen. Het zal echt niet alleen de V.U. zijn. Wetenschap als commercieel of 'woke' bedrijf. Als dat gebeurt dan is wetenschap dood.

EenMening
EenMening19 jan. 2022 - 19:50

Ons systeem, is met al zijn tekortkomingen, verreweg het beste wat er is. Het Westen moet er dan ook alles aan doen om te voorkomen dat China hegemoon wordt. En passant moet ook Rusland goed in de gaten gehouden worden. Inmiddels hebben we naast de NAVO ook andere militaire verdragen waaronder AUKUS en de Quad. Maar dat is nog niet voldoende. Alle Aziatische landen die bedreigd worden door China, zouden zich moeten gaan samenwerken in een Aziatische NAVO.

2 Reacties
The Apple
The Apple20 jan. 2022 - 3:41

Als ons systeem, met al zijn tekortkomingen, verreweg het beste is wat er is, dan is het verstandigste om niets te doen en gewoon te wachten tot de hele wereld dat inziet. Geen gezeur, nu op naar Qatar, voetballen.

korheiden2
korheiden220 jan. 2022 - 9:33

@EenMening : Er is helaas op ons systeem veel aan te merken. Ook nu lijkt het erop dat we weer met een dichtgetimmerd regeerakkoord komen te zitten. De toeslagenaffaire, de baantjescarrousel enzovoorts : er kan veel beter. Tegelijkertijd vraag ik me dan af, in welke landen het systeem beter is dan bij ons. Misschien de Scandinavische landen? Ik denk zomaar dat wij niet zo slecht af zijn. Maar misschien ben ik naïef.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2022 - 19:31

Mij verbaast niets meer!

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander19 jan. 2022 - 18:49

Hoe diep kan je zinken. Voor een zak geld aan de leiband van de Chinese dictators lopen en (culturele) genocide ondersteunen.

spelregeltoerist
spelregeltoerist19 jan. 2022 - 18:37

De universiteit van Groningen wilde met Nederlands belastinggeld zelfs een door de Chinese overheid gecontroleerde campus opzetten in Peking. Snapt u het nog?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jan. 2022 - 22:48

Jawel dat is niet zo moeilijk, de belangstelling voor samenwerking met China (niet alleen op onderwijsterrein) zat al een tijdlang in de lift. Begin 2015 deed zich de mogelijkheid voor een international branch-campus in Yantai te stichten. Dat zou onderzoeksgeld en studenten gaan opleveren. De Nederlandse overheid heeft geen cent over voor onderzoek de Chinese wel. Het plan werd na kritiek van diverse kanten met name van de Universiteitsraad die vreesde voor de academische vrijheid op de campus afgeblazen. Het artikel in Trouw geeft m.i. een goed beeld van wat er speelde. https://www.trouw.nl/nieuws/leuk-een-dependance-van-de-rug-in-china-maar-hoe-zit-het-met-de-academische-vrijheid~b37088b09/

Uw Psychiator
Uw Psychiator19 jan. 2022 - 18:19

(Mijn eerste wrange, bittere gedachte: 'dit is vast humor om te lachen', dit toen ik de kop van dit artikel alleen zag.) Ervan uitgaande dat dit Joop-bericht op de feiten gelet helemaal klopt, vind ik dat wat er ons verteld wordt om te huilen. Academische vrijheid en autonomie, die staan hoe dan ook in ons tijdsgewricht onder zware druk. Geen nieuws, dit - vakliteratuur genoeg om dit te substantiëren. Maar dan is er nog zo iets: kennelijk heeft de opvatting dat mensenrechten en rechtvaardigheid noodzakelijkerwijs cultuur- en contextgebonden zijn, razendsnel (opnieuw) aan populariteit gewonnen. Anders gezegd: het relativisme dat in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw opgeld deed en daarna tot en mét gekritiseerd werd, dat heeft een come-back van jewelste gemaakt. Kijk: ABBA probeert het dezer dagen nog een keertje, maar dít is 'the real deal' als het gaat om zulke vormen van wederopstanding. Eh... die 'experts' die desgevraagd best wollige en sociaal acceptabele antwoorden weten te verzinnen, ter plekke, die zullen dan ook wel vinden dat wij Hitlers kampen en Pol Pots maniakale moordpartijen op iedereen die ook maar enigszins 'kritisch' en 'intellectueel' overkwam 'helemaal in de trend en ontwikkeling van de betreffende culturen' moeten zien; dus: degelijke kritiek vanuit ons Westerse perspectief, die is toch wel érg partijdig en dus ongewenst. (Naar verluidt heeft Kim Jong-un één der meer luxueus ogende panden van de Radboud Universiteit Nijmegen opgekocht uit zijn eigen kapitaalvoorraad; hij wil daar nog dit jaar een Faculteit voor Objectieve Mensenrechten stichten. Dus voor diegenen die kort voor een promotie staan en moreel stuurloos zijn, voor de ervaren mensenrechten-onderzoekers die door het ouder worden en door geldzorgen volkomen a-kritisch werden, én voor aankomende studenten zonder principes: hou dit in de gaten en grijp je kans!)

EenMening
EenMening19 jan. 2022 - 17:59

Dit is een van de voorbeelden hoe China probeert invloed te kopen in het Westen. Los van deze kwestie moet een universiteit voorzichtig zijn met het accepteren van externe financiering. Dat is meestal geen probleem als het geld gebruikt wordt om een nieuw soort robotarm te ontwikkelen. Maar als het om mensenrechten gaat, wordt het een heel ander verhaal.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 jan. 2022 - 17:46

eigenlijk zouden universiteiten geheel onafhankelijk dienen te zijn van elk land, partij, bedrijf of lobbygroep ook de eigen overheid gelden zouden standaard moeten zijn en niet onderhevig aan de nukken van de staat . dat geldt ook voor journalistiek