Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mensenrechtengroepen: leer de lessen van Rwanda, stop etnische zuivering in Ethiopië

  •  
18-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
988 keer bekeken
  •  
tigray

Afrikaanse mensenrechtenorganisaties roepen de Verenigde Naties op om niet aan de zijlijn te blijven staan bij de Oorlog in Tigray. Zij vrezen een herhaling van de genocide die in 1994 plaatsvond in Rwanda. Destijds greep de internationale gemeenschap ook niet in.

In een brief aan de secretaris-generaal bij de VN António Guterres schrijven de organisaties: “28 Jaar geleden negeerde de VN-veiligheidsraad de aanwijzingen voor genocide. We maken ons zorgen dat hetzelfde nu opnieuw gebeurt in Ethiopië. We roepen u op om de lessen van Rwanda te leren en nu op te treden.” De ondertekenaars van de brief pleiten voor de inzet van een internationale troepenmacht, geleid door de Afrikaanse Unie.

Sinds het begin van de oorlog tussen de Ethiopische regeringstroepen en het Volksbevrijdingsfront van Tigray zijn er al tienduizenden mensen om het leven gekomen. Miljoenen mensen zijn sinds november 2020 op de vlucht geslagen. Afgelopen jaar zijn er naar schatting 1.900 kinderen jonger dan vijf jaar omgekomen van de honger in Tigray.

Er zijn veel meldingen van oorlogsmisdaden, zoals martelingen en massaverkrachtingen. Volgens een rapport van Amnesty International en Human Rights Watch is er sprake van etnische zuivering.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek18 mei 2022 - 10:28

Niet mee bemoeien, zou ik zeggen. Laat de Afrikaanse landen dit zelf oplossen. We krijgen als Westerse landen al zo vaak het verwijt dat we neo-koloniaal handelen.

6 Reacties
Dehnus
Dehnus18 mei 2022 - 12:51

Weet je wie dat ook zeiden? Tijdens de tweede wereld oorlog? Over onder andere de Joodse minderheid (en ook anderen) in Duitsland?

Karingin
Karingin18 mei 2022 - 16:15

Het vervelende is dat juist die kolonisatie en het daarbij lukraak trekken van grenzen, zonder rekening te houden met de sociale verhoudingen van de verschillende stammen, nu dus nog steeds voor heel veel problemen zorgt (ik heb me niet in Ethiopië verdiept dus hoe dat daar zit weet ik zo niet). Maar goed, dat is ergens des te meer reden om je er niet mee te bemoeien. Edoch; als er ergens genocide plaatsvindt móet je je daar natuurlijk wel mee bemoeien, op zijn minst op diplomatiek niveau

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2022 - 17:53

@Karin Ethiopië was nu juist een van de oudste zelfstandige landen van Afrika tot Italie tijdens WOii er binnen viel. Al in 1942 kwam Haile Selassie (zie Bob Marley!) er weer aan de macht. Een eenheid was het niet maar HS was goed in verdeel-en-heers en een man met groot internationaal aanzien. In de jaren 70 ging het bergafwaarts oa. vanwege de annexatie van Eritrea. Dicht bevolkt, met een gemiddeld zeer jonge bevolking kampt het met armoede, grens- en andere conflicten en de gevolgens van klimaatverandering. Ethiopië ziet geen kans om de eigen bevolking te voeden, daarnaast biedt het ook nog onderdak aan vluchtelingen uit de regio waaronder Somalië. Save the Children is er al actief sinds de jaren 60. https://www.savethechildren.nl/waar-werken-we/ethiopie

Satya
Satya18 mei 2022 - 18:24

Danielle Toen Italië daar genocide pleegde kreeg Ethiopië ook geen steun.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2022 - 19:45

Satya Dat klopt. Maar interventie in de huidige situatie lijkt mij erg ingewikkeld. Ik kan daar niets zinnigs over zeggen.

Satya
Satya19 mei 2022 - 10:31

Danielle ingrijpen zal ook lastig zijn. Denk wel dat genocide een reden is om het te doen. Eén van de weinige.

Satya
Satya18 mei 2022 - 10:20

"Er zijn veel meldingen van oorlogsmisdaden, zoals martelingen en massaverkrachtingen. Volgens een rapport van Amnesty International en Human Rights Watch is er sprake van etnische zuivering." Ethiopië werk hier laatst een baken van licht genoemd vergeleken bij Rwanda. Mensen begrijpen Afrikaans tribalisme niet, hoe hardnekkig het is en tot hoeveel geweld het leidt. Hoop ik tenminste anders zijn ze kwaadaardig om zo tegen het panafricanisme tekeer te gaan, een stroming die tribalisme bestrijdt op een harde manier. Vvmu of genocide? Erg benieuwd of iemand die vraag kan beantwoorden.

3 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen18 mei 2022 - 13:09

Satya, "Mensen begrijpen Afrikaans tribalisme niet, hoe hardnekkig het is en tot hoeveel geweld het leidt." Het is ook niet eenvoudig te begrijpen vanuit Europees perspectief, er zijn zoveel factoren dat het lastig is om de grote lijn te zien. Als ik dit conflict via westerse media volg, dan lijkt het een burgeroorlog tussen de regering in Addis Abeba en 'rebellen' in Tigray. Maar wat er precies op het spel staat voor beide partijen en hoe dit te maken heeft met Rwanda etc. blijft voor mij duister. Volgens Le Figaro spelen er in Ethiopië nu ook geweldadige spanningen tussen moslims en orthodoxe christenen: https://www.lefigaro.fr/flash-actu/ethiopie-l-onu-demande-une-enquete-sur-des-violences-entre-chretiens-et-musulmans-20220507 Dat kan er ook nog wel bij.

Satya
Satya18 mei 2022 - 18:27

Kees Ik vind het in de Europese geschiedenis ook duidelijk terug te vinden. Ik volg dit conflict niet zo. In Rwanda had de internationale gemeenschap de genocide makkelijk kunnen verkomen. Frankrijk lag daarbij dwars. Frankrijk heeft de genocide medemogelijk gemaakt. Ook Heineken speelt een dubieuze rol.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2022 - 9:38

Inmiddels gaat er ook werelderfgoed verloren. https://www.bbc.com/news/world-africa-58742178

DaanOuwens
DaanOuwens18 mei 2022 - 8:44

Ik denk dat een troepenmacht een duidelijke opdracht moet hebben. En volgens mij betekent dat dat er een grootschalige etnische zuivering moet plaatsvinden, maar zonder het geweld. Het is een liberale westerse norm dat alle mensen gemengd naast elkaar moeten leven. Dat er een algemeen gedeeld pakket aan normen en waarden is. Dat overal ter wereld de mensenrechten dezelfde rechten zijn. Dat is niet het geval. Europa heeft dat gezien op de Balkan, Rusland laat dat zien in Oekraïne, Israël laat dat zien ten opzichte van de Palestijnen, Qtar laat dat zien ten opzichte van hun arbeiders. Grote groepen mensen zijn intolerant en vervuld van haat tot elkaar, het enne mensenleven is niet gelijkwaardig aan het andere. Haal die groepen uit elkaar. En ga niet doen of de dialoog iets gaat oplossen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2022 - 8:37

António Guterres kan alleen iets doen als de veiligheidsraad meewerkt. Ik verwacht er weinig van.

HaloOfFlies
HaloOfFlies18 mei 2022 - 8:10

Een internationale troepenmacht - ja hoor, goed idee! Die jongens houden wel van een lolletje! Dit is de kat op het spek binden. "UN troops in Haiti and Sudan have been accused of sexual abuse of children. In 2004–2007, according to an internal UN report, over 100 UN soldiers were sent home for their involvement in a "sex ring", but none were charged. " "The United Nations is reporting a "deeply concerning" increase in allegations of sex abuse by its peacekeepers, with 69 claims last year against troops from 21 countries." "BOMBSHELL UN DOSSIER UN aid workers raped 60,000 people as it’s claimed organisation employs 3,300 paedophiles"

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 mei 2022 - 8:37

@ HaloOfFlies Jij schrijft: ja hoor, goed idee! Die jongens houden wel van een lolletje! Dit is de kat op het spek binden. Dus volgens jou is iedere soldaat een verkrachter of pedofiel. Met jouw wereldbeeld is het verstandig alle mannen levenslang op te sluiten. Want het komt niet bij je op om op basis van de ervaringen in het verleden verbeteringen aan te brengen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2022 - 8:46

Het misbruik van vrouwen en kinderen is endemisch. Het tragische is dat "hulpverleners" soms ook niet vies zijn van "wederdiensten" ook al keurt Tedros Adhanom Ghebreyesus het af. https://www.bbc.com/news/world-africa-58710200

Y-Line
Y-Line18 mei 2022 - 9:38

Dus wat wil je dan doen? Niks?

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2022 - 11:24

Niks doen? Zo mogelijk tevoren screenen & vervolgen bij vermoeden van misbruik zou een optie zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mei 2022 - 11:25

Meer vrouwelijke hulpverleners/UN soldaten maar dat is ook geen garantie.

HaloOfFlies
HaloOfFlies19 mei 2022 - 8:54

"Dus wat wil je dan doen? Niks?" Eerlijk gezegd lijkt dat me het beste. Dit is dermate lokaal, het is iets voor de Afrikaanse Unie.