Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mensenleed is niet erger dan dierenleed

  •  
27-09-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Bloedbaden zie je meestal in oorlogstijd of onder repressieve regimes.
Mensen en dieren zijn slachtoffer. Waarom is bij de een het protest groter
dan bij de andere slachting?
Volgens het stadsbestuur van Boekarest leven er 64.000 zwerfhonden in de straten. Hoe heeft zo’n populatie kunnen ontstaan? De Roemeense president Ceauşescu dwong veel boeren om het platteland te verlaten. Hij wilde dat ze in de stad gingen wonen om in de fabrieken te werken. Voedseltekorten waren het gevolg: er waren niet genoeg boeren om het land te bewerken.
Ten tijde van Ceauşescu verlieten zo vele duizenden inwoners dus hun boerderij met achterlating van de dieren. Anderen namen hun dieren mee naar de stad waar ze op straat gingen rondzwerven. Aan sterilisatie en castratie werd niet gedaan. Zo ontstond een onvoorstelbare voortplanting. Vele jaren deed Roemeens regering helemaal niets. Tot natuurlijk de tijd kwam dat de honden voor overlast gingen zorgen.
Op 10 september 2013 heeft de Roemeense regering naar aanleiding van de dood van vierjarige jongen een wet aangenomen om alle zwerfhonden in Boekarest af te maken. De door Roemenië voorgenomen ruimingsoperatie heeft verontwaardigde en boze reacties gewekt bij de internationale gemeenschap, en ook bij veel van de eigen burgers. Boekarest is niet de enige met een groot zwerfdierenprobleem.
Griekse huisdieren Grote zwerfhondenpopulaties zijn er volop in Zuid en Oost-Europa.  Ook in Griekenland zien we het aantal stijgen door de crisis. Gezinnen kunnen het zich niet meer veroorloven om hun huisdieren te voeden. Ook bijvoorbeeld in Servië en Bulgarije zijn grote populaties zwerfhonden. Gaan al deze landen straks gewoon het Roemeense voorbeeld volgen en is de straathond vogelvrij om afgemaakt te worden?
Het nieuws van de Roemeense straten die rood zijn van het bloed van dieren komt natuurlijk wel even in het nieuws. Maar vandaag praten de Westerse kabinetten over de economische crisis. Over ombuigingen en bezuinigen en met altijd een blik op de peilingen. Denk je nou echt dat Merkel, Rutte en al die andere zware politici zich druk maken over honden als kinderen die omkomen door Sarin in Syrië ze al niet doen ingrijpen?
Ik denk dat Rutte en co het bruut afmaken van honden barbaars vinden. Maar het zijn geen mensen. En dat is nu net het probleem als het om dierenleed in eigen land en elders gaat. Leuk dat we er ons zorgen over maken en voor ze zorgen, maar het mag niet afleiden van de werkelijke problemen. Mensenproblemen, daar gaat het om.
Srebrenica In 2013 is het achttien jaar geleden dat in het Bosnische Srebrenica meer dan 8.000 mannelijke moslims gedood werden. Hun lichamen gingen een massagraf. 11 juli werd door het Europees Parlement uitgeroepen tot internationale herdenkingsdag van de volkerenmoord van Srebrenica. In Srebrenica werd een monument opgetrokken uit 16.000 schoenen. Die staan symbool voor de voetstappen van rondwarende geesten die tegen de passiviteit van de VN en Europa protesteren.
We treuren om deze en andere massamoorden op onze medemens. In Syrië en Srebrenica. De wrede les van al massamoorden is dat ze voorkomen hadden kunnen worden. Met politieke wil en politieke moed. Maar we doen het al niet bij mensen. Rutte, Merkel en al die anderen slagen er namelijk niet in om het geweld tegen kinderen die op dit moment door kogels en bommen van een knotsgekke president worden gedood te stoppen. Massamoorden op mensen worden al niet voorkomen, met een beetje mazzel wordt een president of generaal 20 jaar na dato berecht en komt er een standbeeld.
Oplossingen En massamoorden op dieren zijn helemaal geen massamoorden. Het zijn oplossingen. Een oplossing om een volk te voeden of een oplossing om van overlast af te komen. Natuurlijk is het onnodig en wreed. Je hoeft honden niet te martelen en te doden. Roemenen hoeven de honden niet af te maken. Alleen ze doen het omdat ze dat willen en omdat mijn medemensen in het Westen het te onbelangrijk vinden om hun stem voor honden te verheffen. Roemenen roepen dat zij nooit meer een hond op straat willen zien. Wat is het verschil tussen iemand die zegt dat hij nooit meer een hond op straat wil zien of iemand die zegt dat hij nooit meer een moslim, jood of christen op straat wil zien? Racisme is fout, seksisme is fout en ook speciesisme is fout. Geschiedenis is soms heel dichtbij. In Syrië en in Boekarest.
Op de bank Het is moeilijk om je verschrikkingen voor te stellen als je achter je bureau zit of op de bank in je huis. Soms wil je meer weten over een tragedie. Hoe kunnen mensen kinderen vermoorden in een oorlog en hoe kun je de straten zuiveren van honden? We tolereren misdaden en massamoorden omdat we niet willen ingrijpen of omdat we onverschillig zijn. Voor dat kind in Syrië en voor die hond in Boekarest maakt het niet uit. Het is allebei een massamoord en de meesten van ons slapen er geen seconde minder om. Over 18 jaar ook maar een standbeeld voor de honden in Boekarest.
Er zijn mensen – van links tot rechts – die het ongepast vinden dat ik in een artikel spreek over de oorlogsdaden tegen mensen en het zuiveren van de straten zodat daar geen hond meer loopt. Kan alleen iemand uitleggen waarom mensenleed nog altijd erger is dan dierenleed?
Ook dieren hebben namelijk het recht op gelijke waardering van hun belangen. Er zijn tal van ernstige problemen in de wereld die al onze aandacht verdienen. En wreedheid tegen dieren is daar een van. Politici en de media doen lichtzinnig over het  doden van honden in Roemenië en ander leed dat dieren – meestal door mensen –  treft.
Half Nederland valt straks over mij heen We moeten juist proberen lijden te verminderen, verhelpen en te verlichten waar we maar kunnen. Aandacht voor dierenleed en dieren helpen is niet meer of minder belangrijk dan aandacht voor mensenleed en mensen helpen. Natuurlijk valt half Nederland straks over mij heen. Maar kan iemand aangeven waarom 8.000 mannen die bruut omkomen vele malen erger is dan 64.000 honden?  Is het de soort die bepalend is of er sprake is van een massamoord of van schoonmaken van starten?
Het zou heel mooi zijn als de verschrikkelijke slachtingen van dieren uiteindelijk leiden tot een bewustwording van het speciësisme en tot het afwijzen ervan. Media, burgers en politici zouden het geweld tegen dieren net zo moeten afwijzen als het geweld tegen mensen.
Dit artikel verscheen op O piniestukken.com. Volg Bernd Timmerman ook op Twitter

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Sternenstaub
Sternenstaub27 sep. 2013 - 15:00

"Maar kan iemand aangeven waarom 8.000 mannen die bruut omkomen vele malen erger is dan 64.000 honden? Is het de soort die bepalend is of er sprake is van een massamoord of van schoonmaken van starten?" Ik zou niet willen zeggen dat onrecht tegen dieren ethisch gezien onbelangrijk is. Integendeel. Het is heel belangrijk, en u vraagt er terecht en op bewondernswaardige wijze aandacht voor. Maar mensenleed, of juister, onrecht tegen mensen, is in vergelijkbare gevallen mijns inziens wel degelijk erger dan onrecht tegen dieren, daar onrecht gepleegd binnen onze soort, tégen de eigen soort, betekent dat er nog niet eens wordt voldaan aan de meest basale ethische waarden en normen, zoals voortkomend uit empathie en geweten. Pas als het daarmee redelijk gesteld is, verdient logischerwijze het schenden van rechten buiten de soort, in gelijke gevallen gelijke aandacht, want anders is er sprake van wezensvreemde argumenten en verkeerde prioriteiten, en daarom stem ik ook niet op de Partij v.d. Dieren, maar op een partij voor de mensen.

techneutje2
techneutje227 sep. 2013 - 15:00

Wetenschappers concludeerden laatst: "Het delen met anderen, is een uniek menselijke eigenschap." Uit de praktijk weten we, dat dit niet voor alle mensen geldt. Er is nl. een grote groep mensen die niet willen/kunnen delen. Mensen, die het meest aan geldelijke bezittingen hebben, streven naar nog meer i.pv. het te willen delen. Als we kijken, naar wat belangrijk is in het voeren van een relatie, dan staat 'geven en nemen' voorop. Met ca. 50% echtscheidingen kun je je dus afvragen in hoeverre de gemiddelde mens instaat is te kunnen/willen delen. Aangezien er ook dieren zijn die delen, brengt mij tot dit tot de conclusie dat de uitkomst van dat onderzoek niet relevant is. 'Houden van' is niet toetsbaar, maar in mijn ogen (misschien) het enige kenmerkend verschil met dieren. Als je oprecht van iets houdt, dan verlang je er niets voor terug. En als je houdt van, de mens, de plantenwereld, de dierenwereld..etc., dan is alles even belangrijk geworden en vervallen verschillen. Niet half Nederland valt over je heen Bernd, enkel de mensen die niet weten wat houden van betekent.

adriek
adriek27 sep. 2013 - 15:00

Enig idee hoeveel muggen er jaarlijks onder erbarmelijke omstandigheden om het leven komen? Vinden we dat ook erg? Dierenleed moet voorkomen worden, maar dieren zijn geen mensen, en je hebt er allerlei gradaties in. Als een kansloze zwerfhond op een 'dierwaardige' manier afgemaakt wordt heb ik daar eerlijk gezegd weinig problemen mee. Er zijn legio honden die, van 9 tot 5 opgesloten in flatjes, en/of met een totaal gebrek aan aandacht, een veel moeilijker bestaan hebben.

Ingeborg3
Ingeborg327 sep. 2013 - 15:00

Zo zie je maar weer! Duizenden meningen. Mensen zijn niet anders als de dieren en wie dit niet kan inzien zal m.i. ook alles goed blijven praten omtrent zijn eigen soort! Wie zijn geweten knaagt schreeuwe het hardst! Spreekwoord of gezegden? Of bestaat het soms niet? Kom maar op met je mening, komen we toch niet uit :p

asta1971
asta197127 sep. 2013 - 15:00

Blijkbaar is er geen enkele evolutie werking gegaan van de massa moord destijds. Er zijn genoeg mensen die slapeloze nachten hebben van dit soort ellende, ongeacht of het mensen of dieren betreft, ik ben 1 van die mensen. Het verschil met west europa en oost/zuid europa is dat mensen daar een dier als een ding bekijken. Dat is al zo'n verschil tussen mensen. Hoe kunnen west en oost dan in 1 europa samen functioneren? Ik hoor mensen altijd roepen: We moeten van die euro af en de europese unie!! Ja en nee denk ik. Ik denk dat de europese unie een westelijke helft moet krijgen met een euro en een oostelijke/zuidelijke met een munt die helaas niet zo veel waard is als de westelijke. Hard, maar de wet van de comuniserende vaten heft een Rutte of Merkel nou eenmaal niet op!!

Isabel1981
Isabel198127 sep. 2013 - 15:00

Goed stuk, helemaal mee eens. Zo jammer dat een concrete oplossing moeilijk voorhanden is...toch weer die hoop op een groter moreel besef.

Rootman
Rootman27 sep. 2013 - 15:00

Prachtige filosofie ( speciësisme, WOW!). We zijn allen een...ja leuk, maar dan: Mensen zijn onze eigen soort! Mijn familie en dierbaren komen voor mijn kennissen, komen voor mijn stad/ streek, etc. Je kunt veel feeling hebben met dolfijnen, honden, orang oetans en niet te vergeten katten. Ik ben tegen het eten van bedreigde soorten en van dieren met de helft of meer hersens dan wij (olifanten, dolfijnen,walvissen, beren, neushoorns, grote primaten, mensen) Er is geen enkele soort die meer mededogen heeft voor andere soorten dan de eigen, ook niet de symbionten. Anders waren ze allang uitgestorven. Die honden zijn vals en gevaarlijk (feral). Bovendien is de dichtheid absurd: 64 000 predatoren op een tiental Km2, terwijl daar normaliter een enkele roedel wolven op kan bestaan. Natuurlijk had afmaken voorkomen kunnen worden door eerder anticonceptie in voeder te verstrekken. Nu kan het beter snel en humaan worden gedaan, voordat er ook nog hondsdolheid optreedt.

1 Reactie
Rootman
Rootman27 sep. 2013 - 15:00

Wat is Feral? De wilde soort is schichtig, slim en adequaat. Domesticatie maakt de soort tammer, dommer (bij ALLE gedomesticeerde soorten 10 - 20 % minder hersenen, ook bij onze soort!). Deze dieren zijn symbionten met ons geworden, en doen het daarom ZEER goed: een roedeltje wolven vs. tienduizenden honden op dezelfde oppervlakte.!!! Maar zonder 'het baasje' is het evenwicht verstoord: de subtiele hints van de groep worden niet meer verstaan. Soms kan het leuk,of zelfs heel mooi worden, zoals in de Moskou metro. Maar in Bukarest is het doodeng geworden. Ik zou me nooit ongewapend in die stad durven begeven (maar toegegeven: ik heb een fobische angst voor honden).

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman27 sep. 2013 - 15:00

[Aandacht voor dierenleed en dieren helpen is niet meer of minder belangrijk dan aandacht voor mensenleed en mensen helpen.] Deze houding betekent in feite dat het net zo erg is om een vlieg dood te slaan als om een mens dood te slaan. Andersom dus ook: dat het even weinig voorstelt om een mens dood te slaan als om een vlieg dood te slaan. Het is gevaarlijk om te ontkennen dat een mens een veel hogere mate van bewustzijn heeft dan een vlieg. Dat een mensenleven daarmee meer waard is dan dat van een vlieg. Ik juich het toe dat steeds meer bekend wordt over hoe veel het level voorstelt van mensapen, van honden en wolven, van dolfijnen, van olifanten. Met die kennis worden die levens meer waard. Bernd Timmerman maakt dat onderscheid in feite zelf ook: hij heeft het nergens over die arme vliegen die slachtoffer worden in een oorlog. Maar besef dan dat je dat doet, en besef ook dat de consequentie is dat een mensenleven inderdaad het kostbaarst is. Je begeeft je op een gevaarlijk pad als je dat niet doet. Dat dierenleed *ook* belangrijk is, doet daar niet aan af.

1 Reactie
techneutje2
techneutje227 sep. 2013 - 15:00

Als je onderscheidt maakt, tussen levensvormen a.d.h.v. bepaalde criteria, dan begeef je je op glad ijs. Dit uitgangspunt heeft, in het heden en verleden, al voor veel ellende gezorgd